Plafonul total al garantiilor care pot fi emise in anul 2016 in cadrul Programului Prima casa se suplimenteaza cu 500 de milioane de lei, potrivit unei hotarari adoptate de Guvern in sedinta de miercuri. Fondurile suplimentare vor fi utilizate pentru acoperirea cu prioritate a solicitarilor de acordare a unei finantari garantate in cadrul Programului, aflat in diverse stadii de aprobare si pre-aprobare la finantatori, in raport cu solicitarile noi.

Plafonul de garantii pentru anul 2016 al Programului Prima casa a mai fost suplimentat cu 500 de milioane de lei, in luna mai. Astfel, dupa cele doua suplimentari, plafonul de garantare al acestui program guvernamental va fi, in acest an, de 2,690 miliarde de lei.

Actul normativ, care modifica si completeaza normele de implementare a Programului Prima casa, mai prevede ca plafonul de garantare neutilizat, destinat persoanelor cu cetatenie romana stabilite in strainatate, se transforma in plafon general de garantare a creditelor in cadrul acestuia. Astfel, in limita plafonului, vor putea fi acordate garantii pentru achizitia/construirea tuturor categoriilor de locuinte eligibile in Prima casa.

De asemenea, se stabileste ca plafoanele anuale ale garantiilor care pot fi emise in cadrul Programului se aloca la solicitarea finantatorilor participanti de catre Fondul National de Garantare si Creditare a IMM-urilor, cu acordul Ministerului Finantelor Publice, in functie de ponderea garantiilor acordate de fiecare finantator in totatul garantiilor acordate.

O alta modificare reglementeaza posibilitatea de a se acorda promisiuni de garantare si pentru achizitia unei noi locuinte in cadrul Primei case, tinand cont de faptul ca beneficiarii care au achizitionat/construit o locuinta in cadrul Programului pot achizitiona/construi o noua locuinta, sub conditia ca noua locuinta sa aiba o suprafata utila sau valoare mai mare in raport cu prima si sa instraineze prima locuinta prin vanzare-cumparare cel tarziu pana la data incheierii contractului de vanzare-cumparare sau a contractului de construire a noi locuinte.

Programul Prima casa a fost implementat la nivelul anului 2009, iar garantiile pentru creditele destinate achizitiei sau constructiei de locuinte in cadrul Programului se acorda numai in lei, de catre finantatorii care au optat pentru a prelua 50% din riscurile asumate de stat in cadrul etapelor anterioare.