Danescu, ARB: Conversia creditelor in valuta la curs istoric este, fata de darea in plata, ca un tsunami fata de un val inalt de 3 metri
"Fiecare dintre noi isi calculeaza o cifra pentru banca pe care o conduce, luand in calcul cele mai defavorabile scenarii pe care le putem analiza, si la franci si la euro, si cu un curs istoric, si cu discount, cu ceea ce ar putea sa fie in situatia cea mai defavorabila. Si de multe ori ne uitam si ne dam seama ca genul acesta de impact poate sa fie la un nivel pe care noi sa nu il mai putem repara", a explicat marti presedintele ARB, Sergiu Oprescu.
"Legea privind conversia este tot un risc de piata care s-ar putea materializa. Ai buffere de capital care sa absoarba acest gen de socuri si sa acoperi pierderile? Este interesat actionarul strain sa mai investeasca, ne-avand profit? Raspunsul este simplu!", spune si Catalin Pirvu, CEO al Piraeus Bank.
La randul sau, presedintele executiv al ARB, Florin Danescu, a declarat ca nu bancherii, ci initiatorii legii privind conversia creditelor ar trebui sa prezinte un studiu de impact.
Cifrele arata ca, cei care au luat un credit de 60.000 de euro echivalent (credit luat atat in euro, leu si chf) , intre 2006-2015, debitorii in lei au platit din 2006 pana in 2015 cu 7% mai mult decat cei care s-au indatorat in franci.
Pe partea de creditare in moneda europeana, imprumutul ipotecar acordat pe 30 de ani afisa rate rambursate la finele anului 2015 mai mari cu 8% decat cel in lei, adica un volum de 178.000 de lei.
Directorul Directiei Stabilitate Financiara din cadrul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Eugen Radulescu, a declarat recent ca impactul conversiei creditelor in franci elvetieni la cursul istoric va fi de 2,4 miliarde de lei.
"In cazul in care s-ar realiza aceasta conversie la cursul istoric costurile pe care vor trebui sa le suporte bancile din diferenta de curs valutar este de 2,4 miliarde de lei. Aceasta se va transpune intr-o scadere medie de 1,8 puncte a solvabilitatii sistemului bancar, ceea ce inca pare sa fie suportabila. Atata doar ca avem doua banci care vor ajunge cu indicatorul de solvabilitate sub nivelul care le permite continuarea functionarii, iar alte patru banci cu indicatorii de solvabilitate sub nivelul prudential recomandat in momentul de fata", a precizat Eugen Radulescu.
Tot marti, un raport al ING transmis clientilor arata ca "O asemenea initiativa (conversia la curs istoric-n.n.) are potentialul sa genereze un interes de cumparare semnificativ pentru EUR/RON si ar putea duce si la rate mai mari in piata monetara.

VIDEO. A lăsat jobul din City-ul londonez pentru a cumpăra o clădire monumentală părăsită de pe o insulă grecească, pe care a transformat-o în hotel de lux
VIDEO De ce nu pot să aleg tipul de vaccin cu care mă vaccinez?
VIDEO Autostrada A1 Sibiu - Pitești: Cum arată acum lucrările avansate de pe prima secțiune
INTERVIU Răsvan Radu, UniCredit: Au scăzut mult cererile de suspendare la plată a ratelor în ianuarie-februarie 2021 față de 2020
VIDEO REPORTAJ Libearty Sanctuary, cel mai mare sanctuar de urși bruni din Europa/ Care este populația reală de urși? Cât de mare ar trebui să fie ea?
Fascinanta legătură dintre spionaj și tehnologie: de la datele stocate în ADN-ul uman, la falsul turn GSM din aeroport care-ți fură informațiile din telefon
Realitatea cred ca e alta: LDP n-a fost decat un fâs !
De ce v-am crede atunci, domnule Danescu, atunci cand vorbiti despre legea conversiei ca despre un tsunami?! Chiar nu va dati seama ca nu mai prezentati niciun fel de credibilitate si incredere din partea opiniei publice??
