Lacomia a fost si este in continuare principalul motiv pentru care angajatii bancilor fura, spune cineva din zona de supraveghere din BNR. Cazuri? Cu zecile, daca nu cu sutele. Un fost director de agentie si-a virat din conturile unor clienti cicra 250.000 de euro. De la cei care aveau sute de mii, lua mai mult. De la cei cu cateva zeci de mii lua cateva sute, sa nu se prinda clientii. L-au prins la granita de Vest, dupa ce directorasul o luase prin Nord, retragea din judet in judet cate 2000 de euro, iar prin monitorizarea cardului si a retragerilor, omul a fost prins si prejudiciul recuperat. Dar 7 din 10 cazuri sunt depistate prea tarziu.

HotNews.roFoto: Hotnews

Sa fim insa corecti si sa spunem ca bancheri hoti nu sunt doar in Romania. Se intalnesc si la case mai mari. Un exemplu il puteti citi aici.

Dar cum se poate intampla asa ceva si de ce sunt depistati abia la cateva luni dupa furt?

Explicatiile nu sunt foarte complicate.

  • Prima explicatie: slaba pregatire a celor de la controlul intern

Bancile au un mecanism intern de control si unul extern, venit de la BNR. Cel intern e insa prima vulnerabilitate. In perioada de boom, in banci au fost angajate persoane care nu aveau nici minima pregatire pentru a depista fraudele interne. Bancherii erau atenti sa nu fie EI cei furati de catre clienti. Iar salariatii pus sa controleze - in lipsa unor traininguri, se uitau la coloanele de cifre ca Becali la o carte a lui Umberto Eco.

Am sa dau un exemplu. O banca, aflata in cea mai buna perioada a ei in top 7 banci din Romania. Multi din sefii sucursalelor din Capitala erau cunostinte bune ale CEO-ului bancii. Pai cum sa vine un neica Nae, fara "spate" sa-i spuna CEO-ului ca pila lui face magarii? Si pila aluia chiar facea! Fura la bani din greu si ii trimitea in conturile iubitilor, prietenilor si rudelor, dupa cum a declarat ulterior la Politie.

Treaba e simpla: Accesezi sistemul informatic intern al bancii si muti niste sume. Iti dai singura aprobarea intrucat e legal, dupa care transferi banii unde ai tu chef.

  • A doua explicatie: lacomia si dorinta de a afisa un stil de viata peste posibilitati

In mai toate firmele (prin urmare, si in banci) exista angajati care stiu sa pupe sefii in fund si sa se dea bine cu cei in functii de executie.

Citeste si Scrisoarea unui ex-angajat din banca.:”Am peste 20 de ani in banci. Daca m-as mai naste odata niciodata, nu voi mai face prostia asta. Iti inoculeaza cultul banului”

sau

Vezi aici cum supralicitau unii candidati care voiau sa se mute de la o banca la alta.


  • A treia explicatie: in localitatile mici, controalele sunt mai rare si mai superficiale

Este si cazul recent al CEC Bank din Zlatna. Cat poti sa furi si in Zlatna, vorba aia? Ei, uite ca poti!

mai jos aveti un raport facut la Agentia Zlatna de catre "internii CEC Bank":

Citez dintr-un document intern, un fel de control la Agentia Zlatna a CEC Bank:

"• Fiecare vizita efectuata este diferita de cea precedenta si de fiecare data imi dau seama cate trebuie facute, ca lucrurile in CEC Bank sa mearga mai bine.

La agentia Zlatna am mai fost in 2007 si pe atunci ma declaram incantata de cum arata , dar cum agentia se afla la parterul unui bloc intre timp s-a spart o conducta si agentia a fost inundata , tavanul fals s-a ingalbenit iar spatiul de consiliere pentru clienti trebuie zugraviti. De aceea inca nu s-au fixat posterele pe peretii agentiei ci doar la intrare exista un stick cu logo-ul principal destul de mare incat se poate observa unitatea. Aici lucreaza doua college care sunt surori si care isi organizeaza foarte bine activitatea care pun mult suflet in felul cum arata agentia .

Dupa cum stiti azi s-a introdus un program nou pentru casierie pe lei si valuta si la prima ora a fost o mica incurcatura privitor la casele de circulatie si cele generale fiindaca cele de circulatie nu mai aveau sold precedent .Pana s-a rezolvat problema cu soldul, s-au facut munte ,,sapaturi’’ca totul sa reintre in normal.

Cam in aceiasi perioada am ajuns si eu la Zlatna, in jurul orei 11 si ceva cand agentia era plina iar la intrare se aflau 3 barbati in costume de piele,cu 3 motociclete.

Eu si colegul de asistenta retea am intrat dupa ghiseu si am asteptat sa vedem cine sunt cei trei client. Colega de la Zlatna a spus imediat ca sunt précis straini,lucru ce s-a confirmat cand au cerut sa faca un schimb valutar. Cum problema casei pe valuta nu era inca rezolvata, i-a indrumat sa mearga mai jos la alta banca. A iesit cu ei pana in strada si le-a explicat mai in engleza mai in romana ca exista o banca cam la 100 de metrii de acolo. Nedumerit unul dintre ei a ridicat privirea catre stick-ul de la intrare si a spus ,, dar aici este banca “. Pana la urma au scos o suma de bani de la ATM-ul agentiei si au plecat in mare graba", se arata intr-un document intern al bancii.


  • O concluzie si un banc

Daca nu v-au dat lacrimile, inca e bine. Ca sa nu dati in depresie, am sa va povestesc un banc. Un bancher roman viziteaza un bancher elvetian, care avea la mana un Rolex urias, in garaj un Lamborghini comanda speciala samd. Bancherul roman il intreaba pe cel elvetian de cand face banking. Oooo, ii raspunde elvetianul, de 35 de ani. Si cum ai reusit sa iti cumperi Rolex, Lamborghini samd?, intreaba bancherul roman. Pai uite cum: ii vezi pe cei 30 de nenorociti care protesteaza afara? Puteau fi 100, dar nu sunt decat 30. Diferenta e in activul meu personal. Dupa un an, bancherul elvetian ii intoarce vizita bancherului roman. Romanul avea doua ceasuri Rolex, 3 Lamborghini, o armata de servitori...Elvetianul il intreaba de cand face banking. Ei...am ceva experienta, ii raspunde al nostru. Fac de 9 luni!. Pai si cum ai reusit in doar 9 luni...? intreaba elvetianul. La care bancherul roman: Ii vezi pe aia 30 de protestatri de afara? Da, zice elvetinul. Ei, dintr-o suta nu am reusit sa impuscam decat 70. Asta-i viata!

Citeste si "Cum se fura o banca din interior"