- Ungaria. Salariul guvernatorului era fixat prin legea votata in Parlament la 8000 de euro. Asta pana in martie 2016 cand Parlamentul a votat dublarea lui, ducand remuneratia la 16.000 de euro/lunar. Viceguvernatorii pot lua maxim 90% din salariul guvernatorului, adica 14.400 de euro. Membrii Comitetului de politica monetara din Banca Ungariei au plafonat e salariile la cel mult 9600 euro/luna.E drept, mai sunt si alte diferente fata de Romania. La maghiari, Guvernatorul e numit de presedinte la propunerea premierului,un mandat avand 6 ani. Din 6 in 6 luni, Guvernatorul inainteaza Parlamentului un raport de activitate. In plus, Ungaria publica minutele discutiilor din Comitetul de politica monetara. Aici puteti citi Statutul MNB. Sursa.
- Bulgaria. In Bulgaria, guvernatorul Dimitar Radev si-a taiat singur salariul la aproape o treime fata de cel al predecesorului sau. Radev ia 7857 de euro lunar, fata de peste 22.000 de euro cat lua fostul guvernator. Sursa. La bulgari, Guvernatorul si viceguvernatorii sunt alesi de Parlament, dar ceilalti 3 membri ai boardului sunt numiti de Presedinte. Potrivit Statutului bancii centrale.
- Mario Draghi, seful Bancii centrale Europene a castigat in 2015 circa 385.860 euro. Benoît Coeuré a primit 275.604 euro, la fel ca Peter Praet, Yves Mersch, Sabine Lautenschläger (toti membri ai Directoratului BCE).
- Presedintele influentei Banci Centrale a Germaniei, Jens Weidmann, a "produs" anul trecut 436.355 euro. Sursa: Raportul Anual al ECB. Dealtfel, la Banca Centrala Europeana, la sectiunea "Cariere" e publicat salariul minim de incadrare, salariu care e revizuit anual
- Mark Carney, guvernatorul Bancii Angliei, este probabil cel mai bine platit guvernator, el castigand anul trecut putin peste un milion de euro.
- In schimb, sefa celei mai mari banci centrale din lume, FED, Janet Yellen, s-a multumit cu 201.700 dolari in 2015. Salariul nu si-l da singura, ci e votat de Congresul american.
- Guvernatorul Bancii Irlandei, Philip Lane, a luat anul trecut 254.048 euro, in timp ce adjunctul sau, cel care se ocupa de supravegherea bancara a castigat 310.000 de euro. Banca Irlandei este si printre cele mai transparente in aceasta privinta, publicand chiar un ghid cu privire la grila de salarizare a angajatilor.
- Raghuram Rajan, guvernatorul bancii centrale a Indiei si unul dintre cei mai apreciati economisti din lume (elprezicand cu precizie criza din 2008), castiga probabil cel mai putin: sub 3.000 de euro lunar. Banca Indiei este si ea una care publica cu regularitate veniturile executivilor si ale angajatilor

La noi, Guvernatorul ia anual 163.000 de euro, daca venitul declarat de 13.600 de euro e mentinut constant in toate cele 12 luni.
politica si deciziile BNR nu apartin doar guvernatorului.
Toti ciolanarii care il sustin pe Iasarescu vorbesc de parca, daca nu ar fi existat Isarescu, Romania nu ar fi avut Banca Nationala !.
De un sfert de secol Isarescu reprezinta degenerarea BNR-ului si linguseala politica pe langa prim- ministrii pentru a fi pastrat sef al BNR-ului.
El incaseaza de la STATUL ROMAN mult peste 163.000 Euro, daca se adauga alte sporuri si prime! . Care nu figuraza in acest grafic! . Din ce a aparut in presa este vorba peste 40.000 Eu lunar, adica un total de 1/2 milioane Eu pe an ! . Adica el de fapt nu mai are,, un salariu'' . Are un ,,procentaj'' din bugetul national ! Ca la camatari !.
Si ce face ,,domnul '' isarescu pentru asta ? A scos anul acesta (2016) o noua moneda de 50 de bani cu chipul lui Iancu de Hunedoara !.
