"As vrea sa zabovim putin asupra mandatului Bancii Nationale.Noi am constatat, la Banca Nationala, ca avem doi critici severi ai politicii monetare. Bineinteles ca BNR nu numai ca discuta cu cei care au pareri critice, dar chiar ii invita la dezbateri. Aceasta este pozitia noastra, care va fi si in viitor, nu ne-o schimbam. Problema este urmatoarea: de cateva saptamani, discutiile critice se simplifica extrem de mult si in loc de argumente se aduc o lista de acuze. Eh, cu acest lucru nu putem sa fim de acord!", a spus luni Mugur Isarescu, dupa ce in spatiul public au aparut mai multe articole care critica politica monetara a bancii de emisiune.

Mugur Isarescu, guvernatorul BNRFoto: Hotnews

"O discutie cu argumente este o discutie cu argumente, pe cand o lista de acuze departe de realitate si care de multe ori contin aberatii economice si financiare, este cu totul altceva. Una dintre critici este aceea ca BNR si-a rata tinta si nu-si indeplineste mandatul, dar totusi se dau salarii foarte mari, ceea ce nu este asa. Asta e pusa in contrapondere cu faptul ca aici s-ar da salarii foarte mari in ciuda acestei lipse de performanta. Acuzele au fost preluate in dezbateri televizate si raspandite in spatiul public, din pacate", a mai spus Isarescu luni.

El a tinut sa precizeze ca mandatul BNR este stabilitea preturilor. "Nu gastiti in legea BNR o tinta de inflatie. Nu gasiti! Noi nu avem ca BCE o tinta de 2%. Legiuitorul si-a dat seama ca intr-o perioada de tranzitie, cand exista foarte multe influente asupra preturilor, si cand s-a plecat de la 400% rata inflatiei, este aproape imposibil sa atingi tinta!"

Tintirea inflatiei este o metoda! Socurile exogene nu ai cum sa le incluzi in performanta de tintire. N-ai cum! Pretul petrolului contribuie cel mai mult la dezinflatie. Ce vsa facem? Sa vorbim cu guvernul sa majoreze accizele ca sa atingem tinta? Mai contribuie la inflatie pretului alimentelor. Se sugereaza cumva sa punem paie pe foc sa creasca preturile, ca noi sa ne atingem tinta? Mai avem apoi si influentele din zona euro", a spus Isarescu.

Suntem gata sa dezbatem public tinta de inflatie. Nu suntem in deflatie- cum sa ai deflatie cand ai cresteri de vanzari cu 20% si cresteri salariale de 10%??, a mai spus luni Isarescu.

  • Reamintim ca Lucian Isar, fost vicepresedinte al Bancpost si al Bancii Feroviare (care l-a avut recent drept conducator de doctorat pe Isarescu) dar si Florin Citu, care a lucrat in banca centrala a Noii Zeeland iar la noi a fost economist sef al ING Bank sunt doi dintre cei mai acerbi critici ai politicii monetare a BNR. Detalii gasiti fie pe blogul lui Isar, fie pe cel al lui Citu.

In ultima jumatate de an, atat la nivel parlamentar cat si la nivelul populatiei a crescut intensitatea criticilor aduse bancii centrale, pe fondul exagerarilor unor banci considerate a fi promovat clauze abuzive in contractele de credit, dar si a atitudinii la limita sfidarii ale unor angajati din banci. Impertinente care au fost puse tot in seama unei insuficiente supravegheri de catre BNR. Momentul retinerii viceguvernatorului BNR Bogdan Olteanu (chiar daca pentru fapte anterioare mandatului in Banca) a pus capac, debitorii devenind consistent mai verbali decat inainte.

Depinde acum doar de abilitatile de comunicare ale BNR modul in care aceste diferende vor fi "digerate" . Drept este ca educatia financiara a romanilor este la cote jenante, asa cum si institutia condusa de Isarescu continua sa practice un limbaj pasaresc, din care greu deslusesti intentia. Isarescu il parafrazeaza pe celebrul sef al FED (sistemul bancilor centrale din SUA), Allan Greenspan, care a spus la finalul unei conferinte ca daca cei din sala au inteles ceva din ce a spus, inseamna ca e vina lui. La randul lor, romanii ar trebui sa se auto-educe cu privire la amanetarea prezentului pentru viitor prin contractarea de imprumuturi riscante (ca sa nu le spunem sinucigase).

Insa cineva trebuie sa faca primul pas. Sau sa spuna primul: "Pas!"