Andreea Paul: Pierderea estimata pentru conversia creditelor in CHF, diminuata cu ajustari pentru depreciere, este de 1,67 miliarde lei, potrivit BNR

de Dan Popa     HotNews.ro
Joi, 13 octombrie 2016, 9:56 Economie | Finanţe & Bănci


 documente
(13 Oct 2016) PDF, 455KB
Afectarea patrimoniului bancilor si efectul de hazard moral, acestea sunt principalele probleme identificate de BNR in cazul conversiei creditelor la un alt curs, potrivit raspunsului primit de la Banca Nationala a Romaniei la intrebarea parlamentara cu titlul "Creditele in franci elvetieni", pusa de deputatul Andreea Paul in data de 5 octombrie 2016 (vezi raspunsul BNR in atasament)

In ceea ce priveste impactul conversiei creditelor denominate in franci elvetieni la cursul istoric, pierderea totala estimata a sectorului bancar este de 2,38 miliarde lei, iar pierderea estimata diminuata cu ajustari pentru depreciere deja recunoscute este de 1,67 miliarde lei. Aceste estimari au fost realizate in urma unor simulari pe baza datelor disponibile in Centrala Riscului de Credit si a situatiilor financiare ale institutiilor de credit (30 iunie 2016).

In urma acestor simulari au mai fost relevate urmatoarele rezultate:

 • Rata fondurilor proprii la nivelul sectorului bancar s-ar diminua cu 1,8 puncte procentuale, pana la 16,8% (iunie 2016).
 • In cazul incorporarii efectelor conversiei creditelor si ale pozitiei valutare, doua institutii de credit ar prezenta o rata a fondurilor proprii totale sub pragul minim reglementat.
 • Numarul total al institutiilor de credit avand rata fondurilor proprii totale sub nivelul impus prudential  ar fi de sase.
 •   Pozitia valutara scurta generata de conversie ar fi de 5.533 milioane lei, respectiv echivalentul a 1.224 milioane euro (curs aferent datei de 30 iunie 2016).

La jumatatea anului 2016, debitorii care au contractat credite denominate numai in lei reprezentau aproximativ 65% din total debitori persoane fizice, conform raspunsului BNR. La finalul lunii iunie 2016, soldul creditelor denominate in franci elvetieni acordate populatiei s-a situat la 5,8 miliarde lei, fata de 7,6 miliarde lei la finalul anului 2015, conform raspunsului BNR la intrebarea parlamentara.

La sfarsitul lunii iulie 2016, in bilantul bancilor erau 53.794 de credite in CHF, acordate persoanelor fizice, dintre care 12.510 credite ipotecare si 13.523 credite de  consum garantate cu ipoteci. Aceste credite erau detinute de 51.334 debitori si aveau o valoare totala de 5,7 miliarde lei. La aceeasi data, mai existau doar 268 de credite acordate unui numar de 234 de companii, in valoare de aproximativ 130 milioane lei.

Creditele denominate in franci elvetieni reprezinta aproximativ 5% din totalul creditelor acordate populatiei, conform situatiei din iunie 2016. In ceea ce priveste structura pe destinatii, creditele pentru locuinte au o pondere de 48% din total, iar creditele pentru consum de 52%.

Rata creditelor neperformante aferenta creditelor denominate in franci elvetieni  acordate populatiei se situeaza la 33%, gradul de acoperire cu provizioane a creditelor neperformante fiind de 46%. Creditele de consum cu garantii ipotecare si alte tipuri de credite consemneaza o rata a creditelor neperformante mai ridicata comparativ cu creditele ipotecare si pentru investitii imobiliare. Aproximativ 80% din volumul total al creditelor nu inregistreaza intarzieri la plata ratelor mai mari de 60 de zile. Aproximativ 90% din creditele denominate in CHF  au fost acordate in perioada 2005-2008.

In perioada 16 ianuarie 2015 - 26 august 2016 au fost efectuate un numar de 57.298 de solicitari de solutionare a creditelor in CHF, din care 31.270 pentru operatiuni de conversie si 26.028 pentru operatiuni  de restructurare, conform datelor existente la nivelul Directiei Supraveghere. Dintre acestea au fost solutionate 33.528 de solicitari, dintre care 24.391 prin realizarea de operatiuni de conversie si 9.137 prin operatiuni de restructurare, potrivit raspunsului BNR.

La finalul anului 2008, institutiile de credit detineau in bilant 119.748 de credite in franci elvetieni, acordate persoanelor fizice, dintre care 17.395 erau ipotecare  si alte 37.685 erau credite de consum garantate cu ipoteci. Aceste credite erau acordate unui numar de 110.638 de persoane fizice si aveau o valoare totala de 12 miliarde lei. Bancile mai aveau in bilant aproximativ 1.225 credite in valoare de 0,86 miliarde lei, acordate unui numar de 993 societati nefinanciare.

