Datoria SUA a urcat la aproape 19.700 miliarde de dolari, aproape dublu fata de acum opt ani
Graficele sugereaza ca, pe masura ce se apropie alegerile prezidentiale din SUA, datoriile cresc tot mai rapid.
Datoria totala a Statelor Unite a urcat ametitor in ultimii opt ani, crescand cu 9.000 mld. dolari, de la 10.600 mld. $ la 19.700 mld. $.
Doar in anul fiscal 2016, care s-a terminat acum doua saptamani, guvernul condus de Barack Obama a adaugat la pasivul tarii 1.400 de miliarde de dolari, a treia cea mai mare indatorare anuala din istorie.
Este important de notat, scrie sursa citata, ca datoria americana creste mult mai repede decat economia SUA.
Cand Obama a devenit presedinte, datoria publica era de circa 73% din PIB. Acum este 105%,

Fascinanta legătură dintre spionaj și tehnologie: de la datele stocate în ADN-ul uman, la falsul turn GSM din aeroport care-ți fură informațiile din telefon
Dan Amariei, la 20 de ani de la lansarea albumului Omul cu Șobolani – „Ne punem în cap”: „Existau niște locuri cu un farmec mișto, cum ar fi Lăptăria sau Motoarele, genul de locuri care nu cred că vor mai exista vreodată”
VIDEO REPORTAJ Libearty Sanctuary, cel mai mare sanctuar de urși bruni din Europa/ Care este populația reală de urși? Cât de mare ar trebui să fie ea?
Paradoxul pandemiei: internările s-au prăbușit în 2020, dar numărul infecțiilor nosocomiale a crescut față de 2019 - date oficiale la nouă luni
De ce căutăm urme de viață pe Marte și ce ar însemna pentru omenire dacă le-am găsi
Dar putini se intreaba cum de e posibil asa ceva, cu ce eforturi financiare, prin ce mecanisme.
Creditul este "motorul" economiei occidentale, iar statele vestice au facut din indatorarea publica principalul instrument de mentinere a unei calitati a vietii si a unui confort financiar.
Consecintele incep abia acum sa se intrevada, dupa 3-4 decenii de astfel de comportament, unele dintre tarile UE aflandu-se practic in pragul falimentului, majoritatea fiind puternic indatorate, in jurul a 100% din PIB.
Romania si-a crescut rata indatorarii in special din cauza crizei din 2008, in tentativa (reusita) de a-si proteja moneda nationala (banii luati cu imprumut, deja rambursati, au fost tinuti in rezerva pentru a evita atacurile speculative contra leului).
Suntem printre statele europene cu cea mai redusa datorie publica externa (circa 38% din PIB) si asta ne ajuta deocamdata la stabilitatea macro-economica si increderea investitorilor straini.
Dezavantajul este ca avem sisteme de educatie, sanatate, transporturi, inca slab finantate si deci in suferinta.
Totusi, putem evita o parte a indatorarii daca ne organizam mai eficient, daca cheltuim mai bine banii publici, daca gestionam mai atent proiectele din aceste domenii.
Combaterea coruptiei, cresterea economica constanta si mentinerea stabilitatii macro-economie raman avantaje clare pentru a nu creste nivelul datoriei publice.
NU prea folosesc obiectele acelea numtie virgule - regret, dar esle sunt uneori extrem de importante!
Numai ca pe masura ce erau returnati Guvernul (Ponta) se tot imprumuta pe partea cealalta.
De asemenea o parte din banii de la FMI s-au dus direct la guvern. Au fost platiti prin rostogolire, s-au imprumutat in piata si i-au dat FMI-ului.
Si uite asa a crescut datoria publica de la 20%la 40%
Sa nu uitam ca rusii sovietici aveau in anii '70-'80, la negocierile cu SUA, pretentia caraghioasa de a avea un numar de arme nucleare egal cu ale SUA IMPREUNA cu celelalte state !!
Rusia, mai ales in perioda sovietica, avea obiceiul de a considera tarile europene un fel de ,,nimicuri asemanatoare " numai bune de transformat in republici sovietice aservite Rusiei !!!, iar rusii sa aiba drept interlocutor doar SUA !!!.
A pretinde ca, tari ca Danemarca sau Belgia s.a.m.d., puteau face centrele lor istorice numai pe ,,credit" este si caraghios dar si diversionist in acelasi timp !!
Adica sa se faca aluzia caraghioasa, ca daca nu ar fi fost ,,credit'', tarile Occidentale nu ar fi avut centre istorice si autostrazi ???.
Adica vorbim despre tari care aveau centre istorice INAINTE de a exista Rusia propriuzisa, chiar si in forma neextinsa !!!!
