Gabriel Biris, ex-secretar de stat explica de unde provin neintelegerile legate de proiectul de Ordonanta care schimba Codul Fiscal

de DP     HotNews.ro
Duminică, 11 septembrie 2016, 19:06 Economie | Finanţe & Bănci


Gabriel Biris
Foto: StartupCafe.ro
"Foarte mult s-a discutat zilele acestea despre proiectul de OUG scurs catre presa marti seara. Eu am lucrat la el cateva sute de ore, colegii mei din MFP alte cateva sute. Unii au crezut ca l-au inteles dupa 3 ore si s-au apucat sa il "toace", creand o isterie care a dus la retragerea sustinerii acestuia de catre guvern si, in consecinta, la demisia mea", scrie fostul secretar de stat Gabriel Biris pe pagina sa de Facebook. "O sa va explic despre ce este vorba. Mai intai, o sa va prezint un inventar al masurilor cuprinse in cele 100 de pagini, dupa care, in zilele urmatoare, o sa le descriu pe fiecare", mai adauga Biris.

 • Context
Reamintim ca saptamana trecuta, Gabriel Biris si-a prezentat demisia dupa ce un proiect al sau a ajuns in presa, unele din articole fiind interpretate in sensul cresterii fiscalitatii. Desi ministrul Finantelor cunostea proiectul, a preferat sa se delimiteze de fostul subaltern intr-o maniera ce putea fi evitata. Proiectul se afla de cateva zile pe masa consultantilor din BIG4 ca si pe cea a Consiliului Fiscal, care fusese solicitat sa isi exprime opinia.

Pe de alta parte, Biris a reusit sa isi faca dusmani chiar in interiorul aparatului Finantelor, nu doar prin iesirile publice prin care se exprima cu privire la anumite  initiative, ci si prin maniera prin care "socializa" cu colegii din unele departamente din interiorul MFP.

El a mai facut obiectul unor articole in media, legate de companii de "optimizare fiscala" pe care le detinea, nu putini fiind cei care sustineau ca e un conflict moral de interese intre a fi reprezentantul Finantelor unui Stat care incearca sa-si imbunatateasca strangerea impozitelor la buget si al altor companii care incearca sa-si mute in off-shre-uri afacerile, pentru a plati Statului cat mai putini bani.

Este de notorietate conflictul pe care Biris l-a avut cu fostul sef al ANAF, Gelu Diaconu.

 • Ce a scris Biris pe Facebook:
"1. CFC rules. Profiturile "parcate" prin paradisuri fiscale deveneau impozabile in Romania. De-offshore-izarea Romaniei...

2. Momentul zero. Un set de masuri care ar fi facut extrem de dificil de ascuns averile neimpozitate. Declaratie de patrimoniu (momentul zero) pentru rezidentii cu avere de peste 1 mln euro (pentru a fi relevant) + declarare voluntara si impozit de 16%(la fel cat ar plati azi daca ar fi prinsi) + impozit sanctionatoriu de 75% pentru sumele nejustificate identificate prin aplicarea masurilor de control indirect (nu 16% cum este azi), dupa "momentul zero".

3. Impozitul pe dividende ramanea 5%, dar doar pentru dividende de la firme romanesti sau din UE. Pentru restul, in special pentru cele de prin paradisuri fiscale - 16%. Pentru stabilitate, avem nevoie de baza impozabila mare, nu de erodarea bazei fiscale prin masuri iresponsabile.

Acestea sunt probabil masurile care au speriat/iritat cel mai mult pe unii, dar despre care - evident, nu au avut nici un interes sa se vorbeasca public. Cu putine exceptii, au si reusit.

