Recunosc, eu n-am o problema cu teama de atentate cand vine vorba sa petrec cateva zile in Paris, dar altii au si e perfect de inteles. Cert e ca exista tari, sau ca sa nu generalizam, orase, care au pierdut din numarul de turisti dispusi sa isi cheltuie banii acolo asa cum exista tari (sau orase) care au castigat prin reorientarea fluxurilor de vizitatori mai precauti din fire. Unde se afla Romania din acest punct de vedere? Ce arata cifrele oficiale si ce spun operatorii din turism? Foarte pe scurt, avem cresteri, insa atata vreme cat soselele noastra arata cum arata iar serviciile sunt in multe cazuri sub standarde, cresterile par sa fie mai degraba conjuncturale. Nesustenabile, cum ar spune Isarescu.

HotNews.roFoto: Hotnews
  • Ce spun cifrele?

In semestrul I 2016 atat sosirile turistilor straini in Romania cat si plecarile romanilor peste granita au inregistrat cresteri (fata de prima jumatate a anului trecut, ca sa mentinem comparabilitatea). Numarul de turisti straini care ne-au vizitat tara a fost de 4,44 milioane in primele 6 luni, ceea ce inseamna o crestere de 13%. Graficul cu tarile de provenienta il aveti mai jos. Republica Moldova, Ungaria si Bulgaria detin suprematia. Nu e neaparat de laudat asta, dar asa stau lucrurile.

A crescut numarul de asiatici care ne viziteaza ( cu 10%), dar si al turistilor din Africa (3,6%), America (3,3%) si America de Sud si Centrala (2,9%). Daca ne uitam la tarile europene, Germania si-a trimis in prima jumatate a acestui an mai multi turisti la noi cu circa 5%.

Plecarile romanilor in strainatate au fost si ele in crestere fata de perioada corespunzatoare a anului precedent. Numarul de plecari ale vizitatorilor romani in strainatate in semestrul I 2016 a fost de 7,41 milioane, in crestere cu aproape 20% fata de semestrul I 2015.

Statiunile montane au avut cel mai mult de castigat ( e si normal, cererea pentru turism pe malul marii e mai scazuta in perioada ianuarie-iunie), dar cresterea e semnificativa, de circa 25%. Au mai castigat si statiunile balneare (Valcea pare a fi tot mai vizitata) ca si turismul medical, din cauza preturilor mici din Romania. Zona Moldovei are un plus nesemnificativ, de 2%, desi acolo poate fi instalat un "magnet" turistic.

  • Ce spun operatorii din turism?

Reprezentantii Paralelei 45, unul dintre jucatorii majori din piata au transmis HotNews ca

fara indoiala, "exista o crestere importanta a turistilor romani care prefera sa-si petreaca vacantele, mai lungi sau mai scurte ca durata, in Romania. Este posibil ca acest trend sa se datoreze si intamplarilor recente, insa acest lucru nu va putea fi cuantificat niciodata.

Potrivit Ondinei Dobriban, General Magaer al companiei sus-amintite, cresterea se datoreaza mai degraba altor factori. "E vorba in primul rand despre investitiile importante care s-au facut in Romania in hotelarie si in consecinta cresterii calitatii serviciului turistic. Apoi, despre aparitia unor pensiuni turistice in zone deosebit de atractive (in special in Moldova si Bucovina). Asistam de asemenea la tendinta de a fragmenta zilele de concediu in mai multe vacante, acoperind astfel dorinta de a diversifica vacantele in decursul unui an, acoperind astfel atat muntele cat si marea, balneo si delta. Si nu in ultimul rand, trebuie sa tinem cont de faptul ca turismul balneo nu se mai adreseaza doar varstei a traia, ci si tinerilor care doresc sa aiba grija de sanatatea lor si care apreciaza relaxarea la spa ca pe un factor destresant", spune Ondina.

"Cat priveste atentele sau alte evenimente recente, acestea au inceput sa faca parte, din pacate, din realitatea de zi cu zi. Va trebui sa ne obisnuim cu ideea ca astfel de evenimente nedorite si blamate de intreaga comunitate internationala pot aparea in orice colt al lumii. Am constatat insa ca, imediat ce lucrurile se calmeaza si situatia este sub control, cererea de vacante in zona respectiva revine la cote normale", mai spune managerul Paralela 45. Vezi aici si alte raspunsuri.

  • Patru concluzii

1. E nevoie de investitii in infrastructura. In urma cu cateva luni era sa-mi rup masina pe drumul catre Bolboci- Padina. Nu doar sosele, ci niste aeroporturi construite in vecinatatea importantelor zone turistice romanesti, cu infrastructura a serviciilor pe masura.

2. E nevoie de creativitate si de "vanzarea" de legende locale care sa stie sa atraga turistii.

3, E nevoie de o politica fiscala adecvata domeniului turismului, care sa incurajeze antreprenorul sa aduca clienti fara a se simti strangulat de Fisc

4. E un moment in care musai e de actionat. Romania poate profita de faptul ca suntem mult mai putin expusi actelor teroriste. Basca faptul ca avem de vandut destinatii absolut onorabile ca traditii sau peisaje, dar pentru asta e nevoie de un cap limpede. Care se pare ca e in concediu de vreo 26 de ani.