Debitorii in euro cer ca legea conversiei sa nu faca discriminari intre valuta imprumutului. "Creditarea s-a facut preponderent in euro, nu in franci", spun acestia

de Dan Popa     HotNews.ro
Luni, 10 octombrie 2016, 9:56 Economie | Finanţe & Bănci


Membrii CA al BNR pe vremea cand din Consiliu facea parte si Olteanu
Foto: BNR
"Politicientii romani sunt pe cale de a comite o mare eroare; in dezbaterile pe tema legii conversiei nu au realizat o analiza a tututor valutelor, iar daca legea conversiei se va aplica doar creditelor in CHF, problema principala cu care se confrunta debitorii romani nu va fi rezolvata. Potrivit datelor BNR, creditarea in Romania s-a realizat preponderent in Euro", au transmis HotNews.ro oficialii Grupul Dreptate si Normalitate pentru Clientii Bancari. Ca urmare, mai spun acestia, nu intelegem de ce in cadrul dezbaterii comisilor juridica si de buget ale Camerei Deputatilor  din 04.10.2016, reprezentantului nostru nu i s-a permis sa aduca in discutia publica debitorii in euro. "Consideram aceasta ca fiind o incalcare grava a dreptului de exprimare", mai spun membrii grupului, care au initiat si o petitie online.

Grupul nostru prezinta cateva dintre cele mai importante argumente pentru care este imperativa conversia creditelor in TOATE valutele la cursul istoric, si tragerea la raspundere a bancilor si a altor entitati care au incalcat legislatia in vigoare:
 • cursul euro a crescut cu peste 50% din 2006, in conditiile in care nivelul de trai al populatiei a scazut semnificativ datorita scaderii veniturilor, a disponibilizarilor masive din mediul privat, a cresterii facturilor la utilitati, chirii, etc.
 • Debitorii in euro au fost si sunt expusi si ei cresterii euro, la fel ca debitorii in franci elvetieni. Dealtfel in perioada presupusului atac speculativ, cursul euro a sarit cu peste 50% in cateva luni.
 • n foarte mute cazuri nici dobanzile la creditele in euro nu se calcula transparent, ci era mai degraba la discretia bancilor (ex. dobanda de referinta la BCR era o dobanda interna, afisata de banca la usile agentiilor, sau dobanca VBR).
 •  Oamenii sunt captivi in sistem din cauza acestor dobanzi si nu pot refinata pentru ca valoarea de piata a imobilelor a scazut in unele cazuri cu peste 50%.
 • O parte a clientilor bancari au fost inselati si dezinformati de catre banci prin practici comerciale inselatoare, toate bancile refuzand initial sa dea contractele viitorilor clienti pentru a le putea citi
 • bancile au acordat credite intr-o maniera absolut iresponsabila si inselatoare
 • nu toti clientii doresc sa isi dea casele bancilor, ci vor mai degraba negocierea contractelor cu bancile
 • debitorilor in euro li s-au impus avansuri mari la contractarea creditelor ipotecare, iar pentru ca acestea depaseau 15-30% din valoarea imprumuturilor, li se ofereau credite de nevoi personale la dobanzi uriase.
In ceea ce priveste argumentele de natura juridica, dorim sa aducem in discutie:
 • principiul discriminarii si egalitatii in drepturi al tuturor cetatenilor Romaniei, dar si aplicarea cu prioritate a dreptului european si a practicii juridiare europene. De asemenea, sugeram politicientilor sa analizeze cu atentie deciziile Curtii Justiție a Uniunii Europene (CJUE) cu privire la problemele debitorilor din alte tari din UE, legate de aplicarea unor directive europene precum. Facem referire printre altele si la Directiva 2008/48/CE a Parlamentului European si a Consiliului din 23 aprilie 2008 privind contractele de credit pentru consumatori. "Consideram ca politicientii au ignorant problemele reale ale celei mai mari categorii a debitorilor in toate valutele si sunt pe cale de a lua o decizie care va provoca mari probleme pe termen scurt, dar mai ales lung.
 • Nu ne intereseaza aranjamentele politice ale PSD, PNL si UDMR inainte de campania electorara, ci cerem sa se faca dreptate pentru toti imprumutatii care au probleme din cauza CREDITARII TOXICE DIN ROMANIA, din anii 2006-2016. Alegerile bat la usa, iar politicientii ignora faptul ca cea mai mare parte a electoratului este reprezentat de dbitorii in euro care asteapta solutii la gravele probleme cu care se confrunta in relatia cu bancile.
 • Atragem atentia asupra faptului ca daca legea conversiei se va aplica numai imprumutatilor in CHF, toate incalcarile legilor de catre sistemul bancar VOR CONTINUA, iar cetatenii Romaniei vor fi inselati si abuzati de catre banci", declara membrii grupului Dreptate si Normalitate pentru Clientii Bancari. Dorim sa se respecte CONSTITUTIA ROMANIEI care prevede ca: "Cetăţenii sunt egali în faţa legii şi a autorităţilor publice, fără privilegii şi fără discriminări"(Constitutia Romaniei art. 16 alin.1); „Statul este obligat să ia măsuri de dezvoltare economică şi de protecţie socială, de natură să asigure cetăţenilor un nivel de trai decent" (Constitutia Romaniei art. 47 alin. 1).
Reprezentanţii ai Grupului Dreptate şi Normalitate pentru Clienţii Bancari au contribuit la adoptarea legii Darii in Plata, cat si la dezbaterile pe tema legii conversiei, insa punctul lor de vedere nu este luat in calcul de politicieni. De asemenea, mai multi membrii ai grupului au protestat pasnic la intrările în Parlament si la sediul BNR din Bucuresti. Ii invitam pe cei care mai cred in dreptate, care vor un viitor mai sigur pentru ei si copiii lor si care vor sa simta ca au contribuit la restabiliarea echilibrului dintre banca si client, sa participe ni se alature.

