Misu Negritoiu, 66 de ani, a fost deputat, ministru, sef al ING Romania si presedinte al Autoritatii de Supraveghere Financiara, pozitie din care mai multi senatori si deputati ii solicita demisia ca urmare a scandalului RCA. Inainte de 1989, Negritoiu a avut o cariera bazata pe comertul exterior. A absolvit Facultatea de Comert Exterior din cadrul ASE si apoi cursurile la "fara frecventa" ale Facultatii de Drept din cadrul Universitatii Bucuresti. Este doctor in stiinte economice la ASE Bucuresti in anul 1995, cu teza "Investitiile straine si tranzitia la economia de piata". Dupa ce a terminat ASE-ul, Negritoiu s-a angajat in 1973 ca economist in comertul exterior, la ILEXIM. Dupa cinci ani e transferat in cadrul Departamentului de analiza economica de la Ministerul Comertului Exterior. In 1982 e trimis ca inlocuitor temporar al sefului Agentiei economice romanesti din New York, apoi al sefului Biroului comercial din Los Angeles.

Misu NegritoiuFoto: Hotnews

In anul 1984, Negritoiu devine atasat olimpic al Romaniei la Jocurile Olimpice de Vara de la Los Angeles iar un an mai tarziu este numit in functia de director la intreprinderea Arpexim, care se ocupa cu exportul si importul de pielarie si incaltaminte (fosta fabrica de tabacarie Dambovita).

Dupa Revolutia din decembrie 1989, este numit in martie 1990 ca sef al Sectiei economice de la New York a Ambasadei Romaniei in SUA, apoi in perioada 18 octombrie 1990 - 19 noiembrie 1992 indeplineste functia de presedinte (cu rang de secretar de stat) al Agentiei Romane de Promovare a Investitiilor Straine si Asistentei Economice din Strainatate. Se inscrie ca membru in PDSR (actualul Partid Social Democrat).

In perioada 19 noiembrie 1992 - 27 august 1993 a fost ministru de stat, presedinte al Consiliului de Coordonare, Strategie si Reforma in Guvernul condus de Nicolae Vacaroiu, un organism care in teorie ar fi trebuit sa decida programul de guvernare si de reforma al Cabinetului Vacaroiu, dar in practica nu avea nici macar un buget propriu. Negritoiu demisioneaza, confruntat cu opozitia unor oameni politici si directori de intreprinderi de stat, dar este numit, incepand cu 1 septembrie 1994, in functia de consilier prezidential pentru probleme economice si de reforma (cu rang de ministru) si coordonator al Grupului Consultativ pe probleme economico-sociale pe langa Presedintele Romaniei din acea vreme- Ion Iliescu.

In urma alegerilor parlamentare din 3 noiembrie 1996, Negritoiu a fost ales ca deputat de Dolj pentru legislatura 1996-2000, pe listele PDSR. In aceasta calitate, a fost membru al Comisiei pentru politica economica, reforma si privatizare. Demisioneaza insa din Parlamentul Romaniei la data de 5 mai 1997 (fiind inlocuit de catre Mihai Nicolescu), declarand: "M-a coplesit desertaciunea rolului pe care il aveam ca deputat: in teritoriu, alegatorii imi cereau locuri de munca sau se plangeau ca au pierdut procese, iar in Parlament mai mult se pierdea vremea".

Din Parlament ajunge insa la banca anglo-olandeza ING Barings, cu functia de corporate finance manager. In anul 1999 este promovat ca vicepresedinte si director general adjunct al bancii ING Romania. La 1 august 2006, Misu Negritoiu a preluat pozitia de director general al ING Bank Romania si de presedinte al Comitetului pe Tara al ING Romania, grup financiar care include banca ING Bank Romania, compania de asigurari de viata si pensii ING Asigurari de Viata (Nederlanden), societatea de factoring ING Commercial Finance, societatea de leasing ING Lease si societatea de investitii imobiliare ING Real Estate Investment Management. Negritoiu devine astfel primul bancher autohton care preia conducerea executiva a unei mari banci cu actionar majoritar strain. In acel moment, ING era a patra banca de pe piata din Romania dupa valoarea activelor, cu o cota de piata de 6,3%.

