​Darea in plata, manual practic. Berea, BCR: Primim notificari pentru imobile ce depasesc plafonul legal, "locuinta" folosita ca motel turistic, case cu sechestre penale sau fiscale, ori cu chiriasi pe urmatorii 30 de ani

de Dan Popa     HotNews.ro
Miercuri, 21 septembrie 2016, 18:54 Economie | Finanţe & Bănci


Alexandru Berea, director juridic BCR
Foto: LinkedIn
"Una din trei notificari privind darea in plata nu respecta criteriile legale. Am avut notificari au fost pentru situatii in care creditul depasea 250.000 de euro. Un alt cetatean a dorit sa dea in plata un imobil cu mai multe etaje, folosit ca motel, desi era construit ca fiind locuinta personala.In 10% din cazurile acceptate, clientii nu mai vin la notar fie ca ei dadusera in plata pentru a speria banca si a forta o negociere, fie pentru a tergiversa prin notificari succesive intentia de a da in plata si a castiga astfel mai mult timp", a spus miercuri Alexandru Berea, directorulDirectiei Juridice a BCR, la o conferinta organizata de Societatea de Stiinte Juridice in parteneriat cu casa de avocatura "Stoica si Asociatii".


"As vrea sa precizez ca aceste notificari care nu respecta cerintele impuse de lege nu isi produc efectele, adica nu suspenda plata ratelor sau a suspenda executarea silita. Daca ele au fost facute cu nerespectarea legii, consideram ca nu se impune ca ar trebui sa le contestam in instant intrucat ar fi o pierdere de timp si de bani, plus ca am  incarca si instantele cu litigii inutile", mai spune Alex Berea.

Potrivit sefului juridic al BCR, termenul in care banca poate contesta notificarea este stabilit mult prea strans. "In cele 10 zile, banca trebuie sa examineze documentatia de creditare, contractul de garantii si de asemenea trebuie sa incerce si sa isi faca o idee cu privire la situatia faptica a acelei garantii. Practic, nu avem timpul efectiv necesar pentru toate aceste procese. Trebuie sa obtii un extras de carte funciara care poate sa vina la timp sau nu, sa faci o evaluare faptica care iti poate reusi sau nu. Ar trebui adaugate niste obligatii in sarcina debitoruluii ca de pilda prezentarea unui extras CF si documentatia necesara.", mai spune Berea.

Circa 20% dintre debitorii care au dat in plata sunt clienti buni platnici, mai spune bancherul. "Marea majoritate dau in plata imobile care nu sunt locuinta lor primara, ci a doua sau a treia resedinta. Si cum nu mai are sens din punct de vedere strict economic sa isi onoreze obligatia de a rambursa imprumutul, prefera darea in plata. Ori aceste notificari noi consideram ca nu tin seama de spiritul si scopului legii", explica Berea.

Mai exista o problema de natura juridica, precizeaza juristul BCR." Se spune in lege ca „În situaţia în care se admite contestaţia formulată de creditor, părţile vor fi puse în situaţia anterioară îndeplinirii demersurilor prevăzute de prezenta lege” Ce inseamna situatia anterioara, pentru ca are un continut diferit pentru consumator si pentru banca? Am sa va dau un exemplu. Luam un consumator care mai are 60 de rate de rambursat si care decide sa dea in plata. Contestatia se judeca si este admisa dupa un an (12 luni) de proces. Pentru consumator, el mai are in continuare de rambursat cele 60 de rate de rambursat. Dar, in acelasi timp, pentru creditor inseamna mentinerea maturitatii creditului fara prelungirea artificiala a acestei maturitati. Adica, daca acel consumator da in plata in septembrie 2016 iar maturitatea creditului ar fi septembrie 2021 si nu septembrie 2022 pentru ca a trecut acel an. Iar pentru anul diferenta, cine suporta costul capitalului, pentru ca acel cost exista. In opinia mea, nu ar trebui ca cel care le suporta sa fie consumatorul pentru ca el a uzat de un drept legal al sau", crede Alex Berea.

