Imi mentin opinia de acum o saptamana: retinerea si cercetarea viceguvernatorului BNR Bogdan Olteanu de catre autoritati pentru presupuse fapte de coruptie este o lovitura de imagine pentru Banca Centrala, chiar daca faptele care i se pun in carca s-ar fi petrecut inainte ca acesta sa ajunga subalternul lui Isarescu. Problema e insa alta: potrivitactualului Statut al BNR, membrii Consiliului de administratie al BNR, cu nominalizarea conducerii executive, sunt numiti de Parlament, la propunerea comisiilor de specialitate din cele doua Camere. Teoretic, Parlamentul poate trimite la sefia BNR orice mecanic auto ajuns parlamentar.

Ce poate face guvernatorul pentru a evita un al doilea caz OlteanuFoto: Hotnews

Si mai e o intrebare: daca se va dovedi ca Olteanu a fost necinstit inainte de a intra in BNR si a luat spaga, cine garanteaza ca in perioada mandatului de vice nu a mai avut episoade de ne-cinste, mai ales ca avea acces la date extrem de sensibile?

Evident, Banca Centrala neaga ca un alt derapaj al viceguvernatorului ar fi putut exista in timp ce viceguverna.

Intrebat joi cum s-ar putea evita un al doilea caz "Olteanu", Mugur Isarescu a admis ca episodul retinerii lui Olteanu "este un eveniment total neplacut pentru Banca dar ca "BNR este in mana politicului! Nu noi hotaram componenta Consiliului de Administratie! Asa se intampla peste tot in lume. In unele tari numirile se fac de catre Presedintele tarii, in alte tari de catre ministrul de finante. Conducerea Bancii Nationale nu pica din cer, este aleasa dupa anumite criterii. Noi consideram ca faptele -petrecandu-se inainte de numirea d-lui Bogdan Olteanu- sunt legate de ceva ce nu s-a intamplat in BNR. Dar nu putem nega ca impactul exista".

Isarescu isi apara fostii executivi din Banca spunand ca, desi aveau oarecare experienta politica, "mai toti viceguvernatorii care au fost la BNR erau intr-o anumita masura, tehnocrati. Chiar si dl Bogdan Olteanu era un specialist in domeniul juridic iar Banca are activitati juridice pe toate planurile", spune Isarescu.

"Maximul pe care il putem face- a mai precizat Guvernatorul- "este sa prezentam public sistemele de numire in bancile centrale. Niciunul dintre aceste sisteme nu este perfect si va spune asta un veteran. Pana a urma sSi bancile sunt creatii umane", a conchis Guvernatorul.

Potrivit informatiilor stranse de HotNews, desi numele cel mai vehiculat in media ca fiind urmasul lui Olteanu in functia de viceguvernator al fi Lucian Isar (sotul liderului liberal Alinei Gorghiu), exista variante de lucru care dau ca plauzibile alte nume, cu alura de tehnocrati care au experienta bancara solida, inclusiv in cadrul organismelor financiare internationale.

Putini stiu poate ca Lucian Isar, care posteaza pe blogul propriu articole extrem de virulente la adresa BNR si a guvernatorului, l-a avut ca si conducator la doctorat chiar pe Mugur Isarescu. Isar - economist cu un masterat in matematici sustinut la Oxford- a lucrat in mai multe banci comerciale, fiind unul dintre cei care si-a pierdut functia de vicepresedinte Bancpost in urma episodului denumit de presa "atacul speculativ asupra leului din 2008".

Potrivit surselor noastre, e foarte posibil ca partidele sa bata palma si sa ii propuna fostului viceguvernator Cristian Popa sa revina in BNR. Popa , unul dintre cei mai buni specialisti in politica monetara, nu a mai fost votat in iunie 2014 de politicieni, in locul lui fiind preferat Liviu Voinea. Cristi Popa este in prezent trimis la Banca Europeana de Investitii in locul lui Mihai Tanasescu, nevoit sa demisioneze in urma scandalului Microsoft. Contactat in urma cu 3 zile de HotNews.ro, Popa nu a dorit sa comenteze aceasta informatie. Cartile nu sunt insa in totalitate facute..