Si, in schimb, de castigat, statul nu castiga nimic din astea. Americanul care plateste taxele nu are nici un castig direct de pe urma acestor interventii.
Castiga firmele care produc armamentul si furnizeaza tot felul de produse si servicii pentru armata. Si apoi bancile care imprumuta statul.
Dar americanii nu capuseaza nici pe departe cat rusii.
Dupa parerea mea, avand in vedere ce-au patit majoritatea statelor europene in ambele razboaie mondiale, si ce frecventa au avut conflictele armate europene inainte de-aia, mie asta mi se pare un castig semnificativ.
Ia spune-ne Miska, unde era in '89 Germania de Vest(cea capusata de americani) fata de Germania de Est (cea "subventionata" de rusi)? Dar Corea de sud fata de Nord?
Ia zi cat ne-au luat rusii dupa ww2 in timp ce americanii pompau bani in Europa de vest?
In concluzie rata indatoriarii este de 56.6% PIB....muuult sub americani.
Noi trebuie sa dam produse si servicii pe datoria noastra, nu hartie. Asta e diferenta.
Te rog sa spui chestia asta cu printatul banilor unor americani super indatorati si bancilor...Te rog sa iti iei echipament de rpotectie ca s-ar putea sa o iei serios pe coaja...
Super spor iti doresc!
De-aia chinezii stau pe saci de dolari pe care le e frica sa-i cheltuie ca sa nu se devalorizeze dolarul si sa le scada valoarea rezervei.
De-aia multe tari au decis sa-si schimbe structura rezervei valutare, migrand treptat de la dolar spre alte valute.
Americanii puteau face asta in vremea cand inca nu exista euro, pentru simplul motiv ca nu exista o alta valuta care sa aibe aceeasi greutate in relatiile internationale. Chiar si la vremea aia, marca germana si francul elvetian erau suficient de solidaepentru ca cel putin la nivelul statelor europene sa aibe o pondere semnificativa fata de dolar. In momentul de fata insa, euro constituie o alternativa solida si viabila la dolar, asa ca americanii nu-si mai permit sa tipareasca dolari atat de usor - tiparitul in exces e mai degraba de natura sa afecteze dolarul decat era in trecut.
2. SUA are datorie publica ZERO, toata datoria lor publica e in dolari americani.
Deci noi aven datorie externa de ~60% din PIB, pe cind americanii, probabil, aproximativ zero.
Noi avem datorie publica ~40% PIB pe cind americanii 105% PIB.
Aa..vrei sa spui ca daca este in USD este considerata 0. Nu e adevarat, tot vor trebui sa o plateasca. Daca emit bani fara acoperire, inflatia dolarului va creste imediat, lucru care se va simti in primul rand la americani.
Datoria publica, zice si-n articol, e de 105% din PIB.
- List of countries by external debt
- List of countries by public debt
Merita vazute. Tot acolo se pot gasi si niste definitii relativ ok. Ca sa nu ne incurcam in termeni...
https://en.wikipedia.org/wiki/Petroleum_industry#/media/File:World_Oil_Production.png
https://en.wikipedia.org/wiki/World_population#/media/File:World_population_history.svg
Cu alte cuvinte, nu se poate trai la fel de bine ca pana acum si multi trebuie sa saraceasca fara sa-si dea seama.
Pentru asta s-a inventat QE. Economia e ok (bani masiv perfuzati in ea), bursa e ok (bani masiv perfuzati in ea), inflatia e ok (dependnenta de un cos nerealist), somajul e ok (multumita unei definitii distopice), exact ca pe Titanicul lovit de ghetar totul este ok si totul este in neregula!
Foarte posibil ca pe rarele resurse ramase sa se porneasca razboiul.
Una peste alta Trump e un mic tembel, Clintoneasa e o mare vaca dar oricine ar urma dupa catastrofa Obama e mai bine.
Daca datoriile astea ar fi calculate la fel de onest de toate tarile si daca nu s-ar referi doar la patrimoniul material, atunci americanii ar fi pe la coada listei datornicilor.
Asa, ignorantii de pe la noi se pot imbatosa -- cam cum se imbatosa si Ceausescu pe vremuri --, ca tara lor e sarac lipita, dar fara datorii.
Sigur ca sa ajungi sa cresti trebuie sa atragi resurse financiare - sa te imprumuti -
Dar in acelasi timp ar trebui sa te imprumuti astfel incat sa fii capabil sa returnezi ceea ce ai luat - altfel ramai in faliment - bye-bye!
Nici rambursarea numai de dragul rambursarii nu este posibila !
