Au aparut cifrele economice relevante de dupa votul pentru Brexit. Care este verdictul acum: Boom sau crepuscul?
Angajarile au crescut, cumparatorii au continuat sa cheltuiasca, iar lira sterlina mai slaba a impulsionat turismul din Marea Britanie. In acelasi timp, inflatia a accelerat, preturile caselor scad iar oamenii de afaceri spun ca se tem sa angajeze si sa investeasca.
Iata ce ne spun cifrele:
Procentul celor angajati nu a fost niciodata mai mare
Datele statistice privind angajarile pot fi foarte schimbatoare, dar temerile ca un vot pentru Brexit va declansa pierderi de locuri de munca pe scara mare nu s-au confirmat in iulie.
Cifrele oficiale de saptamana aceasta arata ca numarul celor care cer ajutor de somaj chiar a scazut in luna de dupa referendum, prima astfel de scadere dupa luna februarie. Statisticile arata si ca procentul celor angajati a fost la un nivel record - 74,5% .
Sondajele realizate in mediul de afaceri sugereaza ca unele firme sunt reticente in a angaja noi persoane, iar unele stiri au anuntat concedieri. Dar ultima recesiune consemnata in Marea Britanie (dupa criza financiara) a aratat ca angajatorii nu se despart usor de lucratorii calificati inainte sa se lamureaca in privinta climatului de business.
Totusi, Banca Angliei prognozeaza ca se vor pierde 250.000 de locuri de munca si crede ca rata somajului va urca de la 4,9% la 5,6% in urmatorii doi ani.
Inflatia creste, dar ramane redusa
Inflatia a urcat in iulie la cel mai inalt nivel din ultimele 20 de luni, dar cota de 0,6% este una relativ scazuta, mult sub tinta de 2 procente a bancii Angliei. Economistii avertizeaza insa ca preturile vor creste in lunile urmatoare, cand se va simti tot efectul lire mai slabe de dupa votul pentru Brexit.
Caderea monedei britanice face importurile mai scumpe, iar comercianii si producatorii vor transfera probabil costurile mai mari catre consumatorii finali.
Banca Angliei apreciaza ca inflatia va fi de 2,4% peste doi ani.
Dupa referendum, vanzarile au crescut mult mai rapid decat se astepta
Pe langa cifrele solide privind angajarile, au venit si unele care au aratat un salt in retail. Se pare ca vremea calda a avut efect in sector, cumparatorii cheltuind destui bani pe sandale si pe haine de vara, apreciaza The Guardian.
Potrivit datelor oficiale, vanzarile din retail au crescut cu 1,4% in iulie, dupa o scadere de 0,9% in iunie. Shopping-ul a fost impulsionat si de turistii care au cumparat bunuri de lux, devenite mai ieftine datorita lirei mai slabe.
Unii experti avertizeaza ca mai tarziu anul acesta vor fi facute concedieri, iar vanzarile vor cadea apoi.
Situatie neclara pe piata imobiliara
Analistii prognozau o cadere a pretului caselor dupa votul pentru Brexit. Pana acum, semnalele initiale sunt amestecate, dar nimic nu indica un declin dramatic. Halifax a spus ca preturile locuintelor au scazut cu 1% in iulie. Cifrele companiei rivale Nationwide arata un avans de 0,5% in iulie.
Alte voci avertizeaza ca impactul votului s-ar putea sa nu fi fost vazut in totalitate in datele din luna iulie. Un sondaj printre agentii imobiliara sugereaza ca vanzarile si cererea de locuinte au scazut in iulie, dar ca se asteapta ca situatia sa se stabilizeze in lunile urmatoare.
"In acest moment preliminar, datele privint asteptarile din piata s-au imbunatatit intre iunie si iulie, sugerand ca latratul privind Brexitul a fost mai rau decat muscatura", a spus Kallum Pickerink, economist senior la banca Berenberg.
Deficitul este mai mic decat anul trecut pe vremea aceasta
Finantele publice au fost pe plus in luna de dupa votul pentru Brexit, dar surplusul a fost mai mic decat se estimase. Incasarile solide de la marile companii au contribuit la surplusul de un miliard de lire sterline.
