Polonia gazduieste vineri o dezbatere cu reprezentanti a 15 state despre conversia creditelor in CHF. Romanii sunt si ei reprezentati. Vezi in text cazurile Poloniei, Croatiei, Ungariei si Romaniei pe tema conversiei

de Dan Popa     HotNews.ro
Vineri, 7 octombrie 2016, 14:15 Economie | Finanţe & Bănci


imagine din timpul lucrarilor conferintei
Foto: Calu Monica
Parlamentul polonez gazduieste vineri o dezbatere internationala cu privire la conversia creditelor in franci elvetieni. Intitulata "Situatia consumatorilor pe piata financiara", conferinta are printre speakeri si pe reprezentantul consumatorilor romani prin intermediul APC Romania, Monica Calu, care este si membru fodator al Asociatiei Parakletos. "Problemele in discutie, in principal, se refera la imprumuturile acordate consumatorilor, in valuta si garantate cu ipoteci. Ca si in Romania, consumatorii polonezi au contractat in perioada premergatoare crizei financiare un numar insemnat de imprumuturi in CHF, euro, dolari, yeni japonezi", spune Monica Calu.

Potrivit acesteia, gazdele apreciaza ca si in Polonia, in loc sa fie utilizatori de servicii financiare, "consumatorii cu credite in franci elvetieni au devenit sclavi". "Nu a facut nimeni un studiu sociologic cu privire la efectele pe care contractarea unor astfel de produse financiare toxice le-a produs asupra populatiei din Polonia: excluziune sociala, restrangerea posibilitatilor copiilor din familii din clasa medie de acces la educatie, la un trai decent, stigmatizarea publica.", mai spun reprezentantii organizatorilor.

Aceasta conferinta se doreste a fi un schimb de experienta intre participantii din unsprezece tari ale UE ( asociatii pentru protectia consumatorilor, avocati, consumatori) si de informare a parlamentarilor polonezi care trebuie sa decida, la fel ca si parlamentarii romani cu privire la rezolvarea problemelor cetatenilor care sufera efecte grave ca urmare a contractarii acestor produse financiare inselatoare. Speech-ul reprezentantului Romaniei se intituleaza " Romanian consumers - still looking for a frank solution".

 • Polonia si Cehia, in cautarea solutiei legale optime

Reamintim ca, atat in Polonia cat si in Croatia, lupta pe tema conversiei creditelor din franci elvetieni in moneda locala sau in euro continua. Presedintele polonez, care a avut ca tema principala de campanie sprijinirea debitorilor in franci elvetieni, propune o noua lege a convesiei, dupa ce fosta versiune a fost modificata in Parlament in detrimentul clientilor, scrie conso.ro.

Vechiul proiect propunea suportarea poverii aprecierii francului in proportie de 90% de catre banci si in proportie de 10% de catre clientii care au contractat credite in moneda elvetiana. Prioecttul a trecut in aceasta forma de camera inferioara a Parlamentului, insa a fost modificat in Senat, astfel ca povara urma sa se imparta egal intre cleinti si banci.

Noua varianta de lege, promisa de presedintele in functie, vizeaza conversia creditelor luate in franci elvetieni la cursul din momentul contractarii. Potrivit presei locale, citate de Reuters, o astfel de lege le-ar putea produce bancilor poloneze pierderi de peste 5,9 miliarde de dolari.

Peste o jumatate de milion de polonezi au credite ipotecare in franci elvetieni, contractate inainte de criza financiara, cand zlotul polonez era relativ puternic in raport cu francul. In prezent, o parte dintre acestia au probleme la rambursare, in urma deciziei Bancii Nationale a Elvetiei din 15 ianuarie de a elimina pragul minim al cursului de schimb euro-franc, de 1,2 franci/euro, fapt ce a condus la o depreciere cu 22% a zlotului polonez in raport cu francul.

Si guvernatorul Bancii Centrale a Poloniei, Marek Belka, a avertizat recent creditorii ca trebuie sa se pregateasca pentru conversia in zloti a creditelor ipotecare in franci elvetieni. „Bancile trebuie sa stie ca presiunile pentru conversie vor exista tot timpul si vor creste, astfel ca trebuie sa se pregateasca din punct de vedere al capitalului prin neplata dividendelor si acoperirea costurilor”, a declarat Marek Belka.


