UPDATE 12.05: Ministerul Finantelor a respins proiectul, printr-un comunicat de presa. Ministrul Anca Dragu a anuntat la Digi 24 ca in cateva zile pe site-ul Ministerului Finantelor va fi pus in consultare publica un proiect asumat de Minister prin care se urmareste "doar simplificarea legislatiei fiscale".

Contributiile de asigurari sociale (CAS) ale angajatului vor fi majorate de la 10,5% la 21,7%, iar pentru sanatate (CASS) de la 5,5% la 8,9%, potrivit unui proiect de ordonanta de urgenta a Guvernului pentru modificarea Codului fiscal obtinut de Profit.ro. Potrivit acestuia, angajatorii vor fi scutiti de CAS pentru conditii normale de munca, precum si de CASS. In schimb, vor fi obligati sa majoreze cu 21% salariul brut lunar de baza pentru toate salariile brute lunare mai mici sau egale cu 5 castiguri salariale medii brute pe economie, arata ZF.ro. Pentru restul salariilor, angajatorii vor trebui sa le majoreze cu 2.815 lei.

Cota de contributii a angajatorului va fi de 4,2% din fondul de salarii doar la conditii deosebite de munca si de 8,4% la conditii speciale de munca.

In acest moment contributia individuala de asigurari sociale este de 10,5% din salariul brut la angajat si 15,8% din fondul de salarii la angajator pentru conditii normale de lucru, in total 25,8%.

Practic, conform propunerii, cota totala ar urma sa scada la 21,7% din salariul brut, platita integral de catre salariat, iar angajatorul nu va mai fi obligat sa plateasca niciun fel de contributie sociala la conditii normale de lucru, dar va trebui sa majoreze salariul brut cu 21%.