Dar cifra este mai mica decat cele 1,2 mld. lire din aceeasi luna din 2015 si mult sub estimarea de 1,6 mld. lire rezultata dupa un sondaj Reuters. In total, pana acum in acest an financiar, deficitul este mai mic decat in anul anterior.
Lira s-a prabusit fata de euro
Moneda britanica a cazut puternic fata de euro si fata de dolarul american dupa rezultatul referendumului. Acest lucru poate face viata mai usoara exportatorilor, bunurile lor fiind mai ieftine pentru cei din strainatate. Pe de alta parte, deprecierea scumpeste importurile.
Britanicii aflati in vacanta au vazut cum lira slaba le-a crescut preturile si au aflat ca o lira sterlina le aduce mai putin de un euro in unele case de schimb valutar din aeroporturi.
In aceasta saptamana, cand moneda britanica a ajuns la un nou minim al ultimilor trei ani fata de euro, la casele de schimb de pe aeroporturile Stansted si Luton li se oferea doar 99 de eurocenti pentru fiecare pound.
Marti, pe pietele financiare, o lira valora 1,14 euro, fata de 1,3 euro inainte de referendum sau 1,42 euro in august 2015.
FTSE a urcat aproape de maximul istoric
Importantul indice bursier britanic FTSE 100 a atins saptamana aceasta cel mai inalt nivel din ultimele 14 luni si nu este departe de stabilirea unui nou maxim istoric
Avansul a fost ajutat de masurile Bancii Angliei de sprijinire a economiei si promisiunile institutiei ca vor mai urma si altele. De asemenea, a contribuit si impulsul de pe actiunile marilor companii care castiga mult din vanzarile in strainatate, care au incasari importante in alte monede.
Sondajele indica faptul ca economia se contracta
Datele oficiale privind evolutia Produsului Intern Brut nu vor veni inainte de luna octombrie. Dar sondajele preliminare din sectoarele constructii, productie si servicii indica o contractare a economiei in trimestrul trei.
Importantul indice manufacturier PMI a consemnat o cadere record in iulie. Economistul-sef al companiei financiare markit, Chris Williamson, spune ca aceasta indica o scadere de 0,4% a PIB-ului in trimestrul iulie-septembrie, un contrast major cu cresterea de 0,6% din cele trei luni anterioare.
Tehnic vorbind, o recesiune inseamna doua trimestre consecutive de contractie a economiei. Deocamdata, Banca Angliei este prudent-optimista ca recesiunea va fi evitata, dupa ce a „pornit tiparnita” si a taiat dobanzile la minime record.

“Oglinda fermecată” a autorităților ne spune povestea noastră de anul acesta. De fapt, Comisia de Prognoză o spune pentru buget
O copie din secolul XVI a lui „Salvator Mundi”, cel mai scump tablou din lume, a fost recuperată de poliția italiană / Povestea din spatele operei de artă
Vaccinarea în universități. Rectorul UBB: Platforma de programări este făcută fără cap, o catastrofă. Ne transformă în call center / Rectorul Universității București: Există și o mare inechitate
O treime dintre pacienții cu Covid-19 se întorc în spital în următoarele 5 luni cu boli de inimă, de ficat sau cu diabet, iar unul din opt moare - amplu studiu britanic
Ca sa o luam altfel Italia e una din cele mai tari tari in economie din lume. Uitate ce probleme au italienii, gandeste-te cum sunt ei si apoi intelegi ce tari sunt in Commonwelth-ul ala :) :)
Sunt vreo 5-6 serioase care de altfel au acorduri si cu UE si restul varza
Oricum alde Canada, Australia, India, Africa de Sud sau Noua Zeelandă contează daca tot veni vorba de Commonwealth.
O eventuala iesire din UE inseamna pierderea Scotiei si a Irlandei de Nord. Fara dubii. Drobul de sare?..
