Recent am remarcat aparitia unor postari pe bloguri preluate cu prea multa lejeritate in media care ating aspecte cu privire la rezerva de aur a Romaniei, scrie seful Directiei operatiuni de piata din BNR, Viorel Andrei intr-un material remis HotNews.ro. "Subiectul rezervei de aur este de maxima importanta pentru orice tara. Din nefericire informatiile sunt insa prezentate publicului trunchiat, ceea ce conduce la interpretari tendentioase. Intrucat nu-l banuiesc pe autorul postarilor de lipsa de cunostinte tehnice, este de neinteles care ar putea fi scopul acestei manipulari", mai spune Andrei.

Victor Andrei, Director Directia operatiuni de piata din BNRFoto: BNR

Consider mai mult decat oportune cateva clarificari, mai arata coordonatorul operatiunilor de piata din Banca Centrala:

  •  Mentinerea la Londra a unei parti a rezervei de aur in custodie la Banca Angliei, similar practicii majoritatii bancilor centrale europene ce detin rezerva de aur, are ca principal scop garantarea faptului ca exista o rezerva de aur  disponibila a fi utilizata ca si colateral in cazul unor operatiuni de finantare in situatii de criza.  In subsidiar, aceasta detinere permite valorificarea oportunitatilor oferite de evolutia favorabila a ratelor dobanzilor pentru depozitele de aur, prin mobilizarea imediata a cantitatilor necesare efectuarii plasamentelor in conformitate cu uzantele de pe piata metalelor pretioase.
  • Rezerva de aur a Romaniei este detinuta atat in Tezaurul BNR cat si la Londra la Banca Angliei.
  • Londra reprezinta cel mai important centru financiar pentru tranzactionarea si decontarea operatiunilor cu aur din lume. Banca Angliei a participat inca de la infiintare (1694) la crearea si dezvoltarea infrastructurii pietei aurului la Londra.
  • Administrarea de catre Banca Nationala a Romaniei a rezervei de aur se realizeaza in baza Legii nr. 312/2004 privind Statutul Bancii Nationale a Romaniei.
  • Contul de aur detinut de BNR la Banca Angliei este un  cont alocat, respectiv lingourile aflate in custodie pot fi identificate in orice moment, dupa numarul unic al barei, greutate si titlul de finete al aurului. Efectuarea de operatiuni printr-un astfel de cont se realizeaza numai in baza instructiunilor transmise de BNR catre Banca Angliei, aurul detinut in acest cont neputand fi utilizat de catre custode. Acest cont a fost deschis inainte de anul 1990, ulterior, fiind utilizat in contextul administrarii active a rezervei de aur.
  •  Desi tipologia instrumentelor derivate este binecunoscuta si angajatilor BNR,  s-a utilizat ca instrument in cadrul activitatii de administrare a rezervei de aur doar depozitul la termen. Aceste plasamente au fost efectuate cu contrapartide eligibile, specializate in astfel de operatiuni si se incadrau in parametrii de risc aprobati la acel moment de catre conducerea BNR pentru administrarea rezervelor internationale. In activitatea de administrare a rezervei de aur nu s-au utilizat instrumente derivate(ce titluri de o schioapa ar fi fost in cazul unor pierderi semnificative rezultate in urma folosirii unor instrumente derivate!).
  • Veniturile obtinute pe perioada administrarii active a rezervei de aur exced cu mult costurile de custodie cumulate dupa adoptarea deciziei de stopare a acestor plasamente in anul 2006, in baza unei analize randament/cost efectuata in contextul investitional de la acea data.
  • Ultimul transfer de aur in strainatate a fost efectuat in anul 2002 conform aprobarii Consiliului de administratie al BNR si nu in anul 2010 asa cum s-a prezentat in cuprinsul articolelor.
  •  In contextul discutiilor referitoare la programele de repatriere anuntate de unele banci centrale, argumentele oferite de acestea au avut la baza diversificarea riscului prin tintirea unei distributii echilibrate a rezervelor de aur intre locatiile din strainatate si cele din tara, in conditiile in care concentrarea in anumite locatii din afara tarii era de peste 80 la suta din totalul rezervelor de aur (Germania). BNR si-a atins obiectivul de distributie echilibrata a rezervei de aur intre detinerile din tara si cele din strainatate.

Referitor la nivelele ratelor de dobanda mentionate in cuprinsul articolelor, precizam ca acestea sunt nivele maxime de conjunctura intr-un an (respectiv 9,9 la suta in anul 1999 si 2,7 la suta in 2008) ce nu pot fi generalizate ca randamente posibil de obtinut de-a lungul intregului an (media ratelor dobanzilor pentru depozitele de aur cu termen la o luna, oferite pe parcursul anului 1999 a fost de 1,72 la suta, in timp ce in anul 2008 a fost de 0,50 la suta). In prezent, ratele de dobanda la depozitele de aur pe termen scurt se situeaza in teritoriu negativ, ca si ratele de dobanda pe termen scurt pentru unele valute.

Reamintesc ca, spre deosebire de bancile comerciale care au ca principal obiectiv profitul, activitatea de administrare a rezervelor internationale de catre bancile centrale are la baza principiile consacrate in practica internationala adica siguranta, lichiditatea si performanta investitiilor. In consecinta, referintele la operatiuni poe care gasim in orice manual de trezorerie niu pot impresiona decat un necunoscator si nu au nici o relevanta pentru operatiunile unei banci centrale.

N.Red.: Victor Andrei, a preluat in 2012 conducerea Directiei operatiuni de piata din BNR de la Serban Matei care plecase la Washington pe postul de reprezentant al Romaniei la FMI. El a fost si presedinte al asociatiei profesionale a dealerilor ACI Romania timp de doua mandate.

Victor Andrei si-a inceput cariera bancara in 1992 in Banca Nationala, mai intai in zona de IT, iar apoi ca dealer. O perioada a fost vicepresedinte pe Trezorerie la Citibank Romania, , dupa care in 2011 a revenit in BNR, mai intai pe postul de consilier in direcᅡtia operatiuni de piata.

Prin Directia operatiuni de piata BNR face injectiile saptamanale de lichiditate de pe piata interbancara prin operatiuni repo, autorizeaza accesul bancilor la facilitatea de credit pe o zi, poate modera fluctuatiile cursului de schimb leu/euro, se ocupa de plasamentele BNR in cadrul activitatii de management al rezervelor valutare si administreaza licitatiile de titluri de stat ale Ministerului Finantelor.