DOCUMENT Proiect de modificare a Codului Fiscal: Contributiile de asigurari sociale si de Sanatate ale angajatorilor se muta in sarcina angajatului / Firmele, obligate sa mareasca salariile brute / PFA-urile, afectate puternic. Ministerul Finantelor respinge proiectul prezentat pe surse
UPDATE 12.05: Ministerul Finantelor a respins proiectul, printr-un comunicat de presa. Ministrul Anca Dragu a anuntat la Digi 24 ca in cateva zile pe site-ul Ministerului Finantelor va fi pus in consultare publica un proiect asumat de Minister prin care se urmareste "doar simplificarea legislatiei fiscale".
Comunicatul Ministerului Finantelor:
În urma articolelor apărute în presă, Ministerul Finanțelor Publice face următoarele precizări:
Așa cum am menționat în nenumărate rânduri, Ministerul Finanțelor Publice nu are în vedere majorări de taxe și impozite în acest an. Singurele măsuri care au fost si sunt vizate sunt de simplificare a procedurilor fiscale și în favoarea activității economice.
“Am cerut experților din minister pe probleme de fiscalitate o analiză internă care să cuprindă mai multe scenarii de calcul pentru simplificarea, debirocratizarea și crearea unor condiții mai bune pentru mediul de afaceri.
În acest context, creșterea taxelor nu a fost luată în considerare ca scenariu posibil pentru pachetul de măsuri ce va modifica Codul Fiscal. Nu includem măsuri care să creeze poveri fiscale suplimentare pentru niciun tip de contribuabil, persoane juridice, fizice, persoane fizice autorizate sau cele cu activități independente”, a declarat Anca Dragu, Ministrul Finanțelor Publice.
Încă de la început, Ministerul Finanțelor a venit în sprijinul contribuabililor și a mediului de afaceri și are în vedere să continue această politică până la finalul anului.
Ministerul Finanțelor Publice nu are în vedere o creștere a contribuțiilor sociale obligatorii nici pentru angajat, nici pentru angajator. Persoanele Fizice Autorizate (PFA), cu activități independente sau profesii liberale nu sunt vizate de vreo măsură de creștere a taxării.
În egală măsură, Ministerul Finanțelor Publice nu a avut niciodată în vedere modificarea costului angajatorilor cu salariile și nici a salariilor nete.
De asemenea, nu este vizată acordarea vreunei amnistii fiscale. Informațiile apărute în presă, potrivit cărora averile nejustificate de până la un milion de euro primesc o perioadă de grație, respectiv până pe 31 martie 2017, nu reflectă o decizie a Ministerului Finanțelor Publice.
Subliniem faptul că nu există un proiect de modificare a Codului fiscal asumat de Ministrul Finanțelor Publice care să includă majorări de taxe și de impozite sau de contribuții sociale obligatorii
Principalele prevederi ale proiectului de modificare a Codului Fiscal:
In prezent, contributiile sunt defalcate intre angajat si angajator, astfel:
Angajatul datoreaza 10,5% - CAS, 5,5% - CASS, 0,5% - somaj
ngajatorul datoreaza 15,8% - CAS in conditii normale de munca (se adauga 5 pp pentru conditii deosebite si 10 pp pentru conditii speciale), 5,2% - CASS, 0,5% - somaj.
Prin proiect, contributiile vor fi:
Angajatul va datora 21,7% - CAS, 8,9% - CASS
Angajatorul va datora 4,2% pentru conditii deosebite si 8,2% pentru conditii speciale de munca - CAS, 0,8% - somaj
Angajatorii mai platesc contributii pentru fondul de concedii medicale, fondul de accidente de munca si fondul de creante salariale. Si aceste contributii sunt in usoara scadere. Prin urmare, contributiile datorate de angajatori se reduc, in timp ce se majoreaza cele individuale.

Guvernul cu o singură femeie ministru a numit doar patru femei în funcția de prefect
11 lucruri pe care poate nu le știai despre femeile românce
Sir Alex Ferguson, frica de singurătate, mintea care-ți joacă feste și întrebarea firească: "Ce se întâmplă atunci când mori?"
FOTOGALERIE Lacul Plumbuita din Sectorul 2 este sufocat de gunoaie / Cum se plimbă locuitorii din Colentina într-un parc plin de deșeuri
2. Unde naiba sunt amintite contributiile in cele doua proiecte (de fapt este unul singur)????
Le nenorocim ca altii fac evaziune ?
Dam cu tunul in toti ?
Mentalitatea retarda se mentine: nu sunt in stare sa identifice punctual cazurile de evaziune asa ca ii rad pe toti ! Cei care fac evaziune vor gasi mereu o metoda sa fenteze statul, afectati vor fi doar cei care isi desfasoara activitatea corect si la vedere !
