Averile nejustificate de pana la un milion de euro primesc o perioada de gratie, respectiv pana pe 31 martie 2017, ca sa fie declarate si impozitate cu 16%. Dupa aceasta data, daca vor fi depistate de Fisc, vor fi taxate cu 75%, potrivit proiectului de ordonanta de urgenta a Guvernului pentru modificarea Codului fiscal obtinut de Profit.ro.

Agentia Nationala de Administrare Fiscala deruleaza de cativa ani un program de verificare a marilor averi, insa rezultatele au fost modeste. Conform raportului de activitate al institutiei, pana la sfarsitul anului 2015 au fost incasate doar 2,6 milioane lei de la persoanele verificate in acest program. Amnistia fiscala este frecvent folosita de multe state pentru a atrage sume la buget din venituri nedeclarate.

Potrivit proiectului, "Orice venituri constatate de organele fiscale, in conditiile Codului de procedura fiscala, a caror sursa nu a fost identificata se impun cu o cota de 75% aplicata asupra bazei impozabile ajustate. Emiterea deciziei de impunere de catre organul fiscal se efectueaza in conformitate cu dispozitiile Codului de procedura fiscala".