- United States e prima economie a lumii cu un GDP de 18558 de miliarde de $
- UE (incluzand UK) este pe locul doi cu un GDP de 16477 de miliarde de $
In perioada 2014-2015, economia UE (+UK) era pe primul loc in lume (avand un GDP cu vreo 400-500 miliarde peste US).
Relativ la UE, economia UK-ul este a doua dupa Germania (cu un GDP de 2800-3000 de miliarde de $).
Dupa ce UK-ul o sa iasa din UE, probabil ca o sa le mearga la fel de rau precum Norvegiei sau Elvetiei (alte doua tari Europene care au refuzat sa se inchine birocratilor nealesi de la Bruxelles)
Daca te interesezi despre "doar strutzo-camila", vei vedea ca Uniunea Europeana este a treia putere economica din lume. Si poate va cadea pe locul 4 fara Marea Britanie.
Marea Britanie, in schimb, va inceta sa mai conteze economic daca iese din Uniunea Europeana. Momentan face un balet de-a iesitul, "nu iesim acum, ci peste 6 luni", "daca nu la iarna, poate la vara" si tot asa.
Este foarte interesant ca Marea Britanie nici nu a iesit din Uniunea Europeana si a si luat-o la vale. Ne putem imagina ce va fi cand se va semna articolul 50 al Tratatului de la Lisaona.
Pana atunci, multa figuratie si joc de glezne, ca da bine la popor.
Ea a trecut la privatizări masive și a refuzat să cedeze șantajelor sindicale. Minerii au stat în grevă în unele cazuri până la un an, fără ca d-na Thatcher să cedeze fie și un mm. În final sindicatele au fost cele ce s-au prăbușit. Asta a contribuit la înflorirea fără precedent a economiei britanice. Ea a devenit tot mai solidă îm timp ce economiile celorlalte țări comunitare s-au înamolit lent dar sigur în socialismul falimentar. În zilele noastre s-a ajuns la situația ridicolă în care în ultimii ani UK a crescut cu între 2.5% și 3.5% pe an în timp ce UE a fost undeva pe la 1% în cazurile cele mai fericite, respectivîn jurul lui 0% dacă se ia în calcul doar zona euro. UE a devenit tot mi mult o frână pentur UK, așa încât decizia de ișire din UE e una pragmatică, chiar dacă e cinică.
UK nu a lut-o deloc la vale. Dimpotrivă. În pofida prorocirilor apocaliptice, vis a vis de prăbușirea imediată a consumului și de concedierile în masă, trebuile stau exact invers. În luna Iulie consumul britanic a crescut cu aprope 7% (cifră nemaivăzută în 20 de ani), bursa britanică ajunge la maxime istorice, iar somajul la rândul său a ajuns la minimul ultimilor câțiva ani la 4.9% fața de media zonei euro de 10.1%, respectiv de 8.6% media UE. Colac peste pupăză, spre oripilarea birocraților bruxellezi și germani, absorbția bursei de la Frankfurt de cea londone...
Redactia: Multumim pentru sesizarea erorii, era vorba de cuvantul "indica"
Canada, Australia au ca suveran pe Elisabeta a II a a Marii Britanii si... cam atat: nu deranjeaza pe nimeni, mai ales ca domneste la mii de kilometri distanta: cu cat mai departe, cu atat mai bine. Adica figuratie, dulce melodie: nu ajuta cu nimic economia britanica, daca la asta te referi.
Nu stiu daca ai auzit, dar India este republica, sa citez un clasic in viata: nu stiu ce legaturi puternice gasesti intre Regatul Unit al Majestatii Sale si Republica India. Poate faptul ca indienii de la Tata tocmai au lasat din brate industria siderurgica britanica, fortand guvernul sa o re-nationalizeze pentru ca virgula cresterea consumului nu o scapa de faliment.
Asta cu economia "era in crestere exploziva" chiar e tare: era atat de exploziva incat Regatul Unit era numit in epoca "bolnavul Europei" (occidentale).
Sa vezi ce bine ii va merge Uniunii Europene fara frana de mana trasa pe Regatul Unit, de n-o sa-ti vina sa crezi.
Sa vezi ce belsug va fi in Marea Britanie dupa ce declanseaza articolul 50: sa te tii.
