Efectul consumului nesustenabil: balanta de plati a Romaniei trece la un deficit de 2,5 miliarde de euro de la 0,37 miliarde, anul trecut
In structura, balanta bunurilor si balanta veniturilor primare au consemnat deficite mai mari cu 1,11 milirarde euro, respectiv cu 1 067 milioane euro, balanta veniturilor secundare a inregistrat un excedent mai mic cu 71 milioane euro, iar balanta serviciilor un excedent majorat cu 119 milioane euro.
Investitiile directe ale nerezidentilor in Romania au insumat 2,03 miliarde euro, din care participatiile la capital (inclusiv profitul reinvestit net estimat) au insumat 1,56 miliarde euro, iar creditele intragrup au inregistrat valoarea neta de 475 milioane euro.
Datoria externa pe termen lung a insumat 68,9 miliarde euro la 30 iunie 2016 (78,1% din total datorie externa), in scadere cu 2,5% fata de 31 decembrie 2015.
Datoria externa pe termen scurt a inregistrat la 30 iunie 2016 nivelul de 19 348 milioane euro (21,9 la suta din total datorie externa), nivel comparabil cu cel de la 31 decembrie 2015.
In perioada ianuarie - iunie 2016, datoria externa totala a scazut cu 1 778 milioane euro; in structura, datoria negarantata public a scazut cu 1 250 milioane euro, datoria autoritatii monetare s-a redus cu 320 milioane euro si datoria publica a scazut cu 208 milioane euro.

Se vor întoarce și studenții în amfiteatre din semestrul al doilea? Universitatea București: Cursuri online în continuare, cu mici excepții. UBB: Se conturează varianta hibrid
INTERVIU cu ambasadorul României la Berlin, Emil Hurezeanu: Prin trecut și „milionul de mesageri români din Germania, ne leagă de această țară și germani un extraordinar patrimoniu comun”
Kremlinul ripostează, după imensul succes online al anchetei lui Navalnîi despre "palatul lui Vladimir Putin" / Tinerii se mobilizează în special pe Tik Tok pentru protestele anunțate sâmbătă în întreaga Rusie
Cutia neagră a banilor publici. Secretariatul de Stat pentru Culte a alocat anul trecut o sumă record de 750.000 de lei Mănăstirii „Sf. Cuv. Parascheva", ctitorită de PF Daniel. Ani la rând Curtea de Conturi a constatat nereguli la SCC
Oamenii invizibili: Bolnavii cronici nu se pot programa la vaccinare din cauză că statul român nu a știut niciodată câți sunt / "Dacă ar exista registre de pacienți, ar dispărea toate serviciile și decontările fictive"
Numai pe baza pomenilor electorale ale USL si ale guvernului Ponta.
crestem economia cu 5% pe an crescand deficitul balantei de plati cu "doar" 700% ?
salarii marite - de la Sfantul Duh
pensii marite - de la Tatal Nostru
pomeni electorale - de la Sfanta Treime
cine plateste? - normale: tot calul care trage.
"Deficitul in sine nu e neaparat o problema, el putind fi finantat prin diverse metode":
- vanzand terenuri agricole
-vanand paduri
-vanand resurse naturale
Cit despre nu ne vindem tara, aici raspunsul nu e cam am vindut-o. Am vindut o mica parte, din care majoritatea sunt oarecum povesti de succes: Dacia, Mittal Steel, Petrom, toata industria de ciment, tot sistemul bancar, etc, etc sunt acum firme solide, care platesc taxe, dau salarii, etc.
Noi nu am vindut tara ca sa poata mafia s-o fure. Oltchim a ramas de stat ca s-o poata mulge politicienii, la fel ca posta romana, cfr, si cam orice e de stat. Asta a fost marea prostie a poporului. A pus botul a sloganuri de genul " nu ne instrainam avutia nationala", ca sa poata toti mafiotii s-o devalizeze. Bineinteles, tot pe banii poporului, prindatorii sterse an de an.
Cit despre deficitul balantei comerciale in sine, el poate fi finantat cel mai simplu de atragerea fondurilor europene. Rau cu adevarat e ca tot ansablul arata ca repetam scenariul lui 2007-2008. Crestem irespunsabil cheltuielile cu salariile concomitent cu scaderea TVA si generam consum din import. Adica ajutam economia altor state pe datorie. Si daca vom continua in acelasi stil si dupa alegeri, avem toate sansele sa ajungem din nou la experiente gen 2009-2010. Pote nu de aceeasi amploare, pentru ca acum dezechilibrele sunt infinit mai mici, dar tot dezechilibre sunt si tot vor trebui ajustate.