Muntele global de datorii a ajuns la maximul record de 152.000 de miliarde de dolari. Suma este de peste doua ori mai mare decat PIB-ul lumii

de G.S.     HotNews.ro
Joi, 6 octombrie 2016, 16:10 Economie | Finanţe & Bănci


Datoria globala, la un nivel record
Foto: Hotnews
Fondul Monetar International a indemnat guvernele lumii sa ia masuri pentru a aborda muntele-record de datorii ce a ajuns la 152.000 de miliarde de dolari inainte sa declanseze o noua criza financiara si economica la nivel mondial, scriu The Guardian si Financial Times. 

Cifra calculata de FMI evidentiaza aparentul paradox al dobanzilor ultra-reduse impuse de multe banci centrale in incercarea de a incuraja creditarea si a impulsiona economiile, si pericolele aduse de nivelele excesive ale indatorarii.

Avertizand ca nivelurile datoriilor nu numai ca sunt mari, ci sunt si in crestere, FMI a a spus ca este esential sa se intervina din timp pentru a reduce riscul repetarii evenimentelor daunatoare ce au inceput cu colapsul bulei imobiliare sub-prime din SUA, in urma cu aproape un deceniu. 

Potrivit unei noi monitorizari, ce acopera 113 tari, prezentata in monitorul fiscal al Fondului, datoria totala reprezinta 225% din produsul intern brut global, sectorul privat fiind responsabil pentru doua treimi din total. 

"152.000 de miliarde de dolari este un maxim-record. In multe parti din lume avem datorii excesive. In unele locuri avem datorii, in special ale corporatiilor ne-financiare, care cresc extrem de rapid", a spus Vitor Gaspar, directorul departamentului de afaceri fiscale al FMI. 

"Un mesaj crucial al monitorului fiscal este ca, atunci cand datoria privata este pe un drum nesustenabil, este important sa se intervina devreme in acest proces pentru a se asigura ca recesiunile si crizele financiare sunt prevenite", a adaugat Gaspar. 

Fondul Monetar spune ca politica fiscala, puterea pe care guvernele o au asupra taxelor si cheltuielilor, poate ajuta in aceasta problema. FMI sugereaza restructurarea datoriei si acordarea de facilitati fiscale pentru a convinge creditorii sa prelungeasca perioadele de rambursare.  

"Datoria privata excesiva este un obstacol major impotriva revenirii globale si un risc pentru stabilitatea financiara. Monitorul Fiscal arata ca avansurile rapide ale datoriilor private se termina adesea cu crize financiare. Recesiunile financiare sunt mai indelungate si mai adanci decat recesiunile normale”, a avertizat oficialul FMI.  

Cotele indatorarii au depasit substantial cresterea economica globala in ultimii ani, ajungand de la 200% din PIB-ul mondial in 2002, la 225% anul trecut. 

Desi doua treimi din datoria totala apartine sectorului privat, necesarul de imprumut al guvernelor a crescut si el foarte mult de la criza financiara globala si pana acum. 

In ciuda acestui fapt, oficiali ai Fondului - care isi tine intrunurile anuale cu Banca Mondiala in Washington saptamana aceasta - vor ca guvernele sa impulsioneze cresterea economica.  

Bancile centrale dus greul in incercarile de a impulsiona economiile in ultimii opt ani, dar FMI spune ca o utilizare mai activa a politicii fiscale ar fi o solutie mai buna.  

Gaspar a afirmat ca datoria este raspandita in mod inegal si concentrata in tarile avansate din Occident si in unele dintre economiile emergente mari, precum China. 

Raportul Fondului arata ca nivelul total al datoriei nu a mai scazut de la criza financiara si recesiunea din 2007-2009, in ciuda faptului ca cel mai sever soc al perioadei de dupa al doilea razboi mondial a fost consecinta imprumuturilor nechibzuite. 

Cotele datoriilor erau inalte la sfarsitul razboiului, dar deceniile de crestere economica puternica si de inflatie moderata ce au urmat au generat un declin in raportul dintre datorii si PIB.  

Gaspar spune ca motivul pentru care nivelul datoriei este acum mai inalt decat inainte de criza din 2007-2009 este pentru ca avansul economic a fost atat de anemic. 

Expansiunea mai rapida din SUA de la criza si pana acum a dus la un declin mult mai accentuat al indatorarii private decat in zona euro, a adaugat el.  