De ce abia acum, dupa 25 de ani de sefie la Banca Nationala, a pus pe moneda un Voievod al Transilvaniei ? Simplu ....Pentru ca Ciolos este transilvanean si are sanse mult mai mari ca Boc sa fie prim ministru in continuare si este bine sa-l linguseasca cu ocazia asta !
la o mare multinationala de la noi, directorul general, care era si director regional, lua salar putin mai mult decat un inginer obisnuit la aceeasi multinationala in vest.
un director de banca comerciala de la noi nu ia cat un director la aceeasi banca in vest.
un presedinte de tara la noi nu ia cat un presedinte de tara din vest.
la fel primul ministru si orice alta demnitate in stat.
si motivul, pentru toate astea, e ca nu avem economie ca-n vest.
si atunci de ce, in tot peisajul asta, Isarescu e singurul care tre' sa castige ca-n vest?
sincer, astept cu nerabdare o lege a salarizarii unitare, care sa-i aseze pe toti bugetarii in raporturi salariale corecte UNII FATA DE ALTII.
adica, exact ca-n vest !!!
Ma rog, el e platit de stat, insa, daca reuseste sa aduca profit suficient incat sa justifice salariul, de ce nu?
economia tarii e la multinationale din vest? nu e adevarat. in top 10 angajatori din Romania sunt doar 2 companii private - OMV pe locult 4 si Dacia pe locul 6. Celelalte 8 sunt "nationale".. si produc? gauri negre la buget!
daca domeniul privat face evaziune "big time" si totusi tara asta plateste peste 1 milion de bugetari si 6 milioane de pensionari din taxele sectorului privat in care lucreaza doar vreo 4 milioane de salariati, eu cred ca ar trebui sa fim recunoscatori... daca toti amaratii aia cu 2 clase care fac agricultura de subzistenta ar ajunge salariati in sectorul privat si ar plati taxe, Romania ar avea un pib/capita cat media europeana.
Atunci se cam rupe argumentatia si ar cam trebui sa vina cu bani de acasa sa-si acopere gafele!
A, si apropo: in afara de Bulgaria si Ungaria celelalte exemple sunt din tari cu economii puternice si banci centrale pe masura, comparatia este absolut irelevanta!
"Logica" "daca Draghi castiga 400k e normal sa castige si isarescu 200k" e cel mult o gluma, la fel ca si comparatia ECB/BNR!
1. rezerva valutara, de la zero in '97 la 32-35 mld eur in 2015
2. atacul speculativ din 2009 in care BNR a pus atacatorii cu botul pe labe, determinindu-le pierderi de citeva sute de mil de euro, comparativ cu atacul pe forint si zlot care a reusit. Aceiasi atacatori, mari banci din UE prin filialele locale.
3. in 26 de ani n-ai auzit de vrun scandal de coruptie la BNR. Si e institutia care invirte de departe cei mai multi bani. Compara de exemplu cu ce-a facut conducerea ASF in doar citiva ani.
Da-mi tu citeva exemple de pilsa de performanta a BNR
Si... daca inafara de Bulgaria si Ungaria comparatia ti se pare hilara, atunci hai sa comparam cu Bulgaria si Ungaria. Compara evolutia rezervei ca procent din PIB in ultimii 20 de ani cu salariul guvernatorului.
Daca tu crezi ca poti da salarii la jumate fata de mediul privat si sa ai si oameni performanti, ai o problema.
Sau poate vrei sa vorbim despre cum BnNnR tinea cu dintii de dobanda de referinta in timp ce toate bancile centrale o scazusera la 0.25% ca sa restarteze economia!
Vrei sa vorbim despre cum a pus guvernatorul productia de aur a Romaniei pe butuci invocand "superstitii" aiuristice?
Sau poate ai uitat de lobby-ul fatis in favoarea bancilor comerciale, cu orice prilej si cu orice pret!
Hai sa nu ne prefacem ca suntem naivi ascunzand mizeria sub pres!
2. politica haotica de creditare dintintea crizei a fost mai degraba "meritul" lui Tariceanu, care dubla salariile si pensiile la fiecare 6 luni.BNR a incercat sa tempereze creditarea, inclusiv prin RMO -ul de 40%
3. Scaderea RMO-ului in criza a fost poate cea mai buna miscare a BNR. Inainte de criza prin 40% RMO a obligat bancile sa puna o gramada de bani deoparte, iar in criza, cind finantarile de la bancile mama au fost taiate, parte din banii aia le-au ajutat sa supravietuiasca. Fara scaderea RMO era foarte probabil ca pe de o parte unele banci sa trebuiasca ajutate de la buget, cum sa intimplat la altii, si pe de alta parte statul n-ar mai fi avut de unde se imprumuta.
