Intr-o zi de joi, 12 noiembrie 2009, pe la 11 dimineata, Stan urca treptele BNR si isi spune pasul. Vrea sa aiba si el banul lui. Lasa o cerere prin care solicita "autorizarea infiintarii unei trezorerii si a unui buget pe langa bugetul statului prin moneda proprie, cu caracter de valuta". Cererea o facea in numele Asociatiei "Tiganii", unde indeplinea functia de adminsitrator.
Prima reactie pe care cererea lui a starnit-o a fost una de ras. Cum sa-ti faci propria moneda, buget si trezorerie proprii? Dar cererea lui Stan era cat se poate de serioasa. Au fost convocati juristii Bancii, cererea a ajuns pana la nivel de Guvernator, s-a discutat in Consiliul de Administratie, Consiliu care a decis sa i se raspunda omului la fel de oficial. Drept pentru care, dupa aprige consultari (prin adresa din 27 noiembrie 2009", Banca Nationala ii transmite lui Stan ca solicitarea sa de infiintare a unei trezorerii si a unui buget pe langa bugetul statului prin moneda proprie, cu caracter de valuta "nu intra in sfera de competenta a Bancii Nationale a Romaniei".
Cu Trezoreria paralela s-a lamurit intrucatva cum sta treaba. Mai ramanea sa i se explice omului de ce nu-si poate tipari bani proprii. Asa ca i s-a amintit Legea nr. 312/2004 privind Statutul Bancii Nationale a Romaniei, din care reiese ca nu se permite emiterea si circulatia vreunui alt mijloc legal de plata pe teritoriul Romaniei decat moneda nationala, care este leul.
Omul s-a enervat pe buna dreptate ca nu e lasat sa aiba si el banu` lui. Acuza BNR ca ii refuza nejustificat cererea. Banca ii explica faptul ca rezolvarea nefavorabila a unei cereri nu echivaleaza cu un refuz nejustificat si ca ea, ca autoritate administrativa este obligata sa ii raspunda, nu musai sa o solutioneze favorabil.
- "Daca nu ma lasati sa-mi fac bani proprii, macar autorizati-mi Cooperativa de Credit si Garantar"
Trec zilele si, intr-o zi de marti, 2 decembrie, Stan urca iar treptele BNR. De data asta lasa cererea cu nr. 28590/02 decembrie 2009, prin care Asociatia Tiganii solicita autorizarea infiintarii Cooperativei de Credit si Garantare "Asociatia Tiganii".
Omul nu glumeste. Invoca dispozitiile art. 58 si 59 din Regulamentul Bancii Nationale a Romaniei nr. 11/2007 privind autorizarea institutiilor de credit, persoane juridice romane si sucursalelor din Romania ale institutiilor de credit din state terte. Mai pune pe masa de la intrarea in Banca proiectul actului constitutiv al viitoarei cooperative; actul constitutiv si statutul Asociatiei Tiganii; Avizul Autoritatii Nationale pentru Rromi prin care asociatia este declarata de utilitate publica; certificatul de inregistrare fiscala; o adeverinta eliberata de A.N.P.C., Directia pentru metale pretioase si pietre pretioase privind autorizarea Asociatiei Tiganii pentru intermedierea de operatiuni cu monede din metale pretioase si aliaje ale acestora, ca activitate permanenta; raport de expertiza tehnica privind stabilirea valorii monedelor, aurului si argintului detinut de Asociatie la nivelul anului 2000.
Cererea ajunge in Consiliul de Administratie al BNR unde e repartizata Directiei Reglementare si Autorizare pentru a fi solutionata. Prin Adresa din 18 decembrie 2009, sefii Directiei ii transmit lui Stan punctual, deficientele de fond si de forma ale cererii de autorizarei:
- organizatiile cooperatiste de credit, persoane juridice romane, se pot organiza si functiona doar sub forma cooperativelor de credit si a casei centrale la care acestea sunt afiliate; afilierea la o casa centrala este obligatorie; o casa centrala se constituie prin asocierea a cel putin 30 de cooperative de credit fondatoare;
- cooperativele de credit care se constituie si se afiliaza la o casa centrala deja autorizata pot fi autorizate de catre Banca Nationala a Romaniei numai pe baza acordului de afiliere acordat de respectiva casa centrala, caz in care cererea de autorizare este formulata de catre casa centrala;
Una peste alta, lipsesc angajamentul de afiliere, sub semnatura persoanelor nominalizate sa exercite responsabilitati de administrare sau conducere a cooperativei de credit; procura semnata de membrii cooperatori ai cooperativelor fondatoare privind reprezentantul ales in relatia cu Banca Nationala a Romaniei; lista cuprinzand membrii cooperatori; indicarea razei teritoriale de operare a cooperativei de credit; certificatul de cazier judiciar, curriculum vitae, declaratie pe proprie raspundere privind incompatibilitatea; planul de activitate insusit de persoanele desemnate sa exercite iresponsabilitati de administrare si/sau conducere in calitate de administratori, directori, membri ai consiliului de supraveghere sau ai directoratului.
