​Povesti ne-spuse din BNR: Omul care i-a propus lui Isarescu sa-i dea voie sa-si bata propria moneda, sa aiba si el banu` lui

de Dan Popa     HotNews.ro
Joi, 4 august 2016, 8:36 Economie | Finanţe & Bănci

Mugur Isarescu, guvernatorul BNR
Foto: Hotnews
O sa incep cu un banc. Doi ardeleni merg la gara cu geamantanele in mana, dar din pacate ajung chiar cand trenul se punea in miscare. Incep sa alerge disperati sa il prinda, scapa geamantanele, cad, se lovesc, isi rup hainele, se umplu de sange, in final abandoneaza alergatul dupa tren si se aseaza jos epuizati. In timp ce trenul se indeparta, unul dintre ei zice cu durere: "Noah, vezi mah ce inseamna sa n-ai tu lucru' tau?". Un cetatean roman, Radu Stan si-a pus altfel problema: ce-nseamna sa n-ai tu banul tau? Si s-a dus la Banca Nationala sa ceara acest drept. Sa-si faca propria moneda.

Intr-o zi de joi, 12 noiembrie 2009, pe la 11 dimineata, Stan urca treptele BNR si isi spune pasul. Vrea sa aiba si el banul lui. Lasa o cerere prin care solicita "autorizarea infiintarii unei trezorerii si a unui buget pe langa bugetul statului prin moneda proprie, cu caracter de valuta". Cererea o facea in numele Asociatiei "Tiganii", unde indeplinea functia de adminsitrator.

Prima reactie pe care cererea lui a starnit-o a fost una de ras. Cum sa-ti faci propria moneda, buget si trezorerie proprii? Dar cererea lui Stan era cat se poate de serioasa. Au fost convocati juristii Bancii, cererea a ajuns pana la nivel de Guvernator, s-a discutat in Consiliul de Administratie, Consiliu care a decis sa i se raspunda omului la fel de oficial. Drept pentru care, dupa aprige consultari (prin adresa din 27 noiembrie 2009", Banca Nationala ii transmite lui Stan ca solicitarea sa de infiintare a unei trezorerii si a unui buget pe langa bugetul statului prin moneda proprie, cu caracter de valuta "nu intra in sfera de competenta a Bancii Nationale a Romaniei".

Cu Trezoreria paralela s-a lamurit intrucatva cum sta treaba. Mai ramanea sa i se explice omului de ce nu-si poate tipari bani proprii. Asa ca i s-a amintit Legea nr. 312/2004 privind Statutul Bancii Nationale a Romaniei, din care reiese ca nu se permite emiterea si circulatia vreunui alt mijloc legal de plata pe teritoriul Romaniei decat moneda nationala, care este leul.

Omul s-a enervat pe buna dreptate ca nu e lasat sa aiba si el banu` lui. Acuza BNR ca ii refuza nejustificat cererea. Banca ii explica faptul ca rezolvarea nefavorabila a unei cereri nu echivaleaza cu un refuz nejustificat si ca ea, ca autoritate administrativa este obligata sa ii raspunda, nu musai sa o solutioneze favorabil.

 • "Daca nu ma lasati sa-mi fac bani proprii, macar autorizati-mi Cooperativa de Credit si Garantar"

Trec zilele si, intr-o zi de marti, 2 decembrie, Stan urca iar treptele BNR. De data asta lasa cererea cu nr. 28590/02 decembrie 2009, prin care Asociatia Tiganii solicita autorizarea infiintarii Cooperativei de Credit si Garantare "Asociatia Tiganii".