 • Proteste la Zagreb impotriva bancilor

In schimb, guvernatorul Bancii Centrale din Croatia a fost acuzat de clientii cu credite in franci elvetieni ca actioneaza in interesul bancilor comerciale si ii cer demisia. In acest sens, clientii cu credite in franci au organizat un miting de protest in fata Bancii nationale a Croatiei.

Ei protesteaza, de asemenea, fata de intentia bancilor comerciale de a ataca in justitie decizia guvernului croat de a promova o lege a conversiei creditelor din franci in euro la cursul din momentul incheierii contractului.

Saptamana trecuta, executivul de la Zagreb a propus conversia in euro a imprumuturilor in franci, iar costurile sa fie suportate in intregime de catre banci. In replica, opt institutii de credit au cerut Guvernului sa deschida un dialog in vederea gasirii unei solutii.

Banca Centrala a Croatiei, care si-a exprimat si ea unele rezerve fata de planul Guvernului, a anuntat zilele trecute ca va face tot ceea ce este posibil pentru a pastra stabilitatea sistemului bancar.

Parlamentul croat ar putea sa adopte legea respectiva in urmatoarele saptamani, iar documentul sa intre in vigoare de la 30 septembrie, iar operatiunea sa se finalizeze in noiembrie.
 • In Ungaria, legea conversiei a salvat Guvernul
In Ungaria, Premierul Viktor Orban a spus vineri ca guvernul sau ar fi cazut daca Ungaria nu ar fi convertit in forinti credite ipotecare in franci elvetieni de mai multe miliarde inainte de cresterea masiva din ianuarie a monedei elvetiene.

Executivul de la Budapesta a ordonat la sfarsitul anul trecut bancilor ungare, dintre care circa jumatate sunt cu capital strain, sa converteasca creditele la cursul de atunci.

Daca nu am fi procedat astfel, saltul brusc al francului, venit dupa decizia-soc a Bancii Nationale a Elvetiei de a elimina plafonarea acestuia in raport cu euro ar fi fost catastrofal pentru Ungaria, a declarat vineri intr-un discurs Ludovic Orban.

“Ratele lunare ale celor cu credite ar fi crescut in medie cu 70%. Cred ca guvernatorul bancii centrale, Gyorgy Matolcsy, are dreptate cand spune ca tara nu ar fi fost capabila sa faca fata la asa ceva”, a adaugat premierul ungar.

“Familii s-ar fi destramat si … chiar daca avem o parere buna despre puterea guvernului, acesta probabil ca nu ar fi fost capabil sa sa stapaneasca asa ceva iar tara ar fi cedat haosului”, spune Orban.

In general, aprecierea francului dupa criza financiara a pus deja multi imprumutati in pozitia de a se zbate pentru a-si plati ratele si a incarcat balantele bancilor cu credite neperformante.

Viktor Orban a spus ca a riscat cand l-a numit pe Matolcsy, fostul sau ministru al economiei si “cel mai creativ economist” al tarii, la conducerea bancii centrale in 2013, dar decizia pare acum ca a dat rezultate.

Banca centrala a usurat procesul de conversie furnizand euro din rezerva sa pentru a ajuta institutiile financiare.

Conversia creditelor ipotecare a fost vazuta la acel moment ca inca una dintre politicile neortodoxe ce si-au primit porecla de “Orbanomics”, dar alte tari din regiune unde gospodariile au probleme cu creditele in franci elvetieni se gandesc acum la masuri similare.
Guvernul Romaniei a discutat, la mijlocul lunii martie, in prima lectura, un proiect de lege privind conversia in lei a creditelor in valute care s-au apreciat cu peste 50% fata de leu raportat la momentul contractarii creditului.

Dupa conversia in lei, bancile vor acorda un discount de 15% din valoarea rezultata iar statul va asigura garantii pentru 50% din suma.

 • La noi, legea e pe ultima suta de metri
In Romania, legea este pe ultima suta de metri in Parlament. Potrivit unui anunt facut pe pagina sa de Facebook de deputatul Catalin Zamfir, proiectul a inclus un amendament redactat de prof. Gheorghe Piperea:

"Art 491 se reformulează și va avea următorul cuprins:

“Art 491- (1) Creditorii sunt obligați să efectueze, la cererea consumatorilor, conversia in lei sau în altă monedă în care consumatorii își obțin majoritatea veniturilor, daca moneda de plată este o moneda exotica, de tipul francului elvetian. Conversia se realizează prin act adițional la contractul de credit sau, în lipsă, prin hotărâre judecătorească, la cursul de schimb din data încheierii contractului. Clauzele inițiale relative la costuri rămân neschimbate, cu condiția ca acestea să fie mai favorabile consumatorului. In caz contrar costurile creditului vor fi ajustate proporțional cu cele practicate in mod curent de creditor la momentul conversiei.

