In trimestrul II 2016, numarul mediu de pensionari a fost de 5,260 milioane, in scadere cu 13.000 de persoane fata de trimestrul precedent, au transmis luni oficialii Institului National de Statistica. Pensia medie lunara a fost de 943 lei, mai mare cu 0,3% fata de trimestrul precedent, iar raportul dintre numarul mediu de pensionari de asigurari sociale de stat si cel al salariatilor a fost de 9 la 10. E drept ca acest raport prezinta variatii semnificative in tara, de la numai 5 pensionari la 10 salariati in Municipiul Bucuresti la 17 pensionari la 10 salariati in judetul Teleorman.

HotNews.roFoto: Hotnews

Mai jos aveti ponderea pensionarilor in total populatie judet, date valabile pentru 2015.

Pensia medie de asigurari sociale de stat a variat cu discrepante semnificative in profil teritorial, ecartul dintre valoarea minima si cea maxima depasind 400 de lei (748 lei in judetul Giurgiu fata de 1180 lei in Municipiul Bucuresti).

Pensionarii de asigurari sociale detin ponderea majoritara (99,9%) in numarul total de pensionari. Pensionarii de asigurari sociale de stat reprezinta 89,0% in totalul celor de asigurari sociale.

Potrivit unor estimari tot ale INS, in anul 2060, populatia adulta din Romania poate ajunge la 7,9 milioane persoane in varianta cu migratie externa si la 8,1 milioane persoane in varianta fara migratie externa.

Pe fondul scaderii numarului de tineri, ponderea populatiei adulte in totalul populatiei va inregistra in prima parte a orizontului de timp proiectat o scadere usoara (de la 68,0% in anul 2011 la 67,0% in 2030), dupa care va incepe sa scada accentuat, ajungand in 2060 la 61,2%.

Mentinerea in activitate economica a persoanelor care au depasit varsta de pensionare trebuie sa tina cont de adecvarea unor programe de lucru (mai reduse/flexibile), pentru ca acestea sa poata contribui, prin efortul lor, la sustenabilitatea economica nationala.

In ultimii zece ani, populatia ocupata din Romania a suferit modificari in ceea ce priveste structura pe varste. Cel mai evident este faptul ca populatia ocupata tanara si din grupele de varsta cu un potential activ ridicat (15-34 ani) se diminueaza, in detrimentul segmentelor de populatie mai in varsta.