In primul semestru 2016, pentru prima data in ultimii 8 ani, asistam la o diminuare a efectului cauzat de fenomenul insolventelor: pierderile financiare (datoriile din bilant neacoperite de active imobilizate) s-au situat intre 13 si 14 mld. lei, iar cele sociale (numarul locurilor de munca pierdute) au variat intre 80.000 si 90.000, se arata intr-un studiu Coface, dedicat insolventei. Potrivit autorilor studiului, numarul de firme care isi cer singure insolventa a crescut la peste jumatate din total, ceea ce ar putea indica si un indiciu cu privire la oamenii de afaceri care au "premeditat" insolventa propriei companii. Coface mai pregateste un studiu cu privire la cate din firmele insolvente din Romania sunt cu capital autohtn si cate apartin cetateanilor straini veniti sa faca afaceri aici.

Iancu_Guda- Services-Director-Senior-Economist-CofaceFoto: Hotnews

"Marea majoritate sunt cu capital local, banuim noi, dar cifre riguroase vom avea abia la toamna", a explicat pentru HotNews.ro Iancu Guda, senior economist Coface.

Ar trebui sa spunem inca de la inceput ca o firma insolventa nu este neaparat una cu probleme de profitabilitate ci una cu probleme de lichiditati. Produce, vinde produsele, dar nu isi incaseaza banii la timp pentru a-si plati furnizorii.

Romania are in continuare o incidenta a insolventelor la 1.000 de firme active de peste trei ori mai mare decat media inregistrata pe plan regional, cu 23 de insolvente la 1.000 de firme active, fiind pe a doua pozitie (dupa Serbia) din acest punct de vedere.

Desi numarul companiilor care isi intrerup activitatea este in continua crestere, anul curent aduce o schimbare din perspectiva regenerarii sistemului economic. Este pentru prima data in ultimii 8 ani cand SRL-urile nou inregistrate au raportat o evolutie atat de mare, numarul acestora crescand in primele cinci luni ale anului curent cu 31%, comparativ cu aceeasi perioada a anului anterior. In acest context, raportul intre companiile care isi intrerup activitatea versus cele nou inregistrate a scazut la 1,63.

Conform datelor preliminare publicate de BPI si in baza metodologiei Coface, in primul semestru al anului 2016 s-au deschis 4.291 proceduri noi de insolventa, in scadere cu aproximativ 25% fata de aceeasi perioada a anului anterior, cand s-au deschis 5.759 insolvente. Conform estimarilor Coface, numarul total al insolventelor nou deschise in 2016 urmeaza sa fie de aproximativ 7.800, cu 55% mai putin decat media ultimilor 10 ani (evolutia trend a insolventelor).

Ce e important de retinut despre evolutia insolventelor:

In linie cu structura universului de companii active din Romania (foarte puternic concentrat in firmele mari, avand in vedere faptul ca cele mai mari 5% dintre companii concentreaza aproximativ 70% din totalul veniturilor), aproximativ 96% din contractie se datoreaza scaderii firmelor insolvente cu cifra de afaceri sub 100 K EUR;

  •  In primul semestru al anului curent, remarcam pentru prima data in ultimii 8 ani o diminuare a efectului sistemic cauzat de fenomenul insolventelor. Desi numarul insolventelor a inregistrat o scadere semnificativa in anul 2014 (-28%) si 2015 (-50%) si primul semestru al anului curent (-25%), impactul economic cauzat de catre acestea a fost relativ constant, in conditiile in care pierderile financiare (datoriile din bilant neacoperite de active imobilizate) s-au situat intre 13 si 14 mld RON, iar cele sociale (numarul locurilor de munca pierdute) au variat intre 80.000 si 90.000.