Omul nu glumeste. Invoca dispozitiile art. 58 si 59 din Regulamentul Bancii Nationale a Romaniei nr. 11/2007 privind autorizarea institutiilor de credit, persoane juridice romane si sucursalelor din Romania ale institutiilor de credit din state terte. Mai pune pe masa de la intrarea in Banca proiectul actului constitutiv al viitoarei cooperative; actul constitutiv si statutul Asociatiei Tiganii; Avizul Autoritatii Nationale pentru Rromi prin care asociatia este declarata de utilitate publica; certificatul de inregistrare fiscala; o adeverinta eliberata de A.N.P.C., Directia pentru metale pretioase si pietre pretioase privind autorizarea Asociatiei Tiganii pentru intermedierea de operatiuni cu monede din metale pretioase si aliaje ale acestora, ca activitate permanenta; raport de expertiza tehnica privind stabilirea valorii monedelor, aurului si argintului detinut de Asociatie la nivelul anului 2000.

Cererea ajunge in Consiliul de Administratie al BNR unde e repartizata Directiei Reglementare si Autorizare pentru a fi solutionata. Prin Adresa din 18 decembrie 2009, sefii Directiei ii transmit lui Stan punctual, deficientele de fond si de forma ale cererii de autorizarei:

- organizatiile cooperatiste de credit, persoane juridice romane, se pot organiza si functiona doar sub forma cooperativelor de credit si a casei centrale la care acestea sunt afiliate; afilierea la o casa centrala este obligatorie; o casa centrala se constituie prin asocierea a cel putin 30 de cooperative de credit fondatoare;

- cooperativele de credit care se constituie si se afiliaza la o casa centrala deja autorizata pot fi autorizate de catre Banca Nationala a Romaniei numai pe baza acordului de afiliere acordat de respectiva casa centrala, caz in care cererea de autorizare este formulata de catre casa centrala;

Una peste alta, lipsesc angajamentul de afiliere, sub semnatura persoanelor nominalizate sa exercite responsabilitati de administrare sau conducere a cooperativei de credit; procura semnata de membrii cooperatori ai cooperativelor fondatoare privind reprezentantul ales in relatia cu Banca Nationala a Romaniei; lista cuprinzand membrii cooperatori; indicarea razei teritoriale de operare a cooperativei de credit; certificatul de cazier judiciar, curriculum vitae, declaratie pe proprie raspundere privind incompatibilitatea; planul de activitate insusit de persoanele desemnate sa exercite iresponsabilitati de administrare si/sau conducere in calitate de administratori, directori, membri ai consiliului de supraveghere sau ai directoratului.

Lipsurile cererii, invocate de BNR, nu sunt reale, raspunde sec Stan. Drept pentru care omul nu mai depunde niciun alt document in completarea cererii initiale.

Acum, cateva detalii tehnice: Potrivit OUG nr. 99/2006, Banca Nationala a Romaniei hotaraste cu privire la o cerere de autorizare a unei institutii de credit, in sensul acordarii aprobarii de constituire a institutiei de credit sau al respingerii cererii, in termen de 4 luni de la data primirii cererii de autorizare insotite de documentatia stabilita. De asemenea, in termen de 5 zile lucratoare de la primirea cererii Banca Nationala a Romaniei e obligata sa ii comunice titularului, daca este cazul, documentele care nu au fost prezentate, in vederea depunerii de indata a acestora."

Fata de momentul inregistrarii cererii, 2 decembrie 2009, termenul de 4 luni prevazut pentru instrumentarea cauzei se implinea la data de 2 aprilie 2010, termen in care Banca Nationala a Romaniei trebuia sa se pronunte cu privire la cererea de autorizare formulata.
In 2 februarie, BNR il invita la discutii pe Stan, explicandu-i ce acte mai trebuie sa depuna. Discutia e purtata intr-un birou al Directiei Reglementare si Autorizare, omul pare sa inteleaga si dupa o ora si jumatate, pleaca. De depus acte insa nu mai depune, drept pentru care BNR ii respinge la finalul lunii mai cererea de autorizare.
 • Argumentul suprem: "Tiganii (rromii/n.n.) au propriile legi si nu trebuie sa ne supunem Regulamentului Bancii Nationale a Romaniei"
Stan insa tot nu renunta: "Tiganii (rromii/n.n.) au propriile legi si nu trebuie sa ne supunem noi Regulamentului Bancii Nationale a Romaniei!", zice el. Prin urmare declara abuziva decizia  25 din 27 mai 2010 a Consiliului de conducere al Bancii Nationale a Romaniei si porneste razboi in instanta.