Iar imbecilitatea asta cu creditul in franci convertit in lei si cu dobanda de franci e atit de gogonata, incit orice banca va putea chema in judecata Romania pentru rele practici si cere despagubiri. Plus ca dupa aia se vor ridica si aia cu credite in euro si vor cere si ei conversia creditului in lei la cursul initial, ca si euro era 3.2-3.5 pe vremea aia. Si sa vezi dupa aia balamuc...
Dupa aia, iar... nush cind le puteau converti. Iar daca le-au convertit a fost riscul lor. Daca se ducea francul si mai jos pierdeau ei, nu imputau diferenta de pret clientului. Eu nu inteleg atitudinea asta de socialism stiintific cu profitul. Daca au convertit o moneda in alta asta e treaba lor, atit timp cit nu suporti tu riscul aferent.
2. Da' sa zicem ca-s din banci si am fabricat smecherii care au cumparat scari de bloc. Ti se pare moral ca acu sa vina statul si sa schimbe regulile jocului din pix? Nu-ti suna a comportament de tara iresponsabila, cu care ar trebui lucrat doar cu banii dati dinainte, ca la cur..ve? Ca sa fie siguri ca un contract semnat nu se modifica dupa bunul plac al romanului mindru ca e roman?
Si dupa ce aplaudati toate timpeniile astea va veti mira de ce sunteti priviti prin vest ca niste maimutse abia coborite din copac....
are Romania o lege a falimentului personal ? nu ! si atunci despre ce economie de piata vorbim in Romania ?
Ca sa-ti fie clar, bancile sunt amendate si urmarite penal peste tot in lume pentru inselarea clientilor, vezi cazul recent Deutsche Bank, deci nu veni sa-mi spui de sociaism si imperialisme de doi bani, esti doar un frustrat prins la furat.
Cit despre incalcarea legilor, daca o banca a incalcat legea existenta la momentul consumarii faptei, e de datoria statului sa o sanctioneze. Da' nu vad care e legatura intre convertirea creditelor in franci si incalcarea legii.
Cit despre aberatiile tale cu interlopii. Banca a semnat un contract cu "interlopul" cum ca daca nu plateste ii executa garantia si dupa aia il executa de alte bunuri si vennituri, in conditiile respectarii legii, pina isi recupreaza toata datoria. Si vine statul la jumatea contractului si da o lege cum ca banca nu mai are voie sa ceara alti bani decit garantia. Tie asta nu ti se pare ca incalca legile bunului simt? Prob abil ca nu, ca tu esti din aia pentru care contractul semnat e valabil atit timp cit iti e convenabil. Cum nu mai e favorabil, ceilalti devin hoti, interlopi, smenari si alte alea.
Referitor la calitatile tale de baiat destept se pare ca nu poti sa vezi mai departe de faptul ca cei care tin cu bancile sunt capitalisti adevarati si cei care sunt pentru echitate si corectitudine sunt comunisti, asta este, nu poti mai mult.
Legea nu este retroactiva, ea se aplica unor contracte in derulare, nu ma astept sa intelegi ca este o adaptare a contractelor la lege, ceea ce permite conform legilor noastre in vigoare.
Referitor la interlopii, este o vorba: CINE SE ASEAMANA, SE ADUNA, nu sunteti altceva decat niste interlopi, atata timp cat nu respectati legile.
Soldul creditelor (imobiliare si de consum) a crescut, iar majoritatea bancilor au redus avansurile crescute artificial, asa ca santajul a fost demontat.
Cu idei de astea n-o sa convingeti niciodata pe nimeni. De fapt esecul strategiei de comunicare si aparare a intereselor bancilor s-a vazut: legea darii in plata a fost promulgata, iar acum urmeaza legea conversiei.
Piraeus Bank a taiat avansul la creditele ipotecare la 20%.
In mod normal evaluarea ar trebui sa fie facuta fara ca banca sa aiba vreo influenta asupra evaluatorului, dar din ceea ce spui tu, evaluatorul se pare ca este la mana bancii, adica faci cum iti zic eu sau nu mai colaboram, asta suna a santaj. Evaluarile inseamna mai mult decat pretul pietei, mai este pretul de constructie...
