"Se supune spre adoptare Parlamentului încetarea valabilităţii acordurilor privind promovarea şi protejarea reciprocă a investiţiilor, încheiate de către România cu statele membre ale Uniunii Europene, şi se dispune publicarea prezentului decret în Monitorul Oficial al României, Partea I", se arata intr-un decret (nr.799/2016) semnat de presedintele Iohannis si de premierul Ciolos. Presedintele a emis decretul la propunerea Guvernului, potrivit Hotărârii nr. E 104 din 10 august 2016.
Raiffeisen Bank a anuntat public ca Legea darii în plată incalca tratatul bilateral şi a ameninţat cu procese în tribunalele internaţionale. Trimisa in 17 august, notificarea Raiffeisen atrage atentia asupra incalcarii mai multor articole din Acordul bilateral. Acordul arata ca, daca nu are loc impacarea amiabila in 3 luni, se merge la o instanta neutra, stabilita de comun acord se apeleaza la justitia interna sau la ICSID. "De regula cam toate ajung la Tribunalul arbitral ICSID (International Centre for Settlement of Investment Disputes)", a spus pentru HotNews avocatul Vasile Deleanu, care reprezinta Romania in mai multe procese la ICSID.
Acest scenariu a mai fost invocat ca posibilitate, mai ales ca cei din Comisia Europeana recomandasera anularea acestor acorduri.
"In tratatele respective era prevazut de regula ICSID, iar Romania pierdea mereu. Acolo te duci ca sa fii pedepsit, ca sa fim mai expliciti. Evident, Raiffeisen se poate adresa altor curti internationale, Paris sau Stockholm, insa acolo si mizele financiare sunt altele. Acolo se dau termene de azi peste 5 ani, iar firma de avocatura te factureaza lunar. Adica te gandesti de doua ori daca sa te adresezi lor sau mai bine iti vezi de treaba. Mesajul dat de Guvern e clar: Nu mai iei tu, Raiffeisen, bani de la Romania cand vrei! Ca aceste procese te costa poate mai mult decat obtii la final", au spus pentru HotNews.ro surse apropiate discutiilor.
Pana acum, legea a starnit controverse aprinse, insa abia luna viitoare Curtea Constitutionala se va pronunta asupra exceptiilor ridicate de banci. Pana in acest moment sunt depuse la CCR peste 250 de sesizari din partea bancilor, care se opun modului de aplicare al legii.
In unele dosare au fost ridicate exceptii de neconstitutionalitate cu privire la Legea darii in plata in ansamblu, insa majoritatea se refera la cateva articole precise. Printre cele mai contestate prevederi din lege se afla cea privind aplicarea legii atat asupra contractelor de credit aflate in derulare la momentul intrarii in vigoare a darii in plata, cat si asupra contractelor incheiate dupa aceasta data. Bancile ar putea invoca astfel elemente de neconstitutionalitate cu privire la un posibil efect retroactiv al legii, fapt interzis de Constitutie.
O alta prevedere contestata este cea prin care darea in plata devine posibila prin derogare de la dispozitiile Legii nr. 287/2009 privind Codul civil.
Bancile au ridicat exceptii de neconstitutionalitate si cu privire la articolele care stabilesc pasii de urmat pentru deschiderea unei proceduri de dare in plata, precum si cu privire la criteriile de eligibilitate.
Pe site-ul ICSID sunt 13 cazuri cu Romania, 8 judecate si 5 in asteptare. Din cele 8, 7 sunt finalizate cu sume platite de Romania.
1) Somam imperios toate institutiile statului sa anuleze aceasta anulare de tratat! Ba mai mult si asociatia noastra imobiliara va da statul roman in judecata la toate curtile internationale, nationale, judetene si toti bulibashii pentru pierderile suferite. Unii agenti au trebuit sa renunte la Rolex-uri din cauza veniturilor reduse odata cu legea darii in plata. Este inadmisibil! Statul trebuie sa plateaca!
2) Legea darii in plata trebuie scoasa si arsa in public in piata revolutiei! In locul ei si pentru a repara situatia creata de aceasta lege, cerem infiintarea Tribunalului Imobiliar. La acest tribunal vor fi condamnati toti tinerii care depasesc varsta de 25 de ani si nu au credit. Condamnarilor nu vor fi cu inchisoare ci cu creditare! Toate condamnarile vor fi de 30 de ani de credit ipotecar. Numai asa tinerii vor ajuge iar sa se roage de agenti sa le gaseasca case.
Cum zic PSD-istii, noi decat ne punem bine cu europenii.
Sunt bani pierduti din PROFITUL BANCII !. Pierduti de patronii hrapareti austrieci !!, in cardasie cu directorul hraparet olandez !!
Sa nu uitam ca directorul Steven van Groningen este de origine olandeza !, si nascut in Olanda !. Si ca prima ,,incarcatura'' de corabie cu sclavi in SUA au adus-o olandezii !!, si cumparata de englezii din Virginia pentru plantatiile de tutun pe la 1650 !.
Deci olandezii au vechi obiceiuri de a exploata ,,sclavi”. Fie ca sunt sclavi la plantatiile de tutun, fie ca sunt ,,sclavi ai bancilor” pe ,,plantatiile financiare” din Romania secolului 21 !!
Dar nu trebuie sa se opreasca la asta! Statul roman ar trebui sa ceara impozite de la Raiffeisen exact ca acelea pe care le plateste un SRL si sa le taie toate modalitatile de eludare a platii taxelor! Adica daca este lupta, lupta sa fie pana la capat! Sa inteleaga Raiffeisen ca nu este in Bananistan! Iar ceilalti sa priveasca si sa traga concluzii!
Propunem ca maine sa se publice un acord pentru protejarea reciproca a investitiilor intre Romania si CSI...
piete ar fi trebuit sa anticipeze acest comportament si sa il incorporeze in primele de risk (politic) ale Ro.
Pe langa taxele neplatite si sterse din pix de prietenii din PSD-ul de dupa revolutie.
Asa ca mai bine anulam pomenie, las sa ne taxeze UE reprezentantele firmelor romanesti din strainatate, ca nu-s multe.
tuit că trebuie să apere interesele statului român.