Daca esti independent, curajos, cu idei fa-ti taica un SRL, angajeaza 2-3 oameni cel putin si impartaseste si cu ceilalti ideile tale.
Chestia cu PFA-ul e pentru cei camere de inchiriat, instalatori, electricieni, etc si nu pentru sifonat banii "pe persoana fizica"
PFA-ul are motiv de modificare in contractul de prestari servicii daca a fost suficient de priceput sa incorporeze o clauza de modificare de tarif ...
Acum nu este neaparat si necesar ca aceea modificare o sa fie acceptata, dar macar poate sa incerce, sa negocieze.
Este o lectie despre cum sa iti scrii contractul ca si PFA. Si cu nervii sa stai bine ca altfel...
Pana acum, de exemplu, pentru un angajat se platea 10,7% din venitul brut pentru sanatate iar pentru un PFA 5,5% (din venit - cheltuieli). De ce diferenta asta? Nu se imbolnaveau la fel? Ti se pare corect?
ESTE NORMAL sa platesti la sanatate 9% din toate veniturile ?
21.7%cas salariat si 8.9% angajator.Deci un srl va fi OBLIGAT DE BIRIS sa plateasca numai la cas 4.3% in plus.Despre fd creante salariale ,comis de acc,contr conc medicale nu se specifica nimic
nu inteleg f bine de ce ca oricum nu se schimba nimic...
da el comenteaza numai ca sa-l dea lumea pe sticla si poate mai castiga niste voturi... ce se lupta el pentru oameni...
Desi salariatii vor primi acelasi salariu net, procentele mari ale impozitelor nu vor mai fi ascunse ci vor aparea dintr-o data la vedere, in toata splendoarea lor. Va fi o situatie greu de gestionat de catre guvernele viitoare, daca refuza sa continue politica reducerilor de taxe. Daca dupa alegeri urmeaza un guvern format din politicienii "traditionali", cu care ne-am obisnuit, atunci Ciolos tocmai le-a aruncat un cartof fierbinte. Ei vor trebui sa aleaga intre a reduce suplimentar taxele (si implicit reduceri ale bugetelor care hranesc clientelismul politic si pomenile electorale) sau a da socoteala in fata unei populatii mai avizate ca niciodata pana acum asupra realitatii fiscale in care traieste.
Se mareste si brutul dar ce se va retine e ca salariatul plateste mai mult decat patronul ,o mare tampenie inainte de alegeri.
E o masura exceptională dar care va fi prezentată doar ca o mărire de taxe la angajat, fără partea a doua..
Și mi-e teamă că din cauza asta se va rata implementarea acestei măsuri care, spuneam, este foarte bună. Va deschide calea spre contribuții alternative, la alte planuri de pensii și sănătate plus că va conștientiza angajatul asupra a cât de mari sunt contribuțiile în realitate, pentru că acum nu le vede și crede că " al dracu' " patron, nu-i dă toți banii.
Ideea e ca se muta partea de contributii de la angajator la angajat. Adica pe fluturasul de salariu vei vedea cat ti se retine tie, si atunci poate iesi la vot cand vezi ca platesti o gramada de bani si primesti slobozi.
Masura e foarte buna! Intreba-i pe altii mai intelepti decat tine cum sta treaba inainte sa postezi aiureli.
Nu scade si nu creste.
Angajatorul va cheltui cu un angajat la fel ca si pana acum, doar ca angajatul va "vedea" mai bine ce bani se duc si spre ce servicii sociale.
Pana acum, cati angajati erau constienti ca angajatorul mai platea pentru el serviciile sociale au de sanatate?
Este o masura prin care angajatul va deveni constient ca el plateste statului aproape 50% din cat castiga si va fi astfel consitent ca poate avea pretentii de la stat pentru banii cotizati!
Salariatul nu plateste mai putin decat patronul, patronul mai are o gramada de plata pe langa astea, TVA, impozit pe profit, somaj, etc, etc, etc!
A venit momentul trezirii din betia in care ne-au tinut kgb-istii din ultimii 27 de ani!
Impartirea asta taxe angajator / taxe angajat e o smecherie ca sa nu se vada cat de mari sunt taxele pe munca. La un net de 1000 de lai, angajatorul mai plateste in plus aproape 900 de lei. Adica inca un salariu dat la stat. Si ,ca sa nu se vada usor, au facut imparteala asta angajat / angajator.
Scopul cred ca e sa scuture PFAurile care fac smecherii.
Totusi sa mai fi PFA in ziua de azi e foarte nasol. Din cauza unora care faceau porcarii au afectat tot sectorul prin introducerea de dar mai mari. Prin urmare multi care aveau inainte un PFA (si plateau cat plateau la norma de venit) acum ori l-au inchis si lucreaza la negru ori l-au inchis si nu mai presteaza activitatile respective (multi fiind deja angajati).