Ajunsi in instanta, juristii BNR incearca sa explice judecatorilor ca asa-zisele "legi" ale cetatenilor de origine rroma, in masura in care acestea exista, au doar o valoare cutumiara (reprezinta obiceiuri, creatii naturale, incluse in traditia comunitatii, arhetipuri culturale ce insotesc viata sociala), nu imbraca forma unor acte juridice, nu sunt legiferate institutional, nefiind adoptate de organul legiuitor consacrat prin Constitutia tarii, astfel incat ele nu reprezenta izvor de drept.

Si inca ceva: cererea de autorizare a Cooperativei de Credit si Garantare "Asociatia Tiganii", inregistrata la Cabinetul Guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei sub nr. 1584 din 5 decembrie 2009 a fost fundamentata tocmai pe Regulamentul Bancii Nationale a Romaniei nr. 11/2007 privind autorizarea institutiilor de credit, pe care Stan il contesta.

Procesul a durat o bucata buna de vreme, s-a ajuns la Inalta Curte de Casatie, care in final a dat verdictul: Radu Stan poate bate aproape orice, dar nu si propria moneda.


Citeste mai multe despre   
[P] Afla cum poti sa-ti imbunatatesti aerul din locuinta

Stiati ca umiditatea mare poate provoca probleme de respiratie si de adaptare la temperaturi mari?

23315 vizualizari

 • -12 (24 voturi)    
  Ironic! (Joi, 4 august 2016, 9:04)

  Prea_Tarziu [utilizator]

  Intrucat banii lui Stan (presupunand ca ar fi fost vorba de galbeni de aur) sunt singurii bani reali, cei emisi de BNR (moneda) si de stapanii lor, bancile comerciale, bani creati din datorie fiind bani fiat care nu se sustin pe nimic si din a caror valoare iti pot fura oricand fie bancile centrale fie cele comerciale!
  Banii lui Stan erau cinstiti, banii celor pe care-i bufneste rasul cand vad cererea sunt creati special pentru furt!
  • +7 (11 voturi)    
   Esti haios (Joi, 4 august 2016, 9:29)

   DanielSunel1 [anonim] i-a raspuns lui Prea_Tarziu

   De unde stii tu ca banii lui Stan sunt cinstiti? Esti Stan?
   Daca ar fi sa avem toti doar bani 'reali' cum spui tu, cam 1 din 1000 ar pune mana pe asa ceva, ca aur nu avem pentru toata lumea sa convertim toata masa monetara in echivalent aur.
   Daca nu ai solutii, ai ratat o buna sansa de a tacea!
   • -2 (6 voturi)    
    Foarte haios esti si tu. (Joi, 4 august 2016, 10:10)

    Prea_Tarziu [utilizator] i-a raspuns lui DanielSunel1

    Din ce scrii acolo singura solutie ar fi ca bancile comerciale si centrale sa prosteasca lumea si sa creeze bani furand munca de la cei care depoziteaza munca in bani in acelasi timp stimuland creditarea iresponsabila.
    Corect si cinstit ar fi ca toti banii fiat sa fie creati doar de stat (nu privati cum este acum- deci bancile comerciale sa piarda dreptul de a crea bani), si dupa ce i-a creat sa fie distribuiti proportional contribuabilului in functie de cat a adus la buget.
    Normal ca se stie asta, dar o fac toti bancherii pe prostii, doar doar, de-or mai rezista sistemul in care ei fura si prostii muncesc!
    • -2 (2 voturi)    
     ok (Joi, 4 august 2016, 12:04)

