
- Firmele raporteaza putine comenzi neexecutate
Indicatorul pentru comenzi noi a avut in iulie 55 de puncte, aproape la fel ca in iunie (54), aflandu-se sub media ultimelor 21 de luni. Comenzile pentru export au scazut de la 58 in iunie la 53 in iulie. Cei doi indicatori arata ca cererea ramane slaba si va fi, implicit, mai expusa la socurile volatilitatii, cum s-a intamplat recent cu exporturile de energie locala.
Potrivit datelor comunicate de Transelectrica, in primele sase luni ale anului exporturile de energie au scazut puternic fata de 2015, pentru ca tarile vecine si-au redus cererea. In general, fluxul subtire de comenzi noi prezice o productie redusa in lunile urmatoare, contributii mai modeste la buget si un eventual pericol pentru locurile de munca. Barometrul arata o cadere a indicatorului pentru numarul de angajati, de la 56 in martie (expansiune) la 47 in iunie si 46 in iulie (contractie).
- Un semnal ca firmele tind sa renunte la o parte din angajati
De altfel, starea de spirit a managerilor este destul de deprimata. Indicatorul de incredere in situatia economica viitoare a firmei a scazut de la 56 in iunie, la 53 in iulie. Increderea se topeste. Pentru comparatie, in luna ianuarie indicatorul de incredere avea 68 de puncte. Valoarea indicatorului reprezinta media asteptarilor privind rata comenzilor noi, a volumului productiei si a preturilor pe care ar putea sa le incaseze firmele peste 6 luni. Cererea slaba, volatilitatea, incertitudinile globale, obligatiile financiare curente afecteaza nu numai activitatea prezenta, ci si increderea firmelor in viitor.
Barometrul este realizat de IRSOP & SNSPA Facultatea de Management pe un esantion de 301 de firme industriale, reprezentativ la nivelul celor 15.200 de firme industriale cu peste 9 angajati din România, care generează aproximativ 95% din totalul cifrei de afaceri din industrie.
Datele culese prin interviuri directe cu managerii firmelor în intervalul 16-19 august 2016
Pe alta parte comenzile in industrie nu confirma cresterea din consum.Asa cum s-a raportat este un puternic dezechilibru import-export.Practic,Romania plateste salariile muncitorilor din tarile de import.
Ce este de facut?
Guvernul ar trebui sa reglementeze dar fiindca ca Parlamentul interzis guvernului sa dea ordonante in vacanta parlamentara nu se poate reglementa rapid si cu efecte.Ticalosul parlament este responsabil.
2. consumul a crescut datorita masurilor luate de guvernul Pinta pe final de mandat si de guvernul Ciolos dupa aia, din frica de a nu supara poporul. Cind scazi TVA cu 4%, cresti salariul minim la 1200 de lei, cresti salariiloe diverselor categorii de bugetari ba cu 10 ba cu 25%, e normal sa creasca consumul. Si bineinteles, creste si deficitul comercial, pentru ca noi consumam preponderent produse din import.
De legiferat nu prea e ce legifera aici. Oddata relalzata fiscalitatea nu mai poti da inapoi decit daca vrei sa repeti experienta PDL din 2010. Iar faptul ca am crescut veniturile peste cresterea economica si mai ales pe datorie, va genera o nota de plata in anii care vin.
de la noi ajungi mai repede si mai ieftin la Roma decat sa strabati tara.. de unde eficienta economica in conditiile astea?
Asha ca... pina nu constientizam ca principala cauza a situatiei in care ne aflam suntem noi (si aia care voteaza cu cine da mai mult, si aia care nu voteaza din scirba sau comoditate), nu avem cumprogreza. Politicieni hoti care sa profite de prostia poporului se gasesc peste tot. Doar ca in alte parti nu au succes.
Vad ca scrii destul deci daca aia au putut sa nasca legi acolo ce ar fi daca matale o sa redactezi, cu o tema data, articole de lege?