Personal pe langa munca de zi cu zi aveam si un PFA pe care desfasuram activitati ocazional (cateva contracte pe an). Preferam sa platesc 16% la norma de venit (adica vore 1600 lei pe an) si sa fiu corect. De cand s-a modificat legislatia, am inchis PFAul si nu mai fac nicio activitate independenta. Rezultatul: statul nu mai incaseaza nici macar acei amarati de 1600 lei anual, eu nu mai obtin venituri suplimentare. Venituri suplimentare care se duceau in consum sau poate in ceva investitii personale sau de ce nu in dezolvoltarea unui IMM. Din punctul meu de vedere pierde toata lumea.
Pe scurt daca maine angajatul iti taie 21% din salariu din orice motiv, mai stai acolo? Daca da, inseamna ca meriti cu 21% mai putin si stii asta, daca NU, inseamna ca angajatorul tau pierde un om valoros si il va costa mult sa gaseasca si sa pregateasca un om de valoare ta(indoielnica dupa comentariul tau)
Ideea merge si in directia spre a transforma CASS in prima de asigurare de sanatate care sa fie obligatorie si sa intre in responsabilitatea personala.
Ce spuneti dela kolhozul cu CNAS la case de asigurare multiple de sanatate ?
Romania merge spre druul normal!
Pai asta nu inseamna ca tot angajatorul scoate mai multi bani din buzunar, asftel incat net-ul sa ramana neschimbat?
Salariatul ar devenii constient de cat de bine il arde statul.
In practica nu vad cum o astfel de ordonanta de urgenta ar trece de CC avand in vedere ca afecteaza contracte de munca in derulare.
Intr-o lume ideala angajatorul i-ar vira toti banii angajatului, iar acesta si-ar plati contributiile.
PSD-ul va da foc la tara decat sa lase o astfel de ordonanta sa treaca.
Hai sa-ti desenez: si pana acum angajatorul platea toate taxele si tot prin intermediul declaratiilor statul si le impartea intre diferitele conturi virtuale. Sau vrei sa imi aduc aminte cand trebuiau facute cate un ordin de plata pentru fiecare 10 lei de plata la stat(si pe vremea aia nu exista online banking)?
----------------------
CAS (pensie stat)
Total: 26.3% astfel:
-- 10.5% angajat
-- 15.8% angajator
----------------------
CASS (sanatate)
Total: 10.7% astfel:
-- 5.5% angajat
-- 5.2% angajator
----------------------
Propunere: (posibil in viitor)
----------------------
CAS (pensie stat)
- 21.7% doar angajat
----------------------
CASS (sanatate)
- 8.9% doar angajat
Cati dintre angajati sunt constienti acum de cat se vireaza in total la stat?
Sper ca prin schimbarea aceasta oamenii sa fie mai constienti ca statul isi trage aproape 50% din cat castiga si sa-i ceara socoteala ori de cate ori are ocazia!
Pentru o companie, nu este o problema sa vireze sumele exacte unde trebuie; pentru o persoana fizica insa, este o corvoada in plus inutila.
Minte ingusta de finantisti...
Ar fi interesanta o statistica cu venituri top 20% PFA-uri vs bottom 80% SRL-uri. Daca Min. Finantelor a facut-o deja poate ar trebui sa o dea publicitatii(pe surse), daca nu, ar trebui sa o faca. Ar fi distractiv!
și pe unul mai sus îl doare grioja de PSd în loc să-l doară grija de oameni
Fiindca din prostia si lacomia PSD-ului, oamenii sufera de 25 de ani in tara asta.
PS Dac ai nelamuriri pot sa iti desenez schema cu Iliescu-Nastase-Ponta-Dragnea - cei mai cinstiti social-democrati ai natiunii
stii au intodeauna dreptate.
Actualmente din sal.min. brut de 1250, doar 925 ajung la salariat (dar salariul brut total platit de angajator este de fapt de 1538 - deci circa 33% merge la stat din start, plus tva-ul de cca 200) deci circa 50% din salariul minim este colectat de stat. ACUM! Daca proiectul reuseste, se mai adauga inca 10%.
Partea buna: se micsoreaza fictiunea cum ca patronul plateste la stat, nu angajatul. De fapt taxele sunt platite de patron direct statului, pentru ca angajatul sa nu realizeze cat il dijmuieste statul. Corect ar fi ca intregul salariu brut sa ii fie inmanat salariatului, impreuna cu fitzuica cu cat trebuie sa plateasca statului. Si sa plateasca el, sa simta la buzunar cum il frige statul!
Adica faptul ca am un angajat sau 10 in plus sau in minus nu imi influenteaza valoare TVA-ului de plata deci a imparti per cap angajat sau fond salarial e un non-sens.
