Fondul Monetar International a indemnat guvernele lumii sa ia masuri pentru a aborda muntele-record de datorii ce a ajuns la 152.000 de miliarde de dolari inainte sa declanseze o noua criza financiara si economica la nivel mondial, scriu The Guardian si Financial Times.

Datoria globala, la un nivel recordFoto: Hotnews

Cifra calculata de FMI evidentiaza aparentul paradox al dobanzilor ultra-reduse impuse de multe banci centrale in incercarea de a incuraja creditarea si a impulsiona economiile, si pericolele aduse de nivelele excesive ale indatorarii.

Avertizand ca nivelurile datoriilor nu numai ca sunt mari, ci sunt si in crestere, FMI a a spus ca este esential sa se intervina din timp pentru a reduce riscul repetarii evenimentelor daunatoare ce au inceput cu colapsul bulei imobiliare sub-prime din SUA, in urma cu aproape un deceniu.

Potrivit unei noi monitorizari, ce acopera 113 tari, prezentata in monitorul fiscal al Fondului, datoria totala reprezinta 225% din produsul intern brut global, sectorul privat fiind responsabil pentru doua treimi din total.

"152.000 de miliarde de dolari este un maxim-record. In multe parti din lume avem datorii excesive. In unele locuri avem datorii, in special ale corporatiilor ne-financiare, care cresc extrem de rapid", a spus Vitor Gaspar, directorul departamentului de afaceri fiscale al FMI.

"Un mesaj crucial al monitorului fiscal este ca, atunci cand datoria privata este pe un drum nesustenabil, este important sa se intervina devreme in acest proces pentru a se asigura ca recesiunile si crizele financiare sunt prevenite", a adaugat Gaspar.

Fondul Monetar spune ca politica fiscala, puterea pe care guvernele o au asupra taxelor si cheltuielilor, poate ajuta in aceasta problema. FMI sugereaza restructurarea datoriei si acordarea de facilitati fiscale pentru a convinge creditorii sa prelungeasca perioadele de rambursare.

"Datoria privata excesiva este un obstacol major impotriva revenirii globale si un risc pentru stabilitatea financiara. Monitorul Fiscal arata ca avansurile rapide ale datoriilor private se termina adesea cu crize financiare. Recesiunile financiare sunt mai indelungate si mai adanci decat recesiunile normale”, a avertizat oficialul FMI.

Cotele indatorarii au depasit substantial cresterea economica globala in ultimii ani, ajungand de la 200% din PIB-ul mondial in 2002, la 225% anul trecut.

Desi doua treimi din datoria totala apartine sectorului privat, necesarul de imprumut al guvernelor a crescut si el foarte mult de la criza financiara globala si pana acum.

In ciuda acestui fapt, oficiali ai Fondului - care isi tine intrunurile anuale cu Banca Mondiala in Washington saptamana aceasta - vor ca guvernele sa impulsioneze cresterea economica.

Bancile centrale dus greul in incercarile de a impulsiona economiile in ultimii opt ani, dar FMI spune ca o utilizare mai activa a politicii fiscale ar fi o solutie mai buna.

Gaspar a afirmat ca datoria este raspandita in mod inegal si concentrata in tarile avansate din Occident si in unele dintre economiile emergente mari, precum China.

Raportul Fondului arata ca nivelul total al datoriei nu a mai scazut de la criza financiara si recesiunea din 2007-2009, in ciuda faptului ca cel mai sever soc al perioadei de dupa al doilea razboi mondial a fost consecinta imprumuturilor nechibzuite.

Cotele datoriilor erau inalte la sfarsitul razboiului, dar deceniile de crestere economica puternica si de inflatie moderata ce au urmat au generat un declin in raportul dintre datorii si PIB.

Gaspar spune ca motivul pentru care nivelul datoriei este acum mai inalt decat inainte de criza din 2007-2009 este pentru ca avansul economic a fost atat de anemic.

Expansiunea mai rapida din SUA de la criza si pana acum a dus la un declin mult mai accentuat al indatorarii private decat in zona euro, a adaugat el.

Unele tari, inclusiv Marea Britanie, au consemnat o scadere a datoriei din sectorul privat ne-financiar de la recesiunea in care a intrat lumea in 2008 si pana acum.

Dar Fondul Monetar isi exprima ingrijorarea fata de cresterea rapida a raportului datorie/PIB in sectorul privat din China, care a urcat cu 70% intre 2008 si 20015.

"China este atat de mare si datoria corporatiilor ne-financiare creste atat de repede ca are efecete semnificative asupra evolutiilor globale”, a spus Gaspar.