4. Restructurarea Titlului IV (impozitul pe venit) si Titlului V (contributii sociale):, incluzand:
- mutarea CAS si CASS la angajat, cu ajustarea coresunzatoare a brutului, pentru a asigura neutralitatea masurii. Nimeni nu ar fi platit un leu in plus, era o imensa simplificare. O sa explic ulterior de ce a fost nevoie de aceasta masura;
- plafonarea efectiva a bazei de calcul a CAS si CASS (la 5 sal medii), functie de suma veniturilor, nu pe fiecare tip de venit, fara schimbarea structurii actuale (CAS pt. salarii si venituri din activitati independente, CASS pentru salarii, venituri din activitati independente, din investitii, din cedarea folosintei bunurilor, din alte venituri);
- introducerea declaratiei anuale de impunere (nu de venit, ca acum), ca instrument de globalizare, dar si de regularizare a CAS, CASS, impozit pe venit. Formular inteligent, calcul automat al impozitelor si contributiilor de plata/de rambursat. Minim 2 milioane de decizii de impunere emise de ANAF anual ar fi disparut.

5. Redefinirea SOP (stock options) pentru a permite si antreprenorilor romani sa atraga talent prin acest instrument de motivare, nu numai companiilor listate, in general multinationale.

6. Eliminarea limitarii in timp a scutirii de impozit pe profitul reinvestit. Pentru a stimula investitiile in sectorul privat. In fapt, nici macar nu este vorba de scutire, ci de amanare. Scutirile nu imi plac, dupa cum stiti deja:-)

7. TVA
7.1 Eliminarea referirilor la analizarea de catre ANAF a "intentiei si capacitatii" contribuabilului de a desfasura activitati impozabile si inlocuirea cu analiza de risc, atat la inregistrare cat si ulterior. Eliminarea posibilitatii de a anula coduri pentru greseli mici si introducerea posibilitatii unui sistem de reactie rapida impotriva fraudei, prin suspendarea codului (nu anulare). O sa explic in detaliu ulterior;
7.2 introducerea unui sistem de TVA cu cota forfetara zero, pentru agricultori. Un regim simplificat, cu efecte similare celui de scutire, fara sa fie scutire. O sa explic si asta, e o (alta) poveste frumoasa despre cum se poate simplificare, fara sa chinuim oamenii degeaba...
7.3 Reguli noi cu privire la ajustarea TVA, pentru a evita un infrengement.

8. Impozitul pe cladiri, eliminarea evaluarilor la cladirile cu utilizare mixta si la locuintele detinute de firme. Tot pentru simplificare, valoarea impozabila urmand a se calcula ca la locuintele detinute de persoane fizice",
a scris duminica seara Biris pe Facebook.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

6021 vizualizari

 • -6 (16 voturi)    
  E clar. O sa candideze pentru P$D la parlamentare (Duminică, 11 septembrie 2016, 19:22)

  cartofil [utilizator]

  De aia se straduie sa ramana in centrul atentiei, dupa ce a torpilat cat a putut guvernul Ciolos.
  • -3 (11 voturi)    
   Posibil (Duminică, 11 septembrie 2016, 21:08)

   newlook [utilizator] i-a raspuns lui cartofil

   Posibil. Daca se pricepe la ceva dpdv profesional, e posibil, ba chiar probabil sa ajunga la PSD. Daca nu, ramane tehnocrat.
   • +1 (1 vot)    
    ... (Luni, 12 septembrie 2016, 16:20)

    pathfinder [utilizator] i-a raspuns lui newlook

    Deci...
    "Daca se pricepe la ceva dpdv profesional, e posibil, ba chiar probabil sa ajunga la PSD. Daca nu, ramane tehnocrat."
    Ha! Ha! Ha! Ha! Ha!

    Carevasazica ai uitat.
    Cum ce?
    Medicamentele!
 • +7 (11 voturi)    
  Isteria fiscalizării naște monștri (Duminică, 11 septembrie 2016, 19:32)

  Harald [utilizator]

  Fiscalitatea în România este deja mult prea mare, în raport cu condițiile de business oferite. Creșterea evaziunii este o formă de autoreglare, iar măsuri din ce în ce mai furibunde de fiscalizare nu vor face decât să îndepărteze complet diverse activități economice din România.

  Nu se poate supraviețui economic doar cu firmele germane de componente auto și nici nu poate fi mutată țara mai aproape de Frankfurt pentru a îmbunățăți condițiile de business. Relaxarea fiscală este singura care poate relansa economic România, dar se pare că așa ceva depășește capacitatea de înțelegere a unui tehnocrat.