In concluzie taxele vor cobori nu vor creste, a exemplificat cienva mai sus.
Cat despre parte buna -TOTAL de acord. Angajatul trebuie sa fie constient cat plateste si ce plateste (CAS, CASS, impozit profit) si statul cel atot puternic nu are decat sa il urmareasca pe iepuras daca nu isi plateste taxele.
Apropo, stiti ca statul va dori in curand ca pe orice factura catre o persoana fizica sa fie inscris codul de identificare fiscala, adica CNP-ul, in scopul raportarii catre fisc?
Taxele de fapt cresc cu 0,7%, a facut cineva calcului exact.
Cat despre CNP pe factura, este un atac la intimitate. De fapt CNP nici nu ar trebui sa fie afisat pe undeva, ar trebui sa fie strict secret, cum este in SUA SSN, echivalentul CNP.
În al doilea rând, atât timp cât aceste contribuții înseamnă procent din veniturile persoanei care efectuează munca, era instituită o discriminare între contract de muncă (CIM) și contract de prestări servicii (PFA).
În concluzie, persoanele angajate nu pierd nimic și totodată se elimină un privilegiu/o discriminare.
Ca PFA si meseriile liberale nu beneficiaza de concediu platit si siguranta unui venit lunar, nu e "discriminare"?
Ce e aia „siguranța unui venit”? Venitul îți este asigurat prin profesionalismul cu care îți desfășori activitatea, nu prin forma prin care faci munca.
hihihihihi
Hai sa vad acum tineri frumosi si destepti care sint cu dreapta ce o sa faca o sa iasa in strada? Eu cred ca nu ca este guvernul lor care uite doar la ei se gindeste.
Si mai este ceva ce zicea hagi dar pe invers "sa ne fie rau ca sa nu ne fie bine"
sau ce spune un mare intelept:
"În lumea asta facem din bine rău şi din rău bine."
PS.Contactati-l pe Soros ca sa iesiti si voi in strada ca acum chiar o sa va trebuiasca cind guvernul vostru o sa va bage mina adinc in buzunare.
Si uite asa o sa ajunga psd SINGUR la guvernare cu ponta sau dragnea PM. Sa crape dusmanii de ciuda
hahahahaha
Deci statul roman stie doar sa ia,
cand e vb de dat, e ca mintea, se imparte la cati ajunge, la restul le dam diplome.
Ei de ce să nu fie scutiți de plata impozitului?
De ce să nu atragem marile firme de avocatură, de inginerie, de transporturi, de confecții de... (alege un cod COR și îl punem aici), scutind de la plata impozitului acel segment?
In rest bine ai zis.
Hai , insist, da-ne un exemplu sau voi considera ca mananci r_ahat cu polonicul!
Alege-ti ce firma vrei tu din IT, da-ne cifrele si discutam pe ele.
Ataca ideile, nene, nu persoanele!
Aveti multe poezii vad, dar asta cu (ne)impozitele la IT-isti este o controversa de multi ani.
Treaba se pare "chitita" de politicieni pt. copiii lor, care, multi , sunt in IT.
Si acel impozit pe profit mai mic este ca urmare a faptului ca niste tipi destepti si-au data seama ca mai bine subventionezi prit impozite scazute IT-ul(adica tehnologia sec. 21) decat metalurgia sau constructiile de masini, exemple aleatoare- adica chestii care reprezentau varful tehnologiei in secolul 19
Cineva ar trebui sa explice care e logica acestei masuri - pare ca e doar o crestere a taxelor pentru PFA mascata in treaba asta alambicata.
Pe de alta parte, Romania va sta mai bine la statisticile cu salariul mediu...
-Stiu destui cu PFA ce fac venituri paralele pe care nu le mai declara.
2-Si pe mine ma f--te fiscul, ca 2000 iau leafa si 2000 dau statului hot.
3-In gen nu condamn pe cei "mici" ce nu si declara veniturile, ca e calicie mare in tara, si trebuie sa supravietuim toti.
La multinationale e altceva.
Doar constatam unele.
Daca va trebui marit salariul brut - pentru ca salariatul sa primeasca aceeasi bani in mana ca si inainte de aceasta schema - atunci angajatorul va plati mai mult impozit pe salariu.
Asta inseamna ca iar s-au majorat impozitele ,gresesc undeva ?
Angajatul ar trebui sa-si plateasca toate taxele legate de sanatate si pensie, dar atunci sa aiba si libertatea unde isi plaseaza banii.
Mai ramane cum faci aceasta schimbare? Nu asa brusc ci pas cu pas, pe o perioada de 2-3 ani si crescand colectarea in acealsi timp. Asa sa trecem procente dintr-o parte in alte oricine poate face, si un elev de liceu. Maiestria si priceperea unui profesionist sta in modul de abordare a schimbarii.