Peste 100.000 de firme au intrat in insolventa in ultimii 5 ani. Care este impactul?

de DP     HotNews.ro
Miercuri, 24 august 2016, 9:14 Economie | Finanţe & Bănci


Peste 105.000 de firme romanesti au intrat in insolventa in 2011-2015
Foto: sxc.hu
Romania a avut 105.545 companii care au intrat in insolventa intre 2011-2015, insemnand o medie anuala de aproximativ 20.000 de companii insolvente, arata calculele facute de Coface. Volumul este foarte mare, in conditiile in care reprezinta aproximativ un sfert din totalul firmelor active. Nu doar numarul companiilor insolvente din intervalul analizat este foarte mare, ci si dimensiunea acestora. Circa 3000 dintre companiile insolvente rulau peste un milion de euro anual, in conditiile in care media companiilor active la nivel national pe acest segment de venituri a fost de 23.455 euro.

Mediul de afaceri din Romania a pierdut in ultimii cinci ani aproximativ 13% dintre companiile cu venituri mari.

Comparand cifrele cu cele inregistrate la nivel regional sau in tarile mai dezvoltate, observam ca fenomenul insolventelor a fost exploatat in sens negativ, companiile cu probleme financiare abuzand de un cadru legislativ subred si foarte protector cu partea debitoare.

Media incidentei insolventelor la 1.000 de companii active in cazul Romaniei intre 2011-2015 a fost de 40 companii insolvente, de aproape 4 ori peste nivelul Europei Centrale si de Est, in conditiile in care Romania a fost tot timpul in primele trei tari din regiune din acest punct de vedere. Mai mult, ponderea companiilor insolvente pentru care s-a deschis procedura de insolventa la cererea debitorului a crescut de la aproximativ 30% in 2008 (nivel anterior crizei financiare), pana la aproape 55% in  2015. Doar 2%-3% dintre companiile insolvente din Romania se reorganizeaza cu succes, de aproape zece ori mai putin decat media tarilor dezvoltate din UE.Sursa datelor din tabelul de mai sus: BPI, ONRC, date prelucrate Coface

Incepand cu anul 2014, numarul insolventelor nou deschise a scazut pe fondul intrarii in vigoare a noului cod privind deschiderea procedurii de insolventa: 28% in 2014, 50% in 2015, iar estimarile Coface pentru 2016 indica o contractie a acestora cu inca 25%. .

Pierderile financiare (datorii care depasesc nivelul activelor fixe) cauzate de firmele care au intrat in insolventa in primul semestru al anului curent au scazut cu 56%, in timp ce pierderile sociale (numarul locurilor de munca pierdute) s-au diminuat cu 12%.

 Imbunatatirea disciplinei de plata in anul curent devine vizibila la nivel national: valoarea instrumentelor refuzate la plata in primul semestru al anului curent a scazut cu aproximativ 70%, comparativ cu aceeasi perioada a anului anterior, de la 5,7 MLD RON la doar 1,7 MLD RON, in timp ce numarul SRL-urilor nou inregistrate in perioada analizata a crescut cu 26% (cel mai ridicat nivel dupa 2010).
 • Impactul insolventelor in economie, in 2011 - 2015
Totusi, nivelul foarte ridicat al insolventelor din ultimii cinci ani (2011-2015) a lasat urme adanci in economia nationala si in mediul de afaceri, acestea din urma putand fi evaluate din mai multe puncte de vedere:

Plafonarea cresterii economice: conform estimarilor Comisiei Europene, nivelul PIB potential al Romaniei pentru 2011-2015 a avut o medie de 3%, semnificativ sub nivelul de 5% inregistrat inaintea impactului crizei financiare. Factorii cheie care au contribuit la aceasta contractie au fost reducerea investitiilor straine directe si absorbtia modesta a fondurilor europene (elemente esentiale pentru finantarea formarii brute de capital), nivelul scazut al productivitatii si sporului negativ in evolutia fortei de munca (pe fondul efectului de emigrare, din ce in ce mai vizibil in randul populattei calificate).

Firmele romanesti care au intrat in insolventa in 2011-2015 au generat o cifra de afaceri totala de 92,5 MLD RON, respectiv 9% din cifra de afaceri medie inregistrata de toate companiile din Romania in intervalul respectiv.