Sunt curios ce explicatie au detractorii Uniunii Europene in ceeace priveste intarzierea nefireasca a guvernului britanic de a scoate cat mai repede Marea Britanie din Uniunea Europeana pentru a prospera cat mai curand posibil?
Unul dintre cele mai solide argumente ar fi: "De Canada, Australia și India ai auzit cumva?"
N-am auzit, dar uite ca sunt pe cale sa aflu.
Proorociri apocaliptice au fost facute si de catre guvernatorul Bancii Angliei, mediul de afaceri britanic si liderii tuturor institutiilor financiare internationale, nu numai de catre "birocratii de la Bruxelles".
De bine au vorbit numai Putin si Le Pen.
Nu e clar despre ce e vorba (inafara de Canada, Australia si India)?
Apropo: China trebuie sa construiasca o centrala nucleara in Marea Britanie, dar guvernul britanic a renuntat pe moment la investitie.
Din cauza "belsugului", evident.
Vezi reactia partii chineze: face toti banii.
UK va trebui sa dea la o parte pe altii [de expe USA in Canada]. Ti se pare posibil ?pe termen scurt ? cu costuri neglijabile?
Primeste piata privata ordine "imperiale" dela Londra?
Exact ca in cazul tenismenei Halep: frustratii si habarnistii o injura fara sa-i vada meciurile :D
Just smile and wave, smile and wave a few more years.
Tabara "vote leave" nu are nicio strategie, niciun plan, ci numai hai-rup-uri de impliniri marete, mai mult decat atat, se minuneaza ca "nu este chiar asa de rau".
Pai nu este si se stie si de ce: nu s-a activat inca art. 50. Daca nu-l vor activa in urmatorii doi ani, nici nu-l vor mai activa vreodata.
Oricum ar fi, tabara "vote leave" a cazut pe locul doi si medalia de argint si s-a facut de multa frisca si cacao.
De-altfel Theresa May (pe care nu a mai vazut-o nimeni de vreo luna) guverneaza in lozinci si nimic altceva: asteapta sa vada ce se intampla si daca va iesi bine, va fi meritul ei, dar e putin probabil sa se intample asa, intreaba-l pe guverantorul Bancii Angliei de ce, iar daca va iesi rau, nu e vina ei, a facut tot ce a putut pentru binele Marii Britanii si ca tot britanicu' sa prospere. In consecinta premierul va declansa alegeri anticipate, nicidecum art. 50, care este un ou fierbinte cu care nimeni nu vrea sa se parleasca, sa decida urmatorul guvern (mai mult ca sigur laburist) iesirea din Uniunea Europeana.
Viseaza cu ochii deschisi, pana atunci, la dezmembrarea Uniunii Europene, ca doar asta te doare cel mai tare la lingurica.
1. Angajarile au crescut. Da ca nu au iesit inca. Vor merge ok pana on 2018 probabil.
2. cumparaturile au crscut. Da, ca s-a prabusit lira asa ca acume ieftin sa cumperi din UK cat inca mai sunt in EU. Eu mi-am luat deja multe. La fel si altii carora le-a picat fisa. Nu inseamna ca e mai bine ci ca au ajuns cam ca o tara africana unde se vinde ieftin asa ca multi se duc sa cumpere
3. Imobiliarele sunt neclare. Pai sunt de fapt in pom, ca inainte de exit erau pe trend serios. E ca si cum ai alerga ca Bolt si dupa aia te opresti; da nu mergi inapoi dar nu inseamna ca e mai bine ci chiar prost
4. Deficitul mai mic decat anul trecut, Pai da ca defitul se calculeaza in mondeda reala care acum e mai mica din cauza inflatiei mai exact scorul cu care ar trebui sa inmultesti ca sa vezi daca e mai mic sau nu ar fi 1.42/1.13 ;Daca inmultesti cu asta si inca da mai mic atunci da e un success dar nu da mai mic :) :) asta e praf in ochi aruncat la cei care nu inteleg
5. Economia se contracta. Adica nu se mai fac investitii pt ca nimeni nu stie care vor fi regulile. Pe scurt UK va ramane 1-2 ani pe bara pana se rezolva regulile de acord cu UE. Daca pana atunci nu apare nici o alta possibilitate, investitiile se vor relansa in UK dar ma indoiesc. Si de aici => probleme cu angajarile, salarii, nu se cumpara locuinte etc, adica 1->4
E posibil sa fie cu referendumul cum a fost la noi, se voteaza dar nu se actioneaza.