  • Umbre si controverse

A fost de-a lungul timpului acuzat ca ar fi fost ofiter acoperit al fostei Securitati, dar a negat permanent acest lucru.

Intrebat direct daca a colaborat cu Securitatea, Negritoiu spune: "O, in nici un caz. I-au zis unii lui Voiculescu ca toti cei care au lucrat in comertul exterior ar fi colaborat cu Securitatea. Dar diferenta e ca numai el a ajuns miliardar".

Pleaca de la ING in septembrie 2012, predand postul de CEO polonezului Michal Szczurek, dar ramanand in functia neexecutiva de chairman. Era la scurt timp dupa ce SUA a impus sanctiuni bancii olandeze pentru efectuarea unor operatiuni ilegale prin sucursala din Romania. Negritoiu a negat permanent ca ar exista o legatura intre plecarea sa si sanctiunile date de SUA.

Declara ca are o atitudine conservatoare fata de risc, nu investeste pe piata bursiera, nu are afaceri proprii (cu exceptia unei mici ferme de albine Apicornu, in care a investit 10.000 dolari si pe care a lichidat-o fiindca nu a gasit clienti).

Numele lui Negritoiu a mai fost legat de un accident mortal comis in noiembrie 2008 in Turnu Magurele, cand un batran si-a pierdut viata.

A fost numit in 2014 la conducerea ASF, o institutie macinata de scandaluri inca de la infiintare, perceputa ca fiind un loc caldut pentru multe din rudele parlamentarilor sau ale sefimii din asigurari.

Misu Negritoiu este casatorit pentru a doua oara si are doi copii: un baiat care a absolvit Duke University si care lucreaza la Microsoft si o fata care a absolvit Taft University si care lucreaza in SUA. Recent, seful ASF a impartit copiilor o parte din imobilele detinute.

  • Demisia, ceruta in mod repetat. Dar degeaba.

Lui Negritoiu i s-a cerut demisia inca din decembrie 2014, cand reprezintantii service-urile auto au protestat in fata sediului ASF si al Parlamentului. El a mai fost chemat la audieri in comisiile de specialitate din Parlament, solicitandu-i-se de mai multe ori demisia, dar de fiecare data Negritoiu a ramas in functie.

Miercuri, cativa parlamentari (atat din PNL cat si din PSD) i-au cerut demisia lui Negritoiu, dar acesta a declarat ca demisia este o optiune personala pe care nu si-o manifesta.

Primii care i-au reprosat presedintelui ASF ca nu a controlat piata asigurarilor au fost reprezentantii transportatorilor, prezenti la discutiile din Comisiile reunite de Buget-Finante. Mai mult, acestia spun ca nu vor renunta la proteste daca inghetarea preturilor nu se va face pe termen lung.

Apoi a venit randul mai multor alesi din cele doua comisii sa ceara demisia conducerii ASF. Parlamentarul Andreea Paul a atras atentia ca "nu e cazul ca Misu Negritoiu sa ne ia de pacalici", in timp ce alesul Catalin Radulescu a declarat ca regreta momentul in care a votat conducerea Autoritatii si i-a solicitat demisia presedintelui institutiei, Misu Negritoiu.

Fostul ministru al Transporturilor, Alexandru Nazare, a afirmat, la randul sau, ca nu este clar rolul ASF, atata timp cat este nevoie ca oamenii sa iasa in strada pentru a-si rezolva problemele. "Pe cine apara de fapt acest ASF? Ce ati facut in ultimele sapte luni? Care mai este rolul si de ce trebuie oamenii sa iasa in strada?"

"La ASF este vorba despre un cartel. Daca la ASF sunt oameni incompetenti, atunci sa isi dea demisia. Cer demisia tuturor membrilor din conducere si reluarea concursurilor pentru posturile de conducere", a spusmiercuri si deputatul Dorin Petrea.