BNR confirma salariile guvernatorilor publicate de HotNews

BNR: Publicarea si cuantumul salariilor conducerii unor banci centrale din Uniunea Europeana

de Dan Popa     HotNews.ro
Joi, 18 august 2016, 15:42 Economie | Finanţe & Bănci


Mugur Isarescu, guvernatorul BNR
Foto: Hotnews
La mai putin de o saptamana dupa ce HotNews a publicat salariile guvernatorilor de banci centrale din Europa, BNR a confirmat pe blogul propriu datele HotNews, in cadrul unui micro-studiu intitulat "Aspecte referitoare la publicarea si cuantumul salariilor conducerii unor banci centrale din Uniunea Europeana".

"Pe baza unui documentar intocmit in cadrul Bancii Nationale a Romaniei, prezentam in continuare informatii legate de nivelurile de salarizare a conducatorilor unor banci centrale reprezentative din Uniunea Europeana, asa cum acestea au fost facute publice", se arata pe blogul Opiniibnr.ro.

Redam mai jos postarea oficialilor BNR:

"Trebuie mentionata, inca de la inceput, dificultatea realizarii unei simple comparatii intre veniturile obtinute de guvernatorii si membrii consiliilor de administratie ai diferitelor banci centrale, data fiind diversitatea structurii veniturilor salariale, a modului de prezentare a acestora, precum si a regimului fiscal diferit de la un stat la altul. In plus, aria de competente, precum si sistemul de administrare a bancilor centrale variaza substantial, astfel incat responsabilitatile structurilor de conducere ale acestora nu sunt similare. Spre exemplu, in unele cazuri bancile centrale nu au atributii legate de supravegherea prudentiala a sectorului bancar, in alte cazuri responsabilitatea pentru procesul decizional se imparte intre conducerea executiva si Consiliul de supraveghere.

Precizam ca informatiile au fost preluate de pe website-urile bancilor centrale, iar transformarea din moneda nationala in euro, acolo unde a fost cazul, s-a realizat la cursul publicat de Banca Centrala Europeana (BCE) in data de 11 august 2016.
 • 1. Banca Centrala Europeana
In anul 2015, salariul de baza (basic salary) platit Presedintelui BCE a fost de 385.860 euro. Totodata, Presedintele beneficiza in mod gratuit de o resedinta oficiala aflata in proprietatea BCE.

Membrii Comitetului Executiv si membrii cu norma intreaga ai Consiliului de Supraveghere angajati de BCE primesc, pe langa salariul anual de baza, alocatii suplimentare pentru resedinta si reprezentare. La acestea se adauga si alte sume cu titlul de alocatii, cum sunt cele pentru intretinerea locuintei, alocatii pentru copiii minori si alocatii scolare (household, child and education allowances), in functie de situatia individuala a fiecarei persoane. Suplimentar, acesti reprezentanti ai conducerii institutiei beneficiaza de plati facute de BCE in contul contributiilor acestora la fonduri specializate pentru asigurari medicale si impotriva accidentelor.
 • 2. Banca Angliei
In anul financiar 2014 - 2015, venitul total (total remuneration) al Guvernatorului a fost de 879.773 lire sterline, echivalentul a 1.022.540 euro. Aceasta suma reprezinta:

    Salariu de baza (base salary) ¬ 480.000 lire sterline, echivalentul a cca. 557.893 euro;
    Avantaje in natura impozabile (taxable benefits) ¬ 251.633 lire sterline, echivalentul a 292.467 euro, in care sunt incluse alocatia pentru locuinta (in suma de 250.000 lire sterline, echivalentul a 290.569 euro) si contributia pentru asigurari si servicii medicale, in suma de 1.633 lire sterline, echivalentul a 1.898 euro;
    Contributii la fondul de pensii al bancii (pension benefits) ¬ 148.140 lire sterline, echivalentul a 172.180 euro.

Banca Angliei publica acelasi tip de informatii si pentru ceilalti membri ai Consiliului de administratie (The Court of Directors).
 • 3. Banca Nationala a Belgiei
In anul 2015, salariul anual (annual gross salary) al Guvernatorului a fost de 478.559 euro, al Viceguvernatorului de 382.847 euro, in timp ce ceilalti membri ai Consiliului de administratie au primit un salariu anual de 330.040 euro.

