FATCA prinde contur. Romania si SUA vor schimba automat informatii despre rezidentii stabiliti fiscal intr-un stat care au deschise conturi in celalalt stat

de DP     HotNews.ro
Luni, 29 august 2016, 11:20 Economie | Finanţe & Bănci

Romania si SUA vor schimba automat informatii despre rezidentii stabiliti fiscal intr-un stat care au deschise conturi in celalalt stat
Foto: sxc.hu
Finantele au plublicat in Monitorul oficial transpunerea procedurilor de raportare automata a informatiilor privind conturile financiare aferente acordului FATCA semnat intre Romania si SUA. Documentul aduce o procedura deosebit de ampla privind declararea contribuabililor si a conturilor financiare detinute de acestia la institutii financiare din Romania. Acest demers a pornit din initiativa autoritatilor fiscale din SUA, ce isi doresc sa identifice contribuabilii americani, ce au deschise conturi in strainatate. In sfera raportarii sunt acele conturi detinute de rezidentii fiscali ai unui stat in celalalt stat, daca aceste conturi genereaza dobanzi mai mari de 10 USD.
Printr-un act normativ cu un volum deosebit - 51 de pagini, autoritatile financiare din Romania transpun in mod efectiv mai multe instrumente juridice de declarare a unor venituri realizate de rezidentii unor state, remarcandu-se aplicarea pentru:
 - acordul FATCA semnat intre Romania si Statele Unite ale Americii, aprobat prin Legea nr. 233/2015;
 - acordul multilateral semnat la Berlin privind schimbul automat de informatii intre statele membre, transpus in legislatia nationala prin Legea nr. 70/2016;
- Titlul X din Codul de procedura fiscala privind transpunerea Directivei nr. 16/2011 privind cooperarea administrativa in domeniul fiscal.

  • Ce reprezinta acordul FATCA?
Acordul FATCA reprezinta o intelegere intre Romania si Statele Unite ale Americii, cu caracter de reciprocitate, prin care statele se angajeaza sa raporteze prin schimb automat de informatii cand identifica rezidenti ai unei tari (nascuti sau stabiliti fiscal intr-o tara) ce au deschis conturi in celalalt stat.

Acest demers a pornit din initiativa autoritatilor fiscale din SUA, ce isi doresc sa identifice contribuabilii americani, ce au deschise conturi in strainatate.

  • Ce conturi sunt in sfera raportarii FATCA?
Sunt in sfera raportarii acele conturi detinute de rezidentii fiscali ai unui stat in celalalt stat, daca aceste conturi genereaza dobanzi mai mari de 10 USD.

Sunt supuse declararii si conturile privind tranzactiile bursiere ce genereaza venituri din dividende mai mari de aceeasi suma.

Desigur, sunt in sfera raportarii si alte venituri cum ar fi conturile din asigurari, diverse participatii la corporatii etc.

Prima raportare trebuie sa aiba termenul 31 august 2016. Fiind un acord reciproc, ar trebui sa vedem si potentiali contribuabili romani in raportari. Material realizat de consultantuli fiscal Benta Adrian.


Citeste mai multe despre   
Material sustinut de Banca Transilvania

Intreb BT: Credite pentru companii, sustinute cu garantii si fonduri ale grupului Bancii Europene de Investitii. Doi specialisti raspund intrebarilor antreprenorilor joi, de la ora 11:00

Care sunt conditiile de finantare pentru creditele sustinute cu garantii ale grupului Bancii Europene de Investitii? Care sunt programele de finantare, cu surse si garantii ale grupului Bancii Europene de Investitii, pe care le deruleaza in prezent Banca Transilvania? Care sunt avantajele si dezavantajele unor astfel de credite? Doi specialisti din cadrul BT Adrian Popa, analist business, si Nicolae Barbu, coordonator Birou Gestiune Programe Externe de Finantare raspund intrebarilor antreprenorilor pe tema creditelor sustinute cu garantii ale grupului Bancii Europene de Investitii, joi, 22 februarie 2018, incepand cu ora 11:00.

1297 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSSESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version