Demarata la sfarsitul lunii iunie 2016, operatiunea Apollo (care vizeaza firmele care emit sau utilizeaza facturi false) confirma analizele de risc facut de inspectorii Antifrauda. Astfel: nu toate firmele au pus la dispozitie toate documentele solicitate (exemplu: nu au transmis toti furnizorii, unele au transmis doar note de receptie, unele au transmis facturi numai pentru o anumita perioada etc.) sau majoritatea facturilor sunt emise pentru produse de valoare sub 5000 de lei (inclusiv TVA) si sunt achitate in numerar.

Masini ale Directiei Generale Antifrauda Fiscala - DGAFFoto: DGAF

Alte constatari ale inspectorilor:

  •  Nu se respecta cronologia/ordinea eliberarii facturilor;
  • Facturile/chitantele nu au completate in totalitate informatiile obligatorii;
  • Acelasi mod de completare a facturilor si acelasi scris pe facturi ce sunt emise de furnizori diferiti;
  • Sunt situatii in care unele societati inregistreaza facturi cu sume semnificative pentru care nu au fost prezentata dovada platii si pentru care a fost exercitat dreptul de deducere a TVA.

Exemple:

- N.S.F.S.P. SRL figureaza cu o factura in valoare de 442.432 lei emisa in data de 05.09.2012 si inregistrata in 31.12.2012, aceasta figurand in soldul aferent furnizorului.

- M.C. 2013 SRL figureaza cu 5 facturi inregistrate, emise de D.C. SRL in valoare totala de 797.141,04 lei, cu mentiunea ca facturile se vor plati prin OP, dar in adresa de insotire a facturilor este specificat faptul ca facturile nu au fost achitate. Pentru aceste facturi, TVA aferenta a fost dedusa;

S-a mai constatat modificarea datei chitantelor emise, suspiciunea rezonabila fiind ca s-a urmarit incadrarea in limita unui plafon zilnic de 5.000 lei conform reglementarilor referitoare la tranzactiile in numerar;

De asemenea, exista o neconcordanta intre obiectul de activitate al societatii care a emis factura si produsele ce sunt cuprinse in facturi. Exista societati care figureaza ca au livrat o paleta extrem de larga de produse si servicii, de la birotica, suruburi, echipamente de protectie, cereale, pana la servicii de marketing sau management.

Antifrauda atrage atentia persoanelor implicate in gestionarea contabilitatii ca DGAF acorda o atentie deosebita aspectelor mentionate mai sus, alaturi de alti indicatori urmariti, si ca inregistrarea in evidentele contabile a facturilor false este o practica frauduloasa care conduce automat la dispunerea masurile legale ce se impun, inclusiv sesizarea organelor de urmarire penala.

Reamintim ca Operatiunea Apollo este in desfasurare pe termen nelimitat si ca, in perioada de documentare, utilizand informatiile fiscale disponibile in bazele de date proprii si aplicatiile informatice de analiza, DGAF a identificat si a construit harta relationala a tuturor firmelor implicate in acest fenomen (emitenti si beneficiari care au inregistrat in evidente aceste documente).