Totodata, membrilor Consiliului de administratie al Bancii Nationale a Belgiei le este oferit un plan de pensii suplimentar fata de cel standard la nivel national. In anul 2015, contributia platita de Banca Nationala a Belgiei, in cadrul acestui plan de pensii, pentru cei opt membri ai Consiliului de administratie, a insumat 729.195 euro.
 • 4. Banca Olandei
In anul 2015, venitul anual brut (total remuneration - in gross terms) al Presedintelui, insumand 421.145 euro, a fost compus din:

    Salariu anual (salary) inclusiv prima de vacanta si al 13-lea salariu ¬ 378.646 euro;
    Contributie a angajatorului la asigurarile sociale (employer¬s social insurance contributions and other compensation) ¬ 18.067 euro;
    Contributie a angajatorului la schema de pensii (employer¬s pension contributions) ¬ 24.432 euro.

Banca Olandei aplica un sistem dualist de administrare, format din doua paliere de conducere, respectiv Consiliul de Supraveghere (Supervisory Board) si Directorat (Governing Board).

Aceasta publica informatii legate de veniturile membrilor ambelor structuri de conducere.
 • 5. Banca Centrala a Germaniei
In anul 2015, venitul (remuneration) Presedintelui a fost de 436.356 euro, fiind format din:

    Salariu de baza (pensionable salary) - 354.549 euro;
    Remuneratie speciala, care nu este inclusa in salariul de baza (non-pensionable remuneration) - 76.694 euro;
    Alocatie pentru diferite cheltuieli (standard expenses allowance) - 5.113 euro.

Deutsche Bundesbank publica informatiile legate de remuneratiile pe care le primesc si ceilalti membri Consiliului de administratie.
 • 6. Banca Spaniei
Salariul anual (annual gross salary) al Guvernatorului a fost in anul 2015 de 174.734 euro. Pe langa salariu, Guvernatorul beneficiaza de alte alocatii suplimentare (supplementary personal allowances), pentru care nu sunt disponibile informatii publice.

Banca Spaniei publica informatii privind remuneratiile membrilor structurilor de conducere, respectiv ai Consiliului de administratie si ai Comitetului executiv.
 • 7. Banca Centrala a Ungariei
Remuneratia lunara (monthly remuneration) a Guvernatorului, stabilita prin noul Act on the Magyar Nemzeti Bank (intrat in vigoare in luna iulie 2016) este de 5.000.000 forinti, care reprezinta la cursul actual aproximativ 16.116 euro.

In plus, mai sunt acordate alte avantaje (non-cash allowances, benefits in kind and social benefits), pentru care nu sunt disponibile informatii publice.

De asemenea, mentionam ca si Banca Centrala a Ungariei aplica un sistem dualist de administrare, responsabilitatea pentru adoptarea deciziilor importante fiind impartita intre conducerea executiva si Consiliul de supraveghere. Remuneratia celorlalti membri ai structurilor de conducere este calculata in raport cu salariul Guvernatorului, fiind stabilita prin lege ca un procent fix din venitul acestuia.
 • 8. Banca Nationala a Cehiei
In anul 2015, valoarea salariului (gross salary) Guvernatorului a fost de 190.391 euro, acesta fiind compus din salariu de baza (basic wage), prima de vacanta (holiday pay), bonusuri de performanta (performance-related bonuses), bonusuri pentru lucrul in zilele nelucratoare (bonuses for working on non-working days).

Banca Nationala a Cehiei publica acelasi tip de informatii si pentru ceilalti membri ai Consiliului de administratie.
 • 9. Banca Frantei
Banca Frantei nu publica informatii privind remunerarea individuala a membrilor structurilor de conducere ale institutiei (Consiliul General ¬ 11 membri si Comitetul Executiv ¬ 15 membri), ci doar valoarea agregata a veniturilor respective, care a fost de 3,1 milioane euro in 2015 (gross remuneration and payment in kind).