     DanielSunel1 [anonim] i-a raspuns lui Prea_Tarziu

     Oricine poate crea bani - asta ca in Romania doar BNR poate crea bani e balarie - atata timp cat are cerere si/sau bonitate.
     Tu poti inventa bani si poti sa-i folosesti atata timp cat eu sau oricine altcineva accepta sa-ti dea ceva in schimbul lor.
     Faptul ca dolarul e creat de 2 entitati, dintre care una privata, nu inseamna nimic. Cererea e atat de mare incat nici nu e posibil sa fie creat doar daca are corespondent in bunuri/servicii - va avea sigur, nu putem astepta sa aibe pentru ca ar aparea blocaje.
     Viitorul e moneda virtuala, inmagazinata in CC si telefoane/calculatoare. Faptul ca o banca comerciala are drept sa bata moneda e nimic. Chiar nimic!
   • +2 (2 voturi)    
    Well ... un alt Stan (caz real) ... (Joi, 4 august 2016, 11:14)

    MiticaPalarierul [utilizator] i-a raspuns lui DanielSunel1

    Well ... un alt Stan (caz real) ... vine acasa dupa ce si-a vandut recolta anului 1910 unui angrosist grec de la Ghergani (unde este gara).

    Intra in casa mare suparat si tranteste pe masa un sac greu, cu zgomot metalic. Zice apoi:

    - Al' dracului grecu' ! N-a vrut sa-mi dea si mie niste bani de aia noi, de hartie ...

    Niculae fiul lui (bunicul meu) nu a inteles niciodata apetitul lui Stan pentru banii de hartie, caci in fond fusese platit cu bani real, poli de aur romanesti si frantuzesti.

    "Patria si Dreptul Meu!"
    .
  • +1 (3 voturi)    
   care bani cinstiti? (Joi, 4 august 2016, 9:57)

   bancher [utilizator] i-a raspuns lui Prea_Tarziu

   trebuie sa ai capitalizare de peste 10 mil euro ca sa faci o banca in ziua de azi. Nu cred eu ca avea el atata aur.
   • -1 (3 voturi)    
    Hehe ... (Joi, 4 august 2016, 14:35)

    Prea_Tarziu [utilizator] i-a raspuns lui bancher

    Nici BNR nu are aur de 10 milioane de euro. Zic aur fizic, ca hartiile ca detine aur in Londra sau Moscova sunt la fel de aur ca hartia igienica!
 • -7 (19 voturi)    
  mda (Joi, 4 august 2016, 9:15)

  J_W [utilizator]

  Lasand la o parte tigani sau ne-tigani, e de observat ca tare ii mai excita pe romani birocratia si sa enumere acte, autorizatii, legi si altele. Nu e de mirare ca nu se intampla nimic in tara asta. Pe de alta parte, daca n-ar fi birocratie, ce ar mai face sutele de mii de bugetari, bancheri si altii ca ei care se fac ca muncesc toata ziua..
  • +6 (16 voturi)    
   Si daca nu ar fi birocratia... (Joi, 4 august 2016, 9:40)

   M. G. [utilizator] i-a raspuns lui J_W

   Ar fi un haos general, fiecare ar face ce ar vrea si nu am mai intelege nimic. Deci legile, autorizatiile, actele etc. sunt foarte bune, mai ales daca sunt respectate de toti.
   • 0 (4 voturi)    
    asa este (Joi, 4 august 2016, 9:58)

    bancher [utilizator] i-a raspuns lui M. G.

    multi se plang de birocratie la romani...dar sa vezi birocratie la institutiile UE...chiar si la americani, in unele domenii (ex vize, dobandire cetatentie...).
    • +3 (3 voturi)    
     .... problema ..... (Joi, 4 august 2016, 14:12)

     cbogdan [utilizator] i-a raspuns lui bancher

     Problema birocratiei nu este EXISTENTA ei ci DIMENSIUNEA ei. Birocratia are tendinta naturala de a se mari, de a gasi noi domenii de extindere si reproducere.
 • +9 (23 voturi)    
  PR (Joi, 4 august 2016, 9:21)

  stefansb [utilizator]

  asta ce e, o campanie de umanizare a BNR, in plin scandal? nu ne intereseaza povestile voastre ironice. respectati legea si postati veniturile, lasati campaniile de deturnare a atentiei.
  • +2 (12 voturi)    
   _ (Joi, 4 august 2016, 9:38)