Mentionam ca varianta la zi a proiectului privind conversia la cursul istoric se refera doar la imprumuturile in franci elvetieni, nu si la cele in euro sau in dolari SUA.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

5397 vizualizari

 • 0 (14 voturi)    
  cercopitecilor, (Luni, 10 octombrie 2016, 10:10)

  loveparade [utilizator]

  cine v-a pus sa luati credite in EUR?cine v-a pus sa intrati intr-o banca, at all? casa mare ati vrut, masina bengoasa check, concediu cu nisip fin in slip ati tras in poza. e ok, vorbiti cu dragnea ca sigur rezoneaza cu cererile voastre idioate...
  • -1 (5 voturi)    
   Norme europene (Luni, 10 octombrie 2016, 13:12)

   GeogeoGeo1 [anonim] i-a raspuns lui loveparade

   Stii situatia? Este vorba despre niste norme europene in domeniu. Nu de cine si cate credite are sau de ce am intrat in banca sau nu. Stai departe de banci, dar lasa-i pe cei care au intrat intr-o banca sa beneficieze de normele europene. Nu doar unii, ci toti.
  • 0 (6 voturi)    
   nenea, te rugam nu dadea! (Luni, 10 octombrie 2016, 14:15)

   nellino [utilizator] i-a raspuns lui loveparade

   noi am fi vrut sa luam credite in lei in anul 2007 cu ROBOR de 7-9% (la care mai adaugi si marja bancii care te duce lejer in DAE de 15%), dar daca bancile nu dadeau credite decat in valuta, noi cercopitecii ce sa facem saracii ?
   • +1 (1 vot)    
    las-o bre ca macane (Marţi, 11 octombrie 2016, 10:12)

    bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui nellino

    Dadeau bancile credite si in lei, doar ca erau scumpe... Erau chiar mai scumpe decit ai fi platit la un credit in franci cu tot cu devalorizare.
 • -1 (7 voturi)    
  Deci DEZASTRU... (Luni, 10 octombrie 2016, 10:19)