Ceasca a omorat consumul, ne-a lasata fara caldura si apa calda, fara electricitate, fara mancare si a distrus sanatatea multor oameni - ulterior a platit pentru auseritatea impusa.
Eforturile de atunci insa ne-au lasat intr-o pozitie privilegeata atunci când ne-am eliberat de prostie - cel putin asa am crezut io ca eliberarea de prostie s-a intamplat in 1989.
Pacat ca nu am stiut sa ne folosim avantajele de la aceea ora si sa ne pregatim sa crestem economic in libertate. AM dat totul pe consum si ce consum ca nu mai erau bani nici pentru combustibilul necesar incalzirii...
Asa ca mai usor cu datoriile!
Se poate spune că în acest moment capacitatea nucleară rusă, mult superioară celei americane, este singura garanție a păcii în Europa și Asia.
Este esențial în acest moment ca forțele politice responsabile să se distanțeze radical de politicile americane.
Trump este necesar pentru supraviețuirea nu numai a SUA, ci a întregii umanități.
iar din actiunile lor din ultima vreme se vede doar diseprarea de a crea astfel de focare de razboi dar fara succes. pana acum soarta (sau rusia in unele cazuri) a nivelat cam toate proiectele incepute: Libia, Egipt, Siria, Irac, Ucraina. Iar acum proiectul activ, in derulare, este starnirea ursului din barlog.
Si cati rusi vor ramane in viata ca sa plateasca datoriile de razboi, dupa ocuparea ,,Rusiei"??.
Te-ai gandit ca un astfel de razboi va duce la o ,,capitulare fara conditii" ??.
Norocul rusilor este ca au (considerata de multi), cea mai frumoasa muzica de pe pamant si o spiritualitate fascinanta, si astfel vor obtine niste conditii post razboi destul de generoase !!
Dar ar face o greseala Putin sa supraliciteze acesti factori !!
Foarte probabil ca ,,stapanii" tai (daca au competenta necesara) au calculate destul de bine aceste cifre, dar cu clasica aroganta sovietica nu te-au lasat nici macar pe tine sa le stii, considerandu-te un umil postac rosu ,aservit , fara prea multa personalitate !!
Mistificarea este de fapt cea mai puternica arma a lui Putin !!!!, chiar si impotriva propriei populatii !!!.
Daca ti-ar fi spus cifrele, te lasa-i de meseria asta !!
Ceva e putred pe undeva.
Cred ca sunt unii mai smecheri, care au acces la "computerul central", unde pot tasta orice suma doresc si o ofera împrumut celor care au nevoie.
In alta ordine de idei, inca mai pot printa atat timp cat petrodolarul absoarbe si imprastie inflatia in alte tari, dar, treptat, oameni ca Gadaffi sau Sadam, care propuneau renuntarea la petrodolar, se vor inmulti. Nu vor putea sa i omoare pe toti.
Cu Dilma în Brazilia strategia a fost diferită, că are șansa să nu aibă vecinii Siriei...
Cei care au multi bani daca nu-i investec un an pierd mult. Prin dobanda la dobanda cu o inflatie de 3%, un milion de dolari ajunge aproape jumate in 20 de ani.
De inflatie nu avem cum sa scapam e in natura noastra. Deci investorii (mai ales cei cu multi bani) sunt dornici sa investeasca cat mai mult ori altfel vor pierde in fiecare an..
Asta e situatia la care s-a ajuns cand corporatiile in loc sa-si plateasca taxele imprumuta statul iar statul in loc sa colecteze taxe se imprumuta.
Nu exista nicio corelatie intre datorii si cash, cash-ul este practic datoria trezoreriei SUA catre cine detine acele "hartii"...datoriile si creantele sunt inzecit mai mari decat cash-ul
Prin urmare daca sunt folositi si nu ne vom indatora atunci sistemul pica!
De-aia sunt superpopularizate prostiile in lumea asta, cele mai stupide si scumpe optiuni! Pentru ca produc bani din nimic si pentru ele se indatoreaza sa munceasca oamenii
Daca avem un telefon care merge excelent, baterie excelenta, ecran excelent, rezistenta in timp excelenta, care costa 500LEI si unul care costa 10.000 cu aceleasi calitati, Sistemul va populariza produsul de 10. 000 lei pentru ca prin el se poate crea o mai mare datorie, pentru ca el inseamna bani mai multi creati in economie. Chiar de-ar fi la fel produsele. Aici se observa absurditatea in care s-a ajuns, lumea distopica in care traim. Si culmea, am putea schimba totul, am putea normaliza totul doar fiind logici si de bun simt! Practic societatea actuala e suma prostiei noastre a tuturor!
De la "exploatarea omului de catre om" am evoluat la exploatarea consumatorului de catre consumator.