Inspectorii Antifrauda trec cu controalele la un alt nivel, vizitand firmele imbracati in civil si studiind “terenul” inainte de a declansa controlul proriu-zis. “Ne vom baza in continuare pe analizele de risc, dar vom dubla aceste analize cu constatari incognito din teren. Sunt localuri in care banii nefiscalizati sunt pastrati in anumite locuri sau localuri in care periodic trece cineva si colecteaza banii la negru. Asa incat vom trimite un inspector in civil care va observa aceste proceduri ilegale, pentru a creste acuratetea in selectarea contribuabililor, a perioadelor in care sunt efectuate verificarile, precum si pentru prioritizarea actiunilor noastre”, au declarat pentru HotNews surse din Antifrauda. “Civilii” vor fi de asemenea atenti la abaterile obisnuite privind neemiterea bonurilor fiscal sau la utilizarea altor documente care atestă plata contravalorii bunurilor sau serviciilor, in locul bonului fiscal.

HotNews.roFoto: Hotnews

Un alt scop declarat al inspectorilor Antifrauda va fi identificarea persoanelor cu drept de supervisor in sistemele informatice integrate, cele care gestioneaza zona de IT, in vederea minimizarii dublei contabilitati, practica intalnita in mai multe sectoare de activitate.

Reamintim ca in perioada ianuarie - iunie 2016, inspectorii antifraudă au înaintat organelor de urmărire penală 441 de acte de sesizare, prejudiciul estimat adus bugetului de stat însumând 1.870.765.728 de lei (echivalentul a 421,3 de milioane de euro), din care 60% reprezintă TVA.

Valoarea actelor de sesizare cu prejudiciu mai mare de 1 milion de euro reprezintă 85% în total valoare prejudiciu stabilit prin actele de sesizare înaintate organelor de urmărire penală.

Din punct de vedere al organului de urmărire penală sesizat, cele 441 de acte de sesizare au fost transmise la:

- parchete de pe lângă tribunale – 262 de acte de sesizare;

- DIICOT – 127 de acte de sesizare;

- DNA – 26 de acte de sesizare;

- parchete de pe lângă judecătorii – 13 acte de sesizare;

- parchet de pe lângă Curte de Apel și PICCJ - 13 acte de sesizare.

Pentru asigurarea recuperării prejudiciilor aferente cazurilor investigate, în perioada ianuarie - iunie 2016, au fost dispuse 666 de măsuri asigurătorii asupra unor active patrimoniale în sumă de 971.634.236 de lei (echivalentul a 218,8 de milioane de euro).

Cumulat, în primele șase luni, sumele stabilite de inspectorii DGAF reprezintă 1.984.673.060 de lei (echivalentul a 446,9 de milioane de euro), reprezentând prejudicii aferente actelor de sesizare înaintate organelor de urmărire penală și sancțiuni contravenționale (amenzi și confiscări).

De menționat faptul că 94,3% din total sume stabilite reprezintă prejudicii aferente actelor de sesizare înaintate organelor de urmărire penală, în timp ce sancțiunile contravenționale (amenzi și confiscări) reprezintă 5,7%.