Mai multi parlamentari din comisiile de Buget si Transporturi au solicitat miercuri demisia presedintelui ASF, Misu Negritoiu
"Ar trebui sa vi se faca sesizare toti la DNA ca sa va controleze modul cum discretionar ati lucrat impotriva capitalului romanesc, controland la sange firmele romanesti si necontroland firmele straine (...) Asta e reprosul pe care vi-l facem noi, reprezentantii prostilor alora care ne trimit pe noi in Parlament", a spus deputatul PSD Catalin Radulescu, care a mentionat ca vorbeste in numele "prostilor alora" care i-au trimis pe deputati in Parlament.
"Diferentele dintre ceea ce spuneti dumneavoastra si ce spun reprezentantii oamenilor sunt atat de mari, incat sunt greu de digerat si nu le mai putem digera. Si mie imi pare rau ca v-am votat (...) Cel putin pe mine m-ati deceptionat", a spus Radulescu.
"Va rog, domnule presedinte, sa va depuneti demisia, iar daca nu o veti face voi cere ancheta parlamentara", a spus Andreea Paul la finalul unei iste cu intrebari punctuale pentru seful ASF.
In timpul audierilor de miercuri, Negritoiu a venit cu o serie de propuneri, printre care realizarea unui fond de compensare a transportatorilor afectati de liberalizarea preturilor RCA, care sa fie alimentat de asiguratori.
"Putem sa facem un fond temporar de compensare a transportatorilor, mai ales intreprinderi mici si mijlocii, pentru categoriile de vehicule cele mai afectate de liberalizare, luand in considerare atat situatia financiara, cat si activitatea lunara a transportatorilor. Acest fond poate fi alimentat de asiguratori in cea mai mare parte, probabil si unii asigurati, dar poate fi capitalizat eventual din economiile pe care ASF le-a realizat in bugetul propriu in ultimii 2 ani. Sustinem stimularea intrarii in piata de noi asiguratori, inclusiv societati de asigurare cu capital de stat, si, daca este nevoie, putem sa si contribuim prin Ministerul de Finante la capitalizarea unei astfel de societati. Putem sa extindem obiectul de activitate al Fondului catre victimele strazii, sa acopere daunele exagerate care vin din vatamarile corporale", a spus presedintele ASF, Misu Negritoiu, in fata comisiei de Buget Finante din Camera Deputatilor. Potrivit acestuia, 50% din cheltuielile de dauna merg la extern pe carte verde.
"Sunt evenimente pe care noi nu putem sa le controlam sau sa le reglementam. Sunt tari in care despagubirile pentru victimele corporale sunt pe legislatie nationala si sunt nelimitate", a precizat seful ASF.
HotNews.ro a transmis LIVE TEXT declaratiile lui Negritoiu, care insa nu i-a convins pe parlamentari ca isi merita functie. "Ne-ati dezamagit si imi pare rau ca v-am votat!", i-au transmis miercuri doi dintre parlamentarii care participa la audieri.

Guvernul cu o singură femeie ministru a numit doar patru femei în funcția de prefect
11 lucruri pe care poate nu le știai despre femeile românce
Sir Alex Ferguson, frica de singurătate, mintea care-ți joacă feste și întrebarea firească: "Ce se întâmplă atunci când mori?"
FOTOGALERIE Lacul Plumbuita din Sectorul 2 este sufocat de gunoaie / Cum se plimbă locuitorii din Colentina într-un parc plin de deșeuri
Este exact acelasi lucru cu a obliga soferii sa-si reduca accidentele (sau valoarea daunelor provocate) cu 30%, de exemplu. O aberatie mai mare nu se poate imagina.
Solutia exista: polita RCA sa fie emisa cu franşiză de, sa zicem, 30%. In caz de accident, soferul vinovat (firma proprietara) suporta 30% din dauna pe care aprodus-o. Pretul politei RCA va scadea astfel foarte mult. Dar proprietarul trebuie sa dovedeasca ca dispune de 30% din valoarea maxima a despagubirii RCA (30% din: 6 mil euro = 1mil euro pagube materiale plus 5 mil euro vatamari), adica trebuie sa aduca o scrisoare de garantie bancara sau sa se asocieze intr-o structura de ajutor reciproc a transportatorilor, care sa garanteze aceste sume pentru membrii sai.
Transportatorule instigator, daca nu ai cei 30% (sau 20%, sau 10%, depinde de oferta firmei de asigurare) atunci cumpara-ti RCA la pretul ala mare si nu mai comenta, ca nimeni nu-ti fixeaza tie pretul pe km atunci cand transporti marfa.
O alta solutie ar fi legalizarea cumpararii RCA din orice tara europeana. Daca in toata Europa nu gasesti RCA mai ieftin, atunci nu este vinovat ASF-ul, ci stilul de condus al bizonilor de pe TIR-uri. Orice firma din Europa iti va scumpi RCA-ul daca faci accidente pe banda rulanta.
Dorele, probleme, ma?
Adica sa-mi creasca mie RCA-ul cu 2000% ca sa de la camionagii. Intai i-a belit pe camionagii, acum ii beleste pe prapaditii cu Logan.
Demisiaaaaaa!