In Romania, la inceputul anului trecut, numarul de intreprinderi active din economie (industrie, constructii, comert si servicii) a fost de 455.852. Sectorul "Industrie" insuma 53.864 firme, adica 11,8% din total, se arata intr-o cercetare a Statisticii, publicate vineri. Cea mai mare pondere o aveau firmele din cadrul serviciilor (39,0%), urmate de comert (38,7% din total companii active) si constructii (10,5%). Din totalul firmelor active, cele controlate din strainatate erau de circa 29.500, adica o pondere de 6,5%. Cele mai multe erau in domeniul "Servicii" (11.400 intreprinderi), iar cele mai putine in Constructii (2836 companii). Cele 11,8% firme cu capital strain din industrie angajau insa aproape jumatate din salariatii sectorului (41.4% din salariati).

HotNews.roFoto: Hotnews

  • Ponderea filialelor companiilor din statele membre UE reprezinta 71,3% din total (21.028 companii), fata de 28,7% cat reprezinta ponderea detinuta de filialele tarilor extracomunitare.
  • In anul 2014, la nivel total cel mai mare numar mediu de salariati a fost inregistrat in intreprinderile din industrie (1.377.421 salariati), urmate de servicii (1.145.917 salariati), comert (842.758 salariati) si constructii (355.317 salariati).
  • Cele 11,8% firme cu capital strain din industrie angajau 41.4% din salariati.In intreprinderile cu capital strain cu activitate principala de industrie s-au inregistrat 570.222 salariati ceea ce reprezinta 41,4% din numarul salariatilor din industrie, in servicii regasim un numar de 246.844 salariati reprezentand 21,5% din total servicii, comertul totalizeaza 180.503 salariati reprezentand 21,4% din total comert, iar cel mai scazut numar de salariati se inregistreaza in constructii, 24.121 salariati care echivaleaza cu 6,7% din total salariati constructii.



  • Cel mai mare numar mediu de salariati este detinut de intreprinderile filiale straine controlate de state membre UE, respectiv 810.347 salariati, ceea ce reprezinta 79,3% din total firme controlate din afara. Companiile controlate de tarile extracomunitare reprezinta o pondere de 20,7% din total firme cu capital strain, reprezentand un numar mediu de salariati de 211.343.
  • Desi per total economie, cea mai mare pondere a cifrei de afaceri se  regaseste in sectorul comert, in cadrul companiilor controlate din exterior cea mai mare pondere a cifrei de afaceri s-a realizat in sectorul industrie respectiv 47,3% din total cifra de afaceri straine.
  • In industrie s-a inregistrat si cea mai mare cifra a valorii adaugate brute la costul factorilor, respectiv 53,7% din total inregistrat in intreprinderile straine. Asa cum era de asteptat cea mai mare valoare a cifrei de afaceri a fost realizata in intreprinderile aflate sub control intracomunitar, in valoare de 410,66 mld.lei.
  • Analizand repartizarea cifrei de afaceri din intreprinderile controlata de straini pe activitati desfasurate conform CAEN Rev.2, se constata ca cea mai mare pondere este detinuta de sectiunea comert cu ridicata si cu amanuntul; repararea autovehiculelor si motocicletelor 37,3%, urmata de sectiunea industria prelucratoare 37,2%. Cea mai scazuta valoare a fost inregistrata in activitatea de reparatii de calculatoare, de articole personale si de uz gospodaresc (141 mil.lei).

Sfera cercetarii privind FATS Inward in Romania cuprinde toate intreprinderile si filialele cu personalitate juridica, indiferent de forma de proprietate, aflate sub control strain si a caror activitate este cuprinsa in sectiunile B - N conform CAEN Rev.2 si diviziunea 95. Datele din aceasta publicatie nu includ si pe cele ale intreprinderilor ce apartin sectiunii K (intermedieri financiare si asigurari). Activitatea principala exercitata (clasa CAEN Rev.2) se determina potrivit Clasificarii Activitatilor din Economia Nationala. Filiala reprezinta o intreprindere cu personalitate juridica controlata de o alta, direct sau indirect. O intreprindere detine controlul asupra alteia, atunci cand detine un procent depasind strict 50% in luarea deciziilor din adunarea generala a actionarilor societatii controlate. Cifra de afaceri reprezinta suma veniturilor facturate rezultate din vanzari de bunuri, vanzari de marfuri, executarea de lucrari si prestarea de servicii, mai putin rabaturile, remizele si alte reduceri acordate clientilor. Cercetarea INS poate fi citita aici.