Guvernul a modificat, prin ordonanta de urgenta, Codul Fiscal, pentru a restabili facilitatile fiscale acordate pana la 31 decembrie 2015 veteranilor de razboi, vaduvelor de razboi, persoanelor persecutate din motive politice, precum si celor deportate in strainatate ori constituite in prizonieri. Potrivit Guvernului, in cazul veteranilor si al vaduvelor de razboi, se va aplica scutirea integrala de la plata impozitelor pentru cladirile si terenurile detinute in comun cu sotii/sotiile acestora, precum si pentru un mijloc de transport, la alegere.

Pentru persoanele persecutate din motive politice si cele deportate in strainatate ori constituite in prizonieri si sotii/sotiile acestora, scutirile se acorda pentru locuinta de domiciliu, terenul aferent acesteia si pentru un mijloc de transport, la alegere.

In cazul cladirilor, terenurilor sau al mijloacelor de transport detinute in comun de soti cu o terta persoana, facilitatea fiscala se va acorda doar pentru partea detinuta de categoriile sus mentionate si de sotii/sotiile acestora, nu si tertilor.

Scutirile de impozit se vor aplica de la data intrarii in vigoare a actului normativ. Autoritatile locale au obligatia sa recalculeze impozitele datorate de persoanele ce fac obiectul modificarii Codului Fiscal- sotii/sotiile persoanelor mai sus mentionate - pentru perioada cuprinsa intre 1 ianuarie 2016 si data intrarii in vigoare a Ordonantei de Urgenta.