Guvernatorul primeste un salariu echivalent cu cel al Vicepresedintelui Consiliului de Stat (Conseil d¬Etat), al carui salariu nu este public.
 • 10. Banca Nationala a Poloniei
Banca Nationala a Poloniei nu publica informatii referitoare la veniturile conducerii bancii.
 • 11. Banca Centrala a Luxemburgului
Banca Centrala a Luxemburgului publica in forma agregata veniturile celor 3 membri ai conducerii executive (Executive Board), care in anul 2015 au insumat 736.878 euro.
 •  12. Banca Greciei
Banca Greciei nu publica informatii referitoare la veniturile conducerii institutiei. In trecut, astfel de informatii au fost furnizate membrilor Parlamentului national, la solicitarea acestora, raspunsurile respective fiind vehiculate la vremea respectiva de catre media in spatiul public.Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

6134 vizualizari

 • +5 (15 voturi)    
  Pensia! (Joi, 18 august 2016, 15:53)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  Pensia nene Isarescu.... Ai dat destul din coate, ai fost sustinut de toate haitele de partid securiste, e vremea sa vezi de nepotei...
  • 0 (10 voturi)    
   Guvernatorul Isărescu și BNR (Joi, 18 august 2016, 18:20)

   andreitr [utilizator] i-a raspuns lui Ochii_pe_voi

   au asigurat stabilitatea României. N-am fi fair-play dacă n-am recunoaște asta. Nu înțeleg de ce campania asta împotriva sa,
   • +1 (7 voturi)    
    Isarescu ,,a asigurat stabilitatea'' (Joi, 18 august 2016, 22:08)

    Carpi [utilizator] i-a raspuns lui andreitr

    degenerarii Romaniei !
    Toti ciolanarii care il sustin pe Iasarescu vorbesc de parca, daca nu ar fi existat Isarescu, Romania nu ar fi avut Banca Nationala !.
    De un sfert de secol Isarescu reprezinta linguseala politica pe langa prim-ministrii pentru a fi pastrat sef al BNR-ului !
    Isarescu a scos anul acesta (2016) o noua moneda de 50 de bani cu chipul lui Iancu de Hunedoara !.
    De ce abia acum, dupa 25 de ani de sefie la Banca Nationala, a pus pe moneda un Voievod al Transilvaniei ? Simplu ....Pentru ca Ciolos este transilvanean si are sanse mult mai mari ca Boc sa fie prim ministru in continuare si este bine sa-l linguseasca cu ocazia asta !
    • +3 (5 voturi)    
     IBAN ul Crescent (Joi, 18 august 2016, 22:28)

     un domn [utilizator] i-a raspuns lui Carpi

     e ....la indemana Schmeckerului de Dragasani....ce nu se stie ce este Schmecker ? degustator de vin...
 • +12 (16 voturi)    
  salarii ca in UE numai pentru bancheri? (Joi, 18 august 2016, 15:53)

  mike_the_hunter [utilizator]

  Salarii ca in UE numai pentru bancheri?De ce nu si pentru medici? Profesori? Cercetatori?
  Muncitori? si asa mai departe.

  De ce numai bancherii, judecatorii, SRI s-o duca bine cu salarii si pensii la nivel UE si ceilalti nu? Pentru care motiv? Pentru ca ne spioneaza vietile si ni le controleaza? Daca cred asta, se inseala.
  • +4 (4 voturi)    
   pentru ca suntem condusi de talhari (Joi, 18 august 2016, 17:28)

   SkyDan [utilizator] i-a raspuns lui mike_the_hunter

   care nu fac nimic sa ridice nivelul de trai al poporului.

   investitiile straine nu sunt din cauza lor ci in pofida lor.

   investitorii straini sunt ingroziti cand aud de administratia din Romania.

   pe ce lume traiti nebunilor????
 • +7 (7 voturi)    
  si la ASF ? (Joi, 18 august 2016, 16:04)

  un domn [utilizator]

  cu bnr m am lamurit dar ASF ?
 • +8 (12 voturi)    
  Absolut jenibil (Joi, 18 august 2016, 16:07)

  mitg [utilizator]

  BNR n-are rost sa se compare cu Banca Eurozone, Franta, Germania sau Olanda.

  Astea sunt niste tampenii absolute.

  Banca Centrala a Olandei are chestii serioase de care sa se ocupe, bancile olandeze avand active combinate de peste un triliard de Euro.