Productivitatea foarte scazuta a companiilor respective, pe fondul unor investitii ineficiente sau cu o finantare nesustenabila a formarii brute de capital, a contribuit negativ la valoarea adaugata de la nivel national, deci la nivelul PIB.

Pentru a simula impactul companiilor insolvente asupra nivelului PIB potential, numarul companiilor din Romania care au intrat in insolventa in 2011 - 2015 a fost redus cu 75% (pentru egalizarea cu media din ECE), iar pentru companiile respective a fost simulat un nivel al valorii adaugate egal cu cel inregistrat de companiile active. Calculele interne Coface indica o crestere cu aproximativ 75% a nivelului potential al PIB pentru 2011 - 2015, de la 3% la aproape 5,2%, simuland o crestere a productivitatii medii in randul companiilor care au intrat in insolventa in perioada analizata, ajustand in acelasi timp numarul acestora la un nivel acceptabil (media inregistrata iin ECE);

Reducerea deficitului bugetar prin cresterea veniturilor fiscale alimentate de contributiile sociale suplimentare: companiile care au intrat in insolventa intre 2011-2015 avea 451.956 de salariati, respectiv 11% din totalul locurilor de munca raportate de toate companiile active. In conditiile in care doar 2% dintre companiile insolvente se reorganizeaza cu succes, putem aprecia ca majoritatea acestor locuri de munca au fost desfiintate.

Mai mult, avand in vedere ca firmele romanesti care isi intrerup activitatea au o durata medie de viata de 11 ani si sunt de doua ori mai multe decat nivelul companiilor nou inmatriculate, este greu de crezut ca firmele nou infiintate pot absorbi o parte importanta a celor peste 450.000 de salariati care si-au pierdut locurile de munca din cauza insolventei angajatorului.

Daca ne gandim ca nivelul somajului raportat de INS pentru Romania in 2011-2015 a fost relativ stabil, inseamna ca o parte dintre acesti salariati s-au angajat la alte companii, insa majoritatea acestora probabil ca a emigrat in strainatate, in cautarea unui loc de munca.

Totalul veniturilor fiscale generate de impozitele pe salarii si de contributiile sociale pentru 2015 a fost de 26,6 MLD RON, declaratiile financiare ale companiile care au intrat in insolventa in perioada 2011-2015 indica un impact negativ in veniturile fiscale de aproximativ 3 MLD RON, ceea ce reprezinta aproximativ 29% din totalul deficitului bugetar din 2015, respectiv 10,3 MLD RON;

Pierderile cauzate creditorilor: declaratiile financiare ale companiile care au intrat in insolventa intre 2011-2015 indica un nivel total al datoriilor acumulate in bilant de 127,5 MLD RON, respectiv 15% din totalul datoriilor aferente tuturor companiilor din Romania. Dintre toti creditorii firmelor insolvente, furnizorii au inregistrat cele mai mari pierderi, in conditiile in care acestia concentrau 47% din totalul datoriilor, respectiv 60 MLD RON. In acest clasament, urmatorii creditori care au pierdut sunt institutiile de credit (banci, IFN, companii de leasing), care raportau 36 MLD RON datorii in bilantul companiilor insolvente, respectiv 28% din totalul datoriilor, fiind urmate de autoritatile statului, cu 26 MLD RON si o pondere de 20% in totalul datoriilor firmelor insolvente. Doar 6 MLD RON, respectiv 5% din totalul datoriilor, au fost atrase de firmele insolvente de la entitati afiliate.

Faptul ca furnizorii au inregistrat cele mai mari pierderi din cauza companiilor care au intrat in insolventa in perioada 2011-2015 nu este o intamplare. Pe fondul conditiilor de finantare bancara din ce in ce mai exigente incepand din 2009, firmele private au fost nevoite sa apeleze din ce in ce mai mult la creditul furnizor. Riscul de neplata a fost amplificat in perioada 2008 - 2013, deoarece:

 • Fenomenul a fost unul generalizat, foarte multe companii promovand acelasi comportament in aceeasi perioada;
 • Fenomenul a fost amplificat pe lantul comercial, pe masura ce solicitarile de extindere a termenelor de plata/ incasare inaintau pe lantul furnizor.  Termenul mediu de incasare a creantelor inregistrat de companiile romanesti a crescut de la 60 de zile in 2008 la 104 zile in 2015;
 • Fenomentul a creat o crestere a interdependentei intre companii, din ce in ce mai multe firme semnaland incapacitatea temporara de plata pe fondul neincasarii creantelor de la clientii importanti;
 • Durata de transformare a veniturilor din incasari a crescut, in timp ce presiunea de concretizare a cheltuielilor in plati a crescut, de asemenea, amplificand presiunea asupra lichiditatilor companiilor.

