Deficitul de cont curent al Romaniei s-a redus in august pentru a treia luna la rand, coborand la 2,1 miliarde euro
Principala compomnenta care contribuie la deficitul de cont curent este comertul exterior, puternic deficitar.
Statisticile oficiale publicate in aceasta saptamana arata ca deficitul comercial (FOB/CIF) din primele opt luni a fost de 6,13 miliarde euro, mai mare cu 27,9% fata de aceeasi perioada din 2015.
Ca urmare, balanta bunurilor, care intra in contul curent al balantei de plati, si-a accelerat deteriorarea in acest an.
Astfel, deficitul comercial din componenta contului curent (calculat FOF/FOB) a crescut cu 30,6% in primele opt luni ale acestui an, pana la 5,69 miliarde euro, fata de aceeasi perioada din 2015. Diferenta intre datele FOB/CIF si FOB/FOB este in principal costul transportului.
Balanta veniturilor primare, care include mai ales dividendele repatriate de investitorii straini, a inregistrat un deficit de 2,84 miliarde euro in primele opt luni, in crestere cu 2,9% fata de perioada ianuarie - august 2015.
In schimb, balanta serviciilor si-a majorat excedentul cu 11,3%, la 5,02 miliarde euro in perioada ianuarie-august 2016.
Balanta veniturilor secundare, in care intra si fondurile europene incasate de Romania, a ajuns la un excedent de 1,41 miliarde euro, cu 16% mai mic decat in aceeasi perioada a anului trecut.
Majorarea deficitului de cont curent continua tendinta de anul trecut, cand deficitul extern al Romaniei a crescut de doua ori si jumatate fata de nivelul din 2014, pana la 1,83 miliarde de euro, potrivti datelor revizuite.
Comisia Nationala de Prognoza (CNP), organismul pe care isi bazeaza guvernul proiectiile bugetare, estimeaza pentru acest an un deficit de cont curent de 3,75 miliarde euro, nivel dublu fata de cel din 2015.

România și-a dublat în ultimii 5 ani deficitul comercial cu produse alimentare. În 9 luni am importat aproape 8 milioane de tone de produse agroalimentare
Topul județelor după numărul de teste COVID care se fac în fiecare zi: București pe primul loc, Vrancea pe ultimul / Datele oficiale publicate de Ministerul Sănătății
VIDEO Va deveni Podul peste Dunăre de la Brăila un „muzeu”? „Tocmai a fost emisă autorizația de construire pentru primii kilometri din drumurile de legătură”
ANALIZĂ 44 de ani de la cutremurul din 4 martie 1977: Câte clădiri a consolidat Primăria Capitalei, câte au risc seismic și ce planuri are noua administrație
Katalin Karikó, biochimista care a dezvoltat tehnologia mRNA, despre durata de eficacitate a vaccinului BioNTech - Pfizer, pentru HotNews.ro: „Dacă cei vaccinați nu se infectează, nu vom avea nevoie de o altă doză”
Profesorul Radu Gologan, după prima etapă a Olimpiadei de Matematică, organizată online: „Am descoperit uluiți extrem de multe fraude. Părinți care contestă corupția din România își impun copiii prin corupție”