Adica de ce si-ar da UK foc la valiza?
Daca-mi spui ca McDonalds si Coca-Cola au investit cate 500 milioane fiecare, atunci e clar ca Brexit a fost planuit demult: cu asa investitii, le-a iesit bine de tot. Pe nas!
Daca citesti atent partea a doua, vei vedea ca lira sterlina a luat-o la vale, iar PIB-ul s-a contractat cu 0,4 % cand in trimestrul precedent a crescut cu 0,6%.
Guvernatorul Bancii Angliei este rezervat si a inceput sa foloseasca tiparnita de bani, taind si dobanzile la minime record. De ce a taiat dobanzile? Pentru ca nu se mai extind afacerile si deci nu se mai imrumuta de la banci.
Asta ar trebui sa-ti dea de gandit, nu ca somajul a scazut (va putea creste fara probleme din toamna, cand se va intoarce toata lumea din concediu), nu ca turismul "a inflorit": a inflorit pentru ca lira s-a dus dracului si englezii nu s-au mai dus la Ibiza, ci la Brighton, ca a fost mai ieftin pe plaja de pietris.
Inflatia creste, dar ramane redusa, cand la inceputul anului nu exista deloc, chiar se punea problema deflatiei. Asa redusa, daca nu se mai opreste, nivelul de trai se va duce pe copca.
Toate produsele de prima necesitate s-au scumpit pentru ca in marea lor majoritate sunt importate: cu o lira slaba, importurile sunt mai scumpe.
Lumea cumpara in draci pentru ca banuie ca totul se va scumpi, asa ca nu te lasa pacalit de "cresteri".
Stiu ca ti-ar placea ca Uniunea Europeana sa se destrame si Marea Britanie sa prospere, dar se pare ca va fi taman pe dos: mai vorbim la toamna.
tot ce se intampla acum este pur psihologic... brexitul a fost fotat, dar NU s-a intamplat
datele relevante o sa fie cand anglia o sa aiba vize, taxe vamale etc... atunci o sa se vada adevaratele efecte!
faptul ca sunt niste repercursiuni destul de proaste (exceptant angajarile care nu se stie daca sunt corelate sau nu) deja arata ca nu a fost o idee buna
dar acesta este un articol facut probabil de unu care arata ca brexitul nu face rau... a omis un singur lucru: BREXITUL NU S-A PETRECUT INCA !!!
Cat despre UE, are multe si mari alte probleme, cu sau fara UE.
Geografic nu are cum sa nu fie in Europa. Economic si politic, insa, va fi la ani lumina de proiectul european.
Nici economia britanica nu va mai fi la fel: fara avantajele pietei europene (single market), produsele britanice nu vor avea prea mare cautare in Europa pentru ca vor fi mai scumpe datorita taxelor vamale, oricat de mici ar fi acestea, chiar in varianta incheierii unui acord "avantajos", dar care nu va suplini in totalitate privilegiul de a fi membru al Uniunii.
Cu sau fara UK, ai vrut sa spui. Poate ca UE are probleme mari, dar oricum va avea mai putine fara UK. Poate ca acum nu ar fi avut deloc daca Marea Britanie nu era primita in Uniunea Europeana in 1973, dar asta e: pe cine nu lasi sa moara, nu te lasa sa traiesti.
Regatul Unit are deja probleme si nu a iesit inca din UE: urmareste evolutiile celor doua monede, euro si lira sterlina si iti vei da seama cine are mai mult de pierdut.
Am impresia ca lumea crede ca e un meci de fotbal, alegandu-si echipa favorita, cand de fapt este vorba de un eveniment care afecteaza negativ pe toata lumea, pro, sau anti Brexit.