In acest context, companiile mari si foarte mari au jucat progresiv un rol din ce in ce mai semnificativ de "banci comerciale" pentru clientii acestora, preferand sa accepte termene de incasare extinse.
IMM-urile au transferat in perioada post-criza o parte  semnificativa a creditului bancar catre cel comercial (credit furnizor), acest lucru fiind de natura sa intensifice relatiile intre companiile private, care au inceput sa imbrace o forma financiara semnificativa, nu doar una cu caracter comercial. Pe fondul acestor modificari structurale din economie, efectul de contagiune si propagare a unor socuri negative este mult mai rapid in prezent.


"In ultimii cinci ani, mai exact in perioada 2011-2015, am observat un abuz al companiilor din Romania in exploatarea unui cadru juridic subred, fructificand astfel lacunele unei proceduri a insolventei foarte protectoare pentru partea debitoare. In ultimii cinci ani, Romania a inregistrat peste 100.000 de companii insolvente, cu o incidenta la 1.000 de companii active de patru ori peste media din Europa Centrala si de Est si un procent al reorganizarii reusite de maximum 3%, acesta din urma fiind de zece ori sub media din tarile dezvoltate ale UE. Numarul foarte ridicat si calibrul mare al companiilor insolvente au plafonat nivelul cresterii economice la o medie de 3%, comparativ cu 5,25% daca fenomenul insolventelor din Romania ar fi fost aliniat la media din regiune. Aproximativ o treime din deficitul bugetar putea fi finantat prin venituri fiscale pierdute, iar creditorii din economie au inregistrat pierderi record de 127 MLD RON, cei mai mari pierdanti fiind furnizorii privati, cu o pondere de 47% in totalul datoriilor raportate de firmele insolvente. Avand in vedere impactul major generat in economie, Coface va analiza in perioada urmatoare cele mai mari 100 de companii care au intrat in insolventa in ultimii cinci ani, pentru a intelege mai bine greselile comune ale acestora precum si structura de actionariat din perspectiva tarii de provenienta si a companiilor afiliate", a declarat Iancu Guda, Services Director Coface CMS.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2918 vizualizari

 • +6 (6 voturi)    
  100k in 5 ani... (Miercuri, 24 august 2016, 9:31)

  IancuJianu [utilizator]

  Pai asta nu fuse mareata guvernare Ponta? Cel cu 1 milion de noi locuri de munca?
  • 0 (0 voturi)    
   n-are treaba una cu alta (Miercuri, 24 august 2016, 10:16)

   bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui IancuJianu

   Insolventa e o procedura prin care firma e initial protejata de proprii creditori pina se decide daca se incearca redresarea sau falimentul.
   La noi insolventa e folosita de obicei p-entru a scapa de datorii. Am firma x care acumuleaza datorii la stat si/sau la privati, mut activitatea pe firma y si firma x intra in inslventa/faliment. Dupa 1-2 ani, firma y intra si ea in insolventa/faliment si activitatea se muta pe firma z. Si tot asha.

   N-are treaba Ponta cu chestia asta. Are suficiente motive de a fi criticat, dar nu cu numarul insolventelor.
   • 0 (0 voturi)    
    daca este asa precum zici matale... (Joi, 25 august 2016, 12:37)

    ..13 [utilizator] i-a raspuns lui bogdan1477

    Atunci este gresita analiza de impact -

    Deci, ca sa reiau, atatea firme au intrat in insolventa, atatea firme au intrat in faliment, DAR atatea firme si-au deschis portile.... URA - ce bine o ducem si fiscul cat de amarat este...