   Googlescu [utilizator] i-a raspuns lui stefansb

   Binențeles ca este "o campanie de umanizare a BNR, in plin scandal" . Până la urmă BNR TREBUIE să fie o institutie stabilă .
   • +2 (10 voturi)    
    Asa e! (Joi, 4 august 2016, 9:51)

    Prea_Tarziu [utilizator] i-a raspuns lui Googlescu

    Nu criticati ca "destabilizati tara"! "Sa fie liniste"!
   • -1 (1 vot)    
    cum se aplaneazaa scandalul (Joi, 4 august 2016, 10:08)

    stefansb [utilizator] i-a raspuns lui Googlescu

    ca sa aplaneze scandalul trebuie sa faca ce zice legea, adica sa publice veniturile, nu sa deturneze atentia cu astfel de articole. dar ei evita sa faca asta, si vin cu povesti din 2009
 • +4 (4 voturi)    
  Vorba reclamei... (Joi, 4 august 2016, 9:24)

  JestersTear [utilizator]

  ... Kafka, frate! (condimentat cu un umor a la Kusturica)
  :-)
  De fapt, daca ar citi maestrul acest articol, sigur ar mai face un film bun.
 • +8 (12 voturi)    
  habarnisti (Joi, 4 august 2016, 9:35)

  Ilidia [utilizator]

  De rasu'-plansu' "comentariile"... Ce-ar fi sa ne facem fiecare "banii nostri" in bucatarie !? Apoi sa-i declaram "valuta"...
  • +3 (3 voturi)    
   Si ce daca? (Joi, 4 august 2016, 10:06)

   Spiky [utilizator] i-a raspuns lui Ilidia

   Am avea fiecare in bucatarie o topitorie. Experti autorizati de BNR ar expertiza fiecare moneda, graficienii ar fi bine platiti, monedele cele mai bine cotate ar fi cele cu o buna grafica si carate mai multe, am umbla cu cantarele electronice si spectroscoapele de buzunar la noi, iar denominarile a fi de resortul OSIM (eu mi-as denumi moneda mea "goldbitcoin"). Toate monedele romanesti ar avea valoare pe piata valutara, si datorita concurentei, bancile ar da faliment. Sa ne traiasca tziganii, fin'ca ei ne face banii!(sau ne face la bani, dupa caz).
 • -1 (3 voturi)    
  Xeno (Joi, 4 august 2016, 9:50)

  tudix [utilizator]

  Finalul e o gluma aproape buna, doar ca total inutila!
 • 0 (0 voturi)    
  hai hai (Joi, 4 august 2016, 10:14)

  ardeleanu_ion123 [utilizator]

  hai mah baieti, puteti mai mult ce naiba! asta-i ca bancurile alea rasuflate cu militieni
 • 0 (0 voturi)    
  Cuvinte neaoșe ardelenești (Joi, 4 august 2016, 10:53)

  Nicolas et la biche [utilizator]

  Ce înseamnă "noah" si "mah" ?
  • 0 (0 voturi)    
   pai (Joi, 4 august 2016, 11:40)

   ardeleanu_ion123 [utilizator] i-a raspuns lui Nicolas et la biche

   daca scriau molarit, gadinotoare, puiuc sau mai stiu eu ce nu intelegea nimeni :)

   de ex: :Iti asushesc una' la gadinatoare..." :))))

   ardeleneasca e pentru initiati :))))))

   noah si mah e de pe chat; n-are treaba cu ardelenii in mod special :)
 • +1 (1 vot)    
  Deci asta este Stan-Patitul ! :P (Joi, 4 august 2016, 14:44)

  liviul2006 [utilizator]

  :)))
 • 0 (0 voturi)    
  Stan e tare-n cartier (Joi, 4 august 2016, 18:30)

  fLoreign [utilizator]

  Nepoatele metal ii cer.

  Daca se poate aur.


Abonare la comentarii cu RSSESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Sâmbătă