  Degeaba sunt prezentate comparații în procente, contează suma cu care rămâne contribuabilul, nu procentele care dau bine în ochii tehnocratului. După care toată lumea o să se mire că iar căștigă PSD-ul alegerile.
  • -4 (6 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Duminică, 11 septembrie 2016, 21:15)

   [anonim] i-a raspuns lui Harald

   • +3 (7 voturi)    
    Nu mai poate ”mafia multinaționalelor” (Luni, 12 septembrie 2016, 3:03)

    Harald [utilizator] i-a raspuns lui

    de legislația ta fiscală. Crezi că ai să-i retragi codul de TVA lui Apple, lui Samsung sau lui Xerox? N-ai decât, retrage-le, mult succes.

    Tot firmele românești sunt afectate de fiscalitatea aberantă, nu multinaționalele.
    • 0 (0 voturi)    
     Comentariu sters de utilizator (Luni, 12 septembrie 2016, 9:02)

     [anonim] i-a raspuns lui Harald

 • +5 (11 voturi)    
  eh... (Duminică, 11 septembrie 2016, 19:40)

  Nevermind [utilizator]

  Lasa ca binevoitorii din presa si-au gasit oracaitori sfertodocti fara numar printre cititori... Turma se manevreaza usor cu un titlu incendiar si un articol cu mici omisiuni :D
 • -3 (11 voturi)    
  afara! (Duminică, 11 septembrie 2016, 20:15)

  mike_the_hunter [utilizator]

  Biris nu avea ce cauta in guvernul tehnocrat, nici Biris, nici Dancu, nici ...Ciolos, pana la urma. De ce ? Toti sunt ofiteri superiori ai diverselor servicii. Au un mod de gandi numai platitudini, nu au initiativa proprie si vorbesc cu greseli gramaticale sau de logica(caci actioneaza la ordin!). Asta e "guvernul strazii" !
 • -1 (15 voturi)    
  O incercare... (Duminică, 11 septembrie 2016, 20:48)

  Hohey [utilizator]

  O incercare de spalare de bani cu maxim 16% pierderi. ..Bravo tovarase Biris!
 • +1 (7 voturi)    
  da (Duminică, 11 septembrie 2016, 21:55)

  deveghe [utilizator]

  Este prima expresie financiara logica pe care am auzit-o din 1989 pina acum. Tinere, cred ca trabuie sa analizezi cine ar fi avut de suferit de pe urma modificarilor propuse. Acolo e problema. Iti mai spun ca initiativa ta nu m-ar fi avantajat dar asta nu inseamna sa spun ca e proasta. E buna! Si daca e buna, ce trebuie sa facem, Simplu: nimic. Doar lucrurile merg atit de bine (pentru unii).
 • -2 (6 voturi)    
  A apărut un nou scriitor (Luni, 12 septembrie 2016, 9:22)

  stos [utilizator]

  Acest, nou scriitor, nu știe că prea buna lui colegă, dna. prună, a redus premiul literar la numai 20 de zile, și numai odată.
  Excrocul patentat, nu e mulțumit că și-a dat demisia și vrea să ne tot explice de ce a părăsit Ministerul de Finanțe
  Nu ne interesează. Ne interesează, în schimb, de ce procuratura nu se sesizează.
 • 0 (6 voturi)    
  Biris ori e prost ori rau intentionat (Luni, 12 septembrie 2016, 10:22)

  USMarines [utilizator]

  Tot ii trage ca salariatii nu platesc un leu in plus...
  Bai nesimtitule, dar de ce nu recunosti ca dublezi taxele la PFA si la cei cu venituri independente?
  • -3 (3 voturi)    
   ... (Luni, 12 septembrie 2016, 10:46)

   a.nonim [utilizator] i-a raspuns lui USMarines

   Dar tie ti se pare normal ca noi celalalti sa platim pentru voi? Pentru ce cineva care nu contribuie la asigurari, are aceleasi drepturi la pensie cu unul care contribuie? Poti sa explici?
   • +1 (1 vot)    
    S-a gasit un a.nonim sa comenteze (Luni, 12 septembrie 2016, 12:17)

    AdrianWS [anonim] i-a raspuns lui a.nonim

    D-le a.nonim daca nu stii cate taxe plateste un PFA in prezent, mai bine taci.