Dintre creditele cesionate din anul 2006 pana in prezent, institutiile de credit mai pastreaza in administrare un volum de 1.628 milioane lei, credite in CHF (credite aflate in afara bilantului). In perioada ianuarie 2015 ¬ august 2016, bancile au operat atat cesionari de credite in CHF, cat si rascumparari in bilant astfel de credite, fluxul net fiind de 283 milioane lei.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

3328 vizualizari

 • +4 (14 voturi)    
  Banca nu iese pe locul doi (Joi, 13 octombrie 2016, 10:03)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  Pierderile bancilor vor fi recuperate de la restul populatiei, care va achita nota de plata. Asta daca România nu va pierde vreun proces international, caz in care vor fi achitate de la buget (adica tot de la noi toti).
  • -2 (16 voturi)    
   pamflet (Joi, 13 octombrie 2016, 11:10)

   lenderDK [utilizator] i-a raspuns lui Ochii_pe_voi

   Asociatia imobiliara "Smecher da' Smecher" condamna orice initiativa care ii ajuta pe cei pacaliti.

   Asociatia noastra cere revenirea imediata a presei la niste principii solide de specula imobiliara:
   - tinerii NU au voie sa stie legislatia si drepturile lor
   - tinerii NU au voie sa stie nimic de dobanzi, curs valutar, robor, euribor, libor
   - tinerii NU ar trebui sa stie ce este argus si pitagora
   - tinerii NU au voie sa stie ca 99% din anunturile imobiliare sunt false sau furate(prin argus si pitagora)
   - tinerii NU au voie sa stie ca stau apartamentele goale
   - tinerii NU au voie sa stie ca orasele si Romania se depopuleaza
   - tinerilor TREBUIE sa li se repete ca "cererea depaseste oferta"
   - tinerilor TREBUIE sa li se repete si ca "preturile vor creste"

   Intru propasirea materiala a smecherilor imobiliari.

   Semnat,
   Stampilat,
   Asociatia imobiliara "Smecher da' Smecher"
 • +7 (11 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Joi, 13 octombrie 2016, 10:10)

  [anonim]

  • +4 (8 voturi)    
   Completare (Joi, 13 octombrie 2016, 10:47)

   Ochii_pe_voi [utilizator] i-a raspuns lui

   Nu, multi sunt rechinii imobiliari, ca pentru ei s-a dat legea si s-a marit plafonul. Un amărăștean nu imprumuta juma de milion de CHF, ci doar mafiotii si clientela hotilor din parlament
  • +2 (8 voturi)    
   sa nu exageram (Joi, 13 octombrie 2016, 11:57)

   luavardna [utilizator] i-a raspuns lui

   Sunt doar 7 banci care au acordat credite in CHF. Daca aceste banci vor transfera asa zisa pierdere (mai corect ar fi diminuare de profit) catre ceilalti clienti, atunci pe multi dintre ei ii vor pierde in favoarea altor banci. Deci scenariul tau e putin probabil.

   PS: Banca Transilvania, care a efectuat benevol conversia creditelor in CHF preluate de la Volksbank, nu a marit niciun comision/dobanda la clientii actuali, nu inregistreaza pierderi si o duce bine-merci. Deci se poate.
 • 0 (14 voturi)    
  Pieredrile fata de ce anume? (Joi, 13 octombrie 2016, 10:24)

  pedepsitorul [utilizator]

  Pierderile nu inseamna si atunci cand nu gasiti client sa le dati credite?

  Cum de vorbesc bancile de morala cand familii nu au ce manca sau stau in frig pentru a putea plati o rata!?

  Iar umflarea cursului valutar se datoreaza bancilor, nu clientilor!

  A lua un credit, nu trebuie sa-ti puna viata in pericol!
  • +4 (10 voturi)    
   gindire de socialism stiintific... (Joi, 13 octombrie 2016, 11:52)

   bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui pedepsitorul

   Pai cine i-a obligat pe aia care stau acu in frig sa se imprumute pina la limita impusa de lege?!? Apropos, sunt si altii care stau in frig, de exemplu oamenii strazii, de care nu se intereseazaq nimeni. Si mai stau in frig si jumate din pensionari, poate si aia care au luat credite in lei si nu le mai pot plati, si tot asha. Dar faptul ca unii care s-au aruncat ca oile sa ia credite si acu nu le mai pot plati nu inseamna ca e moral sa nu-si mai respecte obligatiile contractuale. Cine isi asuma niste riscuri, sa suporte si consecintele. Ca asha e in capitalism... Ca daca scadea francul de la 2 lei la un leu, cistigul era al lor. Nu al bancii si nu al statului. Da' la noi populismul si milogeala la stat tin loc de morala. Si fix aia incostientii care s-au imprumutat pina la refuz vin acu si ne tin lectii de morala despre cum nu respecta ei contractele semnate.

