Guvernul va discuta miercuri conditiile in care Romania ar putea deveni membra a Bancii Asiatice pentru Investitii in Infrastructura. AIIB este vazuta ca rivala FMI si a Bancii Mondiale
In iunie acest an, membri ai Comisiei pentru politica externa a Senatului Romaniei s-au intalnit cu membri ai unei delegatiei chineze, ocazie cu care presedintele Comisiei pentru politica externa a Senatului a subliniat importanta pe care o are constituirea Bancii Asiatice pentru Investitii in Infrastructura (AIIB), pentru promovarea initiativei privind "Noul Drum al Matasii" aratand ca aderarea Romaniei la AIIB reprezinta o oportunitate pentru tara noastra.
Banca Asiatica pentru Investitii in Infrastructura (AIIB) are deja 57 de membri, a anuntat Ministerul chinez de Finante, care a incheiat procesul de aprobare a ultimelor candidaturi pentru stabilirea membrilor fondatori.
Ministerul chinez de Finante a precizat ca ultimele sapte candidaturi aprobate au fost cele ale Suediei, Poloniei, Portugaliei, Islandei, Israelului, Africii de Sud si Azerbaidjanului. In plus, in pofida tensiunilor dintre Beijing si Oslo, Norvegia nu a fost refuzata.
Potrivit AFP, toate tarile care au depus in mod oficial o cerere pentru a deveni state fondatoare ale AIIB au fost acceptate. Printre cele 57 de state fondatoare se regasesc patru din cele cinci state membre ale Consiliului de securitate al ONU, 14 din cele 28 de state membre ale Uniunii Europene si 21 din cele 34 de state membre ale OECD.
Exceptiile notabile sunt SUA si Japonia care nici nu au depus o cerere pentru a deveni membre fondatoare si Taiwanul, a carei cerere a fost refuzata de Beijing pe motivul disputelor existente in legatura cu numele pe care Taiwanul ar trebui sa il foloseasca in cererea sa.
Cu un capital autorizat de 100 de miliarde de dolari, Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB) intentioneaza sa stimuleze investitiile in infrastructurile de transport, energie si telecomunicatii din Asia. AIIB este vazuta drept un rival pentru Banca Mondiala si Asian Development Bank, institutii financiare dominate de statele occidentale.

Cum se apără ANRE și cum fuge de responsabilitate în scandalul liberalizării pieței energiei: Consumatorii au fost informați, iar obligarea furnizorilor să vândă la preț mic este ilegală
Poluarea de weekend din București: Agenția de Mediu dă vina pe trafic și condițiile atmosferice, activiștii de mediu indică arderi de deșeuri și încălzirea rezidențială / În rest, tăcere
INTERVIU Cum se simte scăderea numărului de îmbolnăviri în spitalele COVID: Numărul de pacienți este mai mic, dar vin mulți cu forme severe / Pericolul foarte mare este noua tulpină
VIDEO Gheorghiță: Începând cu 28 ianuarie se reprogramează cu 10 zile toate persoanele din categoria personalului esențial pentru doza 1, pentru a nu afecta rapelul și vaccinarea celor peste 65 de ani și a bolnavilor cronici
Parenting pe timp de pandemie - cum au supraviețuit părinții lunilor de școală online
Statutul de colonie a SUA nu permite sa ai alta optiune decat a stapanului.
21 de state asiatice au obtinut statutul de membru inca de la lansarea bancii in octombrie 2014.
Marea Britanie si Germania au fost statele europene care au depus primele dosarele de aderare la noua institutie financiara.(ulterior urmate de Polonia, Italia,Franta si Austria)
Pe ultima suta de metri, cererile de aderare la AIIB au venit gramada.
Olanda, Australia, Suedia, Danemarca si Rusia au aplicat cu doar cateva zile inaintea termenului limita, in timp ce Norvegia, Taiwan si Israel au depus cererile aproape in ultimul moment.
Pentru Israel, aderarea la AIIB reprezinta o sansa de a extinde zona de afaceri a companiilor din tara catre bazinul asiatic prin intermediul finantarilor ce vor fi efectuate in cadrul programelor de dezvoltare din regiune
57 de tari au semnat pentru a deveni membre in noua banca internationale dezvoltata de Beijing, 7 dintre acestea fiind state din Orientul Mijlociu: Iran, Israel, Egipt, Iordania, Qatar, Emiratele Arabe Unite si Arabia Saudita.
Seicii si printii din fruntea guvernelor in Orientul Mijlociu au garantat ca vor sustine financiar institutia, urmata apoi de atragerea ca parteneri a unor guverne europene.