In plus fata de salariul lunar, BNR acorda anual si alte venituri, dupa cum urmeaza:
- Indemnizatie de vacanta - 100% din salariul net lunar;
- Alte drepturi banesti de maximum 1,6 salarii nete lunare;
- O suma din fondul de participare a salariatilor la profit-¬ in functie de cuantumul fondului constituit potrivit prevederilor art. 43 din Legea nr. 312/2004, fara a se depasi un salariu net lunar.
La incetarea contractului individual de munca, salariatii Bancii Nationale a Romaniei beneficiaza de o indemnizatie de pensionare, egala cu 12 salarii, calculata la nivelul ultimului salariu primit, cu conditia ca salariatul respectiv sa fi lucrat, fara intrerupere, minimum 6 ani in cadrul bancii, anterior indeplinirii conditiilor legale de incetare a contractului individual de munca.
In cazul salariatilor care au lucrat in Banca Nationala a Romaniei mai putin de 6 ani, fara intrerupere, anterior indeplinirii conditiilor de incetare a contractului individual de munca, indemnizatia de pensionare se acorda, diferentiat, astfel: 5 ani - 10 salarii; 4 ani - 8 salarii; 3 ani - 6 salarii. Membrii Consiliului de administratie nu beneficiaza de bonus de performanta.
Conducerea neexecutiva
Membrii neexecutivi ai Consiliului de administratie al Bancii Nationale a Romaniei - Marin Dinu, Daniel Daianu, Gheorghe Gherghina, Agnes Nagy, Virgiliu-Jorj Stoenescu - primesc o indemnizatie neta lunara de membru al Consiliului de administratie in valoare de 17.103 lei.
Acestia pot beneficia si de alte venituri conform legii.
In anul 2015, membrii neexecutivi au primit inca o suma echivalenta cu o indemnizatie neta.
Nivelurile minime și maxime aferente salariilor nete pentru funcțiile de conducere din Banca Naţională a României
A. Venit lunar
Centrala Băncii Naționale a României
Director 7.821 lei - 31.062 lei
Director adjunct 6.414 lei - 22.427 lei
Șef serviciu 5.261 lei - 14.667 lei
Structurile teritoriale ale Băncii Naționale a României
Director 6.414 lei - 15.347 lei
Șef serviciu 5.261 lei - 9.218 lei
În plus salariații băncii pot primi bonus de performanță anual, acordat în funcţie de rezultatele obţinute în urma evaluării performanței profesionale, în cuantum situat între 25% și100% din salariul lunar.
Ceea ce pot spune este ca atunci cand folosesti benchmarkurile amintite Romania se compara cu UK in ceea ce priveste salariile BNR'istilor.
Ca idee in europa media se invarte la 10 * salariul mediu, si 25 * salariu minim. In USA cam la fel.
Trageti voi concluziile ...
RO = 16 % la toti . Sarac sau bogat .
Restul tarilor dezvoltate , impozit progresiv care incepe cu 0,0% pentru saraci si ajunge la 45-47 % din venituri brute de 10.000 euro /lunar . Evident face rau averii personale a acestor mari "patrioti" mioritici . :)
Daca insisti cu 1 milion de lire pe luna da si tu un link ceva sa vedem sursa.
Deci salariul guvernatorilor (si in general al celor din functii de conducere la stat) se raporteaza la salariul mediu, la cel minim, si la PIB per capita.
Salariile CEO's au un alt benchmark: profit/actiune si
castiguri (dividendende + cresterea pretului actiunii) / actiune. Apoi se compara cu cele din domeniu respectiv - in cazul Vodafone si Orange - domeniul telecom. Apoi le poti compara cu cele din indicele FTSE 100 de exemplu.
Dar mai sunt benchmarkuri:
- pentru profesori - salariul mediu raportat la numarul de medalii internationale - le compari cu alte tari;
- pentru doctori: salariul mediu pe pacienti salvati.
In concluzie: daca as fi medic sau profesor, cand mai apare la tv Isarescu sa ceara salarizare pe merit, a doua zi as suna la serviciu sa anunt ca sunt bolnav si apoi m'as duce sa ma fac pulbere (presupunand ca e a doua zi dupa salariu si inca mai am niste bani).
Uite ce liniste este la stirea asta - nu cred ca stiau din alte surse, mai devreme...
Deci de ce se incinsese net-ul in urma cu 2 sapatamani??? Uite toate astea confirma ca nu exista fum fara ca cineva/ceva sa puna niste paie pe foc.
Iti dai si tu cu parerea...sa te afi in treaba!
La Banca Angliei, in anul financiar 2014 - 2015, venitul total al Guvernatorului a fost de 879.773 lire sterline, echivalentul a 1.022.540 euro (peste 83.000 de euro lunar), format din salariul de baza, alocatia pentru locuinta si contributia pentru asigurari si servicii medicale si cea de pensie.
Pe primul plan se situeaza DISTRUGEREA SISTEMULUI BANCAR ROMÂNESCU sub „supravegherea prudențială” a guvernoratului dlui Mugur ISĂRESCU !
Nu se dorește să fie cunoscuți vinovații pentru actuala situație dezastruoasă a finantelor românești.
Lipsita de banci comerciale proprii și - implicit - de capital autohton, România a ajuns cerșetoare la discreția/batjocora speculanților de pe piața financiară internațională (FMI, BM ș.a.).
Consider ca este necesar ca HOTNEWS să inițieze o dezbatere publică pe tema DISTRUGERII SISTEMULUI BANCAR ROMÂNESC !
Vă doresc mult, mult succes !