   Da' asta e poporul, altul n-avem. De aia suntem coada europei, pentru ca atit ne duce capul... si responsabilitatea... si simtul onoarei... si respectul pentru un angajament luat.
 • -2 (16 voturi)    
  BNR = bla bla bla (Joi, 13 octombrie 2016, 10:33)

  vodatepes [utilizator]

  Evaluarile BNR = Bla ,bla, bla, bla, bla ,bla. La fel a fost si cu darea in plata = bla bla bla bla bla,
 • +2 (8 voturi)    
  totusi, cineva minte... (Joi, 13 octombrie 2016, 10:34)

  demaGOGU [utilizator]

  ...BNR vorbeste de o pierdere de 1.2 miliarde EUR! care va fi pusa in carca statului roman.
  • +5 (9 voturi)    
   direct sau indirect (Joi, 13 octombrie 2016, 11:54)

   bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui demaGOGU

   E foarte probabil ca bancile sa dea statul in judecata si sa-si recupereze pagubele, si atunci va fi direct. Altfel, vor avea grija sa ne scada ratingul de tara suficient incit sa platim banii aia din diferenta de dobanda la care se imprumuta statul. Da' na, asha e romanul mindru ca e roman. Sta toata ziua cu mina intinsa la stat sa-i mai dea ceva, fara a pricepe ca de fapt ceva-ul ala dat azi se va regasi miine pe nota de plata.
  • 0 (4 voturi)    
   expliciteaza (Joi, 13 octombrie 2016, 11:59)

   luavardna [utilizator] i-a raspuns lui demaGOGU

   poate ne explici si noua cum anume va suporta statul roman aceasta pierdere, ca noi nu intelegem
 • +2 (2 voturi)    
  De ce conversie in lei? (Vineri, 14 octombrie 2016, 9:14)

  tropotaru [utilizator]

  Poate ca imprumutatul are acasa o Dacia 1310 veche, de ce sa nu poata s-o predea bancii in schimbul platii ratelor?
  Daca socotim ca o masina Dacia valora pe vremea Cizmarului vreo 80.000 de lei, adica la fel ca un apartament, de ce sa nu se faca conversia creditului in Dacii, la valoarea de nou a acesteia?
  Daca denumim o noua moneda "Dacia" atunci, la momentul fabricarii masinii era valabila egalitatea: 1 Dacia = 1 apartament

  La fel pentru cineva care are pe-acasa un player video de prin anii '80. Valoarea lui de nou era egala cu cea a unui apartament. Sa se faca conversia in moneda "video recorder VHS"

  In concluzie, daca Piperea si ai lui vor conversie in lei la cursul istotric, atunci este LA FEL DE LEGITIM sa fie permisa conversia in Dacii si "vidiouri". Sau in certificate de proprietate "Vacaroiu". Sau cu ce mai aveti pe-acasa de aruncat.
 • -1 (1 vot)    
  VESNICA GRIJA (Vineri, 14 octombrie 2016, 12:07)

  jidanul [utilizator]

  "pierderea totala estimata a sectorului bancar este . . . ", vesnica grija imbecila fata de banci ... BNR-istii atata stiu, vai saracile banci, vai, vai, ce pierderi au bancile dar, nimic despre OAMENI. Cat au pierdut oamenii, ROMANII, care sunt clientii institutilor financiare de creditare (banci, c.a.r.-uri si i.f.n.-uri), cate vieti au fost distruse datorita jafului si talhariei facute de banci, c.a.r.-uri si i.f.n.-uri asta nu conteaza pentru nemernicii din BNR si din banci, c.a.r.-uri si i.f.n.-uri. Nimeni nu calculeaza pierderile oamenilor, romanilor, carora le-a fost distrusa siguranta financiara, sanatatea si viata datorita abuzurilor extrem de grave comise de banci, c.a.r.-uri si i.f.n.-uri, acest ISIS financiar, la care se adauga si efectele colaterale. Peste 10% din populatia Romaniei a fost afectata de jihadul financiar al institutilor financiare de creditare
  • 0 (0 voturi)    
   discriminare (Vineri, 14 octombrie 2016, 15:09)

   tudor1234 [utilizator] i-a raspuns lui jidanul

   nu v-a obligat nimeni sa va luati credite pana la plafonul maxim admis. Era limita considerata suportabila. Noh acuma suportatile.

   Ca sa nu vb ca cei care au luat in franci per total au platit mai putin ca cei care au luat in eur sau ron. Eu am luat in ron cu dobanda de 20%, voi in franci cu 6%. Am platit mai mult, si tot voua va convertesc. Cine va plati? Noi, fraierii care am luat in lei. Bine ca v-ati luat voi case si apartamente, capuselor!


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by