4. Dobanda de referinta are efect direct asupra inflatiei. la o inflatie mare, daca scazi dobanda de referinta, nu faci altceva decit sa cresti inflatia si sa incurajezi speculatorii. Cind inflatia ajuns precum in UE, si dobanda de referinta a scazut. E din ABC-ul finaintelor...
5. Rolul BNR nu e de a asigura cerere pentru rezerva in aur. Uita-te ce rezerve au tarile din UE raportat la PIB, si vei vedea ca a noastra e cea mai mare. Ca sa nu mai spun ca aurul genereaza doar costuri, nu si dobanda.
6. Loby-ul fata de banci despre care vorbesti e reactie normala pentru oricine gindeste logic. Legea darii in plata, aplicata retroactiv, ne-a plasat in rindul tarilor cu comportament inresponsabil, care fac efectiv pipi pe un contract semnat. Si pentru asta vom plati mult timp de-aici incolo. Ca ca nu mai spun ca BNR tre sa apere si depozitele deponentilor, nu doar interesele celor care au luat credite in mod inresponsabil inainte de criza, si care acum , in loc sa-si asume responsabilitatea pentru propriile timpenii, vin cu cersitul la tatuca politicianul sa dea o lege prin care ei sa scape de raspundere.
2. Fals! Orice banca are obligatia de a obtine avizarea oricarei oferte de creditare de la BNR inainte de a o scoate pe piata.
3. Scaderea RMO a fost o prostie, a venit pe fondul unui imprumut de la FMI, cu dobanda de 2.5-3%, pentru "consolidarea monedei nationale". Reducand concomitent RMO, BNR a transferat practic acea suma bancilor comerciale (RMO a fost redusa fix cu cuantumul imprumutului) care banci au folosit sumele respective INCLUSIV (dar nu numai, o buna parte a fost scoasa din tara in favoarea bancilor-mama) pentru a imprumuta statul la dobanzi de 6-7%!
4. Tot din ABC-ul finantelor este si termanul de deflatie...
Reducerea dobanzii de referinta duce automat la scaderea costului finantarii si la restartarea economiei. Inflatia nu mai e demult o problema pentru Romania, subdezvoltarea economica da!
5. Rolul BNR este de a constitui rezerve INCLUSIV IN AUR. In contextul existentei atat a resurselor aurifere cat si a unei industrii extractive si prelucratoare dezvoltate decizia de a nu cumpara aur a fost complet stupida! Mai ales pe fondul cresterii accelerate a pretului pe uncie!.
6. Depinde in favoarea cui se presupune ca ar trebui sa functioneze BnNnR, in favoarea bancilor comerciale sau in favoarea ROMANIEI si cetatenilor sai! A functiona EXCLUSIV in favoarea bqancilor nu face decat sa dezechilibreze o piata pe care si asa bancile au toate atuurile iar cetatentii obisnuiti exclusiv toate riscurile si pierderile.
Cat despre "protectia" deponentilor, "bail-in" iti spune ceva?
Orice depozit este "garantat" doar in valoarea hartiei pe care este scris contractul de depozit. Azi "garantia" este de 100.000 maine poate fi 1000 sau doar 100, cu binecuvantarea aceleasi banci "nationale"!
2. Asha, si? da pe google un "bnr prudenta 2007" si vezi care era curentul dinspre politica si banci pe atunci si cum sareau toti la gitul BNR ca frineaza creditarea si pune conditii prea dure pentru crredite. Acu, dupa razboi, e simplu sa te dai viteaza...
3. RMO erau banii bancilor, nu ai BNR. Erau bani returnati de BNR pentru ca bancile sa poata credita statul, cum zici si tu. Dar la momentul ala statul nu se putea imprumuta decit de pe plan intern, deci asta ne-a facut sa trecem peste 2009 cu bine. Iar afirmatia ca banii au fost scosi din tara nush de unde o ai. Eu stiu ca la Viena fix asta au promis toate bancile mama, ca nu scot banii din tara. Asha ca iar, nu inteleg care e problema? Bancile au fost recapitalizate cu proprii bani pe care in perioada de veselie au fost fortati sa-i depuna la BNR. Ca au imprumutat statul cu 6-7%, asta e alta discutie, inc are trebuie adaugat si un procent de risc, si niste inflatie, si tot asha.