Unele tari, inclusiv Marea Britanie, au consemnat o scadere a datoriei din sectorul privat ne-financiar de la recesiunea in care a intrat lumea in 2008 si pana acum. 

Dar Fondul Monetar isi exprima ingrijorarea fata de cresterea rapida a raportului datorie/PIB in sectorul privat din China, care a urcat cu 70% intre 2008 si 20015.  

"China este atat de mare si datoria corporatiilor ne-financiare creste atat de repede ca are efecete semnificative asupra evolutiilor globale”, a spus Gaspar.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

10385 vizualizari

 • +2 (4 voturi)    
  sa-mi explice cineva ceva (Joi, 6 octombrie 2016, 16:30)

  Nicolae Kidman [utilizator]

  Eu am salariu lunar de, sa zicem, 1000 de euro, din care, cumulat, platesc 100 euro rate la casa ce costa 100.000 de euro si masina de 20.000 de euro; care este gradul meu de indatorare? Sau, mai bine zis, care e gradul de indatorare al celor care mi-au vandut, pe credit, casa si, respectiv, masina?
  • 0 (0 voturi)    
   Al tau... (Joi, 6 octombrie 2016, 16:40)

   mcris [utilizator] i-a raspuns lui Nicolae Kidman

   ...10%, al lor 0 (daca n-au credite din alte parti). Ce vrei sa spui?
   • 0 (0 voturi)    
    pai nu mi-e clar (Joi, 6 octombrie 2016, 18:19)

    Nicolae Kidman [utilizator] i-a raspuns lui mcris

    Ala care mi-a produs masina s-a-ndatorat, la randul sau, celor care i-au vandut materialele de constructie, muncitorilor din fabrica, firmei de transport, spunandu-le "eu trebuie sa va dau, in total, 20.000 de euro acum, cat a costat masina ce i-am vandut-o lui ampersand, dar fie va dau in rate cate doar 100 de euro, cat am convenit cu el lunar, ori asteptati 200 de luni si va dau atunci toata suma."
  • +5 (5 voturi)    
   Crestere PIB vs scadere procentuala a datoriei (Joi, 6 octombrie 2016, 16:54)

   animatron [utilizator] i-a raspuns lui Nicolae Kidman

   Dvs, in mod evident, aveti o datorie la banci de 10% din venitul anual de 12.000 euro, ceea ce este f rezonabil.
   In unele tari, pentru particulari, se accepta pana la 60% o "rata a datoriei" in raport cu veniturile.

   De altfel, la acelasi nivel au stabilit si statele UE ca ar fi sustenabila o datorie publica pentru o tara membra, la 60% (criteriu Maastricht).

   In realitate, asa cum unii particulari falsifica documente si fac declaratii intentionat incorecte sau incomplete la banci, pentru a lua mai mult credit, si unele state UE nu respecta criteriile pe care ele singure le-au stabilit si au datorii publice care trec cu mult peste pragul de 60%.

   Creditul e totusi un motor in economie, daca e folosit inteligent, deci nu trebuie stigmatizata datoria in sine, ci mai degraba trebuie vazut felul in care e gestionata si scopul pentru care e facuta.

   Sunt cateva state UE foarte disciplinate bugetar dar sunt o minoritate. Acestea au bugete la echilibru/excedentare si daca doresc au posibilitatea sa isi stopeze sau sa isi reduca chiar gradul de indatorare.

   Marea majoritate a tarilor europene au sisteme de protectie sociala foarte avansate, complexe, costisitoare, fac fata cu greu cheltuielilor si se imprumuta in fiecare an de pe piata interna/internationala.

   E insa foarte important ca ritmul de crestere a PIB sa fie mai mare decat ritmul in care ar creste indatorarea, astfel incat procentual datoria publica sa devina mai mica in raport cu PIB-ul.

   Din pacate, in multe state UE vestice cresterea economica e foarte mica (uneori e chiar cu minus) in timp ce statele au nevoi de asistenta sociala din ce in ce mai mari (somaj, pensii, bugetari, imigranti, etc) si se indatoreaza cu sume uriase, rezultand o datorie publica in crestere, absolut nesustenabila.

