Curtea Constitutionala a decis, marti, sa amane dezbaterile pe tema Legii darii in plata, urmand ca discutiile si pronuntarea sa fie intr-o sedinta ulterioara, scrie Profit.ro. Procurorul a pus concluzii de admitere a exceptiei de neconstitutionalitate. Argumentele au fost ca nu este transpus scopul legii in litera legii, creditorul nu poate cere verificarea pe fond, ci doar a conditiilor de admisibilitate, precum si incorecta transpunere a Directivei Uniunii Europene care stabileste ca pentru darea in plata este necesar acordul ambelor parti si ca poate fi aplicata contractelor de credit incheiate incepand cu 26 martie 2016.

Procurorul a invocat inclusiv articolele 15 si 44 din Constitutie, care stabilesc ca Legea dispune numai pentru viitor, cu exceptia legii penale sau contraventionale mai favorabile, respectiv ca dreptul de proprietate obliga la respectarea sarcinilor care revin proprietarului.

Ulterior au fost depuse la CCR peste 500 de sesizari din partea bancilor, care se opun modului de aplicare a Legii.

Potrivit Legii, creditorul poate sa conteste notificarea depusa de debitorul care vrea sa inchida creditul ipotecar prin dare in plata. Contestatia nu poate viza chestiuni de fond, ci doar daca debitorul indeplineste sau nu conditiile de admisibilitate.

Pot sa dea in plata persoanele fizice consumatori, cu credite garantate cu locuinte in valoare de pana la 250.000 de euro echivalent in valuta creditului la cursul de la data contractarii.

Notificarea suspenda efectele contractului, inclusiv procedurile de executare silita. Contestatiile sunt judecate cu celeritate de catre instanta. Daca contestatia este respinsa, atunci creditorul este obligat sa se prezinte in fata unui notar public pentru a semna actul translativ de proprietate, care inchide datoria clientului.

In cazul in care creditorul nu se prezinta nici de aceasta data, atunci debitorul poate initia o actiune in instanta prin care sa ceara magistratilor stergerea datoriei si transferul bunului ipotecat catre creditor.

Pentru ca Legea se aplica inclusiv creditelor in derulare, bancherii au spus in repetate randuri ca este neconstitutionala, pe motiv ca activeaza retroactiv si afecteaza dreptul la proprietate.

Sefii celor mai mari banci locale au declarat recent ca este imperativ ca Legea sa treaca si de controlul Curtii Constitutionale.

Marti, reprezentantii bancilor au pledat in fata Curtii Constitutionale pentru declararea ca neconstitutionala a Legii darii in plata, pe motiv ca prevederile acesteia actioneaza retroactiv, suprima drepturi consacrate in Constitutie si impune vointa unilaterala a debitorilor, fara ca aceste situatii sa fi putut fi prevazute la momentul incheierii contractelor.

Citeste stirea integrala pe profit.ro.