  Stef_and [utilizator]

  Bancile sunt cei mai mari hoti - bineinteles dupa stat, insa desi
  Sunt pentru protectia consumatorului!!! Insa atunci cand el a decis sa cumpere crva si s-a imprumutat stia foarte bine la ce se expune,
  Atunci banii i-au fost de folos si a zis in sinea lui ca e Okay iar acum vrea sa fie protejat!
  De cate ori li s- a spus sa se imprumute in banii pe care ii castiga nu in euro sau dolari, iar prostul tot prost ramine.
  S-a uitat - cat ma costa pe luna - atat - dar nu s-a gandit ca el ia lei nu franci.
  • 0 (0 voturi)    
   asha (Marţi, 11 octombrie 2016, 10:14)

   bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui Stef_and

   Si acu vine tatuca statul si repara prostia clinetului iresponsabil, ca sa moara de ciuda clientul fraier care a gindit prudential si s-a imprumutat in lei...
 • +2 (10 voturi)    
  Un demers corect (Luni, 10 octombrie 2016, 10:20)

  Mo55u [utilizator]

  Mi se pare ca este un demers corect, care elimina dicriminarea intre cei care au luat credite in CHF (recunosc, cei mai grav loviti de devalorizarea leului) si ceilalti clienti care s-au imprumutat in alte valute. Sunt banci care au trecut in contract faptul ca ai voie, o singura data pe durata contractului, la o conversie de moneda. Dar majoritatea bancilor nu accepta acest lucru pe diverse motive sau daca fac acest lucru iti impun o dobanda discriminatorie pe care nici angajatii lor nu stiu sa argumenteze de ce este mai mare decat cea la care vand in prezent acelasi tip de credit.
  • +1 (1 vot)    
   pai pe logica ta (Marţi, 11 octombrie 2016, 10:16)

   bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui Mo55u

   ar trebui ca si aia care au luat credite in lei in vremea aia sa beneficieze de alinierea dobanzii cu aia la creditele in franci, nu? Sau aia nu merita ajutati? Aia n-au fost baieti de comitet, nu s-au inghesuit ca oile sa ia credite ierftine si bune, deci dai dreaku' de fitsosi. Si oricum aia nu voteaza cu cine trebe...
 • -3 (9 voturi)    
  Conversie completa (Luni, 10 octombrie 2016, 10:27)

  GeogeoGeo1 [anonim]

  Este foarte utila initiativa. Unde au loc mitingurile pentru ca toate valutele sa fie convertite, nu doar cele in franci? Este in mod cert discriminare.
 • +1 (5 voturi)    
  BNR se intereseaza de prostime (Luni, 10 octombrie 2016, 10:35)

  vodatepes [utilizator]

  BNR se intereseaza de prostime? Extraordinar ,fantastic.
 • +6 (10 voturi)    
  chf-ul deschide cutia pandorei... (Luni, 10 octombrie 2016, 10:38)

  demaGOGU [utilizator]

  ...dar debitorii in EUR sunt elefantul din camera!

  coroborat cu desantul promisiunilor pesede de ieri, pregatiti-va ptr un curs de 6-8 lei in primavara.
  • +1 (1 vot)    
   care 8?! (Marţi, 11 octombrie 2016, 11:13)

   Hans Metter [utilizator] i-a raspuns lui demaGOGU

   o sa fie cursul cel putin 20 de lei / euro...

   doamne fereste! pe ce te bazezi cand scrii asemenea prostii ?
 • -3 (5 voturi)    
  hmm... (Luni, 10 octombrie 2016, 10:54)

  adrian_rolland [utilizator]

  A inceput... chiar ma gindeam de ce astia cu credite in euro inca nu protesteaza...
 • +5 (9 voturi)    
  Romanii tot romani raman (Luni, 10 octombrie 2016, 12:01)

  BiancaIrimia [anonim]

  Tipic romanesc: daca se incearca rezolvarea necazurilor cuiva, sar ceilalti de fund in sus ca nu cumva sa se rezolve, ca si ei au necazuri. Gen, "de ce sa ii faceti fericiti pe altii si pe mine nu???"

