Incepand din 3 decembrie, somerii inregistrati care nu mai beneficiaza de indemnizatie dar care se angajeaza cu norma intreaga pentru mai mult de 3 luni vor primi o prima de activare in valoare de 500 lei, neimpozabili, potrivit Ordonantei de Urgenta a Guvernului despre care HotNews.ro a scris aici si care a aparut in Monitorul Oficial. De precizat ca prima nu se acorda daca incadrarea se face la acelasi angajator cu care au existat relatii de angajare in ultimele 12 luni.

HotNews.roFoto: Hotnews

Alte facilitati:

  • Persoanele inregistrate ca someri ce se incadreaza in munca intr-o localitate la o distanta mai mare de 15 km de localitatea de domiciliu, pot beneficia de o prima de incadrare neimpozabila. Prima se calculeaza cu suma de 0,5 lei/km, dar nu mai mult de 55 lei/zi si se acorda pentru o perioada de 12 luni.
  • Somerii ce se incadreaza in munca la un angajator situat la o distanta mai mare de 50 km de domiciliul actual, beneficiaza de o prima de instalare astfel: a) 12.500 lei pentru somerul ce isi schimba domiciliul; b) 15.500 lei pentru somerul ce isi schimba domiciliul si este urmat de membri familiei.
  • Daca ambii soti sunt in situatia de a-si muta domiciliul conform descrierii anterioare, prima de instalare in sumele amintite se acorda doar unuia dintre soti, iar celalalt va primi o prima de instalare de 3.500 lei.
  • Prima de instalare se acorda in doua transe egale, 50% la data instalarii, iar 50% dupa 12 luni de la angajare.
  • Angajatorii care incadreaza in munca pe durata nedeterminata absolventi ai unei institutii de invatamant primesc lunar, pentru fiecare absolvent incadrat, o suma de 900 lei, pentru o perioada de 12 luni.
  • Daca absolventii sunt persoane cu handicap, aceasta suma se acorda pentru 18 luni.
  • Angajatorii care incadreaza in munca someri cu varsta de peste 45 ani, sau someri unici sustinatori ai familiilor monoparentale, sau someri de lunga durata, sau angajeaza tineri cu varsta intre 16 si 24 ani ce nu urmeaza o forma de invatamant (NEET) beneficiaza de o suma de 900 lei pentru o perioada de 12 luni cu obligatia mentinerii contractului de munca pentru o perioada de minim 18 luni.

Citeste aici despre masurile recente de reforma pe piata muncii, publicate in M.Of. sau

vezi aici textul Ordonantei.