"Politicientii romani sunt pe cale de a comite o mare eroare; in dezbaterile pe tema legii conversiei nu au realizat o analiza a tututor valutelor, iar daca legea conversiei se va aplica doar creditelor in CHF, problema principala cu care se confrunta debitorii romani nu va fi rezolvata. Potrivit datelor BNR, creditarea in Romania s-a realizat preponderent in Euro", au transmis HotNews.ro oficialii Grupul Dreptate si Normalitate pentru Clientii Bancari. Ca urmare, mai spun acestia, nu intelegem de ce in cadrul dezbaterii comisilor juridica si de buget ale Camerei Deputatilor din 04.10.2016, reprezentantului nostru nu i s-a permis sa aduca in discutia publica debitorii in euro. "Consideram aceasta ca fiind o incalcare grava a dreptului de exprimare", mai spun membrii grupului, care au initiat si o petitie online.

Membrii CA al BNR pe vremea cand din Consiliu facea parte si OlteanuFoto: BNR

Grupul nostru prezinta cateva dintre cele mai importante argumente pentru care este imperativa conversia creditelor in TOATE valutele la cursul istoric, si tragerea la raspundere a bancilor si a altor entitati care au incalcat legislatia in vigoare:

  • cursul euro a crescut cu peste 50% din 2006, in conditiile in care nivelul de trai al populatiei a scazut semnificativ datorita scaderii veniturilor, a disponibilizarilor masive din mediul privat, a cresterii facturilor la utilitati, chirii, etc.
  • Debitorii in euro au fost si sunt expusi si ei cresterii euro, la fel ca debitorii in franci elvetieni. Dealtfel in perioada presupusului atac speculativ, cursul euro a sarit cu peste 50% in cateva luni.
  • n foarte mute cazuri nici dobanzile la creditele in euro nu se calcula transparent, ci era mai degraba la discretia bancilor (ex. dobanda de referinta la BCR era o dobanda interna, afisata de banca la usile agentiilor, sau dobanca VBR).
  •  Oamenii sunt captivi in sistem din cauza acestor dobanzi si nu pot refinata pentru ca valoarea de piata a imobilelor a scazut in unele cazuri cu peste 50%.
  • O parte a clientilor bancari au fost inselati si dezinformati de catre banci prin practici comerciale inselatoare, toate bancile refuzand initial sa dea contractele viitorilor clienti pentru a le putea citi
  • bancile au acordat credite intr-o maniera absolut iresponsabila si inselatoare
  • nu toti clientii doresc sa isi dea casele bancilor, ci vor mai degraba negocierea contractelor cu bancile
  • debitorilor in euro li s-au impus avansuri mari la contractarea creditelor ipotecare, iar pentru ca acestea depaseau 15-30% din valoarea imprumuturilor, li se ofereau credite de nevoi personale la dobanzi uriase.

In ceea ce priveste argumentele de natura juridica, dorim sa aducem in discutie:

  • principiul discriminarii si egalitatii in drepturi al tuturor cetatenilor Romaniei, dar si aplicarea cu prioritate a dreptului european si a practicii juridiare europene. De asemenea, sugeram politicientilor sa analizeze cu atentie deciziile Curtii Justiție a Uniunii Europene (CJUE) cu privire la problemele debitorilor din alte tari din UE, legate de aplicarea unor directive europene precum. Facem referire printre altele si la Directiva 2008/48/CE a Parlamentului European si a Consiliului din 23 aprilie 2008 privind contractele de credit pentru consumatori. "Consideram ca politicientii au ignorant problemele reale ale celei mai mari categorii a debitorilor in toate valutele si sunt pe cale de a lua o decizie care va provoca mari probleme pe termen scurt, dar mai ales lung.
  • Nu ne intereseaza aranjamentele politice ale PSD, PNL si UDMR inainte de campania electorara, ci cerem sa se faca dreptate pentru toti imprumutatii care au probleme din cauza CREDITARII TOXICE DIN ROMANIA, din anii 2006-2016. Alegerile bat la usa, iar politicientii ignora faptul ca cea mai mare parte a electoratului este reprezentat de dbitorii in euro care asteapta solutii la gravele probleme cu care se confrunta in relatia cu bancile.
  • Atragem atentia asupra faptului ca daca legea conversiei se va aplica numai imprumutatilor in CHF, toate incalcarile legilor de catre sistemul bancar VOR CONTINUA, iar cetatenii Romaniei vor fi inselati si abuzati de catre banci", declara membrii grupului Dreptate si Normalitate pentru Clientii Bancari. Dorim sa se respecte CONSTITUTIA ROMANIEI care prevede ca: "Cetăţenii sunt egali în faţa legii şi a autorităţilor publice, fără privilegii şi fără discriminări"(Constitutia Romaniei art. 16 alin.1); „Statul este obligat să ia măsuri de dezvoltare economică şi de protecţie socială, de natură să asigure cetăţenilor un nivel de trai decent" (Constitutia Romaniei art. 47 alin. 1).

Reprezentanţii ai Grupului Dreptate şi Normalitate pentru Clienţii Bancari au contribuit la adoptarea legii Darii in Plata, cat si la dezbaterile pe tema legii conversiei, insa punctul lor de vedere nu este luat in calcul de politicieni. De asemenea, mai multi membrii ai grupului au protestat pasnic la intrările în Parlament si la sediul BNR din Bucuresti. Ii invitam pe cei care mai cred in dreptate, care vor un viitor mai sigur pentru ei si copiii lor si care vor sa simta ca au contribuit la restabiliarea echilibrului dintre banca si client, sa participe ni se alature.

Mentionam ca varianta la zi a proiectului privind conversia la cursul istoric se refera doar la imprumuturile in franci elvetieni, nu si la cele in euro sau in dolari SUA.