   E unul din motivele pentru care Romania (38%PIB datorie publica) trebuie sa mentina ritm ridicat de crestere a PIB, disciplina bugetara, combatere a evaziunii si coruptiei, procent mai ridicat de populatie activa.
 • +5 (5 voturi)    
  RESET (Joi, 6 octombrie 2016, 16:30)

  falcoind [utilizator]

  și o luam de la capăt , doar ca o sa fie dureros RESET-ul.
 • +5 (5 voturi)    
  ? (Joi, 6 octombrie 2016, 16:31)

  AntonStrungaru [anonim]

  ... cui?
 • +9 (13 voturi)    
  la cine ? (Joi, 6 octombrie 2016, 16:33)

  romanul1 [utilizator]

  "deci", avem datorii de peste 2 ori mai mari decat tot PIB-ul planetei... atunci cine si cum a reusit sa ne imprumute pe toti ?
  • +1 (3 voturi)    
   datorii (Joi, 6 octombrie 2016, 17:03)

   Cristian M [utilizator] i-a raspuns lui romanul1

   PIB-ul reprezintă valoarea de piață a tuturor bunurilor produse într-un an într-o anumită țară.

   Dar bunurile&serviciile produse într-un an în România nu sunt singurele care au valoare de piață. Există active fizice/intangibile etc. care au valoare de piață și în absența bunurilor produse.

   Terenuri agricole, apartamente, utilaje, mașini etc.
  • +1 (7 voturi)    
   Simplu.... (Joi, 6 octombrie 2016, 17:08)

   taro [utilizator] i-a raspuns lui romanul1

   US Federal Reserve imprumuta bani la banci pe care-i primeste inapoi cu dobanda. In principiu US Fed "tipareste bani" cand are nevoie.

   Atat timp cat economia americana merge bine, are increderea altor banci centrale si comertul international este exprimat in $ poate sa faca asta fara probleme.

   Sunt niste reguli acolo, cat si cine poate lua bani inprumut iar atat timp cat nu se intampla ceva de genul Madoff Ponzi sau investiile proaste facute in 2008 in piata imobiliara totul merge ca pe roate.
  • +4 (4 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Joi, 6 octombrie 2016, 17:17)

   [anonim] i-a raspuns lui romanul1

  • +3 (3 voturi)    
   Sunt chestuni complet paralele (Joi, 6 octombrie 2016, 17:33)

   Harald [utilizator] i-a raspuns lui romanul1

   Dacă tu iei un credit ca să-ți faci o casă, dar încă nu ai cumpărat nici terenul, nici materialele și nici munca pentru construcție, datoria există fără să apară și un PIB aferent ei. Plus că datoria ta include și dobânzile, în timp ce suma care va genera PIB (creditul inițial) e oricum mai mică decât datoria.

   Creditul japonez pentru magistrala de metrou M6 e și el un bun exemplu: există, dar e neutilizat și se plătesc penalități pentru asta, fără ca acel credit să fi generat nimic în PIB deocamdată.
  • +1 (1 vot)    
   de ex in cazul Romaniei (Joi, 6 octombrie 2016, 18:26)

   Xorciser [utilizator] i-a raspuns lui romanul1

   Statul se imprumuta pt salarii bugetari si pensii, cu care oamenii consuma bunuri din import.

   Imprumuturile astea nu se vad in PIB.
  • +1 (1 vot)    
   Super simplu! (Vineri, 7 octombrie 2016, 9:15)

   Spiky [utilizator] i-a raspuns lui romanul1

   Bancile au dreptul de a acorda imprumuturi de zece ori mai mari decat depozitele pe care le au. Sa spunem ca X Bank are 100 000 depozite. Poate acorda imprumuturi de 1000 000 000 adica un milion. Parte din aceste imprumuturi sunt acordate particularilor, firmelor, dar cele mai credibile sunt cele acordate ... statului! Adica banca cumpara obligatiuni, deci datorii ale statului.
   Deci statul acorda bancii dreptul de moneda(doarece banca poate acorda imprumuturi peste nivelul depozitelor, ceea ce se numeste fiat money, bani facuti din nimic) iar banca imprumuta statul
   Sa presupunem ca banca are 10 lei depozite. Ea are dreptul de a imprumuta statul cu 100. Iar statul se va tot imprumuta cu niste bani pe care banca nu ii are, si tot asa. Apoi banca da faliment, si statul confisca depozitele fraierilor particulari, si, daca acestea nu ajung, imprumuta el banca!
   Asa merge treaba, iar bancile si statul ne fura pe noi toti!
 • +4 (8 voturi)    
  Poftim? Datorie globala (Joi, 6 octombrie 2016, 16:41)

  dandra [utilizator]

  Cui mama ma-sii suntem datori, lui Jupiter?
 • +2 (4 voturi)    
  hm (Joi, 6 octombrie 2016, 18:18)

  Xorciser [utilizator]

  Deci e o criza de solvabilitate sau de lichiditate?