Ce a mai spus miercuri Alexandru Berea:
 • Legat de ultimul moment, cel al semnarii contractului de dare in plata, circa 10% din cazuri, clientii nu s-au mai prezentat la notar sa semneze darea in plata. Sunt doua tipuri de situatii: una in care  consumatorii practica un abuz de drept sau pur si simplu au vrut doar sa ameninte banca pentru a avea marja de a negocia cu banca. In primul caz, consumatorul notifica, trece o luna sau doua, nu se prezinta la notar, dupa care vine si spune ca nu era in tara sau nu s-a putut prezenta si notifica din nou. Aceasta situatie se poate repeta practic la infinit pentru ca nimeni si nimic sa ii opreasca.
 • Am intalnit situatii in care imobilul avea alte sarcini ulterior inscrise ipotecii bancii. 
 • Am avut cazuri de sechestre penale sau fiscale inscrise pe imobil. Am mai avut cateva cazuri in care existau contracte de locatiune inscrise pe 30 in cartea funciara de ani pe imobil, adica puteam lua imobilul in plata dar timp de 30 de ani aveam un chirias acolo.
 •  Am avut situatii in care lipsea certificatul fiscal sau erau litigii pe imobilul pe care se se dorea a fi dat in plata.
 •  Cele mai frecvente situatii au fost insa cele de alterari substantiale ale imobilului-modificari fara niciun fel de autorizatii si fara documentare cadastrala-   sau chiar demolari.
Reamintim ca luna viitoare, mai exact in 11 octombrie, Curtea Constitutionala va dezbate exceptiile de neconstitutionalitate ridicate in privinta legii darii in plata, potrivit unor surse din cadrul institutiei, pana in acest moment fiind depuse la CCR aproape 250 de sesizari din partea bancilor, care se opun modului de aplicare al legii.

In cadrul aceleiasi conferinte, fostul ministru al justitiei, Valeriu Stoica, a catalogat-o ca fiind o anomalie juridica.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

5155 vizualizari

 • +1 (23 voturi)    
  Nu e clar? (Miercuri, 21 septembrie 2016, 19:06)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  Nu e clar ca a fost CEA MAI IDIOATA lege, data pe genunchi de niste incompetenti, din demagogie sau ca sa isi servesca clientela imobiliara? Era clar de la inceput. Cei care au suferit erau oamenii onesti, tiinerii care nu au mai avut acces la credite imobiliare datorita avansurllor imense ce li s-au cerut. Oricum, fiind retrauctiva, Romania se va face din nou de kakao la institutiile europene. Procesele intentate o vor face sa plateasca daune uriase. Le va plati prostimea, nu hotimea parlamantara care a emis o asemenea imbecilitate. Ea va avea pensii speciale,, diurne, masini, calatorii in strainatate si multe alte avantaje.
  • 0 (4 voturi)    
   ai dreptate (Joi, 22 septembrie 2016, 8:22)

   Hans Metter [utilizator] i-a raspuns lui Ochii_pe_voi

   dar nu avansul e marea problema... se va regla de la sine treaba asta cu avansul. bancile vor mai reduce ceva ceva dar nu exagerat de mult pt ca in urmatoarea perioada nicio banca nu se va mai concentra foarte mult pe creditare.. cine stie Basel3 stie despre ce vb. probabil va ajunge undeva pe 15-20%.

   Problema cea mai mare e ca de la inceput s-a vazut ca legea nu a fost facuta pt oamenii onesti. In primul rand s-a marit plafonul (nu cred ca pt marea masa avea sens un plafon mai mare de 150k eur) si 2, a fost exclus programul prima casa (adica amaratul care si-a luat o casa prin programul asta de ce nu are posibilitatea sa de inapoi, e aberant si cred ca e neconstitutional).

   In schimb vor beneficia din plin de lege, categoriile mentionate de domnul de la BCR
 • 0 (18 voturi)    
  Domnule DP, (Miercuri, 21 septembrie 2016, 19:18)

  Pseudokinegetikos [utilizator]

  http://www.digi24.ro/stiri/economie/bani-afaceri/deutsche-bank-amenda-record-in-statele-unite-pentru-criza-din-2007-567983.

  NOTA 2 pentru articol, usor, usor va indreptati spre publicul RTv si A3.
  Mult succes!!!
  • +2 (8 voturi)    
   Pseudodomnule, (Miercuri, 21 septembrie 2016, 21:42)

   loveparade [utilizator] i-a raspuns lui Pseudokinegetikos

   DB ia amenda in US pentru vanzare de derivate financiare-CDOs(prob ti-e greu si sa pronuti, dar e ok...) asa ca nu compara mere cu roata de rezerva de la masina de inghetata!
   • -2 (10 voturi)    
    hai sa pronuntam impreuna: (Joi, 22 septembrie 2016, 0:10)

    Pseudokinegetikos [utilizator] i-a raspuns lui loveparade

    IN-FRAC-TI-U-NE = A-MEN-DA, repeta asta pana incepi sa gandesti cu capul tau.
    Daca si-au permis in SUA sa faca matrapazlacuri incearca numai sa iti imaginezi ce fac in tara asta bananiera. Hai ca poti, mai ia un mar, o inghetata...
    Acum daca esti cuminte iti povestesc cum s-au jucat cu instrumente financiare derivate in asa fel incat investitorul final să nu înţeleagă în ce investeşte şi să ia drept bune ratingurile acordate de nişte agenţii de rating care cel puţin în teorie ar fi trebuit să fie competente şi independente.
    Adica au dat tzepe, repeta dupa mine TE-PE.
    Stai jos 2 si tu.
 • +8 (12 voturi)    
  Asa si? (Miercuri, 21 septembrie 2016, 19:26)

  banel [utilizator]

