Putine sunt tarile europene in care salariul Guvernatorului Bancii Centrale e tinut la secret. Daca e sa ne uitam doar la vecinii nostri, nici in Ungaria si nici la bulgari nu e un secret cat castiga "Isarestii" locali. In Ungaria, Parlamentul stabileste salariul, iar la bulgari, "secretul" nu mai e secret din iulie 2015. Dar sa dam riguros, cifrele.

Mugur Isarescu, guvernatorul BNRFoto: Hotnews
  • Ungaria. Salariul guvernatorului era fixat prin legea votata in Parlament la 8000 de euro. Asta  pana in martie 2016 cand Parlamentul a votat dublarea lui, ducand remuneratia la 16.000 de euro/lunar. Viceguvernatorii pot lua maxim 90% din salariul guvernatorului, adica 14.400 de euro. Membrii Comitetului de politica monetara din Banca Ungariei au plafonat e salariile la cel mult 9600 euro/luna.E drept, mai sunt si alte diferente fata de Romania. La maghiari, Guvernatorul e numit de presedinte la propunerea premierului,un mandat avand 6 ani.  Din 6 in 6 luni, Guvernatorul inainteaza Parlamentului un raport de activitate. In plus, Ungaria publica minutele discutiilor din Comitetul de politica monetara. Aici puteti citi Statutul MNB.   Sursa.
  • Bulgaria. In Bulgaria, guvernatorul Dimitar Radev si-a taiat singur salariul la aproape o treime fata de cel al predecesorului sau. Radev ia 7857 de euro lunar, fata de peste 22.000 de euro cat lua fostul guvernator. Sursa. La bulgari, Guvernatorul si viceguvernatorii sunt alesi de Parlament, dar ceilalti 3 membri ai boardului sunt numiti de Presedinte. Potrivit Statutului bancii centrale.
  • Mario Draghi, seful Bancii centrale Europene a castigat in 2015 circa 385.860 euro. Benoît Coeuré a primit 275.604 euro, la fel ca Peter Praet, Yves Mersch, Sabine Lautenschläger (toti membri ai Directoratului BCE).
  •  Mark Carney, guvernatorul Bancii Angliei, este probabil cel mai bine platit guvernator, el castigand anul trecut putin peste un milion de euro.
  • In schimb, sefa celei mai mari banci centrale din lume, FED, Janet Yellen, s-a multumit cu 201.700 dolari in 2015. Salariul nu si-l da singura, ci e votat de Congresul american.

La noi, Guvernatorul ia anual 163.000 de euro, daca venitul declarat de 13.600 de euro e mentinut constant in toate cele 12 luni.