Dupa o saptamana printre cele mai slabe pentru moneda nationala (in care leul a inchis langa 4,5120/EUR), luni acesta a coborat 4.5175 in conditiile in care tensiunile privind legate conversiei creditelor in CHF au dat in clocot. Reamintim ca luni dupa ora 16, comisiile de specialitate din Parlament vor discuta pe marginea legii conversiei, care ar putea sa fie supusa votului in plen, marti. "Tema principala a saptamanii va fi legata de legea conversiei creditelor in franci pentru persoane fizice. Membrii ambelor partide mari si-au exprimat sprijinul pentru aceasta initiativa. Alte proiecte legislative populiste, care ar putea afecta semnificativ deficitul bugetar in 2017, se afla in Parlament in diverse etape ale procedurii de dezbatere", spun bancherii ING intr-un raport de luni dimineata.

cursFoto: Hotnews

Le fel cred si economistii Piraeus: "Monedele Europei emergente s-au intarit luni fata de euro in timp ce leul isi continua scaderea pe baza temerilor ca parlamentul va aproba conversia imprumuturilor in CHF la ratele istorice. EURRON a testat nivelul de 4.5200, intorcandu-se la 4.5165", se arata intr-un raport similar al bancherilor eleni.

De asemenea, Unicredit confirma aceeasi teza: Proiectul legii privind conversia imprumuturilor in CHF ramane in centrul atentiei, fiind in discutie in Parlament si urmand sa fie votata marti. Lipsa de claritate in ceea ce priveste legislatia va face ca in continuare volatilitatea monedei sa ramana in carti".este pe carduri.

Agentia Reuters pune si ea pe seama conversiei deprecierea monedei nationale.