4. Pai hai sa ne lamurim. cdobanda de referinta era mare cind inflatia era mare si a scazut cind inflatia a scazut. Tu-mi argumentezi dobanda de referinta din 2009 cu inflatia din 2016??? Esti caraghios
5. mestere, argumenteaza. A turui tot felul de lozinci pe post de argumente n-are nici o valoare. Repet, rolul BNR nu e de a cumpara excedentul de eur de pe piata iar rezerva de aur e cea mai mare raportat la PIB din UE. Industria aurifera n-are decit sa-si caute clienti daca vrea, nu sa astepte sa-i cumpere BNR inflatia. Argumentul tau e pur si simplu stupid.
Daca incepi sa recurgi la "argumente" gen "caraghios", "stupid" etc incheiem discutia aici, nu tine faza cu "cine tipa mai tare si arunca mai multe invective castiga", sorry!
Isarescu mai imbuteliaza cate o sticla de vin si face rost de bani.
Olteanu mai ia 1-2 mil. euro - scuze asta nu mai este
Vasilescu are numai performante verbale, e batran si il iertam dar sa i se taie primele si jumate din salariu.
Performanta BNR se vede azi in imaginea si increderea pe care o are cetateanul despre sistemul bancar. Incerci sa te feresti de ei ca dracu de tamaie.
Guvernatorul ia anual 163.000 euro, nu lei.
Continuand in cheia asta, BNR se face mai rau de rusine, iar arestarea lui Olteanu va trece in plan secund...desi poate ajuta si el in viitorul apropiat cu cateva ponturi parchetele.
E o mare diferenta.
Nici nu cred ca sunt mai mult de cateva institutii publice/ intreprinderi de stat care produc profit.
Campanie de dezinformare din partea angajatilor BNR,care doresc instituirea monarhiei familiei Isarescu ,la conducerea Bancii Nepotismului din Romania.
Grija mare ,sa nu va inruditi intre voi , baietii..., ca deja sunteti rude ,mai pezevenghilor!
Euro nu lei, ca nu castiga mai putin ca mine :)
1. Cati lei duce Isarescu lunar de la job acasa (totalizand salar, prime, bonificatii etc.) ca omul a vorbit numai de salar, poate pe langa mai are si un spor?
2. Au crescut veniturile (salarii, prime, bonificatii, sporuri etc.) din 2008 pana in prezent si cum a fost efectuata aceasta crestere?
3. De ce se comunica si celelate salarii din BNR? Ca doar nu depinde de votul dintre ei aflarea acestora.
4. Cate tone de aur se afla in afara tarii?
Una peste alta, nu pot sa nu remarc faptul ca locul lui Mircea Sandu de la FRF, ex-responsabil cu circul in Romania, a fost finalmente ocupat de eternul de la BNR - se impunea circul pe foametea asta bancara in care statul da garantii unor banci abuzive. Da nu e chiar asa nasol, in fond omul nu mai este demult responsabil cu painea, cel putin nu a noastra.
Uitati-va la CV-urile celor care conduc FED, Banca Anglei, Banca Canadei si vedeti de ce se justifica salariile.
In acele tari un medic specialist face de 2 -4 ori mai mult decat guvernatorul.
Isarescu - un economist modest la un institut comunist ajuns in varful unei institutii cu raspudnere maxima pentru binele acestei tari.
Cum s-a pozitionat fata de darea in plata?
Cum incurajeaza dezvoltarea businessurilor romanesti? Ce reguli impune zecilor de banci straine ce au invadat Romania? Intr-un no man's land bancile si farmaciile fac regula.
Cum mentine moneda? Are o rezerva de 30 miliarde de euros. De ce, cat produc acei bani ' la saltea"?
Nu numai Isarescu e depasit, ramolit si incompetent dar si intreg CA-ul bancii ca sa nu mai vorbim de vice-guvernatori ( exceptie Georgescu). Vasilescu? Un cu-cu!
Vad ca ai lasat-o mai moale cu prostia ca "Isarescu e platit mai bine si decat Bernanke, guvernatorul Federal Reserve" de cand ti-am atras atentia ca bati campii.