  Din punct de vedere al solvabilitatii sunt datorii de 150 trilioane de dolari la stocuri de bogatie de 250 trilioane de dolari- dupa aia intervine distributia averii asa ca daca cei care au datoriile nu detin si garantiile poate fi o criza de solvabilitate.

  Din punct de vedere al lichiditatii unde comparam datoriile cu veniturile- nu stiu nici acolo daca e treaba atat de simpla. Comparam stocul de datorii (datoriile) cu PIB-ul (veniturile)- dar nu stim care sunt "ratele anuale" si cum se compara cu PIB-ul anual.

  Asa ca deocamdata sunt doar niste cifre aruncate pe piata. Sunt necesare niste analize mai detaliate ca sa vedem daca chiar situatia e mai nasoala decat in 2008-2009. E posibil ca datoriile sa fi crescut, dar scadenta lor sa fie acum mult mai mare si dobanda sa fie fixa asa ca ratele anuale sa fie de fapt mai mici.
 • +3 (3 voturi)    
  cine e dator la cine? (Joi, 6 octombrie 2016, 18:51)

  mihaitzateo [utilizator]

  Eu nu inteleg,mai exact,cine e dator la cine ?
  Si cum pot cativa conducatori ai unui stat sa ia imprumuturi fara acordul majoritatii cetatenilor acelui stat?
  E clar,e foarte multa democratie,din aceasta cauza putini iau imprumuturi in numele "cetatenilor statului" si pentru "binele cetatenilor statului".
  Ce e FMI,ca nu e organizatie particulara?
  Eu am auzit ca toate statele lumii cotizeaza bani la FMI.
  Si cel mai mult,pe an,cotizeaza SUA,din banii de ii iau la buget,la FMI.
  Adica,SUA tot a dat bani la FMI.
  Sa luam un exemplu practic: SUA,anul asta, da banii (SUA da cel mai mult),sa zicem da 100 mld dolari la FMI,anul asta.
  Apoi,dupa ce a dat ca donatie sau grant sau cum i-o zice, 100 mld dolari,la FMI,calculeaza veniturile la buget si cheltuielile,in care se include si donatia/grantul dat la FMI.
  Si vad conducatorii SUA ca au au deficit bugetar 50 mld dolari,anu asta.
  Si zic atuncii sefilor de la FMI:
  ne dati si noua 50 mld dolari,cu imprumut?
  Ca sa compensam deficitul bugetar de anul acesta.
  Iar sefii FMI zic:
  sigur,luati de aci 50 mld dolari cu imprumut,X% dobanda pe an.
  Da stiti,ca voi mai aveati nu stiu cat de plata (ca nu le-au scazut cei 100 mld dolari,primiti,ca aia au fost donatie la FMI sau grant pentru FMI, nu s-au scazut din datoria SUA la FMI :D ).
  Dar daca SUA nu dadea bani ca grant la FMI,nu mai avea deficit bugetar si nici nu mai avea nevoie sa imprumute de la FMI.
  Interesanta schema,nu ?
  Inteleg sa dai donatii la cei de nu au ,dar la FMI ?
  FMI ar trebui desfiintat,ca e un parazit al economiei mondiale.
  • +2 (2 voturi)    
   cine e dator la cine... (Joi, 6 octombrie 2016, 22:30)

   Constantin454 [utilizator] i-a raspuns lui mihaitzateo

   Daca eu am 2 lei si iti imprumut 1 leu, atunci eu mai am 1 leu si tu ai datorie la mine 1 leu. Dar asta inseama ca eu am obtinut cei 2 lei (prin munca).

   Daca eu am 0 lei dar am abilitatea de a printa oricati lei iar tu esti dispus sa accepti hartiile mele ca fiind bani (echivalentul munci tale), atunci iti pot imprumut 1 leu (sau mai multi) iar eu am tot 0 lei iar tu ai datorie la mine 1 leu. Cum ti-am imprumutat tie am imprumutat si la multi altii, iar in final toti sunteti dependenti de tiparirea de noi hartii (pentru plata datoriei curente plus dobanda).

   Sistemul se bazeaza pe increderea ca hartiile pe care ti le-am tiparit sunt acceptate in schimbul muncii tale si a celorlalti.

   In realitatea lucrurile sunt mai complicate dar cam la asta se rezuma.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by