O problema legata de parlamanent care a fost rezolvata partial la alti este ca acela trebuie sa fie tinut sub observatie - adicalea fiecare parlamentar ce propune, cum sustine si cum voteaza...Ulterior poti sa iti suni parlamentarul si sa il intrebi de ce a facut ceea ce a facut - asta inseamna sa participi la viata societatii - imi pare mie.
In alta ordine de idei - este problema celor care intra in parlament - sunt oameni care pot sa fie usor manipulati - se vad bine cazurile - aceea ar trebui cum sa dispara inainte de termen si pentru asta este nevoie de o modificare legislativa - de exemplu daca parlamentarul este indepartat - printr-un fel de motiune de cenzura de cetatenii care initial l-au agreat pe pozitia respectiva.
2. Ce zici sa incerci intii tu sa iti suni parlamentarul si sa-l intrebi de ce a votat sau nu leggea x. Dupa care ne zici si noua rezultatul :)
3. La noi cine intra in parlament intra sa fure. Cu un salariu de 1000-1500 de euro, presupunind ca din restul beneficiilor nu furi banii, jobul de parlamentar e prost platit. Ca sa nu mai spun ca pentru a ajunge in parlament tre sa mai vii si de acasa cu macar 100.000 d europentru cotizat la campania electorala. Deci, daca nu vrei sa furi, partea financiara nu te ajuta deloc. Iar cei ce ajung in parlament nu sunt naivi si usor manipulabili, ci de-a dreptul hoti care0si traficheaza votul coontra beneficii.
In concluzie, e mult mai simplu sa alegi bine de la inceput deict sa fugi dupa parlamentar sa-l dai jos. Oricum peste 4 anni ai posibilitatea sa pui pe altcineva.
Multumesc.
Intre timp poate se dezleaga la gura \BO si incepe sa dea din casa PNL+P$D si ramane cum am stabilit.
In cadrul unei polemici pe tema “produse romanesti” (eu afirmam ca RO nu mai produce nimic romanesc)
Cineva:
Se vede ca nu stii despre ce e vorba. Daca o firma are sediu la Strehaia, importa carne de cangur si o vinde in Ungaria, apare in lista de exporturi carne de cangur. Exact asa exportam noi si citrice. Pe lege: daca importi piese, iar asamblarea plus adaosul comercial depasesc 40% din pretul final, produsul e considerat romanesc.
Eu:
Discutabila definitia aia ce o da legea. Deci nu e vorba de "producerea unui produs romanesc", ci de import-export (de produse facute in alte tari). Cum banuiam. Deci daca e vorba sa vorbim clar de "producerea unui produs romanesc" tara noastra nu mai produce nici macar piuneze.
Nu e peste tot ca la tine-n cartier...
2. Privatizarea invatamantului. Nu se poate sa fim o tara cu jumatate de milion de profesori platiti de stat si care scot analfabeti (functional) din scoala pe banda rulanta. Lasati o zecime dintre profesori bugetari cu o zecime din scoli, restul date spre privatiare.
3. Micsorarea numarului de politisti. Avem o tara in care infractiunile si clanurile fac legea cu o gramada de politisti corupti. Acum cativ ani am citit o stire din statele unite in care intr-un oras de 50.000 de locuitori erau 5-6 politisti. Si acolo era domnia legii, nu ca la noi. La noi intr-un oras de 50.000 de locuitori sunt 4 cladiri mari: una cu IPJ, una cu Politia Locala, una cu Jandarmeria si mai e si un sediu al SRI-ului. Adica mananca vreo 1000 de larve degeaba!
Cand distrugem Casa Poporului si vindem terenul de sub ea.
Cand reducem numarul ministerelor si numarul angajatilor in sectorul public.
Cand se reduce coruptia si spaga.
Cand mediul de afaceri devine suplu si permisiv, in sensul derularii afacerilor oneste.