  • Scaderea insolventelor din anii 2014 si 2015 nu a fost corelata cu un efect benefic in economie, in conditiile in care numarul companiilor mari insolvente a fost ridicat. In schimb, scaderea cu 25% a insolventelor nou deschise in primul semestru al anului curent comparativ cu aceasi perioada a anului anterior, este corelata si cu o diminuare a efectului negativ de domino propagat in economie, pierderile financiare scazand cu 56%, iar numarul locurilor de munca pierdute cu 12%;
  •  Numarul insolventelor deschise in primul semestru al anului curent in randul companiilor cu cifra de afaceri peste 1 MIL EUR inregistreaza de asemenea o scadere importanta, respectiv 229 de firme comparativ cu 309, in aceeasi perioada a anului anterior;
  • Valoarea instrumentelor refuzata la plata in primele cinci luni ale anului curent a fost de doar 1,5 MLD RON, cu 71% mai putin decat nivelul inregistrat in anul anterior, nivelul fiind similar cu cel din aceeasi perioada a anului 2008, respectiv inaintea efectelor locale ale crizei financiare internationale. Mai mult decat atat, numarul instrumentelor refuzate la plata a scazut in perioada analizata cu 21%, media acestora scazand de la nivelul inregistrat in 2015, respectiv 148 K RON, la doar 53K RON in anul curent
  • Conform datelor preliminare publicate de BPI si in baza metodologiei Coface, in primul semestru al anului 2016 s-au deschis 4.291 proceduri noi de insolventa, in scadere cu aproximativ 25% fata de aceeasi perioada a anului anterior, cand s-au deschis 5.759 insolvente, si cu 55% sub media ultimilor 10 ani (evolutie trend).
  • Avand in vedere scaderea constanta a insolventelor nou deschise in ultimii trei ani, nivelul estimat pentru intreg anul curent este inferior celui inregistrat in anul 2005, minimul anterior al ultimilor zece ani. In ciuda contractiei importante, scaderea numarului de insolvente in primul semestru al anului curent se regaseste in proportie de 96% in randul companiilor care oricum nu desfasurau nici o activitate (cifra de afaceri inregistrata in anul 2014 fiind zero) sau nivelul veniturilor inregistrate in anul 2014 nu a depasit 100 K EUR. In schimb, este pentru prima data in ultimii opt ani cand contractia insolventelor este insotita si de o scadere a impactului financiar si social precum si de o scadere a instrumentelor refuzate la plata la nivel national.
  • Desi Romania are o pondere de aproximativ 7% in totalul firmelor active la nivelul regiunii ECE, tara noastra a generat in 2015 aproximativ 22% din insolventele inregistrate la nivel regional. In aceste conditii, raportul de 23 de insolvente la 1.000 de firme active din Romania este de aproximativ trei ori mai mare decat media la nivel regional.

Chiar daca numarul insolventelor nou deschise in primul semestru al anului 2016 are o scadere cu 25% comparativ cu anul anterior, Romania se va incadra in continuare in top 3 tari pe plan regional din perspectiva insolventelor la 1.000 de companii active. In majoritatea studiilor realizate de Coface privind evolutia insolventelor, primele 10 sectoare care inregistreaza cel mai mare numar al firmelor aflate in insolventa au ramas cu precadere neschimbate, singurele modificari fiind la nivel de ordine in cadrul topului, dar cu variatii de una, maximum doua pozitii. Analizand evolutia cazurilor de insolventa pe rol in ultimii 5 ani, se observa o tendinta de consolidare a gradului de concentrare a volumelor in primele 3, respectiv 5 sectoare.

