BNR nu a facut niciodata publice salariile din institutia pe care guvernatorul Isarescu o pastoreste de 26 de ani, dar asta nu inseamna ca nu mai “scapa” cate un contract de munca. Inainte de a da o mostra dintr-un act aditional incheiat in toamna trecuta, as vrea sa fac doua observatii: prima, ca schema de personal a Bancii este supra-gonflata, pentru a face loc unor “apropiati” (sa le spunem asa) fara merite bancare deosebite. Au fost la momentul potrivit in locul potrivit si a fost suficient. A doua observatie este ca si in interiorul Bancii exista- ca in orice institutie- frustrari si nemultumiri legate de ocupantii anumitor posturi-cheie. Si acum sa dam facsimilul, scrie Dan Popa pe blogul Hymerion.ro.

Mugur Isarescu, guvernatorul BNRFoto: Hotnews

Asadar, una dintre treptele cele mai de jos, cea de referent, are brutul de 4311 lei. Adica netul de vreo 3000 de lei. Nu mi se pare deloc strigator la cer, ca nivel de salarizare. Sefii de servicii au- din datele pe care le am- intre 1500-1800 de euro (depinde desigur si ce fel de servicii).

Cazul de mai sus nu inseamna ca toti referentii din BNR au 4311 lei. Suntem in posesia altui contract de munca prin care pentru aceeasi functie se ofera “doar” 4004 lei brut.

Potrivit Raportului anual pe 2015, in anul respectiv cheltuielile cu personalul BNR s-au situat cu 1,3 la sută sub nivelul anului anterior.

Asta e jumatatea plina a paharului. Cea goala este reprezentata de faptul ca o curatenie in randul celor ajunsi in Banca prin merite mai degraba personale decat profesionale, ar trebui facuta.

In plus, birocratia din BNR te omoara cu zile. Stiu cazul unui fost salariat care a asteptat 4 luni ca sa i se faca o nenorocita de adresa de email institutionalizata, ca si un altul care a asteptat pentru un hard extern peste un an, astfel incat in momentul in care a fost pus sa semneze de primire, uitase ca a trimis cererea.

Stiu, de cand Mugur Tolici s-a pus pe treaba si face auto- evaluari si contra-evaluari (confrunta auto-evaluarea salariatului cu evaluarea aceluiasi angajat de catre sef), lucrurile sunt in directia buna. Riscul este ca ce care face evaluarile sa fie un apropiat/prieten al celui evaluat, caz in care…

evaluare“Pe lângă bonusurile de performanţă (care pot ajunge la o valoare maximă de un salariu lunar pentru fiecare angajat), alte elemente care mai compun pachetele salariale ale celor 1.900 de angajaţi ai BNR – şi despre care nu s-a mai vorbit până acum – sunt beneficii precum prima pentru angajaţi cu ocazia naşterii unui copil sau abonamente medicale în valoare de 50 de lei pe lună”, spune Tolici intr-un excelent interviu acordat ZF.

Una peste alta, salariul lui Isarescu e ok ca nivel de salarizare a unui Guvernator de banca centrala, daca cele 13.000 de euro lunar sunt toti banii pe care ii incaseaza de la serviciu.

Sunt multe povesti din interiorul bancii, dar fara sa avem date concrete, nu ne permitem sa avansam ipoteze riscante. Asa ca ne oprim aici.

Comenteaza pe blogul Hymerion.ro despre experientele cu Banca Centrala.