Aceiasi polictica precum ARABIA SAUDITA ! Angajamente cu perioada determinata dupa care plecarea in tara de origine!
Nu vor sa mai plateasca LENEA !
Cred ca si ROMANIA face aceiasi politica dar cusuta cu ata alba ! Adica primesc pe cei cu bani !
Deficitul va scadea enorm ! Ce este rau ?
Vor sa trimita LENEA acolo de unde provine !
Efectul intarziat despre care vorbesti e posibil doar daca UE decide ca termenii despartirii sa fie punitivi, iar asta ar fi foarte grav si ar da apa la moara celor care compara UE cu URSS.
1. UK este o forta militara si economica
2. UK este cel mai fidel aliat al US, si e aproape imposibil ca US sa'i lase sa cada
3. Taxele pentru marea majoritate a produselor importate din US in EU si invers se invart in jurul a 2.5%, si e putin probabil ca taxele pentru bunurile din UK or sa fie mult mai mari
4. EU e in criza de identitate politica si economica, cu euroscepticii crescand in sondaje.
Eu zic ca economia UK o sa creasca, iar daca EU nu isi schimba optica si nu face ceva sa iasa din criaza, imi pare rau dar nu cred ca Brexit o sa fie ultimul exit, iar pentru Romania asta o sa fie un dezastru.
1. UK a fost o frana pentru EU si un gica-contra al integrarii, urmarindu-si interesul propriu prin sarit calul si santaj. Vezi "negocierile" lor si cate exceptii au obtinut prin magarii gen razgandit inaintea semnarii. Au mai zis ei si c-o sa adere la euro si tot asa...
2. UK este calul troian al US in EU. TTIP este cel mai bun exemplu. Partea funny e ca US le-au spus ca daca ies, o sa fie nasol si vor sta la coada la negocieri :)))
3. Nu este vorba numai de taxe, alea fiind probabil cel mai usor de negociat/rezolvat. Gandeste-te numai la City sau intreaba-te cate companii internationale factureaza serviciile in Europa din UK ;)
EU este intr-adevar in criza de identitate, dar asta si pentru ca reprezinta un termen mai mult abstract si deci usor de demonizat si de folosit in campanii electorale, ca si la brexit. Tocmai de aia iesirea UK ar trebui sa fie rapida si dura, prin dura intelegand faca concesii decat daca sunt RECIPROCE => UK cu aceleasi obligatii si niciun cuvant de spus sau santaj de prestat in cadrul EU.
UK nu se va prabusi daca nu se intampla vreo secesiune (cam sunt sanse), dar numai bine nu le va fi. De ce crezi ca amana exitul cel votat si trambitat?
1. UK a fost impotriva integrarii monetare fara integrare fiscala - iar pentru asta Germania trebuie invinovatita
2. ce a zis SUA, a fost inaite de vot - acum e o alta poveste
3. Multe din firmele din City sunt subsidiare americane, deci nu m'as teme pentru ele.
UK amana iesirea ca sa negocieze cu fiecare stat in parte. Isi joaca cartile extrem de bine. Daca EU vrea sa obtina ceva trebuie sa insiste pe negociere a masurilor la pachet si nu pe capitole. Daca UE accepta negocierea pe capitole separate (economic, financiar, libertatea de miscare, etc) si nu insista pe un deal "totul sau nimic" ii mananca englezii cu fulgi cu tot.
2. SUA le-a zis inclusiv acum si din vasali vor ajunge sclavii lor, pentru ca le dispare rolul de cal troian in EU (again, vezi pozitia de sluga la TTIP);
3. :)))) Si crezi ca renunta firmele alea la cascavalul produs in EU? No way. Daca se muta centrul financiar la Frankfurt, vor aparea o multime de spatii cu anunt "To Let" :D
UK joaca bine acum dar ce e bine pentru UK este prost pentru EU. Tocmai de aia ar trebui rapid si sa-i vedem in mod real cum se descurca. Si pe capitole si-o fura UK, totul tinand de time frame ;) Ce sa spuna pro City? Lasati-ne drepturile fara nicio obligatie, pentru ca vrem sa fim centru financiar si sa facem bani, ca asa ne-am obisnuit? :D
Deci, aveti economiile in lire, sunteti rude cu Charles, aveti firme prin Anglia sau care e motivul agitatiei? Eu cel mult mananc niste pufuleti, asta e maximul de reactie pe care mi-l trezesc reactiile exagerate la brexit.