    In prezent taxarea PFA este undeva la 32-35%, adica la o factura de 1000 lei, ramanem cu 650-680 lei.

    Daca se vor aplica modificarile alea, taxarea va creste pana la ~45%. Deci ramanem cu 550 lei in mana.

    Pe tine ca salariat te doare fix in fund de unde gaseste angajatorul contracte si unde vinde servicii si produse ca sa poata sa-ti achite tie salariul pentru care muncesti sau nu in timpul lunii.

    Ori eu ca PFA, imi caut si alerg singur dupa contracte si dupa clienti si dupa vanzari, si tot eu si execut apoi lucrarile la calitate excelenta pentru a nu-mi pierde clientul.

    In mintea voastra, toti care sunt PFA sunt aia de lucreaza la multinationale, micul intreprinzator roman nu exista pentru voi.

    Ma gandesc ca ti-am explicat acum DE CE o sa am aceleasi drepturi ca si tine, desi eu muncesc de 3 ori mai mult ca tine, domnule a.nonim!
    • 0 (0 voturi)    
     ... (Luni, 12 septembrie 2016, 13:27)

     a.nonim [utilizator] i-a raspuns lui AdrianWS

     Nu ma intereseaza ce taxe plateste.E problema lor. Taxa si CAS sunt doua lucruri complet diferite.
     CAS nu sunt dari catre stat, sunt banii asiguratului. Practic doua luni de plata CAS, iti asigura o luna de pensie. La 40 de ani de contributie, ai 20 de ani de pensie asigurati. Asta teoretic, pentru ca practic in afara de pensia mea, trebuie s-o platesc si pe a ta.
     Poti sa-mi explici pentru ce motiv imi ceri tu mie bani, si de ce as fi eu obligat sa ti-i dau? De ce intr-un sistem capitalist, cineva trebuie sa-i plateasca altcuiva asigurarea? EXPLICA ASTA.
    • 0 (0 voturi)    
     D-le anonim... (Luni, 12 septembrie 2016, 15:01)

     USMarines [utilizator] i-a raspuns lui AdrianWS

     dumneata nu imi platesti mie pensia. Voi incasa pensie pentru cat am contribuit. Nu contribui, nu primesc, e foarte simplu. Deci nu va agatati de aceasta idee falsa si nu o mai trambitati.
     Iar inainte de a fi PFA (atentie! intreprinzator , nu angajat mascat sub PFA) am lucrat 17 ani in managementul unei multinationale (ca salariat) si am platit 21% din salariu brut drept CAS. Daca as raporta CAS platit de mine timp de 17 ani cu CAS platit la salariul mediu pe economie, ar insemna ca am platit deja CAS pentru 100 de ani de munca la salariu mediu pe economie. Asa ca lasati populismele ieftine!!
     Raportandu-ma la salalriul mediu pe economie, eu mi-am achitat de mult ceea ce datoram. Dar dumneata ? Cat ai contribuit ? Nu cumva, in valoare absoluta, eu, de fapt, iti platesc dumitale pensia?
     • 0 (0 voturi)    
      ... (Luni, 12 septembrie 2016, 15:57)

      a.nonim [utilizator] i-a raspuns lui USMarines

      Ar fi prea simplu sa fie asa, nu platesti, nu primesti. Dar nu este. Exista un venit minim garantat care se plateste tot din asigurari. Nu mai vorbim de accidente, nu platesti asigurare, dar ai pretentia sa fii transferat la spitale din Viena...
      Daca ai contribuit, sa fii sanatos ai drept la pensie proportional cu suma platita. Aici e vorba de cei care nu contribuie deloc, sau contrbuie cu sume foarte mici (cu salariu minim, cu PFA, "plata pe firma"), dar vor pensie si spitalizare.
      Intre altele acest proiect venea cu propunerea ca toate contributiile sa fie plafonate. Deci in favoarea celor cu salarii mari. E usor sa-ti dai cu parerea cand nu stii nici macar ce prevedea...
      Capitalisti de carton, cand va convine sunteti liberali, cand nu, mai comunisti decat Ilici. Ce e atat de complicat ca cine plateste, sa primeasca, cine nu, nu?
 • 0 (2 voturi)    
  leg scutirea de impozit pe profit (Luni, 12 septembrie 2016, 11:08)

