Intarzierea subventiilor pentru companiile a caror activitate depinde de acestea a facut ca, in prima jumatate a anului 2016, agricultura sa fie unul dintre principalele sectoare economice afectate de insolventa, potrivit unei analize realizate de CITR. Societatea de practicieni in insolventa cu un portofoliu de peste 800 de proceduri a realizat o analiza a cauzelor ce au dus la insolventele companiilor cu impact major in economie (companii cu valoarea activelor imobilizate mai mare de un milion de euro).

HotNews.roFoto: Hotnews

Daca valoarea activelor societatilor din agricultura cu active imobilizate mai mari de un milion de euro care au intrat in insolventa in primul semestru al anului 2015 cumula doar cinci milioane de euro si afecta putin peste 100 de angajati, prima jumatate a acestui an a adus schimbari importante: afaceri agricole de peste 170 de milioane de euro, cu un total de peste 1800 de angajati sunt acum in insolventa. Cu alte cuvinte, valoarea afacerilor din agricultura in insolventa a crescut cu 3.400% fata de aceeasi perioada a anului trecut.

"Chiar daca nu au intrat semnificativ mai multe societati agricole mari in insolventa fata de anul trecut, efectul resimtit in economie a crescut considerabil. Analiza CITR arata ca valoarea afacerilor agricole care au intrat in procedura de la inceputul acestui an a crescut de 34 de ori, asta pentru ca au fost declarate insolvente firme mari, cu impact important in economia nationala. Este efectul de domino", a declarat Andreea Cionca - Anghelof, Managing Partner CITR.

Cele mai importante companii care s-au confruntat cu lipsa lichiditatilor si incearca acum sa se redreseze sunt grupul Interagro, care a marcat puternic sectorul agricol in acest an prin deschiderea procedurii de insolventa, Agrofam Holding SRL din Ialomita, Samavia SRL din Satu Mare si Senator Prodimpex SRL din Vrancea.

"Este si mai important sa ne uitam, insa, la cauzele care genereaza aceasta situati: pe de o parte, lipsa sprijinului prin intarzierea finantarii, pe de alta, incapacitatea sistemului de a face sectorul mai putin dependent de schimbarile climatice sau lipsa de predictibilitate in ceea ce priveste valorificarea produselor", mai spune Cionca - Anghelof.

Analiza CITR a identificat principalele cauze pentru care companii cu impact major in economia nationala au apelat la procedura insolventei: intarzierile subventiilor, dependenta majora a acestui sector de clima si de fenomenele meteorologice, intarzierea vanzarii produselor fata de momentul efectuarii cheltuielilor de productie, cresterea acestor costuri si scaderea pretului de vanzare pe piata.

Pe langa aceste cauze, si afacerile agricole se confrunta cu problemele generice ale antreprenorilor din economia autohtona, cum ar fi neincasarea creantelor sau intarzieri in recuperarea lor, lipsa incasarii despagubirilor de la asiguratori, sistarea unor lucrari sau contracte din cauza intrarii in insolventa a partenerilor ori colaboratorilor, dificultati in plata furnizorilor, intarzieri care duc la sistarea livrarilor, litigii judiciare - executari silite sau masuri asiguratorii survenite in urma dificultatii in achitarea furnizorilor, management defectuos, lipsa unei infuzii de capital, grad de indatorare ridicat sau lipsa fondurilor proprii.

In prezent, pe langa societatile a caror insolventa a fost deja declarata, alte noua societati de impact din domeniul agricol au cel putin o cerere de insolventa inregistrata. Acestea au o cifra de afaceri cumulata de peste 50 de milioane de euro si peste 900 de angajati.