Deutsche Bank, cea mai mare banca germana, ar putea primi o amenda de 14 miliarde dolari de la Departamentul Justitiei din Statele Unite intr-un litigiu legat de creditele imobiliare toxice vandute inainte de criza suprime, din 2007-2008, relateaza AFP, citata de News.ro.

Deutsche BankFoto: Hotnews

Daca valoarea este mentinuta, ar fi cea mai mare amenda data vreodata unei banci straine in Statele Unite, depasind recordul anterior, de 8,9 miliarde de dolari, penalitate primita de grupul francez BNP Paribas in 2014, pentru violarea embargourilor impuse de SUA. Anuntul a fost facut chiar de Deutsche Bank.

"Confirmam speculatiile din piata, ca Departamentul Justitiei (din SUA) a inceput negocierile cu solicitarea unei sume de 14 miliarde dolari. In etapa urmatoare, Departamentul Justitiei a invitat banca sa depuna o contraoferta", a precizat banca, pentru AFP.

Totusi, potrivit unor surse, amenda finala ar putea sa se situeze semnificativ sub nivelul de 14 miliarde dolari.

Potrivit Deutsche Bank, negocierile sunt abia la inceput, iar amenda finala s-ar putea situa in apropierea amenzilor primite de alte mari banci pentru acuzatii similare.

Grupul Deutsche Bank este acuzat, ca si alte mari grupuri financiare, ca a vandut inainte de izbucnirea crizei financiare din 2007-2008 credite imobiliare impachetate in produse financiare complexe, botezate RMBS, catre investitori, desi stia ca erau toxice.

Banca americana Goldman Sachs a primit in aprilie o amenda de 5,06 miliarde dolari pentru fapte similare.

Dupa anuntul facut de banca germana, actiunile Deutsche Bank au pierdut peste 8% din valoare in primele tranzactii de vineri de la bursa din Frankfurt.