Piata RCA, care reprezinta mai mult de jumatate din asigurarile generale din Romania, si-a continuat cresterea in primul semestru din acest an, in contextul temperarii vizibile a dinamicii primei medii si al consolidarii echilibrului financiar pe aceasta clasa de asigurari, obtinute in pofida unei deteriorari a daunalitatii in trimestrul II, spun reprezentantii Autoritatii de Supraveghere Financiara. Rata de daunalitate reprezinta raportul intre ceea ce incaseaza o firma de asigurari din primele de asigurare si ceea ce plateste pentru reparatia masinii.

Al doilea trimestru din 2016 a adus un varf istoric al daunei medii totale, de circa 1800 euroFoto: Hotnews
  • Primele brute subscrise pe piata RCA au insumat peste doua miliarde de lei in primul semestru al acestui an, inregistrand un avans de 33% fata de aceeasi perioada din 2015, in conditiile in care numarul contractelor (unitati anuale) s-a ridicat la 2.714.303, fiind in crestere cu 5,6%.
  • In trimestrul al doilea, piata RCA s-a mentinut la un volum de prime brute subscrise de peste un miliard de lei, marcand o crestere de 23% fata de trimestrul I 2015. Comparativ cu subscrierile din ultimul trimestru al anului trecut, piata a avut o crestere de 10,5%.
  • Prima medie pentru asigurarea RCA a fost de 793 lei la jumatatea lui 2016, marcand o temperare a tendintei de crestere din ultimul an: daca in comparatie cu trimestrul I 2015 prima medie s-a majorat cu 34% fata de trimestrul IV 2015, cresterea s-a ridicat la 7,1%, respectiv la 6,2% fata de trimestrul I 2016.
  • Al doilea trimestru din acest an a consemnat un varf istoric al daunei medii totale, de 7.898 lei, dupa scaderea inregistrata in trimestrul I. Dauna medie la nivelul pietei RCA a fost mai mare cu 18,4% fata de trimestrul I 2015, respectiv cu 15% fata de trimestrul I 2016. Noul puseu de crestere a daunei medii la nivel de piata a fost determinat de majorarea daunei medii pe dosarele de vatamari corporale pana la 73.554 lei, cu 88,3% peste nivelul din trimestrul I 2016. Pe segmentul dosarelor cu daune materiale, dauna medie a crescut la 6.218 lei, fiind mai mare cu 8% fata de trimestrul I 2016.
  • Societatile de asigurare de pe piata RCA au platit in prima jumatate a acestui an 140.646 dosare de dauna, valoarea despagubirilor brute achitate ridicandu-se la peste un miliard de lei.
  • In pofida cresterii daunalitatii, rata daunei combinate a inregistrat doar o deteriorare marginala, de la 101,6% in trimestrul I la 102,3% in trimestrul al doilea, ceea ce indica o consolidare a echilibrului financiar la nivelul pietei RCA, asiguratorii acoperind aproape integral daunele si celelalte costuri din primele brute incasate.

Informatii statistice detaliate puteti gasi aici.