(2)- In cazul în care contractul de credit este, scriptic sau faptic, plătibil în lei, dar costurile sunt exprimate intr-o moneda exotica, de tipul francului elvetian, în baza unei clauze ori a unui mecanism contractual de indexare sau de consolidare a plăților în moneda străină, dispozițiile alineatului precedent relative la pragul maxim de variație a cursului si la costurile creditului se aplica in mod corespunzător

(3)- Pentru eventuale pretenții ale consumatorilor constând în plăți nedatorate generate de clauzele de schimb valutar sau altele asemenea, se pot formula cereri de restituire sau, după caz, despăgubiri, cu condiția ca acele clauze să fie calificate abuzive, in condițiile Legii nr.193/2000 privind clauzele abuzive in contractele consumatorilor cu profesioniștii sau, după caz, practici comerciale înșelătoare, așa cum sunt acestea definite de Legea nr.363/2007 privind practicile comerciale incorecte, sau produse defectuoase, așa cum sunt acestea definite de Codul consumului.

(4) Dispozitiile alineatelor anterioare se aplică și în cazul în care contractele de credit au fost externalizate de către instituția de credit sau de către instituția financiară non-bancară.”

Art II se modifică și va avea următorul cuprins:

‘Art II- (1) Prevederile art 491 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 50 /2010 privind contractele de credit pentru consumatori, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 288/2010, cu modificările ulterioare, astfel cum a fost completată prin prezenta lege, se aplică și contractelor de credit aflate în curs de derulare, creditorii având obligația ca, la solicitarea consumatorilor, în termen de 90 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi, să asigure conformitatea contractului cu respectivele prevederi"

Foarte probabil, saptamana viitoare se va da in Parlament votul final pe aceasta lege.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2048 vizualizari

 • +6 (10 voturi)    
  pamflet (Vineri, 7 octombrie 2016, 14:30)

  lenderDK [utilizator]

  Va rugam sa nu mai dati informatii care ar putea sa ii inveti pe tineri economie!

  Mintea inocenta a tinerilor trebuie sa intre in contact numai cu informatii care sa ii indrume sa consume, sa se crediteze, sa accepte orice de la vanzatori sau agenti imobiliari!

  Tinerii trebuie convinsi cu orice pret sa se crediteze pe 30 de ani pentru case. Nu uitati ca demografia este in scadere, daca tinerii realizeaza asta nu vor mai plati preturile care se cer in imobiliare! In 2050 vom fi 14 milioane de romani in vreo 8-9 milioane de case si asta daca nu se mai construieste nimic! Trebuie actionat urgent ca tinerii sa nu realizeze nimic! Bisnita trebuie sa continue!

  Asociatia imobiliara "Smecher de Smecher".

  PS: Numele asociatiei noastre imobiliare se va schimba in "Smecher da' Smecher" pentru ca membrii nostrii nu pot pronunta prepozitia "de".
  • -1 (7 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Vineri, 7 octombrie 2016, 15:14)

   [anonim] i-a raspuns lui lenderDK

  • -2 (8 voturi)    
   voi depasiti culmea penibilului (Vineri, 7 octombrie 2016, 15:38)

   bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui lenderDK

   Dupa ce v-ati bagat ca oile la luat credite pe repede inainte, fara sa va pese ce contract de credit semnati, doar sa mai prindeti apartamentul din colt la 100.000 de euro, ca miine va fi mai scump.. tot voi veniti acu sa dati lectii tinerilor care vor azi un credit. Iar concluzia voastra e simpla, dupa nivelul de inteligenta. Bancile "e" toate rele, creditul e caca, nimeni nu tre sa mai cumpere apartamente ever ca altfel pun presiune pe piata imobiuliara si fac preturile apartamentelor sa fie umflate artifical.

