
De cateva zile (pana chiar si in urma cu cateva minute) primesc apeluri telefonice, sms-uri si emailuri de la intermediarul care mi-a incheiat polita de asigurare RCA pentru masina. Prin toate formele sunt avertizat ca urmeaza sa imi expire polita actuala si ca ar fi bine sa semnez o noua polita la una din firmele de asigurari. Evident, voi incheia o noua asigurare, intrucat asa cere legea. Tot azi am primit un material de presa de la ASF care anunta cresterea pietei RCA, dar si a daunalitatii. Drept pentru care m-am uitat putin peste evolutia accidentelor rutiere, sub mai toate formele: cand au ele loc cu cea mai mare frecventa, dupa zile, luni ale anului, starea carosabilului si persoane implicate. Am gasit lucruri care mie mi s-au parut usor surprinzatoare.
- Primul: frecventa accidentelor nu prea depinde de ziua saptamanii
Desi am fi tentati sa banuim ca in week-end numarul accidentelor creste intrucat lumea se grabeste fie la plecarea de acasa fie sa ajunga acasa, frecventa medie e cam aceeasi. Ca observatie, vinerea au loc mai multe accidente decat duminica. Semn ca soferii sa grabesc mai tare sa ajunga la picnic decat sa intre teferi in casa. Daca faceti o medie a primelor 4 zile din saptamana (nr total de accidente din primele 4 zile impartit la 4) veti vedea ca aproape ca nu conteaza ce zi e, nefericirea intervine aproape cu aceeasi frecventa

- Al doilea lucru oarecum surprinzator: cele mai multe accidente nu sunt cauzate de carosabilul ud, ci de cel uscat

Prin urmare, pare-se ca nu ploaia sau ninsoarea cauzeaza cele mai multe evenimente rutiere neplacute, ci o stare normala a soselei.
- Al treilea lucru surprinzator: majoritatea accidentelor au loc la lumina zilei, nu noaptea sau pe inserat
Aveti mai jos datele:

- Alt lucru interesant: cele mai multe accidente nu au loc pe autostrazi , ci in localitati
Nu inafara localitatilor, ci chiar in orasele si satele Romaniei. Asa arata cel putin datele Statisticii:

Mai adaug faptul ca cele mai multe accidente au loc in timpul lunii august- traditionala luna de concedii la romani si ca e surprinzator ca accidentele intre doua masini urmeaza aceeasi tendinta cu cele intre masina-om sau masina - stalp(copac, etc)
Pentru prima parte a afirmatiei de mai sus aveti urmatorul grafic:

iar pentru partea a doua, datele sunt mai jos:

Un coleg de breasla de la o publicatie economica din Franta imi spunea ca la ei accidentele "respecta" p-rezumtiile de bun simt. La sfarsit de saptamana au loc mai multe aciidente, pe carosabil umed sunt mai multe evenimente rutiere decat pe carosabil uscat si interactiunea masina-pieton e mai redusa decat masina-copac (sau stalp...).
Atentie maxima la condus, asadar!
Citeste si:Cate accidente rutiere au loc anual in Romania si cate victime mor? O statistica ce ne poate da de gandit.
adica daca ar fi mai multe accidente in weekend ar scadea sau nu s-ar mai mari RCA?
daca r fi mai multe accidente pe caosabil umed decat pe cel uscat' ar scadea sau nu s-ar mai mari RCA?
daca ar fi mai multe accidente pe autostrazi decat in localitati ar scadea sau nu s-ar mai mari RCA?
In logica mea nu vad nici o corelare intre statisticile prezentate si cresterea pretului RCA,POATE MA LAMURESTE CINEVA CA,CHIAR SUNT CURIOS
daca ar fi fost de exemplu o statistica care sa-mi zica ca 60% din masinile asigurate sunt implicate in accidente ,atunci as fi inteles..
Deci..macar schimbati titlul articolului .
Este umflat acest RCA si un monopol imens.
Ar trebui sa poti cumpara RCA si fara carte verde obligatorie, sa poti cumpara RCA direct de la emitent, fara acel 170 lei comision si RCA cu valabilitate de 1 saptamana/1 luna; ca la rovigneta
etc
O scadere cu 17% nu este putin de loc!
In modesta mea opinie, care apartine unui om care conduce de mai bine de 50 de anii, cu cca 2,5 mil. km. parcursi in tara si strainatate, fara nici un accident semnificativ, spun ca sofatul este o PROFESIE, MESERIE., cred cu convingere ca pe strazi, sosele, exista posesori de permisie, care psihologic sunt inapti dar si un numar considerabil care daca ar fi supusi unor testari elementare de responsabilitate personala si colectiva, moralitate, nu ar avea ce cauta la volan.
Nu are nici o relevanta in a ne arata pericolul carosabilul umed daca nr total de accidente pe carosabil uscat este doar mai mare decat cele pe carosabil umed. Fiind o tara unde nu prea ploua asa des, degeaba ne uitam doar la aceasta statistica.
La fel si cu restul explicatiilor.
"Pentru că putem!"
Nu am mai citit de foarte mult timp o aberatie mai mare. Normal ca sunt mai multe accidente pe uscat, din moment ce e foarte des uscat, aceeasi chestie si cu ziua/noapte si altele. Ati gandit inainte sa postati asta? Unde se explica de ce cresc tarifele?
Crede ca daca sarbatoreste pe Stadionul Dinamo ziua Politiei si distribuie cativa fluturasi munca de prevenire a accidentelor este realizata.
Asta ca sa nu ne mai aducem aminte de episodul cu tanti care a trecut pe rosu si interventia mirabolanta a politiei urmata de reactia spasmodica a Militianului Godina. Bleah!
mda, mai are rost sa scriem articole intregi ?????
LIPSA INFRASTRUCTURII = ACCIDENTE = ASIGURARI MARI
PUNCT.
putem da vina pe alcool, pe viteza, pe analfabetii cu, carnet desigur... dar 90% din accidente se produc pe drumurile noastre nationale supra-aglomerate, unde trebuie sa faci depasiri periculoase de coloane intregi de masini, asta daca nu vrei sa stai cu orele pe drumuri
Vad ca nr de acidente e la fel ca in 2008. Si mai mult...din 2008 si pana acum variatia a fost minima. Deci? De ce RCA-urile nu sunt la valorile din 2008?
Poate e mai relevanta o analiza despre valoarea masinilor care circula, valorile medii ale raparatiilor si despagubirilor care se dau, gradul de conformare RCA (am inteles ca e undeva la 58% media, cu scaderi prin sud in jur de 40%), asta inseamna ca firmele RCA nu reusesc sa incaseze pe parcul auto prognozat in circulatie.
Sugera mai sus cineva de fraudele din sistem. Sunt siguri ca sunt droaie de samsari care repara masini avariate pe RCA-uri. Cat e % de frauda? Care e valoarea? Cat a crescut/scazut?
Partea proasta ca astea sunt date care doar ASF probabil le are(daca le are, ca eu cred ca ei supravegheaza dupa ureche si cine da salariu si spaga mai mare)
1. cum ne luam carnetul de conducere? Pe bune sau cu ajutorul cuiva??? -
avem primari celebri si oameni care nu stiu sa citeasca sau care nu vad si totusi au carnet de conducere.. Ne mai gandim si mai socotim numarul de accidente..
2. care este varsta celor care produc accidentele si care este vechimea lor ca soferi?
Va rog astept provincia...
2. starea drumurilor nu s-a imbunatatit si nici nu s-a deteriorat in asa hal intr-o perioada relativ scurta ca sa explice aceea crestere aproape exponentiala... Nici politia nu s-a prostit chiar asa de tare - deci sunt multe fraude cu aranjamente de culisa...
Va multumesc!