    Si sa ma iertati - dar fiecare doreste sa isi pastreze averea si sa isi reduca pierderile.

    Asseturile mutate de pe o firma pe alta se pot urmari mai ales când ai o gramada de instrumente IT - mare smecherie...

    Pana una-alta situatia nu este roz pentru fraierii din mediul privat si nu mai plangeti atat statului roman care, in marea lui majoritate, nu are minte si nici putere ca are tot felul de gigi angajati.

    Parerea mea.
    • 0 (0 voturi)    
     Nu pling nicidecum statul (Joi, 25 august 2016, 13:39)

     bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui ..13

     Doar spun ca numarul de insolvente e o chestiune atit de subiectiva incit nu spune practic nimic. O firma poate insemna cifra de afaceri de 10.000 de euro/an sau de 100 de milioane/an. A le pune pe toate in aceeasi oala si a le numara mi se pare ceva totalmente irelevant. Eu de exemplu as raporta cifra de afaceri cumulata a firmelor intrate in insolventa/faliment, sau totalul datoriilor lasarte neplatite. Sau orice altceva care sa-mi dea o idee despre ce dimensiuni vorbim.
 • 0 (2 voturi)    
  haha (Miercuri, 24 august 2016, 9:49)

  jeanvaljeanro [utilizator]

  Insolventa este suprema pacaleala a bugetului de stat legiferata chiar de cel care ar trebui sa garanteze colectarea taxelor inainte de orice :))))
 • +2 (2 voturi)    
  Insolventa (Miercuri, 24 august 2016, 14:32)

  Unromanoarecare [utilizator]

  Insolventa este declansata de incapacitatea de plata a societatii . Daca societatea nu mai are de unde plati debitorii , intra in insolventa , oric cu lichidare ori cu reorganizare . Problema numarului mare de societati intrate in insolventa arata clar o problema majora in economia romaneasca . Problema pleaca chiar de la stat care pune foarte mare presiune pe agentii economici , orice control trebuie sa fie incheiat cu o amenda ( ITM , protectia muncii , ANAF , etc ) , toti controlorii au target , fiscalitate foarte mare cu salariile - la un salar net de 1000 ron angajatorul plateste 800 taxe . Din cei 1000 ron care ii raman angajatului mai scadem si TVA care se duce tot la stat ( dupa plata facturi , achizitii produse ) . Apoi dobanzile la ANAF pentru intarzieri sunt foarte mari , orice datorie ai pe societate , chiar daca numai 10 RON , se pune poprire pe cont si toti banii care intra acolo se duc la stat , indiferent daca societatea are alte prioritati de plata , de ex salarii sau curent electric fara de care nu poate functiona si sa isi plateasca datoriile respective . Este normal sa fie foarte multe societati in insolventa in aceste conditii si cu siguranta o sa fie si mai multe . Dar citind articolul nu pot sa nu ma intreb ce va urma in conditiile in care micii intreprinzatori inchid afacerile , investitorii fug din aceleasi motive , cine o sa plateasca pensiile si salariile bugetarilor ?

  P.S. : Cititi si articolul asta din 2014 care prevedea aceasta situatia .
 • +1 (1 vot)    
  Insolventa (Miercuri, 24 august 2016, 14:46)

  Bocai [utilizator]

  Cunosc firme care au intrat in insolventa desi trei ani consecutivi anteriori au avut profit consistent.Cererea de insolventa s-a facut intrucat totusi activele firmei cu potential de a fi fructificate(cladiri, utilaje,imobile, etc) erau mult mai mari decat datoria totala a firmei.Se poate intra in faliment sau insolventa foarte usor din contracte cu statul pe" fidic galben" daca nu ai suport politic pentru a cheltui cel mult cat incasezi din contract.Daca nu ai suport politic iti cere consultanta si beneficiarul cate in luna si in stele si de frica incerci sa le faci(altfel incepe procesul) si intri in faliment.
 • 0 (0 voturi)    
  o explicatie ar trebui sa existe (Joi, 25 august 2016, 12:57)

  ..13 [utilizator]

  pentru explozia insolventelor in Octombrie 2013 - peste 4000 de firme.

  Poate ca ar fi bine sa fie analizata si aceasta situatie.
  Spor


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by