   Pe cind realitatea e alta: in toata lumea civilizata se iau credite pe 20-30 de ani pentru o locuinta. Doar ca nu in toata lumea se accepta dobanzi calculate dupa bunul plac al bancii, nu in toata lumea clientul se crediteaza la limita maxima impusa de lege, altii nu se arunca ca oile la cumparat apartamente indiferent de pret. Iar astia tineri din ziua de azi pe de-o parte sunt mai informati si mai inteligenti, iar pe de alta parte bancile au fost obligate intre timp sa nu mai puna conditii aberante. Acu poti sa-ti iei credit in lei, cu dae 4%. Doar sa ai bani de avans, multumita legii DIP.

   Cit despre numarul de romani din 2050, poate unii nu-s dispusi sa stea cu chirie (care e cam cit rata la banca) timp de 35 de ani ca sa -si cumpere la pensie o casa ieftina si buna. Deocamdata, cu toata populatia in scadere, in marile orase se construieste in draci pentru ca cererea e mare. Si pot pune pariu ca daca in 2050 vor fi 14 mil de cetateni, ei vor fi concentrati in marile orase, care in mod sigur nu vor avea populatie sub ce au acum.
   • +3 (9 voturi)    
    pamflet (Vineri, 7 octombrie 2016, 16:25)

    lenderDK [utilizator] i-a raspuns lui bogdan1477

    Aici la asociatia imobiliara "Smecher da' Smecher" ne place foarte mult cum gandesti: sa te iei de toti care nu fac credite!
    Ca astia care nu fac credite nu sustin agentii imobiliari si implicit economia tarii!

    Economia tarii are nevoie de oi care sa faca credite: nu conteaza in ce moneda, nu conteaza la ce dobanda, de fapt va incurajam nici la robor sa nu va uitati!

    Misiunea in viata a tinerilor ar trebui sa fie caderea in plasa speculatorilor imobiliari si al agentilor imobiliari! Si ieri si azi dar si maine ca pentru tot deauna!

    Te felicitam pentru modul tau de gandire! Aia au fost fraieri tu esti foarte destept!
    • +1 (1 vot)    
     vad ca ai niste pitici pe creier ... (Luni, 10 octombrie 2016, 12:10)

     bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui lenderDK

     Pari sa fi suferit ceva traume cu agentii imoboliari (si nu neg ca mare parte din ei sunt niste sarlatani). Lasand asta la o parte, ar trebui sa-ti adaptezi nitel postaceala la anul 2016. Credite se mai dau doar in lei, deci chestia aia cu "in orice moneda" poti s-o scoti. Si in plus la un DAE de 4% nu prea merge nici "la orice dobanda". Chestiile astea mergeau la oile din 2006-2008 care intre timp se cred mari specialisti in finante-banci.
 • -3 (5 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Vineri, 7 octombrie 2016, 14:38)

  [anonim]

  • -2 (8 voturi)    
   da, dar ei n-au trecut prin comunism (Vineri, 7 octombrie 2016, 15:42)

   bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui

   La ei cetateanul e invatat sa respecte ceea ce semneaza, nu sa ceara lu' tatuca statul sa-i rezolve toate timpeniile precum un baietas de bani gata care a facut o timpenie. La noi e inca vie amintirea tatucului comunist care avea grija de cetatean precum un parite de copilul oligofren. De aia America e unde e, europa de vest la fel, iar estul mult mai jos. Democratia merge fix atit de bine cit de responsabili ii sunt cetatenii. Uitati-va doar la UK si al lor Brexit si veti vedea cum o superputere se poate transforma intr-un urias cu picioare de lut cind nivelul de inteligenta mediu scade dramatic.
  • +4 (4 voturi)    
   ... (Vineri, 7 octombrie 2016, 18:18)

   Sarmis [utilizator] i-a raspuns lui

   Iar bancile lor au platit amenzi de s-au cocosat...
   Sa speram ca o sa vedem asta si la noi.
   • -3 (3 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Sâmbătă, 8 octombrie 2016, 9:18)

    [anonim] i-a raspuns lui Sarmis

 • +2 (4 voturi)    
  Ungaria a oferit deja un exemplu de practica (Vineri, 7 octombrie 2016, 23:20)

  Ochiana [utilizator]

  in acest caz.
  Foarte bine ca HN prezinta informatii despre ce se intampla in alte tari pe tema asta.O practica unitara sau preluarea modelelor altor tari ar fi binevenita...
  Spre deosebire de Polonia noi avem mult mai putine credite in franci.

  PS Observ ca multe comentarii sunt postate de "protectorii bancilor"
  • -1 (3 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Sâmbătă, 8 octombrie 2016, 1:20)

   [anonim] i-a raspuns lui OchianaAbonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by