In luna iulie 2016, vanzarile din comertul cu amanuntul (fara comertul cu autovehicule si motociclete)au crescut cu 4,1 in ritm lunar si cu 11,7% in ritm anualizat (iulie 2016 fata de iulie 2015), au transmis luni oficialii Institutului National de Statistica. Cumulat pe primele 7 luni, comertul a crescut cu 16,9%, cele mai mari cresteri ale vanzarilor inregistrandu-se la produse alimentare, bauturi si tutun (+21,7%), produse nealimentare (+15,9%) si comertului cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule in magazine specializate (+11,3%). Vezi mai jos un infografic referitor la comertul cu amanuntul din tara noastra

HotNews.roFoto: Hotnews

Comertul cu amanuntul ruleaza anual circa 42-45 de miliarde de euro, minimul ultimilor ani fiind in 2009, cand afacerile din comert coborasera la putin peste 33 de miliarde de euro. De notat este si faptul ca buna parte din vanzari vin din import, ceea ce pune presiune pe cursul leului.

Daca ne uitam pe datele din 2015, constatam ca romanii cu cumparat anul trecut marfuri alimentare mai mult cu aproape 20% fata de 2014, iar pe combustibil au cheltuit in 2015 mai mult cu 5.8% fata de 2014. Consumul intern este in prezent principalul factor de crestere economica, detronand exporturile. Era de anticipat aceasta evolutie, date fiind reducerea TVA la alimente si majorarea salariului minim din 2015.

Practic, prin scăderea TVA la alimente de la 24% la 9%, , vanzarile cu amanuntul au urcat cu doua cifre, iar majorarile salariului minim au dus la cresterea consistenta a puterii de cumpărare a celor cu venituri mici.

Potrivit unui studiu al GfK, dupa scaderea TVA, circa 60% din respondenţi şi-au mărit cheltuielile cumpărând tot alimente, iar ceilalţi şi-au cumpărat produse nealimentare. Doar 3-4% au economisit banii in surplus.