Lipsurile cererii, invocate de BNR, nu sunt reale, raspunde sec Stan. Drept pentru care omul nu mai depunde niciun alt document in completarea cererii initiale.
Acum, cateva detalii tehnice: Potrivit OUG nr. 99/2006, Banca Nationala a Romaniei hotaraste cu privire la o cerere de autorizare a unei institutii de credit, in sensul acordarii aprobarii de constituire a institutiei de credit sau al respingerii cererii, in termen de 4 luni de la data primirii cererii de autorizare insotite de documentatia stabilita. De asemenea, in termen de 5 zile lucratoare de la primirea cererii Banca Nationala a Romaniei e obligata sa ii comunice titularului, daca este cazul, documentele care nu au fost prezentate, in vederea depunerii de indata a acestora."
Fata de momentul inregistrarii cererii, 2 decembrie 2009, termenul de 4 luni prevazut pentru instrumentarea cauzei se implinea la data de 2 aprilie 2010, termen in care Banca Nationala a Romaniei trebuia sa se pronunte cu privire la cererea de autorizare formulata.
In 2 februarie, BNR il invita la discutii pe Stan, explicandu-i ce acte mai trebuie sa depuna. Discutia e purtata intr-un birou al Directiei Reglementare si Autorizare, omul pare sa inteleaga si dupa o ora si jumatate, pleaca. De depus acte insa nu mai depune, drept pentru care BNR ii respinge la finalul lunii mai cererea de autorizare.
- Argumentul suprem: "Tiganii (rromii/n.n.) au propriile legi si nu trebuie sa ne supunem Regulamentului Bancii Nationale a Romaniei"
Ajunsi in instanta, juristii BNR incearca sa explice judecatorilor ca asa-zisele "legi" ale cetatenilor de origine rroma, in masura in care acestea exista, au doar o valoare cutumiara (reprezinta obiceiuri, creatii naturale, incluse in traditia comunitatii, arhetipuri culturale ce insotesc viata sociala), nu imbraca forma unor acte juridice, nu sunt legiferate institutional, nefiind adoptate de organul legiuitor consacrat prin Constitutia tarii, astfel incat ele nu reprezenta izvor de drept.
Si inca ceva: cererea de autorizare a Cooperativei de Credit si Garantare "Asociatia Tiganii", inregistrata la Cabinetul Guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei sub nr. 1584 din 5 decembrie 2009 a fost fundamentata tocmai pe Regulamentul Bancii Nationale a Romaniei nr. 11/2007 privind autorizarea institutiilor de credit, pe care Stan il contesta.
Procesul a durat o bucata buna de vreme, s-a ajuns la Inalta Curte de Casatie, care in final a dat verdictul: Radu Stan poate bate aproape orice, dar nu si propria moneda.
Banii lui Stan erau cinstiti, banii celor pe care-i bufneste rasul cand vad cererea sunt creati special pentru furt!
Daca ar fi sa avem toti doar bani 'reali' cum spui tu, cam 1 din 1000 ar pune mana pe asa ceva, ca aur nu avem pentru toata lumea sa convertim toata masa monetara in echivalent aur.
Daca nu ai solutii, ai ratat o buna sansa de a tacea!
Corect si cinstit ar fi ca toti banii fiat sa fie creati doar de stat (nu privati cum este acum- deci bancile comerciale sa piarda dreptul de a crea bani), si dupa ce i-a creat sa fie distribuiti proportional contribuabilului in functie de cat a adus la buget.
Normal ca se stie asta, dar o fac toti bancherii pe prostii, doar doar, de-or mai rezista sistemul in care ei fura si prostii muncesc!
Tu poti inventa bani si poti sa-i folosesti atata timp cat eu sau oricine altcineva accepta sa-ti dea ceva in schimbul lor.
Faptul ca dolarul e creat de 2 entitati, dintre care una privata, nu inseamna nimic. Cererea e atat de mare incat nici nu e posibil sa fie creat doar daca are corespondent in bunuri/servicii - va avea sigur, nu putem astepta sa aibe pentru ca ar aparea blocaje.
Viitorul e moneda virtuala, inmagazinata in CC si telefoane/calculatoare. Faptul ca o banca comerciala are drept sa bata moneda e nimic. Chiar nimic!
Intra in casa mare suparat si tranteste pe masa un sac greu, cu zgomot metalic. Zice apoi:
- Al' dracului grecu' ! N-a vrut sa-mi dea si mie niste bani de aia noi, de hartie ...
Niculae fiul lui (bunicul meu) nu a inteles niciodata apetitul lui Stan pentru banii de hartie, caci in fond fusese platit cu bani real, poli de aur romanesti si frantuzesti.
"Patria si Dreptul Meu!"
.
:-)
De fapt, daca ar citi maestrul acest articol, sigur ar mai face un film bun.
Daca se poate aur.