  Gigantoraptor [utilizator]

  d-le Biris, o "mica" corectie! varianta curenta a scutirii functioneaza pe bune ca scutire. Ca amanare functiona, într-adevăr, dar in varianta 2009.
  • 0 (2 voturi)    
   Scutire (Luni, 12 septembrie 2016, 13:03)

   Radu1965 [anonim] i-a raspuns lui Gigantoraptor

   Tot amanare este, atata timp cat se constituie alte rezerve (privind facilitati fiscale), care vor fi impozitate la schimbarea destinatiei acestora sau la desfiintarea firmei.
   • -1 (1 vot)    
    nici tu n-ai prea inteles cum functioneaza (Marţi, 13 septembrie 2016, 12:53)

    Gigantoraptor [utilizator] i-a raspuns lui Radu1965

    Vorbim despre scutire atata vreme cat probam (re)investirea. Rezervele despre care vorbesti se fac tocmai pentru a arata indisponibilizarea profiturilor, reinvestirea despre care vorbeste facilitatea. Fara rezerve, actionarul putea sa-si ia linistit banii acasa in continuare. Daca se modifica in vreun fel rezerva nu mai vorbim de profit reinvestit, caz in care statul isi vrea banii inapoi. Daca sunt pastrate in schimb pana la lichidare, scutirea se conserva.
    Biris vorbea probabil de vechea forma (2010), in care bunurile eligibile aveau valoare fiscala 0, caz in care impozitul scutit initial se returna pe perioada de amortizare (doar aici vorbim de amanare, chiar si dubla impozitare).
 • 0 (0 voturi)    
  dragilor despre dna Ministru de Finante - nimic? (Luni, 12 septembrie 2016, 15:18)

  ..13 [utilizator]

  Mi se pare penibila dna Ministru de Finante.

  Prima data mi s-a parut culmea penibilitatii cand a incercat sa prezinte platforma de transparenta - stia sa explice mai bine si mai cursiv Ciolos decat Dna Ministru.

  ca sa ma luminez de catre mere si pere este valoarea dnei Ministru i-am citit lucrarea de doctorat unde am remarcat care este contributia proprie - am ramas cu o profunda dezamagie...Poate cer prea mult de la viata si nu stiu sa apreciez corect munca semenilor...

  In final nu pot sa spun cat de proasta a fost comunicarea legata de aceasta posibila modificare. Oare a meritat scuturarea de apa ca si cum rata noastra nici macar nu a trecut pe acolo?

  Este o mare dezamagire.

  In rest, dupa cum se poate constata cu ochiul liber P$D-ul munceste la greu pentru a creste si inflori in apropierea alegerilor.

  Astia de dreapta - nimic, nimic???
  Numai uraturi despre Biris???
 • 0 (0 voturi)    
  ... (Luni, 12 septembrie 2016, 16:25)

  Sarmis [utilizator]

  Biris, scrie o carte si nu ne mai chinui cu visele tale ude.

  ...asta si cu fostul sef ANAF sunt ca televizoarele dupa ce au fost dati afara.

  Genii neintelese. Unul schimba CF in favoarea clientilor pe care ii consiliaza, celalalt omoara economia cu ordine (ordin al presedintelui ANAF) ilegale.
 • 0 (0 voturi)    
  Noi vrem sa furam..., (Luni, 12 septembrie 2016, 22:38)

  SeverDiculescu [anonim]

  nu vrem siteme echitabile ,simple ,functionale care sa genereze destui bani la buget pentru sanatate ,invatamant.etc....banii trebuie sa ii dea guvernul ,nu ? Inainte de alegeri si tintit catre alegatori !De unde ? De la fraierii care platesc !Cati or mai fi si astia.....


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by