- Marea Britanie era in faliment si a salvat-o UE, habar neavind ei ca fara Marea Britanie numele actual ar fi fost Uniunea Germano-Rusa.
- nimeni nu stie cu precizie ce se va intimpla, pentru ca e o premiera Exitul, doar unii comentatori de pe HN; pacat ca sint anonimi, altfel ar arata lumea azi :D
Mai putina patima si mai multa pacientra, stimabililor.
Ce altruist au devenit unii:
-dau sfaturi gratuite americanilor ori cum sa-si faca viata ori ce presedinte sa aleaga.
- privesc de la inaltime mare pe bicisnicii de supusi ai Majestatii Sale, Regina, si se mira ca nu sint ascultati ;)
2-Amuzant e ca ideea cu votarea a iesit taman din gurita lui Cameron pe care l-a mancat in fund sa propuna asa ceva (ca sa se dea "popular"). Nu banuia ca englezii urasc chiar asa Ue. Si nu banuia asta pt. ca habar nu avea ce se intampla de fapt in Uk.
1. Presedintele american Barack Obama i-a sfatuit pe britanici sa nu iasa din UE, nu pentru ca ar fi avut un interes personal, ci pentru ca o Uniune Europeana slabita inseamna turbulente pe burse, ceeace nu este in interesul Statelor Unite in primul rand, asa ca este o simpla teorie "salvarea", fara acoperire in realitate.
De-altfel nu e sigur nici ca Regatul Unit va iesi prea curand din Uniunea Europeana: nu era mare lucru sa declanseze art. 50, daca se vroia. Au trecut 2 luni de la referendum si se vorbeste de iesire ca si cum ea s-ar fi produs: "uite, domnule, ce bine le merge, impotriva tuturor predictiilor".
Nici nu au iesit din UE si lira sterlina se afla la un minim istoric, dupa 2 luni de la referendum, fara sa fi iesit efectiv din Uniune!
Scufundarea Uniunii Europene este un deziderat al multora, dar nu se va intampla acest fapt, mai mult decat atat, fara frana pe care a pus-o Marea Britanie in cei 42 de ani, Uniunea Europeana se va reforma rapid. Mai traim si mai vorbim.
2. David Cameron va ramane in Istoria Marii Britanii ca cel mai tampit premier al tuturor timpurilor, dar nu pentru ca "nu banuia ce se intampla de fapt in UK", ci pentru ca, asa cum ai spus, a organizat un referendum pe care nu l-a cerut nimeni. Numai 52% dintre britanici "urasc" Uniunea Europeana, iar multi au votat pentru prima oara in viata lor, chiar daca aveau 80 de ani. Electoratul "vote leave" a fost cel in varsta, de peste 65 de ani, si de toate varstele cu studii "medii" (spre deloc), adica, in traducere libera, fara carte prea multa: echivalentul electoratului PSD.
Ca electoratul PSD uraste democratia cum respira, e deja alta discutie.
Noi avem RomaniaTV, Antena3 si Jurnalul National, ei au Daily Mail, The Sun si televiziunile "independente" precum SkyNews care a gasit traficanti de arme toocmai in Romania.
Cu minciuni ii poti manipula foarte usor pe cei cu "studii medii", oriunde in lumea asta; se pregateste si Trump sa fie votat de acelasi popor.
Ce zici de idee?
Liviu Mihai Birsan (Franta): Bineinteles... Uk are piata ei de desfacere... e imensa ...... tot Commonwealthul Africa India ...chiar si toate tarile din Golf Emiratele Qatar Kuweit lucreaza cu british specs si au furnizori britanici...de ce sa imparta prajitura cu altii?