Daca evaluatorii erau/ar fi lasati in pace sa-si faca treaba cat mai corect nu se mai ajungea la bula imobiliara, dar bancile ce au facut, au constrans in trecut evaluatorii sa evalueze imobilele la preturi cat mai mari, pentru a putea vinde credite mari, lua comisioane grase si in timp pentru a avea un profit cat mai mare.
Vezi ca daca incerci sa gandesti corect o sa ajungi in comunismul celor care dorim corectitudine.
PS Sunt convins ca a fost o scapare din partea ta, deci nu trebuie sa-ti faci griji, slugarnicia ta fata de banci ai demonstrat-o pana acuma cu prisosinta.
Unde ar fi fost preturile normale daca nu era Prima Casa? Ai ghicit: la jumatate fata de cat sunt acum. De ce? Pentru ca bancile nu ar mai fi dat dupa 2009 credite de 60.000 Euro pentru niste vechituri de 50 de ani.
Deci evaluarea bancii in jos s-a facut inca de la inventarea Prima casa de catre Boc, Isarescu si prietenii tai bancheri care s-au strans la o masa si au zis "fratilor, ca sa nu ajunga preturile acolo unde este firesc pentru niste apartamente comuniste vechi de aproape 50 de ani si ca sa dati credite aiurea in continuare, hai sa va ajutam cu bani publici pentru jumatate din risc/credit. Ca na, banii publici sunt ai tuturor, dar profiturile sunt ale voastre".
De ce crezi ca evaluarile bancilor sunt in jos acum la 80%? Pentru ca abia acum incep sa recunoasca realitatea bancutele care au dat credite pe ochi frumosi.
In concluzie, 32.000 euro din exemplul tau este valoarea reala a acelui apartament, nu 50-60.000 euro cat viseaza unii.
Numai sa incerci sa iei un credit si o sa ai placerea de a trai pe pielea ta aventura numita creditul si banca.
Spor!
P.S. Sfatul meu pentru tineri este sa se dea bine pe langa parinti/matuse/unchi/bunici ca sa pupe si ei o casa cu care sa isi inceapa mare aventura in viata. Casa este o piatra importanta in constructia unei vieti personale stabile si fericite. Masina, fetita/baiatul vin dupe...
Cand ai dat credite sa-i tepuiesti pe oameni numa ca sa iei tu bonus, nu te-ai gandit la reversul medaliei.
Da, fara comisioane.
Lei, euro,usd poate aveau dar yeni japonezi si franci elvetieni ....!!!! Si vorbim aici de sume imense, exact de sumele pe care le invoca bancherii azi.
Cred ca e logic ca nu poti imprumuta cuiva ceea ce nu ai de fapt in posesie la data semnarii contractului.
Ar trebui votat ca imprumutatii sa le dea bancilor o parte din imprumut in moneda nationala a Botswanei.
Ar trebui inghetat si cursul pe toata perioada de creditare si gata suntem inapoi in socialism !!
Sa vina cineva cu cifrele - adicalea sunt cam atatea credite care sunt in discutie - moneda este asta/ gapul dintre cursul la care s-a incheiat contractul si cel actual este atata si drept consecinta se estimeaza urmatoarele efecte asupra sistemului bancar. Tzifre bre omule, tzifre
Vad ca Radulescu a venit cu tzifre si nimeni nu comenteaza asupra lor.
Ce poti sa intelegi? Ca au venit la o sueta pe HN sau cu treaba pentru a face gargara.
Nu este nimeni care a luat un credit intr-o alta moneda decat RON si sa tipe de fericire si sa spuna ca este nemaiponit si ca il ajua ata de mult incat de maine o sa devina aproape milionar??? Sa ne bucuram alaturi de el/ea...
Si ultima observatie - de aceea trebuie dreac sa trecem mai repede la folosirea Euro-ului ca sa terminam cu toate aceste discutii aproape inutile.