Fluxul net de investitii straine directe in anul 2015 a atins nivelul de 3, 46 miliarde de euro, din care 3,5 miliarde- aport la capitalurile proprii (participatii directe la capitalul firmelor plus profitul reinvestit), iar alte 134 milioane euro credit net de la investitorii straini (rambursarile de credite au fost mai mari decat creditele primite), a transmis vineri BNR. Circa o treime dintre investitii s-au dus in industria prelucratoare (31,8% din soldul total ISD). In cadrul acestei industrii, prelucrarea titeiului si cea chimica au 6,0% din soldul total ISD, industria mijloacelor de transport are 5,9%, metalurgia -4,1%, industria alimentara-3,4%.

HotNews.roFoto: Hotnews

Soldul final al investitiilor straine directe la 31 decembrie 2015 a inregistrat valoarea de 64,43 miliarde de euro, din care 70% (45,09 mld euro) aport la capitalurile proprii, inclusiv profitul reinvestit (70,0%), iar restul de 30% (19,33 mld euro) -credit net primit de la investitorii straini.

Pe langa industrie, activitati care au atras importante ISD sunt bancile si asigurarile (13,1% din totalul ISD), comertul, precum si constructiile impreuna cu tranzactii imobiliare ambele reprezentand cate 12,2%, din soldul ISD .

  • Repartizarea soldului investitiilor straine directe pe regiuni de dezvoltare

Din punct de vedere teritorial, se observa orientarea ISD cu precadere spre regiunea de dezvoltare BUCURESTI-ILFOV (59,3%), alte regiuni de dezvoltare care au atras un volum important de ISD fiind regiunea CENTRU (9,0%), regiunea VEST (8,1%), regiunea SUD-MUNTENIA (7,2%), regiunea NORD-VEST (5,9%).

Precizam insa ca ISD au fost localizate teritorial dupa sediul social al intreprinderilor investitie directa, ceea ce nu corespunde totdeauna cu locul de desfasurare a activitatii economice.

  • Repartizarea soldului investitiilor straine directe pe tari de origine

Repartizarea a fost realizata in functie de tara de rezidenta a detinatorului nemijlocit a cel putin 10% din capitalul social al intreprinderilor investitie directa din Romania.

Primele 5 tari clasate dupa ponderea detinuta in soldul ISD la 31 decembrie 2015 sunt: Olanda (25,0% din soldul ISD la sfarsitul anului 2015), Austria (14,2 %), Germania (12,4%), Cipru (6,9%) si Franta (6,7%). Ordinea primelor cinci tari cu cele mai mari investitii directe nu s-a modificat fata de anul precedent.

  • Tipuri de investitii straine directe

Fluxul de participatii la capital in intreprinderile ISD, parte componenta a aportului la capitalurile proprii, in valoare de 3,085 miliarde euro, este diferentiat in greenfield, fuziuni si achizitii, dezvoltare de firme si restructurare de firme.

In anul 2015, investitiile greenfield si cele din categoria fuziuni si achizitii (M&A) au urmat tendinta din ultimii ani, inregistrand un nivel foarte redus. Astfel, investitiile greenfield au contribuit cu numai 96 de milioane euro la fluxul investitional in participatii la capitalul social al intreprinderilor ISD in timp ce fuziunile si achizitiile au condus la o reducere marginala a acestui flux investitional (-5 milioane euro).

Ponderea predominanta in fluxul participatiilor la capital in 2015 este asigurata de dezvoltarile de intreprinderi cu o valoare de 1 742 milioane euro, reprezentand 56% din participatii si de restructurarile de intreprinderi cu 1252 milioane euro, respectiv 41% din participatii.