Grupul OMV Petrom a afisat un profit net in scadere cu 61% dupa prima jumatate a acestui an, rezultatul net coborand la 405 milioane lei de la 1,03 miliarde lei in perioada similara a anului trecut, potrivit rezultatelor financiare neauditate publicate miercuri si citate de Agerpres. Profitul operational al grupului (EBIT) s-a redus, de asemenea, la 561 milioane lei, mai putin cu 56% comparativ cu rezultatul consemnat in perioada ianuarie - iunie 2015.

Benzinarie PetromFoto: Agerpres

In primele sase luni din acest an, compania a realizat investitii in valoare de 1,337 miliarde de lei, in scadere cu 35% fata de primul semestru al anului trecut, influentate in principal de o scadere semnificativa in segmentul Upstream. Investitiile din Upstream s-au cifrat la 1,064 miliarde de lei in primele sase luni ale acestui an, comparativ cu 1,947 miliarde de lei in perioada similara a anului trecut.

Vanzarile grupului s-au redus cu 18%, la 7,192 miliarde de lei, iar numarul personalului este mai mic cu 7%. Scaderea vanzarilor a fost determinata, in principal, de preturile in scadere la titei, precum si de vanzari mai mici de gaze naturale, compensate partial de cantitatile mai mari de energie electrica vandute, precizeaza compania. Downstream Oil a reprezentat 70% din totalul vanzarilor consolidate, Downstream Gas 27%, iar Upstream 3% (vanzarile aferente Upstream fiind in mare parte in interiorul Grupului, nu

catre terti).

Comparativ cu 31 decembrie 2015, activele totale s-au redus cu 517 milioane de lei, la 40,601 miliarde de lei, in principal ca urmare a scaderii nete a activelor imobilizate si a reducerii usoare a numerarului si echivalentelor de numerar. Capitalurile proprii au crescut usor la 26,085 miliarde de lei la 30 iunie 2016, comparativ cu 25,688 miliarde lei de la 31 decembrie 2015, ca urmare a profitului net generat in perioada curenta.

Datoriile Grupului, altele decat imprumuturile purtatoare de dobanzi, au scazut cu 819 milioane de lei, in principal ca o consecinta a datoriilor comerciale si a altor datorii financiare mai mici, reflectand in buna masura reducerea investitiilor si finalizarea campaniei de foraj de explorare din Marea Neagra. Datoria neta a Grupului OMV Petrom a ramas la un nivel similar cu cel de la 31 decembrie 2015, in jurul valorii de 1,3 miliarde de lei iar gradul de indatorare a scazut usor la 4,83%.

"In prima jumatate a anului 2016, mediul de piata dificil a impactat negativ rezultatele noastre financiare, anuland efectele performantei operationale imbunatatite si ale disciplinei stricte in privinta costurilor si gestionarii numerarului. EBIT excluzand elementele speciale din Upstream a reflectat in principal scaderea preturilor titeiului si gazelor naturale, partial compensata de reducerea costurilor de productie. EBIT CCA excluzand elementele speciale din Downstream s-a imbunatatit usor, ca urmare a evolutiei favorabile a provizioanelor pentru creante neincasate din activitatea de gaze, care a compensat efectele marjelor de rafinare mai scazute si ale opririi planificate a rafinariei pentru revizie generala.

Intrucat conditiile de piata dificile au persistat, am continuat gestionarea stricta a costurilor si a investitiilor. Investitiile au scazut cu 35% comparativ cu 1-6/15, reflectand finalizarea activitatii de foraj in blocul Neptun si selectia riguroasa a proiectelor. In plus, gestionarea eficienta a costurilor si a numerarului ne-a ajutat sa ne mentinem o pozitie financiara solida si un grad de indatorare avand un ordin de marime de o singura cifra.

Consultarile privind sistemul de taxare pentru segmentul upstream ne asteptam sa continue in a doua parte a anului. Asa cum am subliniat si in trecut, un cadru fiscal si de reglementare stabil, predictibil si favorabil investitiilor este o conditie-cheie pentru investitiile noastre viitoare, atat onshore, cat si offshore', precizeaza Mariana Gheorghe, CEO al OMV Petrom S.A.

Grupul austriac OMV este actionarul majoritar al Petrom, cu o participatie de 51,01%, in timp ce Ministerul Economiei detine un pachet de 20,64% din actiuni, iar Fondul Proprietatea 20,11%. Petrom este cea mai mare companie romaneasca de petrol si gaze, cu activitati in sectoarele Upstream (Explorare si Productie), Downstream Oil (Rafinare si Marketing), Downstream Gas (Gaze si Energie).