  Cei mai adorabili sunt cei care blameaza pe cel care a luat creditul. Astia sunt invidiosi pe bunurile eventual achizitionate de catre cei care aveau acces la creditare, in timp ce ei nu aveau.

  Doamne ocroteste-i pe romani, ca ei saracii in ceea mai mare majoritate sunt niste animale infecte.
  • -1 (3 voturi)    
   Accesul la creditare (Luni, 10 octombrie 2016, 15:32)

   john-doe [utilizator] i-a raspuns lui BiancaIrimia

   Accesul la creditare nu exclude accesul la neuronii proprii, cei care au luat credite sa de bucure de ele si sa le ramburseze voiosi!
   • 0 (2 voturi)    
    pai la noi nu e asha (Marţi, 11 octombrie 2016, 10:25)

    bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui john-doe

    La noi poporul se comporta ca un tinar iresponsabil care se arunca cu capul inainte la toate ofertele, si dupa ce isi da seama ca a gindit cu fundul asteapta sa vina tatuca statul sa-i rezolve problemele. De aia la noi n-o sa prinda democratia si capitalismul, pentru ca astea au nevoie de cetateni responsabili, care pricep ce semneaza si care isi asuma responsabilitatea propriilor fapte.
  • 0 (2 voturi)    
   tipic romanesc e cum gindesti tu (Marţi, 11 octombrie 2016, 10:22)

   bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui BiancaIrimia

   te vezi cu sacii aproape in caruta, si acu nu mai vrei egalitate pentru catei, nu? Important e ca se rezolva necazul tau, nu e important ca toti cetatenii sa aiba parte de acelasi tratament. Curat murdar.
   Cit despre aberatiile cu invidia, oare ce concluzie va trage ala care in 2007 a gindit cu capul, nu cu posteriorul, si a luat credit in lei, ca sa nu se expuna riscului valutar? Va trage concluzia ca a fost un bou, ca in Romania nu se merita sa fii prudent, ci mai bine mergi cu turma, ca se gaseste pin la urma un tatuca sa dea l lege care sa rezolve timpeniile.

   Si in final, doamne ocroteste-i pe romani de cei care gindesc ca Bianca. Ciu asemenea concetateni, in 10 ani ne integram sigur in CSI.
 • +1 (1 vot)    
  pai in cazul asta... (Marţi, 11 octombrie 2016, 10:10)

  bogdan1477 [utilizator]

  .. ar trebui sa se revolte si aia cu redite in lei. Sa ceara si ei conversia dobanzii la valoarea creditelor in chf de la data acordarii creditului si returnarea diferentei de rata... Asha e cind politicienii baga pe banda rulanta legi populiste iar poporul aplauda lupta cu imperialismul salbatic occidental...

  Si bineinteles, ala care in 2007 a avut o gindire prudentiala si a luat credite in lei, acu vede ca de fapt a fost un bou. Ca la noi nu se merita sa fii cumpatat. Mai bine mergi dupa cum face turma, ca sigur se gaseste un moment ca politicianul sa dea o lege care sa rezolve problemele.
 • -1 (1 vot)    
  incorect!!! (Marţi, 11 octombrie 2016, 14:31)

  MirceaIo [utilizator]

  Este un abuz. De ce trebuie sa plateasca toti romanii lacomia altora!? Sa isi dea in plata proprietatile dar sa lase in Romania cursul stabil Eu/Ron. Smecherii parlamentari care au luat credite in franci vor sa transfere tepa lor tuturor romanilor. Numai la noi se poate intampla asa ceva. Isarescu a spus clar: "luati credite in moneda in care primiti salariu"!!! Pai asta e discriminare, adica eu am luat credit in lei cu dobanda mai mare si acum ei vor si dobanda mica si curs inghetat!!!!! Capuse securisto-comuniste afara din tara!!!


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by