  Banca Centrala a Germaniei are, in nume propriu, 3500 de tone de aur in patrimoniu. (Iar guvernul are, tot in nume propriu, rezervele sale etc)

  E ok sa comparam de dragul de a compara, dar se pare ca BNR incearca sa impinga discutia in directia "pai Guvernatorul Bancii Centrale a Germaniei are salariu de aproape 50,000 Euro pe luna, BNR de ce sa fie mai prejos?".
  • +1 (3 voturi)    
   antiumflare salarii fara rezultate. (Joi, 18 august 2016, 23:54)

   NurosuNurosu [anonim] i-a raspuns lui mitg

   SPANIA asre un AIC per capita mai mare decat RO de 1.51 ORI deci raportat la salariul total al guvernatorului BANCII Spaniei SALARUL LUI ISARESCU cu tot cu indemnizatie de conducere ar trebui sa fie 9643 EUR... BRUT LUNAR. dupa performante coane ISARESCULE ca tot vorbim de economie de aia mondiala.
   SPANIA AIC PER CAPITA =88
   ROMANIA AIC PER CAPITA =58 deci regula de trei simpla.
 • +3 (5 voturi)    
  In general (Joi, 18 august 2016, 16:19)

  ICosmin [utilizator]

  nu am o atitudine foarte contra impotriva BNR. Dar in cazul de fata ma intreb daca trebuiau sa confirme ei date publicate de alte banci nationale INDEPENDENTE de BNR.
 • +4 (6 voturi)    
  vrajala! (Joi, 18 august 2016, 17:13)

  mos ion roata [utilizator]

  Salariile celor din celelalte banci europene sa se publice ca multiplii ale salariului minim sau ale salariului mediu din tara respectiva fiindca aceste sustin salariile bancherilor .O sa avem surpriza sa vedem ca Isarescu are salariu de circa 20 ori mai mare decat al omologului din alte tari
 • +5 (5 voturi)    
  un detaliu semnificativ (Vineri, 19 august 2016, 10:54)

  Gobelin [utilizator]

  in Franta, salariul guvernatorului este la nivelul salariului vice-presedintelui Consiliului de Stat (Instanta Suprema).
  se aude , domnu' Isarescu? nici macar la nivelul presedintelui instantei suprema.
  dvs luati un salariu de 10 ori mai mare decat vice-presedintele ICCJ.
  plus bonusuri de performanta, diurne, etc... undeva dublu decat salariul de baza.
  mai doriti sa va comparati cu Franta?
  am mai spus si o repet, in rromanica salariile conducerii BNR, ASF, etc ... trebuie sa fie la nivel similar cu al sefilor celorlalte institutii fundamentale (presedentie, guvern, parlament, justitie, armata).
  si nu de 10 ori mai mare.
 • +1 (1 vot)    
  BNR=Banca NATIUNII Romane (Vineri, 19 august 2016, 12:35)

  jidanul [utilizator]

  Acesti angajati din BNR sunt angajatii NATIUNII Romane. Salariul celor din BNR trebuie sa fie direct proportional cu nivelul economiei Romaniei, nu in functie de salariul altor guvernatori din alte banci centrale. In mod logic Isarescu nu ar trebui sa aiba salariul mai mare decat salariul prim-ministrului. Toti membri CA al BNR sunt rupti total de realitatile vietii romanilor. Pentru situatia dezastroasa a Romaniei, din prezent, 50% este vina si responsabilitatea este BNR-istilor. In cel mai scurt timp Parlamentul si conducerea Romaniei trebuie sa gasesca cei mai buni profesionisti si specialisti, patrioti si nationalisti constuctivi, nu tehnoratati si sa formeze un nou Consiliu de Administratie pentru BNR si apoi sa demita intreg CA al BNR din prezent, care este corupt si compromis. Noul CA al BNR trebuie sa fie in pilon solid de obiectivitate si de echilibru care sa transforme sistemul institutilor financiare de creditare-depozitare intr-un sistem viabil in folosul economiei si finantelor romanilor si a Romaniei si care sa-i apere total, pe orice cale si in orice mod impreuna cu toate institutile Statului Roman, pe clientii din Romania, impotriva oricarui abuz al institutilor financiare de creditare-depozitare si sa preintampine orice abuz al acestora.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by