Repet, aia 30 de miliarde de euro"s" nu trebuie sa produc asa cum crezi tu "produc acei bani ' la saltea"?". Daca nu pricepi cum merge treaba macar nu miniti si nu comenta.
Chapeau pentru activitate et (faire un) pas de côté. De la o varsta e mai bine sa fii consultat decat sa consulti...
ASTA E PROBLEMA!
Isarescu si-a terminat mandatul cumva si io nu stiu?
Isarescu a dovedit ca nu a executat corect mandatul sau?
Se repeta situatia din 1995/1996 din parlamentul RO cand FG ii vroia scaunul - unii chiar atat de inconstienti????
Tin sa le readuc aminte ca FG a fost de toata rusinea la MF, Ixarescu a relansat economia cand a preluat mandatul de PM intr-o relativ extrem de scurta perioada - ceea ce spune multe despre capacitate sa intelectuala si puterea de a conduce...
Nu sunt ruda si nu am interese legate de Guvernator.
Atat am avut de scris.
Fac parte din categoria celor care au invatat si au studii superioare - facute pe bune, fara copy-paste.
Am avut meciuri cu clasa muncitoare si pana la urma am castigat - stiinta bate orice bariera.
Unii vor sa aiba si capra vecinului dar fara sa o merite.
De ce nu urlam ca marile companii multi-nationale isi permit sa plateasca mai mult decat cele nationale???
Sunt lucruri diferite care cred ca s-ar putea pune in discutie.
1. extrem de important este legat de ceea ce se face la BNR - este bine sau nu este bine, si daca nu este bine ce se poate face pentru a se face mai bine?
2. este Isarescu indreptatit la pozitia de guvernator - DA sau NU? acum, dupa toate legile si rezultatele obtinute mie personal mi se pare ca este indreptatit si ca a primit aceasta functie conform legii.
Daca ne uitam in urma de unde am plecat si unde am ajuns cu BNR-ul cred ca trebuie sa vedem meritul echipei de la BNR. Unde este bunul simt - bun simt pe care Isarescu a dovedit ca il are si pe care l-a demonstrat de nenumarate ori - as vrea sa vad si pe altcineva care in situatii de risc maxim se comporta la fel...Nu cred
Abjecte, dpmdv, aceste discutii - pentru ca sunt discutii punctuale/ personalizate.
Nu se discuta despre salariile din BNR - ci despre salariul Guvernatorului.
Desigur ca fiecare poate sa discute ce vrea si cum vrea, dar tonul/continutul face muzica.
Cum putem sa facem comparatie intre 2 institutii daca nu le comparam mandatele?
Daca au responsabilitati diferite putem compara merele cu perele??? Doar pentru ca ele sunt tot fructe le putem compara???
Cum putem sa il comparam acum pe Mugur Isarescu cu cel din Bulgaria, tara care la un moment a fost nevoita sa accepte un consiliu care sa ii conduca politica monetara???
Fratilor - zic ca este bine sa ne privim lungul nasului si mai apoi sa scriem/vorbim.
O parere doar
--BNR nu este Stat in Stat si va PUBLICA SALARILE platite de Poporul Roman !!!--
BNR va publica in viitor toate salarile platitet de Poporul Roman . Contractele facute pe SPAGA si CORUPTIE cu PROTECTIE de Partid nu sant valabile si trebuie verificate si evaluate de Guvern -Justitie .
De cand castiga Guvernatorul BNR mai mult decat Presedintele al Romaniei sau Prim Ministru si sa da rotund dupa ce a permis zeci de ani superdobanda pe piata Bancara platita de Popor cu contracte frauduloase impuse de BNR la comanda Bancilor Private ???
Comparatie cu salarile din UE nu se pune la BNR asa cum nu se pune comparatie cu venitul a lui Angela Merkel vs. Klaus Johannis sau a unui functionar Frances cu cel al unui Roman .
Noi am avut dobanzi de 150 la % pe an de an pentru o perioada de 15 ani. Asta ne.a pus pe chituci toata economia privata, si a distrus tzara. Ne.au plecat toti oamenii de calitate, ne.a ruinat viatza acest nenorocit , si a amanetat viitorul nostru strainilor.
Acest individ trebuie sa putrezeasca in iad, e doar un gunoi ordinar de aceiasi teapa cu Voiculescu, Patriciu sau Tziriac. Un golan securist...
de care din cele trei exemple e responsabila BNR?