  Si anterior legii darii in plata primeati o groaza de cereri aberante din partea debitorilor...nu e ceva nou adus de aceasta lege.
 • +10 (10 voturi)    
  pamflet (Miercuri, 21 septembrie 2016, 20:56)

  lenderDK [utilizator]

  PENTRU UZUL INTERN AL AGENTIILOR IMOBILIARE
  (A NU SE TRANSMITE LA FAZANI/CLIENTI)

  In privinta darii in plata asociatia imobiliara "Smecher de Smecher" transmite agentiilor partere:

  1. Trebuie ascunse urgent toate apartamentele date in plata! Deja au inceput tinerii sa se prinda ca sunt multe apartamente goale, care de ani de zile nu se vand. Trebuie deturnata atentia de la acest fapt!

  2. Tineri trebuie sa nu mai citeasca articole economice, sa nu mai verifice robor-ul si dobanzile. Au potential sa se sperie sa nu sa nu mai caute ca disperatii case!

  3. Agentii nostrii trebuie sa mareasca productia de anunturi false: se va trece de la 10.000 anunturi zilnice, adica 99% din piata, la 100.000 anunturi zilnice adica mai mult de 99.9%. In acest fel nimeni nu va mai sti pretul real din piata! La toate anunturile se va raspunde cu "s-a dat!" ca sa creeze impresia ca "cererea depaseste oferta".

  4. Tineti minte: nici o minciuna nu este prea mare pentru a fi spusa! Megem inainte fara scrupule cu piata imobiliara!
 • +2 (6 voturi)    
  Lege care ajuta tot bogatii (Joi, 22 septembrie 2016, 10:21)

  BEDE [utilizator]

  Deci, darea in plata s-ar cuveni sa se aplice la cei care nu au nici un alt fel de mijloace de a rambursa creditul. Adica nu pentru omul care are N proprietati si ar recurge la darea in plata pentru una dintre ele. Sa se aplice numai la cei care nu mai au nimic: nici bani, nici proprietati. Sa se aplice a cei care, dupa ce li s-a luat casa pentru care au contractat creditul nu mai ranam chiar cu nimic, in ideea ca, odata ramasi fara nimic sa nu mai aiba si de platit pentru ceea ce nu au...
  • +3 (5 voturi)    
   Tot bancile au blocat legea falimentului personal (Joi, 22 septembrie 2016, 10:56)

   jackalphonse [utilizator] i-a raspuns lui BEDE

   Ai dreptate, dar aceasta etapa a fost propusa intr-o alta lege: legea falimentului personal. Bancile s-au dat peste cap sa blocheze legea si au reusit cu brio. Daca aceasta lege ar fi fost valida, impactul ei ar fi fost exact ce spui tu, se evita abuzul clientilor oportunisti, bogati sau saraci (de ce nu, sunt si in categoria asta). Cu alte cuvinte, bancile culeg ce au semanat.
   Legea falimentului personal se completa excelent cu a darii in plata, insa bancile au mizat pe faptul ca vor bloca fara exceptie orice lege care sa asigure o echitate intre banca si client.
 • +2 (4 voturi)    
  Peste tot vedem numai opinii pro-banci (Joi, 22 septembrie 2016, 10:29)

  jackalphonse [utilizator]

  reprezentanti ai bancilor care isi spun cuvantul, care doresc sa creeze panica, dar nu gasesc nimic care ar putea sa sperie, legea fiind in interes national, un mecanism de stopare a unei crize viitoare.
  faptul ca nu vezi nici sa tragi cu pusca o opinie obiectiva, a unui outsider, arata cati bani investesc bancile in presa ca sa rada de la radacina legea asta. daca bancile sunt deranjate, este clar ca ar putea fi si un beneficiu pentru clienti. N am vazut nicio banca sa sutina ceva echitabil.
  • 0 (0 voturi)    
   Aveti dreptate (Vineri, 23 septembrie 2016, 19:29)

   Florin61 [anonim] i-a raspuns lui jackalphonse

   I-mi place comentariul dumneavoastra ,unul echilibrat si la subiect .Daca bancile ar fi mai echilibrate,mai maleabile cu clientii in dificultate alta ar fi situatia,oamenii ar avea mai multa incredere in banci si toata lumea ar avea numai de castigat .


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by