Guvernul a aprobat miercuri, printr-un Memorandum, contractarea unui nou imprumut in valoare de 60 milioane euro, pentru finantarea Proiectului de imbunatatire a serviciilor judiciare. Aceasta suma va fi alocata in baza unui Acord de imprumut dintre Romania si Banca Internationala pentru Reconstructie si Dezvoltare (BIRD). Costul total estimat al proiectului este de 65 milioane euro, din care 60 milioane euro din imprumutul BIRD si 5 milioane euro contributia partii romane, prin bugetul Ministerului Justitiei, se arata intr-un comunicat de presa.

Sumele vor fi folosite pentru:

  • Imbunatatirea functionarii instantelor si institutiilor aflate sub autoritatea Ministerului Justitiei, a sediilor instantelor (reabilitarea, extinderea, construirea, dotarea cu mobilier a acestora) si a structurii IT din sistemul judiciar;
  • Imbunatatirea activitatii Oficiului National al Registrului Comertului, prin dotarea cu hardware, proiectarea, dezvoltarea si implementarea unui sistem de arhivare electronica;
  • Imbunatatirea activitatii parchetelor prin remedierea infrastructurii IT la nivel national si a infrastructurii de securitate la nivelul Ministerului Public

Proiectul va fi implementat de Ministerul Justitiei prin Unitatea de Management al Proiectului (numita Directia de Implementare a Proiectelor Finantate din Imprumuturi Externe- DIPFIE), existenta deja in cadrul institutiei.

Imprumutul de 60 milioane euro va fi acordat de BIRD, pe o perioada de 6 ani, in conditii financiare avantajoase pentru statul roman.

Avand in vedere etapele calendarului privind negocierea acestui acord de imprumut, acesta nu va avea impact asupra bugetului de stat pe anul 2016. Plata serviciului datoriei publice aferent imprumutului (rambursarea capitalului, achitarea dobanzilor, comisioanelor si a altor costuri aferente imprumutului) se asigura conform legislatiei in vigoare privind datoria publica, prin mecanismul finantarii rambursabile contractate de Guvern, prin Ministerul Finantelor Publice, in vederea finantarii deficitului bugetului de stat si refinantarii datoriei publice.

Ministerul Justitiei a beneficiat, incepand cu anul 2006, de sprijin din partea BIRD pentru finantarea Proiectului ¬Reforma Sistemului Juridicar¬ ale carui obiective principale au fost cresterea eficientei instantelor din Romania si imbunatatirea calitatii actului de justitie. Desi in perioada 2007-2016 au fost realizate progrese importante prin implementarea Proiectului Reforma Sistemului Judiciar, Raportul Comisiei Europene privind progresele inregistrate de Romania in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV) din 27.01.2016, specifica faptul ca investitiile in sediile si infrastructura IT a instantelor trebuie continuate.

In acord cu cele mentionate in Raportul MCV, Planul de actiune pentru implementarea strategiei pentru dezvoltarea sistemului judiciar 2016-2020, aprobat prin HG 282/2016, cuprinde o serie de activitati specifice privind infrastructura cladirilor si cea IT&C a sistemului judiciar roman, propuse spre finantare din fonduri care pot fi acordate de BIRD, in complementaritate cu alte masuri care vor putea fi eligibile la finantare din fonduri europene nerambursabile si din bugetul de stat in perioada 2016-2020.