  • Ponderea primelor 3 sectoare care au inregistrat cele mai multe dosare pe rol in insolventa in cifre absolute a variat in ultimii 5 ani intre 50% - 54%, iar pentru primele 5 sectoare intre 65% - 70%. Aceste ponderi nu sunt intamplatoare si sunt determinate de factori structurali, precum distributia sectoriala a tuturor firmelor active la nivel national. Primele 5 sectoare cu cel mai ridicat numar al insolventelor acopera o pondere similara si din punctul de vedere al firmelor totale active.
  •  Spre deosebire de profilul insolventelor din perioada 2010-2015, cand una din principalele cauze ale insolventei era supraindatorarea cauzata de pierderile acumulate gradual si de utilizarea ineficienta a activelor, companiile care au intrat in insolventa in primul semestru al anului curent au avut o scadere constanta a nivelului indatorarii. Acestea din urma au inregistrat un varf al indatorarii in anul 2010, respectiv 92%, pentru ca nivelul inregistrat la finalul anului 2014 sa fie de 78%;
  •  Nici volatilitatea veniturilor pare sa nu fi cauzat intreruperea activitatii acestor companii, in conditiile in care nivelul mediu al veniturilor inregistrate de firmele insolvente din primul semestru al anului curent a fost foarte stabil in perioada 2010-2014 si mult peste media din perioada 2008-2009;
  • Companiile care au intrat in insolventa in primul semestru al anului curent au inregistrat aproape o triplare a duratei medii de colectare a creantelor in perioada 2008-2014, DSO-ul crescand gradual de la 89 de zile (anul 2008) pana la 231 de zile (anul 2014);
  • Durata medie de plata a furnizorilor a crescut si mai accelerat in perioada analizata, aceasta crescand de la 81 de zile (anul 2008) la 291 de zile (anul 2014);
  • Ciiclul de conversie a banilor (calculat prin nivelul cumulat al rotatiei stocurilor si creantelor minus durata medie de plata a furnizorilor) a scazut semnificativ in 2014, ceea ce inseamna ca principala sursa de finantare a investitiilor pe termen lung si a pierderilor a fost reprezentata de cresterea datoriilor pe termen scurt, majoritatea acestora fiind alimentate de la furnizori Companiile care au intrat in insolventa in primul semestru al anului curent prezinta o situatie financiara generala mai buna, comparativ cu cea inregistrata de catre firmele insolvente din perioada similara a intervalului 2010-2015. Firmele care au intrat in insolventa in primul semestru al anului curent inregistreaza:
  •  unul dintre putinii indicatori care arata o deteriorare a insolventelor din primul semestru al anului curent relativ la perioada trecuta este durata medie de colectare a creantelor mult mai extinsa, respectiv 231 de zile (si de trei ori mai mare decat nivelul din 2008), in timp ce media pentru acest indicator raportat de catre companiile care au intrat in insolventa in perioada 2010-2015 a fost de 175 de zile.

Dimensiunea firmelor insolvente -un element de ingrijorare

Asistam la un numar ridicat al firmelor insolvente cu o cifra de afaceri peste 1 MIL EUR, acestea fiind de natura sa propage un efect de contagiune in randul mediului de afaceri, desi numarul total al insolventelor este in scadere. Decelerarea efectului de domino semnalat anterior in prezentul studiu este confirmata si de reducerea numarului de companii mari care au intrat in insolventa in anul curent.

Doar 229 dintre companiile care au intrat in insolventa in primul semestru al anului 2016 inregistrau o cifra de afaceri peste 1 MIL EUR, comparativ cu 309 in aceasi perioada a anului anterior. Comportamentul de plata Aspectele semnalate anterior cu privire la decelerarea efectului sistemic de contagiune se reflecta si prin prisma datelor publicate de BNR cu referire la evolutia instrumentelor refuzate la plata. Conform datelor publicate de CIP, sumele refuzate la plata cu instrumente de debit in primele cinci luni ale anului curent au fost in valoare totala de 1,5 MLD RON, in scadere cu 71% fata de aceeasi perioada a anului anterior, si relativ similar cu nivelul din 2008, inainte de impactul crizei financiare. In conditiile in care numarul incidentelor de plata in aceeasi perioada analizata a scazut cu 21%, valoarea medie a incidentelor de plata din anul curent a scazut la doar 53K RON, de aproape trei ori mai putin decat in anul anterior.

Distributia teritoriala a cazurilor de insolventa in primul semestru al anului curent nu a suferit modificari importante fata de situatia existenta in aceeasi perioada a anului anterior. Zonele Bucuresti si N-V au ramas primele doua regiuni unde se inregistreaza cel mai ridicat numar de insolvente, in timp ce zonele Centru, V si S-V raman pe ultimele pozitii din acest punct de vedere. Analizand datele publicate de catre ONRC, raportul dintre numarul companiilor care si-au intrerupt activitatea (toate formele) relativ la numarul companiilor nou inregistrate (SRL) a crescut de aproape cinci ori dupa impactul crizei financiare, de la nivelul inregistrat in 2008, respectiv 0,48, la aproape 2,33, nivelul din 2015. Aceasta confirma faptul ca dinamica intreruperilor de activitate a fost net superioara inmatricularilor de companii noi, pe fondul unui spirit antreprenorial foarte scazut, precum si a unui cadru fiscal care nu prezinta o predictibilitate si sustenabilitate pe termen lung.