Asteptarile privind evolutia profitului sunt, de asemenea, pozitive - 81% dintre companii proiectand cresterea profitabilitatii in anul in curs. Aproape una din trei companii se asteapta la un avans de peste 10% al acestui indicator, in timp ce 48% estimeaza ca vor inregistra cresteri care nu vor depasi acest nivel.
Tendinta ascendenta a vanzarilor va fi sustinuta prin cresterea investitiilor, 64% dintre firme planificand cresterea acestora cu 5%-30% pana la sfarsitul anului. Pentru finantare, companiile respondente apeleaza in special la resursele proprii, la reinvestirea profitului si la imprumuturi de la societati afiliate, din acelasi grup, urmate de imprumuturi bancare, arata concluziile studiului "O noua viziune a cresterii" publicat astazi de EY Romania.
Studiul EY are la baza raspunsurile a 267 executivi de top si analizeaza perceptia acestora in privinta perspectivelor mediului de afaceri din Romania in 2016 si 2017. 13% dintre respondenti conduc companii cu cifra de afaceri mai mare de 50 de milioane EUR, 27% companii cu cifra de afaceri intre 10-50 milioane EUR, 41% intre 1-10 milioane EUR si 19% sub 1 milion de EUR cifra de afaceri. Executivii au raspuns chestionarului EY Romania in perioada 1 - 16 septembrie 2016.
"Romania traverseaza o perioada buna din punct de vedere economic. Conform prognozei FMI, Romania va inregistra in acest an cea mai mare crestere economica din Europa. Cu toate acestea, rezultatele acestei editii a studiului EY reflecta ingrijorarea executivilor romani fata de modelul de crestere a economiei romanesti, bazat puternic pe consum. Astfel, 98% dintre acestia indica nevoia unei strategii de tara care sa asigure Romaniei o crestere sustenabila si recuperarea decalajelor structurale fata de tarile din Vest", spune Bogdan Ion, Country Managing Partner, EY Romania.
- Oamenii de afaceri - increzatori in evolutia economiei romanesti in urmatoarele 12 luni
- Mediul de afaceri - ingrijorat de cresterea consumului
Avand in vedere aceasta ingrijorare, oamenii de afaceri respondenti indica in proportie de 98% nevoia unei strategii de tara care sa asigure Romaniei un model de crestere sustenabila.
- Salariile cresc, la fel ca si numarul de angajati
82% dintre companii intentioneaza sa creasca salariile, dar 48% dintre respondenti nu estimeaza o crestere mai mare de 5%. 34% vor creste salariile propriilor angajati intre 5-20%, fata de 43% cati planificau acest lucru la inceputul anului. Aceste procente reflecta intentiile mediului de business si nu masoara cresterile efective inregistrate in piata.
- Cresterea productivitatii- in topul prioritatilor executivilor din Romania
- Pretul redus si increderea in brand sunt cele mai importante avantaje competitive
Felicitari afaceristilor vizionari care au spus: "Peste jumatate dintre executivii de top se declara ingrijorati de modelul de crestere economica al Romaniei bazat pe stimularea consumului... indica in proportie de 98% nevoia unei strategii de tara care sa asigure Romaniei un model de crestere sustenabila".
Dar de ce e rau daca creste consumul? E rau ca traiesc oamenii mai bine?
E rau doar daca aceasta crestere vine din creditarea consumului.
Daca cumva e pericol ca vor creste importurile, nu trebuie decit sa lase cursul valutar liber si se va regla si balanta comerciala.
Eu cred ca daca intrebi oamenii de afaceri, 90% iti vor spune
ca nu sint siguri daca au bani de salarii sau impozite luna viitoare
ca intirzie clientii lor cu plata datoriilor sau nu le mai platesc deloc
ca au cosmaruri cu anaful sau directia de taxe si impozite
ca nu gasesc finanatare daca cumva au un proiect, iar banca iti cere sa garantezi cu bunuri personale si viata ta, Bilete la ordin avalizate in nume personal.
etc.
90% din oamenii de afaceri sint increzatori??!!
Daca maine vine o veste mai rea despre Deutsche Bank? Mai toate firmele nemtesti prezente si in RO au finantare de le DB. Cum isi vor continua activitatea in RO sau plati datoriile. Telekom are de exemplu datorii imense. Oare si le va mai plati vreodata daca DB are probleme?
Daca din cauza volatilitatii pietelor internatioanale, capitalul strain financiar pleaca din RO si cursul creste cu 10-20%? Cum vor mai plati firmele romanesti datoriile in EUR? Sau o sa mai aiba romanii bani ptr consum dupa ce ratele la case vor creste cu 10-20%?
Preturile care cresc - conform datelor INS - sunt cele legate de serviciile postale, de citrice si neamurile sale si de zahar - in rest celelalte preturi sunt stationare ...
Daca privesc preturile prin magazine si pe strada -
a. vad ca nu prea scade pretul la benzina indiferent de cotatiile externe - oare de ce??? - eventual mai creste oleaca...Bine imi pare ca sunt producatori in RO care oare ce fac???
b. ma astept ca pretul la utilitati sa mai creasca....- aici stiu de ce!
c. preturile la incaltaminte/imbracaminte au crescut cu mult mai mult fata de calitatea oferita - cresterea asta am vazut ca a inceput cam din 2016 primavara - nu am iexplicatie aici...
d. in general - cu relativ mici diferente preturile ca si cursul de schimb sunt relativ stabil asa ca...
Concluzia mea este ca preturile sunt relativ stabile si nu cred in ingrijorarile Dvs.
Ba din contra,de la sfarsitul anului trecut si pana acum au mai crescut salariile si pensiile - asa ca...
VALEU mama - nu cade inca drobul de sare in capul meu! Ura!
2. pentru Emancipatorul
creste consumul, creste importul si chestia cea mai frumoasa este ca inca RO-tugulanul de rand nu a inteles ca trebuie sa aiba un comportament responsabil, iar parlamentarii - oameni cu adevarati irationali, in marea lor majoritate - incurajeaza prin diferite experimente legislative comportamentul irational - vezi LDIP si altele....
creditarea consmului nu cred ca se mai produce pentru ca avem stacheta fixata relativ sus de catre banci -prin reglementari+dobanda - si BNR - prin rata dobanzii de referinta -
Sondajul realizat de EY era adresat marilor jucatori care va rog sa comparati Dvs, de exemplu, ce au declarat in sondajul anterior acestuia si ce rezultate au obtinut dupa 6 luni in 2016..
deci cel de al doilea comentariu al Dvs, dupa parerea mea, descrie cu mult mai exact ceea ce se intampla pe piata din RO/asta pentru ca Dvs. poate cuprindeti mai multe elemente in analiza.